Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 148822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darth Lexus

Odp: Superman
« Odpowiedź #780 dnia: So, 19 Kwiecień 2025, 17:56:15 »
Ładna okładka Godfalla. To bym chciał po polsku.

Na moim Instagramie wrzucałem post o Godfallu i parę zdjęć ze środka komiksu.

https://www.instagram.com/p/Crdgv2dtfJl/?img_index=1

Przed chwilą widziałem na Aleggro Lokalnie za 150 zeta w HC. Ja za swojego kiedyś dałem 120 ale w SC.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Kwiecień 2025, 18:03:19 wysłana przez Darth Lexus »
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #781 dnia: Wt, 22 Kwiecień 2025, 20:59:44 »
Dziś obchodzimy Dzień Ziemi. Z tej okazji warto sobie przypomnieć ten komiks z Supermanem. Jak oceniacie to Wydanie Specjalne po latach? Ja osobiście lubię do niego wracać.

Online donT

« Odpowiedź #782 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 11:43:10 »
No i przekonaliscie mnie koledzy. The Man of Steel Vol.1 HC czyli pierwszy eS jaki kupilem od dawna, wskoczyl wczoraj na poleczke i prezentuje sie pieknie. Szkoda, ze nie oversized, ale i tak jest dobrze, tym bardziej, ze przy okladkowej $49,99 dalem za noweczke, w folii rowne €20. Po szybkiem przejrzeniu nostalgia wjechala na grubo, bo nie widzialem tego od lat, a pierwsze polskie Supermany zawsze bardzo lubilem. Jak na razie przeczytalem 7 zeszytow i musze powiedziec, ze bawie sie przy tym na prawde dobrze! Harcerzykowatosc bije z lektury na potege, ale nie meczy, a wrecz w pewien sposob wciaga. Balans pomiedzy przygodami eSa oraz Clarka jest fajnie wywazony i pomimo jakze charakterystycznej tamtym czasom narracji (czyt. scianom tekstu) wchodzi gladko. Nie wiem jeszcze, czy caly komplet jest mi potrzebny do szczescia, szczegolnie, ze z dostepnoscia tomow 3 i 4 jest roznie, ale dwojeczke chyba tez lykne. John Byrne i spolka odwalili kawal swietnej roboty, a ja chce wiecej!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Takesh

« Odpowiedź #783 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 12:02:41 »
Cieszę się, że Ci podeszło.

Zmartwię Cię, ale dalej równie dobrze...  ::)

Śmiało kupuj co jest dostępne. Były też wydania tpb, chyba 9 tomików. Może gdzieś używki znajdziesz.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #784 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 17:05:00 »
No i przekonaliscie mnie koledzy. The Man of Steel Vol.1 HC czyli pierwszy eS jaki kupilem od dawna, wskoczyl wczoraj na poleczke i prezentuje sie pieknie. Szkoda, ze nie oversized, ale i tak jest dobrze, tym bardziej, ze przy okladkowej $49,99 dalem za noweczke, w folii rowne €20. Po szybkiem przejrzeniu nostalgia wjechala na grubo, bo nie widzialem tego od lat, a pierwsze polskie Supermany zawsze bardzo lubilem. Jak na razie przeczytalem 7 zeszytow i musze powiedziec, ze bawie sie przy tym na prawde dobrze! Harcerzykowatosc bije z lektury na potege, ale nie meczy, a wrecz w pewien sposob wciaga. Balans pomiedzy przygodami eSa oraz Clarka jest fajnie wywazony i pomimo jakze charakterystycznej tamtym czasom narracji (czyt. scianom tekstu) wchodzi gladko. Nie wiem jeszcze, czy caly komplet jest mi potrzebny do szczescia, szczegolnie, ze z dostepnoscia tomow 3 i 4 jest roznie, ale dwojeczke chyba tez lykne. John Byrne i spolka odwalili kawal swietnej roboty, a ja chce wiecej!

Cieszę się, że i ja mam w tym swoją cegiełkę. Jeśli podszedł Ci tom 1 to reszta też podejdzie :) Nim się obejrzysz to wskoczysz w omnibusy, o których wspomniałem ;)

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #785 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 17:11:21 »
Cieszę się, że Ci podeszło.

Zmartwię Cię, ale dalej równie dobrze...  ::)

Śmiało kupuj co jest dostępne. Były też wydania tpb, chyba 9 tomików. Może gdzieś używki znajdziesz.

Jeśli mnie pamięć nie zwodzi to te wszystkie 9 TP są w tych 4 HC? Popraw mnie jeśli się mylę. :)

Online donT

« Odpowiedź #786 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 17:38:41 »
Nim się obejrzysz to wskoczysz w omnibusy, o których wspomniałem ;)

Dzieki, ale raczej nie. Nie mam ani duszy komplecisty (dzieki Bogu!), ani ambicji zebrania wszystkiego, a samo super-hero czytam i kupuje od wielkiego dzwonu. Superman byl obok Punishera drugim najchetniej kupowanym przeze mnie semikiem w latach 90/91, a poniewaz trafila sie dobra okazja cenowa - nakarmilem wewnetrzne dziecko. Podejrzewam, ze wezme nastepny wolumin, ale kolejne juz raczej odpuszcze, gdyz jak pisalem, nie sa szeroko dostepne.
 8)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Takesh

« Odpowiedź #787 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 18:34:10 »
Jeśli mnie pamięć nie zwodzi to te wszystkie 9 TP są w tych 4 HC? Popraw mnie jeśli się mylę. :)

I o tym właśnie napisałem. Jakby nie znalazł tych hc, to resztę może dozbierać w tpb.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #788 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 18:36:34 »
Dzieki, ale raczej nie. Nie mam ani duszy komplecisty (dzieki Bogu!), ani ambicji zebrania wszystkiego, a samo super-hero czytam i kupuje od wielkiego dzwonu. Superman byl obok Punishera drugim najchetniej kupowanym przeze mnie semikiem w latach 90/91, a poniewaz trafila sie dobra okazja cenowa - nakarmilem wewnetrzne dziecko. Podejrzewam, ze wezme nastepny wolumin, ale kolejne juz raczej odpuszcze, gdyz jak pisalem, nie sa szeroko dostepne.
 8)

Jasne, rozumiem Cię :) Bardziej chodziło mi o uzupełnienie tego co było w TM Semic niż kompletowanie :)

Gdybyś szukał drugiego tomu to jest na Azylu Komiksu, a trzeci w Atom Comics. Czwartego trzeba byłoby poszukać.

Offline komiks

« Odpowiedź #789 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 20:47:14 »
Pytanko do znawców - w komiksach Lois Lane i Clark Kent w jakim są wieku? Albo kto jest starszy?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Takesh

« Odpowiedź #790 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 21:48:42 »
W których komiksach?

Wiek zależy od historii. Natomiast, według mojej wiedzy, Lois wydaje się starsza od Clarka. On początkujący mlody dziennikarz, ona już uznana i nagradzana.

Ale ten temat chyba był pomijany jak tylko się dało.

Offline komiks

« Odpowiedź #791 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 21:52:41 »
Chodzi mi ogólnie, wiem, że są różne historie ale core jest cały czas ten sam. No właśnie chyba jest starsza, bo we wszystkich filmach oprócz jednego, aktorka była starsza od aktora i tak mnie to zastanowiło, czy to jest celowe.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #792 dnia: Cz, 15 Maj 2025, 01:19:39 »
Mi się wydawało, że w komiksach zwykle są w podobnym wieku.
Wiekiem aktorek bym się nie sugerował. To zależy od wizji reżysera a głównie kto najlepiej wypadnie w castingu.
Z resztą w najnowszym Supermanie pomiędzy Rachel a Davidem są tylko 3 lata, toż to praktycznie jest ten sam wiek, i znikoma różnica.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #793 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 09:48:48 »
Cześć
Porównałem sobie ostatnio zawartość omnibusów ze śmiercią Supermana z 2013 r. oraz nadchodzącego omnibusa Triangle Era vol.2 Pomimo imponującej objętości tego drugiego, prawie 1500 stron, to wychodzi mi, iż mają 20 wspólnych zeszytów, czyli prawie połowa  Triangle vol.2 znajduje się w Death and Return. Idąc takim trybem, DC wyda powrót Supka w Triangle vol.3, więc dalej półdubel. Szkoda, że tego materiału nie podzielili inaczej 🙁

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #794 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 04:19:53 »
Cześć
Porównałem sobie ostatnio zawartość omnibusów ze śmiercią Supermana z 2013 r. oraz nadchodzącego omnibusa Triangle Era vol.2 Pomimo imponującej objętości tego drugiego, prawie 1500 stron, to wychodzi mi, iż mają 20 wspólnych zeszytów, czyli prawie połowa  Triangle vol.2 znajduje się w Death and Return. Idąc takim trybem, DC wyda powrót Supka w Triangle vol.3, więc dalej półdubel. Szkoda, że tego materiału nie podzielili inaczej 🙁

Szkoda, że DC nie uzupełniło luki pomiędzy The Exile tak do Death of Superman. Z tego co widzę to ten Triangle Era Omnibus vol 2 nie zawiera Powrotu Supermana. Nawet brakuje #500 Adventures of Superman. Tak by wynikało z opisu na Atom Comics.

"THE TRIANGLE YEARS CONTINUE IN THIS BRAND-NEW SERIES CUTTING WITH NEVER-BEFORE COLLECTED STORIES! Written by Dan Jurgens, Jerry Ordway, Louise Simonson and More Art by Dan Jurgens, Tom Grummett, Jon Bogdanove and More This second volume in the highly anticipated Triangle Era collects celebrated storylines, including Panic in the Sky and The Blaze/Satanus War, leading up to the epic event The Death of Superman and its aftermath Funeral for a Friend. Collects SUPERMAN #64-77, ADVENTURES OF SUPERMAN #487-499, ACTION COMICS #674-686, SUPERMAN: THE MAN OF STEEL #9-21, JUSTICE LEAGUE AMERICA #69, SUPERMAN: THE LEGACY OF SUPERMAN #1, SUPERGIRL/TEAM LUTHOR SPECIAL #1, and NEWSTIME: THE LIFE AND DEATH OF SUPRMAN #1 with a new introduction by Mike Carlin."

Zatem Reign of the Supermen wyjdzie dopiero w Triangle Era vol 3.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.