Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 106872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online xanar

Odp: Superman
« Odpowiedź #630 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 00:21:02 »
No nie był, tam to dopiero od połowy książki zaczynało się coś dziać, przez pierwsze 700 stron to są żale i umartwienie się, ale druga połowa to nawet spoko.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Motyl

« Odpowiedź #631 dnia: Pt, 02 Luty 2024, 12:42:34 »
Run Byrne'a kupiłbym z chęcią, mimo że większość stoi na półce. Ogólnie Supermana z tamtego okresu czyta mi się najlepiej i szkoda, że w Polsce nie doczekał się on porządnego wydania. Nie mam dużo eSa w tomach, więcej zbierałem zeszytów z okresu wydawania tytułów z Supkiem przez Semica. Niemniej półeczka z Kal-Elem jest i domaga się uzupełnienia. Mam tomiki z tamtego okresu każdy z innej parafii, a to wydawca DC, a to Titan Books. Szkoda, że Semic nie zdecydował się w ramach wydania specjalnego opublikować album ślubny, szczęśliwie znajomy przywiózł mi kiedyś ze Stanów. Exile może nie mam wydania omnibusowego, ale takie bardziej kameralne. 304 strony zawierają najważniejszą część kosmicznych wojaży, chociaż zeszyty z miesięcznika Superman wchodzą do zbioru późniejsze niż w omnibusie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #632 dnia: Pn, 12 Luty 2024, 23:37:54 »
To co opisujecie z runu Byrne'a było tak dobre, że adaptowano to w telewizji. Najpierw w serialu Lois&Clark cały 2 sezon był poświęcony wątkowi Intergangu, bo Luthora pozbyli się na koniec 1 sezonu. Potem w animacji Justice League adaptowano motyw Supermana uwięzionego na War Worldzie. No i teraz w pobendisowych komiksach znowu wracamy do tego wątku. Byrne był naprawdę wielką postacią w komiksach i DC i Marvela.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #633 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 16:40:31 »
Do dystrybucji trafił u nas przedruk trzeciego zbioru perypetii Syna Supermana. Pomimo szumnej kampanii w mediach głównego nurtu i całkiem wprawnego w swoim fachu scenarzysty zaangażowanego do tego projektu seria nie przetrwała na rynku nawet dwóch lat. Krążą zresztą pogłoski, że przez ponad kwartał funkcjonowania tego tytułu DC Comics musiało do niego dokładać. I teraz pytanie: czy seria była niewystarczająco udana by zaskarbić sobie grono odpowiednio licznej grupy odbiorców czy też jest to jeszcze jeden z bardzo wielu dostrzegalnych obecnie symptomów, że tzw. progresizm (przejawiający się m.in. suflowaniem silnie akcentowanego w tej serii biseksualizmu), że tak to ujmę kolokwialnie, się skaszanił? Czyżby czas moderacji społeczeństw za pomocą popkultury ku tzw. nieubłaganemu postępowi miał się już ku końcowi?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #634 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 17:36:57 »
@UP
Tak.

;D ;D ;D ;D
Zrobili Supermenowi syna i go sparowali z Robinem/Damianem. Ale potem szybko go sztucznie postarzeli i już jego kumplem stał się Nightwing. A potem władowali go w związek z chłopakiem o fioletowych włosach z fikcyjnego państwa, które ma kłopoty z tyłka. To już Genosha była lepiej wymyślona.

Jak DC chce czytelnikom wpychać na siłę, swoją polityczno-społeczną agendę, to niech się potem nie dziwi, że traci na tym pieniądze. Tyle realnych problemów na świecie, ale wydawnictwa wolą nas raczyć cudacznymi wymysłami, których nie da się brać na poważnie, ani się nimi przejmować. Tym bardziej, że są słabo pisane. Te wszystkie legacy series zwykle stoją na kruchych nogach i większość z nich nie przeżywa długo. DC zrobiło wszystko, żeby Syn Kal-Ela dołączył do tej grupy.

Offline michał81

« Odpowiedź #635 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 18:29:38 »

Offline Alack

« Odpowiedź #636 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 11:42:16 »
Który omnibus polecacie bardziej: SUPERMAN THE EXILE AND OTHER STORIES czy SUPERMAN THE TRIANGLE ERA OMNIBUS VOL 01 HC ?

Offline Takesh

« Odpowiedź #637 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 12:41:59 »
Oba.

Exile to po erze Byrne'a. Masz tam sporo materiału, którego nie było w Polsce.
Era trójkąta to dalsze dzieje, gdy wszystkie tytuły Supka miały trojkat z numerem na okładce. Była to kolejność czytania. Sporo tego było w TM-Semic.

Offline Alack

« Odpowiedź #638 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 12:44:13 »
Chciałbym ;) Muszę na tą chwilę wybrać, stąd pytanie :) Subiektywnie, który tom lepszy fabularnie, graficznie, sentymentalnie?
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2024, 12:50:41 wysłana przez David Boring »

Offline Takesh

« Odpowiedź #639 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 12:54:44 »
Weź Exile. Era dopiero się ukaże, więc będziesz miał czas zanim się wyprzeda. No i dzieje się po Exile.

Co do sentymentu, to Era, ale nie liczyłem zeszytów...

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #640 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 17:29:38 »
Dodatkowo w omnibusów Triangle Era znajduje się 8 pierwszych zeszytów runu Byrne'a... W sumie to chyba na siłę wcisnęli, aby podbić ilość stron.

Offline Alack

« Odpowiedź #641 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 20:00:30 »
Dodatkowo w omnibusów Triangle Era znajduje się 8 pierwszych zeszytów runu Byrne'a... W sumie to chyba na siłę wcisnęli, aby podbić ilość stron.

To nie Superman: The Man of Steel Byrne'a tylko początek nowej (wtedy) serii Louise Simonson

Offline Alack

« Odpowiedź #642 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 20:06:43 »
Weź Exile. Era dopiero się ukaże, więc będziesz miał czas zanim się wyprzeda. No i dzieje się po Exile.

Co do sentymentu, to Era, ale nie liczyłem zeszytów...

No właśnie Triangle Era jest już dostępna i jest trochę większym grubaskiem niż Exile, który w Azylu jest za tą samą cenę i będzie dostępny dopiero pod koniec listopada (zapewne dodruk).

Offline Juby

« Odpowiedź #643 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:49:37 »
Mam pytanie do kogoś bardziej obeznanego w temacie: Jaki zakres TM-Semiców będzie wydany w tych cegłach Egmontu (Śmierć Supermana, Rządy Supermanów i Powrót Doomsdaya)? Nie chodzi mi o dokładne info jaki % z tych tomów był już u nas wydany, bo wiem że jest to zdecydowanie pełniejsze wydanie niż którekolwiek do tej pory. Chodzi mi o to, które Semici "będę miał" kupując wznowienia od Egmontu. Od 5/95(?) do... którego?

Nie mam zbyt wielu Supermanów od Semica (może 6-7 zeszytówek + Superman dla Ziemi), więc w sumie byłby to fajny sposób aby nadrobić kawał tamtego materiału. Zawartość pierwszego tomu jest już znana, więc myślę że ktoś posiadający Semici mógłby to sprawdzić i potwierdzić na 100%, a w przypadku kolejnych dwóch tomów, chociaż oszacować. Te eventy w Semicu szły ciągiem, czy tak, jak w przypadku Knightquest były przerwy na inne historie (Batman 2/97 i 5/97)?
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Offline Motyl

« Odpowiedź #644 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 20:14:46 »
5/95-11/96, z tym że z numerów 10 i 11/96 raczej po jednym zeszycie - Action Comics #692 i Superman #83. Chyba że Egmont jeszcze inaczej to pociągnie.