Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 155163 razy)

Odp: Superman
« Odpowiedź #435 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 19:34:35 »
  Marvel zawsze sprzedawał się lepiej i na dodatek tlenu dają mu filmy. DC ma tylko Batmana i żywe dowody na przykładzie swojego konkurenta, że te komiksy się nie sprzedają, ale siedzi i twardo piłuje gałąź. Ktoś tam na samej górze powinien obejrzeć "Czyż nie dobija się koni" Sydneya Pollacka i przemyśleć czy to już nie ten czas.

Offline kelen

« Odpowiedź #436 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 22:07:55 »
Taka ciekawostka
https://boundingintocomics.com/2022/01/24/new-december-comic-book-sales-data-appears-to-show-readers-are-rejecting-dc-comics-woke-changes-to-superman/

Eee, chyba warto rozważyć zmianę źródła newsów. Nie było szans, żeby kolejny numer tej serii znalazł się w grudniowych zestawieniach sprzedaży nawet na ostatnim miejscu, bo... nie ukazał się z powodu przesunięcia premiery na początek stycznia. Ktoś ostro popłynął nie sprawdzając nawet tak podstawowych informacji.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #437 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 22:14:23 »
@kelen Nawet miałem sprawdzić czy ten 6 numer wyszedł ale jak przeczytałem "ICv2’s most recent data set for December, reveals it was a one-time gimmick as the book did not show up in the top 50 chart when looking at total units." to założyłem że nie ma opcji żeby autor coś takiego napisał bez sprawdzenia czy zeszyt wyszedł xD.

Ale kliki zostały nabite, lewactwo zaorane, a czy argumenty w artykule są logiczne i czy przypadkiem nie dowodzą braku korelacji z tezą to już nieistotne :P.
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Styczeń 2022, 22:17:10 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline kelen

« Odpowiedź #438 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 22:18:25 »
@kelen Nawet miałem sprawdzić czy ten 6 numer wyszedł ale jak przeczytałem "ICv2’s most recent data set for December, reveals it was a one-time gimmick as the book did not show up in the top 50 chart when looking at total units." to założyłem że nie ma opcji żeby autor coś takiego napisał bez sprawdzenia czy zeszyt wyszedł xD.

Ale kliki zostały nabite, lewactwo zaorane, a czy argumenty w artykule są logiczne i czy przypadkiem nie dowodzą braku korelacji z tezą to już nieistotne :P.

TBH, bzdurnie się zaczęło już robić przy próbie porównywania sprzedaży do poprzednich relaunchów jedynek Supermana.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #439 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 22:29:05 »
Nawet jeżeli faktycznie tak się sprawy mają to i tak nie zdziwię się jeśli wyniki zamówień tegoz epizodu okażą się dla tej inicjatywy w jeszcze większym stopniu kompromitujące. Choć równocześnie nie łudzę się aby dało to do myślenia obecnym wajchowym DC Comics. Dlatego dalej będą brnąć w zaklinanie rzeczywistości. Nawet jeśli już nie w kontekście tej postaci to prędko znajdą sobie inną/inne po czym ów schemat zostanie powtórzony. Na otrzezwienie nie liczę. Prędzej tę oszołomy dorzną i tak już podupadajace marki. 

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #440 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 22:43:13 »
A czytał ktoś z Was tego Superman: Son of Kal-El ?

Ja nie czytałem ale mam duże zaufanie do Toma Taylora jako scenarzysty i liczę, że te kontrowersyjne dla niektórych wątki są sensownie wyjaśnione fabularnie i personalnie a nie dodane z czapy po latach bo tak teraz "wypada"

Dlatego też mam nadzieję, że Egmont w przyszłości tę serię w Polsce wyda.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #441 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 23:19:31 »
Tu raczej chodzi nie tyle o ocenę jakości fabularnej tej serii co jej recepcję, której najwyraźniej nie charakteryzuje oczekiwany przez wydawce entuzjazm czytelników. Akurat ja jej nie czytałem i jakoś mnie do niej nie ciągnie. Do tego nie z powodu wyraźnego jej zorientowania na forsowana obecnie na wszystkie strony ideologie co raczej ogólnie brak mojego zainteresowania komiksami o nastolatkach i dla nastolatków. Natomiast co do Toma Taylora, pomimo ogólnie niezłej jakości tych jego realizacji z którymi miałem styczność to jednak znać także u niego podążanie zgodnie z narzucanymi obecnie trendami. Dało się to zauważyć także w wydanym u nas albumie ,,Suicide Squad: Zla krew", a przykladowe plansze z najwyraźniej nieprzesadnie popularnego ,,Syna Kal-Ela" zdaje się wskazywać, że Taylor jest w swojej zachowawczosci konsekwentny.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #442 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 23:22:17 »
Artykuł artykułem, ale niektórzy jego lekturę raczej skończyli na tytule i sami sobie dopowiedzieli resztę zgodnie z własną wizją (żeby nie dodać: jak zwykle). Tam nie ma żadnej tezy, że Superman świetnie się sprzedawał i nagle przestał po comingoucie. Zresztą byłoby to dziwne, bo...

DC głośno trąbiło, że #5, w którym Jon ujawnia się jako bi, sprzedał się zaskakująco dobrze przekraczając wszelkie oczekiwania ("unprecented orders", jak to podkreślano). Numer ten pociągnął całą serię, gdyż natychmiast ogłoszono dodruk numerów 1-4.
Batman returns
his books to the library

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #443 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 23:32:48 »
A co innego niby mieli zadeklarowac? W koncu uważają się zapewne za ,,ludzi sukcesu" i ,,kreatorów trendow". Do tego ,,progresywnych" i ,tolerancyjnych". Trudno zatem spodziewać się innej retoryki. W Marvelu też tak mieli (vide m.in. seria z Samem Wilsonem jako Kapitanem Ameryka), a deklaracje formułowane były z tym samym sztucznym entuzjazmem. Skonczylo sie tak jak skonczylo. Szkoda tylko, że w DC Comics nie uczą się na wtopach konkurencji.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #444 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 23:36:10 »
@bibliotekarz Nie no, tu się nie zgadzam. Autor ma tezę że czytelnicy odrzucają "woke" zmiany w supermanie i przez to go nie kupują.
Następnie w ramach dowodu próbuje porównać sprzedaż pierwszych zeszytów z restartów supka (bez sensu, bo wtedy raz że seria nie była jeszcze "woke", dwa że poprzednie restarty wychodziły x lat temu w innych realiach, z innymi scenarzystami itp).
Potem wali kosmiczną bzdurę że sprzedaż zeszytu nr 6 (który jak kelen zauważył jeszcze nie wyszedł) spadła poza ranking po podbiciu w zeszycie piątym (z coming outem).
A na koniec sam rozwala swoją argumentację zauważając że żadne tytuły w dc poza batmanem się nie sprzedają, czyli progresywne wątki w supermanie nie mają związku ze sprzedażą.

@nawimar ale o czym ty mówisz ? nr 5 z coming outem sprzedał się bardzo dobrze i są na to dane, w podsumowaniu na listopad wylądował na 6 miejscu najlepiej sprzedających się zeszytów. To nie jest żadna retoryka dc tylko fakty.
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Styczeń 2022, 23:37:56 wysłana przez sad_drone »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #445 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 23:56:59 »
Przy takiej klace medialnej, którą jak zwykle przy okazji podobnych inicjatyw zapewniono także tej brak miejsca na tzw. pudle to jest Twoim zdaniem dobry wynik? W takim razie gratuluję równie dobrego samopoczucia... Ja tu raczej dostrzegam znużenie odbiorców namolnym ,,walkowaniem" tej samej, przetrawionej juz na mnogosc sposobow tematyki przy równoczesnym udrapywaniu jej na odkrywcza sensacje. Kelen natomiast najwyrazniej przegapil, ze ewentualne wyniki sprzedaży danego tytułu można wstępnie oszacować za sprawą liczby jego kopii (tytułu, nie Kelena) zamowionych przez dystrybutorów...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #446 dnia: Śr, 26 Styczeń 2022, 00:01:19 »
@bibliotekarz Nie no, tu się nie zgadzam. Autor ma tezę że czytelnicy odrzucają "woke" zmiany w supermanie i przez to go nie kupują.
Tylko autor wymienia kilka tych woke'ów i przyznaje, że akurat woke odnośnie orientacji sprzedał się świetnie. Natomiast utrzymuje, że seria od początku słabo się sprzedawała, nawet kiedy jeszcze była zupełnie prawilna a przynajmniej startowała z czystą kartą i ten woke ją na chwilę wywindował, ale nie był w stanie utrzymać.
To zupełnie inna teza niż, że sprzedawał się dobrze i padł w momencie zmiany orientacji.
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Styczeń 2022, 00:04:06 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline sad_drone

« Odpowiedź #447 dnia: Śr, 26 Styczeń 2022, 00:13:18 »
@Nawimar lll Ponawiam pytanie, o czym ty mówisz ? Seria sprzedawała się kiepsko, po zeszycie piątym spoza rankingu wskoczyła na miejsce piąte przebijając sprzedaż pierwszego zeszytu, to jest duży sukces który rzadko się zdarza. Rozumiem że jakby była w pierwszych trzech to byś wyciągnął argument że jeżeli nie jest na pierwszym miejscu to sie nie liczy ? I Kelen nic nie przegapił, podsumowanie jest zeszytów które wyszły w grudniu, zeszyt 6 premierę miał w styczniu i w tym podsumowaniu się znajdzie.

@bibliotekarz z pierwszego zdania "The latest data set featuring comic book sales from December appear to show that readers are rejecting DC Comics’ woke changes to Superman." To jest teza której autor broni, a że jego argumenty nijak się do niej mają to pełna zgoda ;).
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Styczeń 2022, 00:15:07 wysłana przez sad_drone »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #448 dnia: Śr, 26 Styczeń 2022, 00:30:47 »
Sad_drone, to może raczej Ty się w końcu zdecyduj czy piąte miejsce czy szóste i czy autorzy tekstow podsumowujacych takich jak ten nam zaprezentowany moga uwzgledniac dane szacunkowe (na ogol sprawdzajace sie) w zamiarze wykazania konkretnych rynkowych tendencji. A z zebranych przezen danych znac, ze chybione projekty Marvela niczego obecny zarzad DC Comics nie nauczyly. Przy czym nie pomogło nawet wsparcie medialnych szczekaczek. Stąd dalsze losy tego wtórnego projektu są raczej nietrudne do przewidzenia.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #449 dnia: Śr, 26 Styczeń 2022, 00:48:59 »
@Nawimar klasyka, skończyły się argumenty to zaczynamy atakowac przejęzyczynia, chodziło oczywiście o miejsce 6. Pokaż mi drogi nawimarze w którym miejscu autor artykułu pisze o danych szacunkowych do pokazania rynkowych tendencji ? Chyba że artykułu nie czytałeś, ale wtedy o czym my rozmawiamy ?

Co do reszty twojego posta, ja odnosze się wyłącznie do twojego komentarza w którym twierdziłeś że deklaracje dc w sprawie sprzedaży supermana są niespójne z prawdą, kiedy póki co dane sprzedażowe twierdzą co innego.
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Styczeń 2022, 00:59:03 wysłana przez sad_drone »