Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 110204 razy)

Offline chch

Odp: Superman
« Odpowiedź #270 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 17:58:22 »
Zamiast stworzyć nową postać, dobrze ją rozpisać i ukazać jej orientację w taki sposób, aby inni ludzie (geje, lesbijki) znaleźli w niej oparcie i być może nić porozumienia, tak lepiej zaorać historię danego bohatera i z dupy zrobić z niego homoseksualistę...

Przecież to tylko tani chwyt marketingowy, o jakie to DC fajne, takie współczesne...

Też uważam, że powinni przerwać wydawanie komiksów z Batmanem (Bruce Wayne), Supermanem, FLashem i GL (Hal Jordan) i na ich miejsce wprowadzić nowych bohaterów. Stare posiacie już wyeksplowatowali do granic mozliwości. Niech wymyślą coś nowego i ciekawego przy okazji propagowania LGBTQ+.

Offline xanar

« Odpowiedź #271 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 18:00:14 »
No właśnie to jest problem, jakby sobie stworzyli postać i od początku była taka jaką tam sobie wymyślili to podejrzewam, że nikt by nawet o tym nie napisał.
Cały czas "granica" jest przekraczana, to już druga postać na przestrzeni paru miesięcy, którą sobie "zmieniają" nie wiem czemu to ma służyć, bo na pewno sprzedaż od tego nie wzrośnie.

Prezydenta. Mówi o tym artykuł 135 k.k., który ma swoje źródło bodajże w 1932 roku.
To żart był.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Damien

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 18:21:20 »
Jon Kent to postać nowa, która odkryła swoją seksualność dopiero jako nastolatek, więc nie widzę tu problemu logicznego. Rozumiem gdybyście mieli pretensje o postać z długą, heteroseksualną historią, ale tak to o czym my mówimy... Druga sprawa, że Jon jest bi a nie homo, więc podobnie jak u Tima Drake'a, nie zabiera to autentyczności jego wcześniejszym relacjom z kobietami, jak w przypadku Alana Scotta czy Icemana.

Widziałem na Facebooku bloga DCManiak oburzenie czytelnika, że przecież Jon był wcześniej pisany jako postać hetero, mająca jakąś relacje z inną kosmitką. I nawet wtedy nie wykluczało się to przecież z tym, że faceci też mogą mu się zacząć podobać.

Gdyby to samo spotkało Batmana i klasycznego Supermana, Wasze oburzenie byłoby uzasadnione. Ale tak, gdy mowa o bohaterze mającym parę lat, pachnie mi to po prostu jak niechęć do samej orientacji.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #273 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 18:25:13 »
Chch, Marvel juz to zrobil. W ramach okresu All New, All Different. No i wyszlo jak wyszlo...

Damien, nie boj, nie boj. Jeszcze i dla nich szermierze nowoczesnosci cos wymysla   8)
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Październik 2021, 18:26:56 wysłana przez Nawimar III »

Offline xanar

« Odpowiedź #274 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 18:42:04 »
Jon Kent to postać nowa, która odkryła swoją seksualność dopiero jako nastolatek, więc nie widzę tu problemu logicznego. Rozumiem gdybyście mieli pretensje o postać z długą, heteroseksualną historią, ale tak to o czym my mówimy... Druga sprawa, że Jon jest bi a nie homo, więc podobnie jak u Tima Drake'a, nie zabiera to autentyczności jego wcześniejszym relacjom z kobietami, jak w przypadku Alana Scotta czy Icemana.

Widziałem na Facebooku bloga DCManiak oburzenie czytelnika, że przecież Jon był wcześniej pisany jako postać hetero, mająca jakąś relacje z inną kosmitką. I nawet wtedy nie wykluczało się to przecież z tym, że faceci też mogą mu się zacząć podobać.

Gdyby to samo spotkało Batmana i klasycznego Supermana, Wasze oburzenie byłoby uzasadnione. Ale tak, gdy mowa o bohaterze mającym parę lat, pachnie mi to po prostu jak niechęć do samej orientacji.

Czy bi to się dopiero okaże jak będzie miał też jakąś dziewczynę w przyszłości, ale jakoś w to niewierze. Zróbmy wszystkie postacie bi, wtedy nie będzie takiego problemu.
Może coś mi umknęło, albo nie zauważyłem, że nie zmienia się postaci, które są homo na "bi". Jakby tak "rotowali" tymi postaciami to ja też nie rozumiałbym tego oburzania.
Nadal nie rozumiem jaki jest sens zmieniana tych postaci, gdzie w społeczeństwie jest jakieś 10% osób homosexulanych, sprzedaż od tego nie wzrośnie będzie wręcz odwrotnie i przestaną wydawać komiks z tą postacią.

Może tylko ja tak mam, nie wiem, ale ja nie kupuje komiksów superhero żeby zobaczyć jakiego chłopaka ma teraz Tim Drake czy Kent albo płaczącego Batmana przez pół runu bo go dziewczyna-kot zostawiła.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Październik 2021, 18:55:49 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline emedzi 12

« Odpowiedź #275 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 19:05:06 »
Tak na prawdę to niech sobie zmieniają orientację seksualną postaciom to suwerenna decyzja wydawnictwa i mają do tego prawo, ale niech przynajmniej zrobią jakiś kryzys i po nim niech jakieś 20-30% postaci w swoich nowych wersjach okaże się innej orientacji, to przynajmniej będzie miało jakiś sens, a nie tak jak teraz, że w sumie scenarzyści piszą jakąś postać, a tu nagle redakcja wpada na pomysł, że trzeba jakąś mniej ważną, ale jednak ważną postać uczynić bi, albo homo, żeby mieć rozgłos. Bo tak to moim zdaniem wygląda obecnie, zwłaszcza, że info o Jonathanie nie pojawiło się najpierw w komiksie, co więcej nie wiem czy były w nim wcześniej jakieś przesłanki co do tego, że może dojść do jakiegoś coming outu, jeśli ktoś czyta tę serię, może odpowie, tylko nagle chamskie ogłoszenie w następnym numerze Superman zostaje bi- kupujcie. Nie wiem może to nowa strategia, że czytelnicy licząc na wzrost wartości komiksów, zaczną nie tylko w większych ilościach kupować nie tylko jedynki, debiuty postaci, ale i zeszyty w których postaci zmieniają orientację. Jak dla mnie takie zagrywki tylko bardziej szkodzą promowaniu różnorodności w komiksach, niż temu pomagają.

A tak a propo tak sobie myślałem kogo DC mogłoby uczynić bi i w sumie doszedłem do wniosku, chyba nawet nieironicznie, że ciekawe byłoby gdyby Batman odkrył, że jego ojciec miał kochanka, dla którego chciał zostawić rodzinę, ale nie zdążył, bo sami wiecie... Może tylko niech to nie będzie Alfred, bo to by była przesada. Przynajmniej jakoś by to rozruszało ten skostniały origin. Jeśli ktoś z DC to czyta, to śmiało możecie wykorzystać ten pomysł, ale jakimś wynagrodzeniem nie pogardzę ;D.

Offline Itachi

« Odpowiedź #276 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 19:11:53 »
Marketing to chyba polega na osiąganiu zysków a nie na zwijaniu biznesu.

Kontrowersje przyciągają gapiów, obstawiam że na początku będą mieli mocne otwarcie. Penis Batmana też rozbudził fora internetowe, facebooka i co tam jeszcze. Efekt? Wyprzedany nakład w ekspresowym tempie. Jednak im dalej w las...

@Itachi dziękuje za radę, facebooka często również czytam ;).
 - nikt im praw nie zabiera, w związku z tym mogę im nawet zezwolić na posiadanie tych samych praw co pary hetero, widzisz pewną nieścisłość ? :P Generalnie to jest grubszy temat, ale to nie jest dyskusja na to forum.

Napisałem, że nikt obecnie nie zabiera im (posiadanych) praw :) Związków w Polsce zawierać nie mogą, więc nie rozumiem Twojego osądu na mój post. Możemy dyskutować jak powinno być w cywilizowanym świecie. Ok, tylko obecnie sytuacja wygląda tak. Jesteś z nami, hurra ! Nie jesteś? Ty homofobie!!

Kończę swój udział w tej dyskusji, ponieważ masz rację. To nie jest miejsce na takie tematy, chociaż być może za jakiś czas trudno już będzie rozdzielić obie te kwestie, jeżeli rynek nadal będzie szedł w tym kierunku. Pozdrawiam!
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Kvothe

« Odpowiedź #277 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 19:14:22 »
Dla mnie jest to obojętne, jak pisze Damien jest to w zasadzie nowa postać, którą dopiero rozwijają. DC wybrało taką drogę, czy to sprawi, że komiks sprzeda się dobrze to się przekonamy. Z tego co czytałem ludzie mają mieszane uczucia, każdy może sobie wybiorę coś innego do czytania.

Dla mnie bardziej głupie jest to, że go postarzyli w mgnieniu oka, a jego najlepszy kumpel Damian Wayne nadal jest "dzieciakiem".

Offline sad_drone

« Odpowiedź #278 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 19:29:58 »
Adminie, wtf ? usuwasz większość dyskusji a marzenia nawimara o terapi batwoman zostawiasz ?
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #279 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 19:49:53 »
Przypuszczam że fandom przejdzie obok tego obojętnie, jako że Jon jest Supermanem nowej generacji.
I bardzo dobrze, ze przejdzie obojetnie. Szkoda czasu na tego typu koniunkturalizmy na krotka mete. Swoja droga to sie juz robi zwyczajnie nudne.
Nooo, mega obojętność aż bucha z tego wątku.
Batman returns
his books to the library

Offline Motyl

« Odpowiedź #280 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 20:30:41 »
Iceman był zawsze postacią drugoplanową,

Nie do końca, to u nas go za wiele nie było, a to przecież pierwszy skład X-Men, później X-Factor. Nawet jeśli dostawał trochę mniej antenowego czasu niż pozostali członkowie pierwszej piątki, to trochę krzywdzące jest nazywać go postacią drugoplanową. Nawet w polskich X-ach miał krótki epizod z Opal.

Kontrowersje przyciągają gapiów

Kiedyś to były śmierci bohaterów, które spowszedniały, więc teraz będą orientacje seksualne.

Może tylko ja tak mam, nie wiem, ale ja nie kupuje komiksów superhero żeby zobaczyć jakiego chłopaka ma teraz Tim Drake czy Kent albo płaczącego Batmana przez pół runu bo go dziewczyna-kot zostawiła.

Mam podobnie, komiksy rozrywkowe superhero kupuję nie po to, aby zobaczyć kto właśnie wymienił partnerkę na partnera, jest mi to całkowicie obojętne i ani nie jest to kontrowersyjne, ani atrakcyjne. Jeśli jest to jedyny element, którym wydawca chce zaskoczyć czytelnika, to nie wróżę takim komiksom świetlanej przyszłości.

Niebawem fani Batman otrzymają odmienionego bohatera, DC pracuje nad nowym wizerunkiem postaci, wyciekły nawet pierwsze grafiki ;)

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #281 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 21:25:26 »
Chciałbym, żeby spec istniał w czasach wydawania pierwszego Black Panthera. Wtedy to by się tu dopiero działo haha

Związek jak każdy inny w komiksie, obyczajowy wątek poboczny, którego nie brakuje od początków gatunku. Jakoś nigdy nie widziałem tu narzekań na dynamikę MJ/Parker czy Lois Lane/Clark Kent, a mogło by się przecież zmieścić więcej stron tradycyjnej nawalanki zamiast wpychania na siłę romansidła ;)

Offline SawiK

« Odpowiedź #282 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 22:54:28 »
Bez kryptonitu to jak mu załaduje 😅

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #283 dnia: Śr, 13 Październik 2021, 00:03:53 »
Oby coś ciekawego fabularnie z tego wyszło. Pamiętam  cały wspaniały  run Herculesa Grega Paka, gdzie opisywano że ma kochankę w każdym porcie, bekę z reakcji męsko-damskich. Potem zrobiono go bi i postać tak naprawdę niestety umarła wydawniczo. Każdemu polecam run Grega Paka, jedna z najlepszych spójnych i zamkniętych serii Marvela.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #284 dnia: Śr, 13 Październik 2021, 00:29:33 »
Tak na marginesie jakoś ogólnie słodziuchno i tęczowo w uniwersum DC się robi  :-* Do tego nawet jakaś Niunia-Lobo się przytrafiła :) Widać "Edward" z okresu "Nowego DC Comics!" to za mało... Oczywiście pozwolę sobie wstrzymać się od "drążenia" tematu czy przypadkiem gustuje w międzyplanetarnych delfinkach ;) Doprawdy w koło jest wesoło :) Chociaż coś czuję, że ów festiwal przytulasiostwa słupków sprzedażowych raczej nie podbije. Grupa docelowa jest zbyt wąska więc pewnie przejadą się niczym wcześniej Marvel na różnych "Americach". No ale co kto lubi. Niech się tam bawią póki jeszcze mogą. Oby tylko wznawiali w wydaniach zbiorczych archiwalne tytuły.