Autor Wątek: Transformers i G.I. Joe - Hasbro, Energon Universe  (Przeczytany 7110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online WolfSazen

Odp: Transformers i G.I. Joe - Hasbro, Energon Universe
« Odpowiedź #15 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 15:10:54 »
Czy ktoś z forum czyta może na bieżąco Energon Universe? Muszę przyznać, że restart zachęcił mnie do śledzenie przygód na bieżąco ale mam spory problem z Void Rivals. O ile na początku byłem zaintrygowany, tak po 10 zeszytach czuję bezcelowość tej serii. Minimum dialogów, mało sie dzieje w poszczegółnych zeszytach, kreska też taka, że nie zawsze jest na co patrzeć.

Duke i CC byli naprawdę udanymi wprowadzeniami, Transformers też w miarę daje radę, ale VR, jak na kluczową serię dla tego uniwersum zwyczajnie mnie zawodzi... albo nie potrafię dostrzec głębi i geniuszu, który się tam skrywa.

Offline Archie

« Odpowiedź #16 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 17:49:52 »
Czy ktoś z forum czyta może na bieżąco Energon Universe?
Tak, ja.

Duke i CC byli naprawdę udanymi wprowadzeniami, Transformers też w miarę daje radę, ale VR, jak na kluczową serię dla tego uniwersum zwyczajnie mnie zawodzi... albo nie potrafię dostrzec głębi i geniuszu, który się tam skrywa.
Bo nie ma tam nic genialnego. Kirkman dawno już nie napisał mocnej serii. Weź to olej, bo szkoda czasu. Maksymalnie co może Kirkman zrobić to starać się zbudować dookoła tego crossover. Jedyne co na ten moment warto wiedzieć z Void Rivals to, że biologiczne istoty da się połączyć z technologią Cybertronu i podać im energon. Jak zrobią taki crossover to pewnie tak postawią Spike'a na nogi.

Jak dla mnie najlepsze tytuły z Energon Universe to Transformers i Duke. Cobra Commander mnie nie porwał, Scarlett jest nudna i jedynie Destro ma potencjał, ale tu szata graficzna jest przeciętna i szkoda, że nie odpowiada za nią Tom Reilly. Za to będzie odpowiadać za ilustracje serii G.I. Joe z Energon Universe, a skoro scenariusz będzie autorstwa Joshua Williamsona to będziemy mieć fajną kontynuację wątków z Duke'a.
« Ostatnia zmiana: Nd, 21 Lipiec 2024, 18:03:47 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline milos3

« Odpowiedź #17 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 12:52:13 »
może mi ktoś ładnie wyjaśnić ,skąd takie 2 różne ceny,bo za Chiny nie mogę sam połapać... premiera w listopadzie..dzięęki

Offline Necr09

« Odpowiedź #18 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 13:09:00 »
SGN = Signed = podpisane przez Joshua Williamsona
FGO: 758,469,198

Offline milos3

« Odpowiedź #19 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 13:16:23 »
dziękuję ;)

Offline burberry

« Odpowiedź #20 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 13:47:47 »
Transformers wyszło po polsku. Jak wrażenia z lektury?  ;)

Offline Crono

« Odpowiedź #21 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 13:58:36 »
Ja dopiero po lekturze Void Rivals jestem, a Transformers pewnie w weekend przeczytam. W każdym razie VR czytało mi się zaskakująco dobrze, nawet pomimo tego, że scenariusz w znacznej części jest przewidywalny. No i fajne smaczki związane z TF zostały przemycone do komiksu.

Offline Crono

« Odpowiedź #22 dnia: So, 16 Listopad 2024, 22:41:06 »
Post pod postem, ale trochę czasu już minęło. Aktualnie jestem po lekturze Void Rivals, Transformers i Cobra Commander. Z tej trójki liczyłem najbardziej na TF, w końcu to chyba wielkie roboty, energon, czy technologia z Cybertronu winny być osią tego uniwersum. A tymczasem pierwszy tom oceniam słabo. Z jednej strony mamy trochę nawiązań do klasyki, znów rozbity statek Transformerów na naszej planecie czy brak energii (energonu)... z drugiej mamy sporo przemocy. I w sumie to mi najbardziej chyba w tym komiksie przeszkadzało. Niby to powinno być logiczne że jak wielkie, złe maszyny pojawią się na Ziemi to należy oczekiwać że będą rozgniatać ludzi. Ale jakoś tak mi to przeszkadzało. Kolejna rzecz - rysunki. W komiksie jest sporo akcji, generalnie dużo się dzieje, ale niestety czasami nie wiadomo co. No i fabuła... w ogóle mnie nie porwała. Nie wiem czy to przez te nawiązania do klasyki (bo to trochę odgrzewany kotlet), czy wspomnianą przemoc, ale nic mnie nie zaintrygowało i nie sprawiło że mam ochotę czytać kolejne tomy.
Co innego Void Rivals. Pierwszy tom VR czytało mi się naprawdę przyjemnie i czekam na więcej.
Co do Cobra Commander to wrażenia mam podobne jak przy TF. Też fabuła mnie nie porwała, też sporo przemocy i też średnie rysunki. Ot, taki średniak, ale raczej z tej dolnej półki.
Podsumowując, dla mnie raczej rozczarowanie póki co tym całym Energon Universe. Gdyby nie VR, to nie wiem czy nie zakończyłbym przygody z tym uniwersum po pierwszym tomie TF i CC.

Offline Masonna

« Odpowiedź #23 dnia: So, 23 Listopad 2024, 11:47:12 »
A jak ten cały Energon Universe ma się do klasyki z lat 80-tych? Bo ktoś tu wspomniał o restarcie. Przyznam, że kusi mnie to z sentymentu, bo wychowałem się na takich rzeczach jak film animowany Transformers the movie z 1986 r. i ludziki G.I.Joe sprzedawane w sklepach z zabawkami. Do niedawna nie miałem nawet świadomości, że Transformers i G.I. Joe to jedno uniwersum ;) Czy to uniwersum po restarcie nawiązuje jakoś do tych tematów z lat 80 i 90? Jest szansa na obudzenie miłych wspomnień? Kreska w tych komiksach mnie nie zachęca, ale jeśli nadrobią fabułą to chyba się skuszę.

EDIT: dopiero po napisaniu posta przeczytałem informacje w wątku o Nagle Comics, ale w sumie tu powyżej pytam bardziej o subiektywne odczucia, więc zostawiam post :)
« Ostatnia zmiana: So, 23 Listopad 2024, 11:51:12 wysłana przez Masonna »
Ekologia, głupcze!

Offline Archie

« Odpowiedź #24 dnia: So, 23 Listopad 2024, 19:37:53 »
Czy to uniwersum po restarcie nawiązuje jakoś do tych tematów z lat 80 i 90?
Całe Energon Universe to zrestartowane universum, więc wszystko dzieje się od początku. W Transformers mamy pojawienie się na Ziemi Autobotów i Decepticonów oraz wojnę między nimi. Jest to zgrabnie napisany tytuł z nutką nostalgii i specyficzną, klimatyczną szatą graficzną. W przypadku G.I. Joe z Energon Universe tam skład jest dopiero po uformowaniu, ale według mnie lepiej sięgnąć po G.I. Joe American Hero, które można po prostu zacząć czytać odkąd pojawiło się w Image. Jest sporo akcji i mamy obecnie sam środek wojny domowej w Cobrze.
« Ostatnia zmiana: So, 23 Listopad 2024, 19:39:26 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Masonna

« Odpowiedź #25 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 17:25:55 »
No i już mogę sam sobie odpowiedzieć na pytanie. Kupiłem te pierwsze tomy, przeczytałem i jestem bardzo zadowolony. Jak najbardziej uderzyło to w sentymentalne nuty. Kreska słaba, ale fabuła dobra, więc czekam z niecierpliwością na kolejne komiksy z EU. Na tę chwilę potwierdzam opinię wielu, że Void Rivals najlepsze.
Ekologia, głupcze!