Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 147772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Superman
« Odpowiedź #900 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 20:20:16 »
Klasyczny Cartoon Network, czyli ten najbardziej znany, ma więcej wspólnego z klasycznym Lobo niż z rysunkami powyżej.

Offline Yorik

« Odpowiedź #901 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 21:27:50 »
Kiedyś rysunki w stylu kiepskiej podroby cartoon network były domeną Marvela. Szkoda, że wirus przeszedł na DC.
Supermen też nie wygląda zbyt ciekawie na tych planszach.

Widzę nie jestem jedyny, który odbija się od wielu współczesnych rysowników. Mimo, że wciąż jest ogrom świetnych rysowników i rysowniczek. Niestety co drugi komiks po który nie sięgnę z nowości, mi się nie podoba. Przede wszystkim mam wrażenie że rysunki są dziś jakoś mniej... nie wiem, z braku lepszego słowa - dociśnięte ołówkiem? Jakby miały być w zamyśle trochę rozmazane.

Nie znam żargonu rysowniczego, więc lepiej tego opisać nie umiem. Natomiast wiem że to nigdy nie jest kwestia wyłącznie rysownika, ale również kolorystów. Najlepszy przykład to Greg Capullo, którego rysunki w Batmanie są wyśmienite, a w ostatnim crossoverze Batman/Deadpool, przez dziwnie dobrane kolory co najwyżej średnie. Podobny zjazd w mojej ocenie zaliczył niejaki Humberto Ramos. Porównajcie sobie Spectacular Spider-Man (Paul Jenkins), do The Amazing Spider-Man (Dan Slott). Oba runy rysowane przez Ramosa, a jakość nie do porównanie. I znów tutaj obserwuje to o czym pisałem wyżej - jakby "nie dociskał" metaforycznego ołówka.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline amsterdream

« Odpowiedź #902 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 21:38:47 »
Mnie we współczesnych komiksach najbardziej drażnią zbyt grube kontury, niemal zupełny brak cieniowania i cukierkowate kolory niczym z My Little Pony. I przesadzona obróbka cyfrowa która potrafi zniszczyć prace nawet dobrych rysownikow przez co wszystko wygląda jak z jednej sztancy.  Brakuje mi kreseczek z lat 90-tych
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Brzon

« Odpowiedź #903 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 09:30:04 »
Pytanie: Czy czytając run Phillipa K. Johnsona w Superman o Świecie Wojny warto doczytać osobny tom "Stan przyszłości. Superman"?
Niby Johnson pisze tam kilka zeszytów ale nie wiem czy to zwykły zapychacz czy są nawiązania do głównej serii (jest coś o Świecie Wojny).

Offline michał81

« Odpowiedź #904 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 09:44:52 »
Warto było przeczytać przed sagą w Świecie Wojny. Jak już jesteś po runie run Phillipa K. Johnsona to będzie to teraz bardziej ciekawostką.

Offline Brzon

« Odpowiedź #905 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 12:58:12 »
Warto było przeczytać przed sagą w Świecie Wojny. Jak już jesteś po runie run Phillipa K. Johnsona to będzie to teraz bardziej ciekawostką.
Na szczęście jestem przed bo planuję dopiero zakup całego runu :)
Czyli Twoim zdaniem warto i zacząć od Future State?

Offline michał81

« Odpowiedź #906 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 13:58:56 »
Jeśli lubisz i jesteś fanem Superman to tak. Osobiście uważam, że całe Future State można pominąć i raczej traktować jako ciekawostkę. To miało być takie spojrzenie w przyszłość DC i wygląda to trochę jak pozostałość po tym "pamiętnym" 5G, które zakopano.

« Odpowiedź #907 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 15:16:25 »
Ja Future State pominąłem, kompletnie nie czytałem nic z tego i nijak nie poczułem jakby mi czegoś brakowało.
Jedynie przed runem Phillipa K. Johnsona bym na twoim miejscu przeczytał Ten, który spadł - jest to taki prolog do runu Johnsona
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Listopad 2025, 15:18:25 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #908 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 15:32:03 »
Ja kupiłem i przeczytałem Future State. Niestety dziś już nic z fabuły wszystkich tomów nie pamiętam. :) Stoją na półce, Superman ma fajną okładkę.

Offline komiks

« Odpowiedź #909 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 12:23:51 »
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Listopad 2025, 12:25:28 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness