Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 117652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Superman
« Odpowiedź #750 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 17:48:47 »
zabawni brzmi to w kontekście tematu na forum, gdzie są pretensje że tłumacze nie robi tego w słowo w słowo
No ale jeśli opierać się na takich pretensjach, to równie dobrze można się opierać o wysrywy Bazyliszka.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #751 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 17:54:35 »
czytelnicy mają z tym problem
Ludzie mają bardzo dużo różnych głupich i bezsensownych problemów, co poradzić? :P

« Odpowiedź #752 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 18:25:09 »

Papier i forma zeszytowa - mam wrażenie, że dopóki się ten papier nie rozsypie (a jeszcze się trzyma) to będę preferował Semici ponad współczesne cegły.
Papier ma sens jak jest zrobiony dobrze, tak jak np. w limitce Broni X, taka forma owszem, pasuje i jest super. Ale najtańszy papier który robi się żółty po latach - no niezbyt.
A forma zeszytowa lepsza niż cegły? Nie wyobrażam sobie czytać takiej Śmierci Supermana czy No Man's Land - dziesiątki zeszytów różnych serii - i baw się w zbieranie tego, nie przegapienie niczego - a grubasa kupujesz, masz tam wszystko ładnie ułożone, i sobie czytasz po prostu.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Xmen

« Odpowiedź #753 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 18:47:09 »
Papier kredowy ze współczesnych egmontów też pożółknie za 30 lat. Te stare komiksy, semiki w szegolnosci powinni na offsecie wydawać. Na kredzie widać mniej szczegółów, wygląda to jak jakiś kiepski remaster kreskówki.
Te nowe fresze i odrodzenia z postaciami z cartoon network do kredy pasują, bo te współczesne painty zrobione na tablecie niewiele wspólnego mają z rysunkiem.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kandor

« Odpowiedź #754 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 19:23:33 »
W sensie że duży wydawca ma wydawać pod zachcianki jakiegoś anonimowego Piotrusia z internetów? Chyba komuś się w dupie poprzewracało.
Co do zasady - racja, jednak co on tam za anonimowy 😆

Offline Piterrini

« Odpowiedź #755 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 20:29:23 »
Papier kredowy ze współczesnych egmontów też pożółknie za 30 lat.
Kluczem jest przechowywanie, największy wpływ ma słońce, wystarczy że komiksy/książki znajdują się w nasłonecznionym pokoju (nawet jeśli słońce nie świeci bezpośrednio na nie) i degradacja postępuje. Patrzę np. na Egmonty sprzed 20 lat i u mnie np. tusz ze stron "kolorowych" odciska się i pozostaje na stronach "białych" (tj. na marginesach itp.), nie jest to bardzo widoczne (a może i dla niektórych niezauważalne), nie przeszkadza, ale nie można mówić, że tego nie ma. Semicowemu papierowi, niestety, szkodzi to że istnieje, tj. szkodzi mu po prostu powietrze - wysokokwasowy papier po prostu się rozsypie z upływem czasu (utlenianie itp.). Czytałem o tym kiedyś i przewidywany okres życia takiego papieru to kilkadziesiąt lat, podczas gdy papier używany dawniej i "sensowny" papier obecnie (tj. nie ten "z makulatury" jaki jest stosowany w niektórych książkach itp.) bez problemu nas przeżyje, a Semicowy - raczej nie. Mimo tego obstaję przy tym co napisałem, dopóki się trzyma to wolę trzymać w ręce Semica.

Te stare komiksy, semiki w szegolnosci powinni na offsecie wydawać. Na kredzie widać mniej szczegółów, wygląda to jak jakiś kiepski remaster kreskówki.
Jak był wydawany Batman Noir to zrobiłem tu na forum eksperyment i usunąłem kolory z pliku jpg:
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/batman-noir-ankieta/msg34719/#msg34719
W sposób automatyczny były 2 opcje - albo zostają odcienie szarości (miejscowo), albo poświęcam trochę szczegółów, czyli krawędzie, kropelki tuszu itp. na rzecz usunięcia tych niepożądanych odcieni szarości. I tak ta digitalizacja jest robiona z grubsza - nikt nie wybierze opcji nr 1 bo musiałby każdą planszę doczyszczać manualnie, więc poświęca się detal. Ale nie ma to nic z papierem wspólnego, to kwestia procesu digitalizacji, który w przypadku starszych komiksów (i materiałów) polega na skanie -> wyczyszczeniu wszystkiego poza czarnym tuszem -> ponowne wypełnienie kolorem cyfrowo. Są też inne przypadki, ale mam wrażenie że o tego typu Tobie chodzi.

A forma zeszytowa lepsza niż cegły? Nie wyobrażam sobie czytać takiej Śmierci Supermana czy No Man's Land - dziesiątki zeszytów różnych serii - i baw się w zbieranie tego, nie przegapienie niczego - a grubasa kupujesz, masz tam wszystko ładnie ułożone, i sobie czytasz po prostu.
Subiektywne preferencje, jako że u nas i tak nie ma wyboru (chcąc zbierać po polsku), to też sobie nie wyobrażam :)
Ale dla uzupełnienia - formy zeszytowej amerykańskich przedruków u nas praktycznie nie ma, najbardziej "budżetowa" forma to miękka okładka typu Marvel Now, po 4-6 zeszytów w każdym tomie; tomy tych epopei Batmanów i Supermanów mają po ile - 500 stron? Na jeden taki tom wchodzą ze 4 TPB typu Marvel Now - czy takie wydania również byłyby zbyt "problematyczne" (tj. Knightfall zamiast 5 tomów HC miałby 20 tomów TPB)?

Offline Xmen

« Odpowiedź #756 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 20:52:24 »
Nie wiedziałem o tym, myślałem że mniej szczegółów to kwestia papieru. Mimo to te stare sh  i tak lepsze byłby na papierze. To już nostalgia na pełnej ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Katharinka

« Odpowiedź #757 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 11:21:29 »
W którym sklepie, jeśli można spytać :)
. Matfel

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #758 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 13:52:05 »
Pożółkłe strony? Czy jest na sali Batman Noir, albo Muminki? :)

Dubel po TM-Semic to żaden dubel, te komiksy mają kilka dekad, są wydane w kiepskiej jakości i ciężkie do dostania, kompletnie nie warte swoich obecnych cen.

Ja tam kupowałem po 7 zł za zeszyt. Superman 10/95 na zawsze w moim sercu, bo mi go mój tata kupił. Zatem dochodzi wartość sentymentalne tego jednego akurat numeru.

Fajnie, że było coś takiego jak TM-Semic, ale to minęło, zdejmij te cholerne różowe okulary nostalgii

Nie.

Podstawowym argumentem jest to, że teraz ceny Egmontu galopują. A oni wydają jednego klasycznego Supermana na rok. Logicznym jest to, że najpierw chciałbym mieć komiksy których nie mam bo ich nigdy po polsku nie było, niż te już kiedyś u nas wydane. W 2026 roku będę musiał zapłacić o kolejne x złotych więcej, bo Egmont to tak przeciąga. Z Knightfallem było to samo - NML już wyszedł i wychodzi drożej, choć to takie same w formie albumy.

Offline SawiK

« Odpowiedź #759 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 14:01:07 »
Wydanie za żółtym papierze czy zolte odbicie to nie są pożółkłe strony papierowa który był bialy a czad swoje zrobił.
Superman klasyczny to nie tylko kontynuacja Smierci no halo właśnie mamy pięknie wydane Na wszystkie pory roku, a przed nami jeszcze All Star. Także jest klasycznie treściwie i ambitnie.
Tm-semic minęło i nic tego nie zmieni, sam nie kupujesz brakujących zeszytów bo ci za drogo i bierzesz wydania kolekcji/egmontu itp chcesz być słowny wydaj 40zl na zeszytowke jak takie chojrak 🥸

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #760 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 14:07:18 »
@UP
Heh - dzisiejszy zakup. I nic nie pożółkło. :) A w zeszłym roku X-Meni.

I zgadzam się. Nowe wydanie "Supermana Na 4 pory roku" z 2023 bardzo fajne, z ciekawymi dodatkami. ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #761 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 16:42:09 »
Przy twoim sposobie przechowywania zeszytów strony w tych komiksach pożółkną i to szybciej niż myślisz, jeśli nie zainwestujesz w tekturki pochłaniające oraz folie ochronne.