Autor Wątek: Strażnicy  (Przeczytany 33044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hansior

Odp: Strażnicy
« Odpowiedź #105 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:05:47 »
Ja jestem w trakcie nauki rosyjskiego (na razie A1). No i zainspirowany wersją gruzińską podrzuconą przez kenjiego, poprosiłem żonę o prezent pod choinkę w postaci absolute'a po rosyjsku - https://zakazknig.pl/khraniteli/60024/ :)

Offline xanar

« Odpowiedź #106 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:06:17 »
To musiałoby Libertago zrobić, wtedy byłoby ekskluzywnie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline freshmaker

« Odpowiedź #107 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:09:30 »
nie lubię takich akcji właśnie - jak postawisz na półce wydanie egmont a obok wersję absolute to różnica będzie boleśnie widoczna. to jest taka tańsza wersja PL.

odnośnie zachwytów nad nowym kolorowaniem - ono jest zrobione jak dla komiksów robionych teraz, watchmen powstawało lata temu. czy to jest zgodne z duchem orginału?

Offline laf

« Odpowiedź #108 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:25:27 »
idąc tym tropem - to po co wogóle jest to nowe wydanie? cena wyższa przecież.
Ja w tego typu wydaniach cenię sobie zdecydowanie bardziej dodatki: pokazanie procesu twórczego, dodatkowe niepublikowane wcześniej grafiki, anegdoty związane z pracą nad komiksem itp. Nie wiem czy tego typu dodatki są w tych nowych Strażnikach i jeśli ich nie ma to faktycznie trzeba zastanowić się nad racjonalnością tego wydania. Ale wszelkie inne bajery (złocenia na okładce, okucia rogów, zakładka, brokat i cholera wie co jeszcze) to dla mnie tylko sposób na wyciągnięcie kasy od Bogu ducha winnych kolekcjonerów. Pamiętajmy o jednym - to tylko komiks, są w życiu rzeczy ważniejsze, na które warto wydać pieniądze.

odnośnie zachwytów nad nowym kolorowaniem - ono jest zrobione jak dla komiksów robionych teraz, watchmen powstawało lata temu. czy to jest zgodne z duchem orginału?
Nie wiem czy jest zgodne z duchem oryginału. Kto wie, może jeśli Strażnicy powstali w aktualnych czasach to Gibbons użyłby właśnie takich kolorów jakie są teraz zastosowane. Wtedy nie mógł, bo nie było takiej technicznej możliwości. Wszystko to oczywiście przypuszczenia i domysły. Ja tylko wiem, że te kolory mi się podobają.
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Październik 2021, 09:29:10 wysłana przez laf »

Offline Szekak

« Odpowiedź #109 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:25:42 »
Bez przesady z tym bieda wydaniem, nasze wydanie jest o ponad 1cm wieksze, a ze nie ma slipa i czegos tam jeszcze? Zycie, inny kraj, inny format wydawniczy.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #110 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:26:06 »
z tego co higgins mówił w łodzi to potrzebne były cyforowe materiały do przygototwywania nowych wydań watchmen. dla niego główną motywacją były finanse - wcześniej nie dostawał tantiem z wydań watchmen, dopiero przy recoloringu wynegocjował uwzględnienie w zyskach.

A mówił dlaczego przy nowym kolorowaniu usunął większość światłocieni?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline freshmaker

« Odpowiedź #111 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:38:31 »
musisz przegrzebać forum - były zapisy ze spotkań z mcmahonem i higginsem

Offline xanar

« Odpowiedź #112 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:38:39 »
A papier grubszy niż w tych absolutach, bo nie mam żadnego ? Bo jak dla mnie to papier, który nie prześwituje ważniejszy niż te wszystkie "slipkejsy".

Offline freshmaker

« Odpowiedź #113 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:41:26 »
papier w absolutach nie prześwituje:) to są jedne z najlepiej wydanych "masowych" komiksów. szczególnie sandmany, watchmen, dkr, v4v, swamp thing.

ja obstaję przy opcji bieda-wydanie. ile by podskoczyły koszty wydania gdyby dodali obwolutę, tasiemkę i slipa? 30 pln?
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Październik 2021, 09:43:55 wysłana przez freshmaker »

Offline xanar

« Odpowiedź #114 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:57:15 »
Tasiemka jest, na obwoluty widziałem, że tu większość narzeka (bo trzeba zdejmować) ze slipkejsem może być podobnie (bo trzeba wyjmować)  :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #115 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 10:28:01 »
Akurat slipa chyba wszyscy lubia, ale koszt produkcji takiego dodatku to nie sa groszowe sprawy, a cena 400zl moglaby niektorych szokowac i by odpuscili, a Egmont jednak musi tw wydania sprzedawac w kilkuset sztukach. Kolejny w kolejce v jak vendetta pewnie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Październik 2021, 10:29:46 wysłana przez Szekak »

Offline xanar

« Odpowiedź #116 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 10:30:41 »
Ta co teraz jest szokuje, a 400 to byłaby kolejna psychologiczna granica.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #117 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 10:41:26 »
a jaki jest koszt slipcase? scream kiedys sprzedawali za 50pln, libertago za 60pln. przy takim nakładzie egmont pewnie moglby zrobic za połowe tego. jezeli wszystkim pasuje taki standard wydania to właśnie będą kolejne takie bieda-wydania, wciskane jako kolekcjonerskie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #118 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 10:46:15 »
Z tym, ze tylko dla Ciebie jest to bieda wydanie, dla mnie to jest mega wydanie, kolekcjonerskie, w mega formacie, z fura dodatkow. Nie slyszalem by ktokolwiek inny nazywal to bieda wydaniem, ludzie sie nim jaraja. Tez bym wolal ze slipem, ale to jest detal.

Offline Kandor

« Odpowiedź #119 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 10:47:40 »
Akurat slipa chyba wszyscy lubia, ale koszt produkcji takiego dodatku to nie sa groszowe sprawy, a cena 400zl moglaby niektorych szokowac i by odpuscili, a Egmont jednak musi tw wydania sprzedawac w kilkuset sztukach. Kolejny w kolejce v jak vendetta pewnie.
W jpf właśnie wysyłają ekskluzywne wydanie mangi Basilisk - zgadnijcie który element zestawu jest głównym przedmiotem reklamacji?:-) Co do kolejnego tomu to bym wolał aby zaskoczyli mnie czymś solidnym co nie miało jeszcze swojej premiery w naszym kraju, ale przy lekturze pierwszego (poza Egmontowego) wydania V miałem wrażenie że wszystko jest jak gdyby "ściśnięte", więc z miłą chęcią przeczytalbym wydanie w wielkim formacie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Październik 2021, 10:54:44 wysłana przez Kandor »