Autor Wątek: Strażnicy  (Przeczytany 32985 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kubisz

Odp: Strażnicy
« Odpowiedź #120 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 10:48:38 »
odnośnie zachwytów nad nowym kolorowaniem - ono jest zrobione jak dla komiksów robionych teraz, watchmen powstawało lata temu. czy to jest zgodne z duchem orginału?
Nie wiem czy jest zgodne z duchem oryginału. Kto wie, może jeśli Strażnicy powstali w aktualnych czasach to Gibbons użyłby właśnie takich kolorów jakie są teraz zastosowane. Wtedy nie mógł, bo nie było takiej technicznej możliwości. Wszystko to oczywiście przypuszczenia i domysły. Ja tylko wiem, że te kolory mi się podobają.
Higgins w udzielanych tu i tam wywiadach mówił, że podczas pracy nad oryginalnym wydaniem miał pewne ograniczenia technologiczne, a dopiero praca nad Absolutem pozwoliła mu zrobić kolorowanie tak, jak chciał, żeby to od początku wyglądało.

Online freshmaker

« Odpowiedź #121 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 10:52:59 »
tak samo mówił lucas jak tworzył trylogię prequeli star warsów, te same argumenty były używane przy futurystycznym kolorowaniu incala.

Offline Dracos

« Odpowiedź #122 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 10:56:31 »
Czyli podsumowując to kolorowanie obecne jest zgodne z duchem oryginału bo byłoby właśnie takie już w przeszłości gdyby nie przeszkody natury technologicznej.

Co do bieda wersji to percepcja chyba zależy od punktu odniesienia jeśli weźmiemy rynek US albo FR to może i faktycznie tak by to nazwać ale jak na rynek PL to już raczej szukanie dziury w całym. Zresztą imo lepiej żeby rodzimi wydawcy w tym właśnie Egmont działali metodą małych kroków wprowadzając na rynek coraz to lepsze wydania (ekskluzywne) przy cenach które można zaakceptować niż od razu na rzucać się na głęboką wodę ryzykując że będzie produkt zalegał na półce nie wiadomo ile czasu.

Offline Kandor

« Odpowiedź #123 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 11:22:53 »
Myślę że - przykładowo - czerwona krew w miejsce różowej jest zdecydowanie bliższa duchowi oryginału ;-)

Online freshmaker

« Odpowiedź #124 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 11:33:58 »
no ale tak wtedy się drukowało komiksy superhero więc krew różowa jak najbardziej zgodna z duchem.

Offline Midar

« Odpowiedź #125 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 12:16:50 »
Z tym, ze tylko dla Ciebie jest to bieda wydanie, dla mnie to jest mega wydanie, kolekcjonerskie, w mega formacie, z fura dodatkow. Nie slyszalem by ktokolwiek inny nazywal to bieda wydaniem, ludzie sie nim jaraja. Tez bym wolal ze slipem, ale to jest detal.
Trochę jednak niedosyt. Szarpnęli się na naprawdę wypasione wydanie i taki slipcase dopełniłby temat.

Offline Midar

« Odpowiedź #126 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 12:26:20 »
Ja jestem w trakcie nauki rosyjskiego (na razie A1). No i zainspirowany wersją gruzińską podrzuconą przez kenjiego, poprosiłem żonę o prezent pod choinkę w postaci absolute'a po rosyjsku - https://zakazknig.pl/khraniteli/60024/ :)
Fajny pomysł. Nasze nowe wydanie ma 464 strony, rosyjskie 528. Jak dostaniesz pochwał się, co tam jest w środku więcej.

Offline kubisz

« Odpowiedź #127 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 12:48:21 »
Pewnie tłumaczenie dymków na rosyjski ;)

Offline Szekak

« Odpowiedź #128 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 13:03:58 »
Da ktos fotki ze srodka nowego wydania? Ile cm maja marginesy? Ehh, gdzie jest Jacek Kolekcjoner jak go potrzeba. :D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online xanar

« Odpowiedź #129 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 13:25:07 »
Ja swojego chwilowo nie mam, gdyż pojechało się reklamować.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #130 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 15:23:35 »
Trochę jednak niedosyt. Szarpnęli się na naprawdę wypasione wydanie i taki slipcase dopełniłby temat.

Zaraz byłoby narzekanie, że przy wyciąganiu okładka/obwoluta się wyciera.  ::)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #131 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 16:23:04 »
Jak zrobili jakieś błyszczące coś jak przy Epicach Spidermana to duża szansa, że tak będzie.

Ktoś mógłby opisać te dodatki? Kupować drugi raz ten sam komiks dla paru nowości w dodatkach to trochę bezsens.

Online xanar

« Odpowiedź #132 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 16:51:32 »
To kup dla większego formatu.

Offline kubisz

« Odpowiedź #133 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 17:05:35 »
Da ktos fotki ze srodka nowego wydania? Ile cm maja marginesy? Ehh, gdzie jest Jacek Kolekcjoner jak go potrzeba. :D
Co prawda tylko jedna fotka, ale proszę:

Online xanar

« Odpowiedź #134 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 18:31:33 »
Jacek kolekcjoner nie zrobi filmiku, gdyż budżet nie jest z gumy i musi pominąć.