Autor Wątek: Star Wars  (Przeczytany 87741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gustavus_tG

Odp: Star Wars
« Odpowiedź #480 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 19:03:08 »
Trochę nie wyobrażam sobie Mrocznego Imperium rysowanego przez kolejnego generycznego wyrobnika spod szyldu Star Wars. Takich historii nie brakuje i jakoś nie są wymieniane w pierwszym szeregu najlepszych historii ze starego kanonu. Można oczywiście nie lubić kreski Cama, mieć do niej krytyczny stosunek, ale to między innymi dzięki tym rysunkom ta historia jest tak nietuzinkowa i pomimo tylu lat na karku wciąż się o niej pamięta. Te wielokrotne opinie, że historia tylko by na tym skorzystała to muszą pochodzić z samego jądra fandomu, który domaga się wciąż tego samego robionego na jedno kopyto i według jednego schematu, co doskonale widać po tym, co obecnie jest wydawane. Jakiejś serii czy choćby one-shota z ikrą to obecnie ze świecą szukać.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #481 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:32:18 »
No to teraz spotykasz się z opinią, że bez Kennedy'ego "Mroczne Imperium" byłoby dziełem na miarę epizodu IX. Warstwa wizualna całkowicie uratowała ten komiks i sprawiła, że czasu przy nim spędzonego nie uważam za zmarnowany.

W jakim sensie dziełem na miarę epizodu IX? Porównujemy komiks do serialu? Czy komiks do adaptacji?
Według mnie to nie strona wizualna zepsuła epizod IX, tylko fatalna historia. W przypadku "Dark Empire" historia jest super tylko po prostu brzydko się na to patrzy, ale rozumiem, są fani Kennedy'ego, trochę z nim jest jak z Frankiem Millerem - rysuje paskudnie, ale są fani jego kreski :)
Chociaż przyznam, że w one-shotach z Bobą Fettem jego styl bardziej był dla mnie zjadliwy.

Na miano czegoś bzdurnego nie zasługuje cudza opinia tylko nazywanie bdurą zdania, którego się nie podziela. Swoją drogą, nigdzie nie stwierdziłem, że w komiksach DH i Marvela nie było dobrych prac i wyłącznie Kennedy był dobry. Wspomniałem tylko, że nie znalazł się nikt na jego poziomie. Uniwersum SW rozwijało i nadal rozwija wielu utalentowanych artystów, a do wymienionych przez Ciebie dodałbym jeszcze kilku marvelowych - Phila Noto, Marco Checchetto czy Alexa Maleeva. Pamiętając o nic i tak będę twierdzić, że dla mnie prace Kennedy'ego nie mają sobie równych.

Tutaj muszę zwrócić honor, moje wyrażenie było niezbyt na miejscu. Sztuka ma to do siebie, że pewnie każdemu będzie się podobać co innego. Bardziej chodzi mi o moje doświadcznie, jak inni czytelnicy "Dark Empire" rreagują na rysnki i kolory, wielkrotnie już spotkałem się z opinią od osob, którym pożyczałem poczytać cos z SW, że "Dark Empire" ma szkaradne rysunki i wiele osób się od tego odbiło. Gdzie takie Legacy czy Dark Times było bardzo chwalone, nawet osobu były zaskoczone że komiksy SW mogą mieć tak dobrych rysowników.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #482 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:38:27 »
Kennedy był dobry w komiksach o Boba Fett i w Batmanie z 1994  z naszego tm-semic, ale ma Dark Empire patrzeć nie mogłem. Dla mnie on był jak Igor Kordey raz potrafił stworzyć coś fajnego a raz nieoglądalną chałę.

Offline JohnyQuiet

« Odpowiedź #483 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:43:34 »
Hej, wybaczcie nieogar, ale wracam powoli do zbierania/dokańczania otwartych serii na półce i zastanawiam się nad sensem brnięcia dalej w komiksy SW. Przejrzałem dość powierzchownie ile Egmont tego wypuszcza i jest to trochę przerażające, tym bardziej, że te serie zaczęły się w pewnym momencie przecinać i ich nazewnictwo jest cholernie mylące.

Zatem, po pierwsze - czy jest gdzieś prowadzony jakiś chronologiczny (wg kolejności wydania w PL) spis tych komiksów SW wypuszczanych przez Egmont od momentu wydania "Ścieżki Przeznaczenia"? (wydaje mi się, że to był właśnie pierwszy komiks, z tych nowych, wydawanych przez Egmont). Na ten moment mam tych komiksów 11, kończąc na pierwszym tomie z Wielkiej Republiki, po drodze jest Vader, Darth Vader (WTF), Łowcy Nagród i Doktor Aphra. Z wszystkich tych serii mam obecnie po dwa komiksy, z czego Vader nawet nie jest numerowany i zastanawiam się, czy to jest już na tyle daleko, że warto cisnąć to dalej, czy jeszcze na tyle wcześnie żeby sobie odpuścić.

Dzięki za pomoc. :)

Offline Kielo

« Odpowiedź #484 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 19:33:15 »
Kompletnie zmieniajac temat (nie chce wchodzic w dyskusje o gustach i czy Cam Kennedy jest dobry czy nie) maly news:

15 stycznia 2025 Dark Horse wyda kolejny tytul z odleglej galaktyki - STAR WARS: THE BAD BATCH - GHOST AGENTS # 1 (of 5)

Fajnie, ze znowu wychodza poza High Republic. Ciekawe tez, ze komiks wyjdzie prawie co do dnia 10 lat od momentu wydania pierwszego komiksu SW przez Marvel (14/01/2015)

Offline stachel

« Odpowiedź #485 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 21:53:22 »
Zatem, po pierwsze - czy jest gdzieś prowadzony jakiś chronologiczny (wg kolejności wydania w PL) spis tych komiksów SW wypuszczanych przez Egmont od momentu wydania "Ścieżki Przeznaczenia"?

W miarę aktualny spis jest tutaj: https://star-wars.pl/Tekst/4425

Niemniej postaram Ci się jeszcze przybliżyć jak te komiksy wychodzą:

Serie ongoing
Egmont wydaje 4 serie ongoing z czasów po ep V: Star Wars (zaczynające się właśnie od Ścieżki przeznaczenia, będzie łącznie 9 tomów), Darth Vader (10 tomów), Bounty Hunters (7 tomów) oraz Aphra (7 tomów). Dodatkowo między tymi seriami zachodzą crossovery: Wojna łowców nagród (2 tomy), Szkarłatne rządy, Hidden Empire, Dark Droids (2 tomy).

Jeśli chodzi o kolejność czytania to najlepsze co znam to ten timeline: https://www.comicbooktreasury.com/star-wars-comics-canon-reading-order/#ageofrebellion (dla tych tomów angielskie i polskie wydania są identyczne).

Wielka Republika
Te komiksy należą do większego projektu książkowo komiksowego i dzielą się na 3 fazy. Wychodzą serie ongoing (numerowane) oraz pojedyncze tomy (bez numerów na grzbiecie). Teoretycznie można czytać bez książek, ja jedna polecam wejść w całość jak już.

Pojedyncze tomy
Poza tym Egmont wydaje trochę zamkniętych historii w jednym lub dwóch tomach. To są zamknięte historie, które można czytać w zasadzie w oderwaniu od innych pozycji.

Offline Smok

« Odpowiedź #486 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 01:20:51 »
W jakim sensie dziełem na miarę epizodu IX?

Pod względem fabularnym epizod IX oceniam równie źle, co "Mroczne Imperium". Stąd moje słowa, że bez Kennedy'ego "Mroczne..." byłoby dziełem na miarę TRoS. Jednak ze względu na warstwę wizualną lubię raz na jakiś czas wracać do tego komiksu (w całości lub we fragmentach), a powodów by ponownie obejrzeć epizod IX nie mam żadnych.

czy jest gdzieś prowadzony jakiś chronologiczny (wg kolejności wydania w PL) spis tych komiksów SW wypuszczanych przez Egmont od momentu wydania "Ścieżki Przeznaczenia"?

Aleja Komiksu, ale musisz sobie sam przejrzeć okres od momentu wydania "Ścieżki Przeznaczenia" do dnia dzisiejszego i wypisać komiksy SW, bo tam znajdziesz spis wszystkich tytułów wydawanych w Polsce. W innych miejscach (np. na Bastionie) też znajdziesz spis serii, ale ponownie sam będziesz musiał je ułożyć w kolejności wydawania w Polsce.

Na ten moment mam tych komiksów 11, kończąc na pierwszym tomie z Wielkiej Republiki, po drodze jest Vader, Darth Vader (WTF), Łowcy Nagród i Doktor Aphra. Z wszystkich tych serii mam obecnie po dwa komiksy, z czego Vader nawet nie jest numerowany

"Vader", o którym wspomniałeś, to "Vader. Mroczne wizje" czy "Vader na celowniku"? Żaden z tych komiksów nie jest częścią serii "Star Wars. Darth Vader" stąd brak numerów. Pierwszy to zbiór opowieści o Vaderze, a drugi to wstęp do serii "Łowcy nagród".
Dla Filmożerców piszę o komiksach i dawnych filmach.
Stare kino na nowo - tu (zgodnie z nazwą) na nowo opowiadam o starym kinie.
Mój IG

Offline JohnyQuiet

« Odpowiedź #487 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2024, 08:48:55 »
Dziękuję bardzo @Stachel oraz @Smok za Wasze odpowiedzi. Wygląda na to, że tylko Wielka Republika może być problemem, ale może z czasem przekonam się również do nowo wydawanych książek SW - skończyłem czytanie na wydaniach Uroboros. Żeby mieć rzeczywiście pełny obraz fabuły.

Offline Kielo

« Odpowiedź #488 dnia: Pt, 11 Październik 2024, 10:57:25 »
Kolejna zapowiedz trafila do sieci.

Jak wiadomo w styczniu minie dziesiec lat od kiedy Marvel zaczal ponownie wydawac komiksy Star Wars.
I wlasnie z tej okazji planowanuja wydac one-shot Star Wars: A New Legacy.

Beda to trzy historyjki autorstwa Aaona, Gillena i Soule'a.

Nie wiadomo jeszcze czy Doctor Aphra wroci w swojej wlasnej serii, ale na pewno bedzie bohaterka dwoch z trzech historii w tym komiksie:

Offline Kielo

« Odpowiedź #489 dnia: So, 19 Październik 2024, 09:25:16 »
Kolejna zapowiedz, tym razem z NYCC.

W marcu 2025 startuje nowa seria zatytulowana Star Wars: Jedi Knights. W tym przypadku cofniemy sie do czasow sprzed Mrocznego Widma gdzie bedziemy mogli zobaczyc takich Jedi jak  Obi-Wan Kenobi, Yoda, Count Dooku, Mace Windu i wielu innych.

Autorzy to Marc Guggenheim i Madibek Musabekov.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #490 dnia: So, 19 Październik 2024, 18:02:18 »
Uuuuu, Panie, niezłą ekipę zmontowali.

Ach, nostalgia. Dooku był jeszcze po stronie jasnej strony, jego odtwórca żył, a Disney nie położył jeszcze łapy na tym pięknym uniwersum. Kiedyś to były czasy. Teraz nie ma czasów.

Offline Kielo

« Odpowiedź #491 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 09:46:08 »
New York Comic Con przyniosl sporo zapowiedzi na przyszly rok, panel Dark Horse Comics byl ciekawy ze wzgledu na powiekszajaca sie ilosc tytulow planowanych przez tego wydawce.

Pokazano okladki zapowiedzianych juz wczesniej TPB Hyperspace Stories - tym razem byly to Grevious i Mace:

Byly przykladowe strony z planowanego na marzec Qui-Gon Jinna:

Z calkowitych nowosci zapowiedziano nowa mini serie o Poe Dameronie:

Pokazano przykladowe strony z mini serii The High Republic Adventures: Dispatches from Occlusion Zone, one shota The High Republic Adventures: The Wedding Spectacular oraz connecting variants do czterech zeszytow The High Republic Adventures (#14-17):

I na koniec ogloszono nowy one shot The High Republic Adventures: The Battle of Eriadu.

Calkiem niezle.

Offline Kielo

« Odpowiedź #492 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 09:49:14 »
Ach, nostalgia. Dooku był jeszcze po stronie jasnej strony, jego odtwórca żył, a Disney nie położył jeszcze łapy na tym pięknym uniwersum.

Nostalgia jest glownym motorem napedowym kazdego kto ma licencje na marke Star Wars. Dlatego ten biedny Luke, Leia i reszta nieprzerwanie w rolach glownych od prawie 50 lat.

Kiedyś to były czasy. Teraz nie ma czasów.

Zawsze tak twierdzilem ;)

Offline Kielo

« Odpowiedź #493 dnia: Cz, 24 Październik 2024, 19:24:54 »
Ostatnio sporo zapowiedzi bylo, wiec czemu nie dac kolejnej.

W lutym 2025 startuje nowa miniseria Legacy of Vader.

Historia Kylo Rena, ktory jako supreme leader poszykuje inspiracji w swoim dziadku Vaderze i trafia miedzy innymi na Mustafar.

Charles Soule napisze a Luke Ross narysuje.

Offline Avarest

« Odpowiedź #494 dnia: Śr, 06 Listopad 2024, 22:59:55 »
Zatem, po pierwsze - czy jest gdzieś prowadzony jakiś chronologiczny (wg kolejności wydania w PL) spis tych komiksów SW wypuszczanych przez Egmont od momentu wydania "Ścieżki Przeznaczenia"? (wydaje mi się, że to był właśnie pierwszy komiks, z tych nowych, wydawanych przez Egmont).

Też nadrabiam serie, bo zatrzymałem się na pierwszym evencie (Wojna Łowców Nagród) i teraz miałem problem, w jakiej kolejności czytać dalsze komiksy. Łącznie mamy już blisko 50 książek. Postanowiłem stworzyć więc chronologię wydawanych zeszytów przez polskiego wydawcę. Niestety wcale nie było łatwo wykopać te informacje, więc dziele się moją archeologią. Rozpoczynam od pierwszego egmontowego komiksu po restarcie komiksowego uniwersum Star Wars. Nie biorę pod uwagę zeszytówek (miesięcznika/kwartalnika Star Wars Komiks) oraz serii filmowej.

1. Star Wars - 1 - Ścieżka przeznaczenia.
2. Star Wars. Darth Vader - 1 - Mroczne serce Sithów.
3. Star Wars. Łowcy nagród - 1 - Najgroźniejsi w galaktyce.
4. Star Wars - Vader na celowniku.
5. Star Wars - 2 - Operacja Gwiezdny Blask.
6. Star Wars. Łowcy nagród - 2 - Cel Valance.
7. Star Wars. Darth Vader - 2 - Prosto w ogień.
8. Star Wars Wielka Republika - 1 - Bez strachu.
9. Star Wars. Doktor Aphra - 1 - Szczęście i los.
10. Star Wars. Vader - Mroczne wizje.
11. Star Wars. Doktor Aphra - 2 - Niezwykła maszyna.
12. Star Wars Wielka Republika - 2 - Serce Drengirów.
13. Star Wars. Wojna łowców nagród.
14. Star Wars - 3 - Wojna łowców nagród.
15. Star Wars. Darth Vader - 3 - Wojna łowców nagród.
16. Star Wars. Łowcy nagród - 3 - Wojna łowców nagród.
17. Star Wars. Doktor Aphra - 3 - Wojna łowców nagród.
18. Star Wars - Piloci TIE.
19. Star Wars Wielka Republika - Szlak cieni.
20. Star Wars. Wojna łowców nagród. Jeszcze jedno zadanie.
21. Star Wars Wielka Republika - 3 - Koniec Jedi.
22. Star Wars - Szkarłatne rządy.
23. Star Wars - 4 - Szkarłatne rządy.
24. Star Wars. Darth Vader - 4 - Szkarłatne rządy.
25. Star Wars. Doktor Aphra - 4 - Szkarłatne rządy.
26. Star Wars. Łowcy nagród - 4 - Szkarłatne rządy.
27. Star Wars. Doktor Aphra - 5 - Wieczna iskra.
28. Star Wars. Han Solo i Chewbacca - 1 - Za milion kredytów. Część 1.
29. Star Wars. Łowcy nagród - 5 - Atak na "Vermilliona".
30. Star Wars. Obi-Wan - Droga Jedi.
31. Star Wars - 5 - Droga do zwycięstwa.
32. Star Wars. Darth Vader - 5 - Cień cienia.
33. Star Wars. Wielka Republika. Faza II - 1 - Równowaga Mocy.
34. Star Wars. Darth Maul - Syn Dathomiry.
35. Star Wars. Han Solo i Chewbacca - 2 - Za milion kredytów. Część 2.
36. Star Wars. Wielka Republika - Ostrze.
37. Star Wars. Ukryte Imperium.
38. Star Wars. Darth Vader - 6 - Powrót dwórek.
39. Star Wars. Doktor Aphra - 6 - Ascendent.
40. Star Wars - 6 - Poszukiwania Mocy.
41. Star Wars. Łowcy nagród - 6 - Piekło na Bestine.
42. Star Wars. Sana Starros. Sprawy rodzinne.
43. Star Wars. Wielka Republika. Faza II - 2 - Bitwa o Moc.
44. Star Wars. Lando. Wszystko albo nic.
45. Star Wars. Kylo Ren. Początki.
46. Star Wars. Darth Vader - 7 - Nieokiełznana Moc.

(poniżej już zapowiedziane tomy)

47. Star Wars. Mroczne droidy.
48. Star Wars. Doktor Aphra - 7 - Mroczne droidy.
49. Star Wars - 7 - Mroczne droidy.
50. Star Wars. Łowcy nagród - 7 - Mroczne droidy.
51. Star Wars. Kanan. Ostatni padawan.
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Listopad 2024, 00:09:25 wysłana przez Avarest »