Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 568273 razy)

Offline szulig

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3570 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 20:09:42 »
Pełną kolekcje? Co masz na myśli, że pełne runy? Ja wolę czytać te warte uwagi, sam uwielbiam Spider-Mana, ale wolę kupować z nim runy i komiksy warte uwagi, a te słabe czy wręcz tragiczne (jak ten) zwyczajnie nie kupuję, bo szkoda mi na to pieniędzy i miejsca na półce.
Bycie komplecistą nie popłaca

https://www.webtoons.com/en/graphic-novel/the-amazing-spider-man-2022/list?title_no=8475&page=2

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3571 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 00:43:37 »
A już twój atak znów na to, że Egmont, bo wydaje to 1:1 tak jak zza oceanem po raz kolejny pokazuje brak twojego obeznania w temacie, i znów zaczynasz swoje bzdury, że jak nie maja konkurencji to wydają to tylko, żeby zarabiać  ;D

Beyond potrafili spiąć po dwa trejdy. Wcześniej wydali grube Polowanie czy Spisek klonòw. Dali grube Marvel Knights.Czyli jak chcą to potrafią. A takie cieniutkie tomy jak te dwa ostatnie albo wcześniej np. Rzeź Maksymalna to jest żyłowanie klientòw. W serii Avengers to samo. Przedwieczni i Sądny Dzień spoko a regularna seria to drogie cieniasy.

Tak, jestem komplecistą. Zbieram te runy jak są, mimo że i forma i treść mnie czasem wkurzają. Ale po tych 10 latach przecież nie przerwę. Jutro Family Bussines też kupię.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3572 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 11:19:07 »

Ci z Was którzy nie chcą za niego płacić, mogą przeczytać legalnie Spider-Mana Wellsa na Webtoonie.

I dzięki. W tej cenie można przeczytać

Offline Yorik

« Odpowiedź #3573 dnia: Cz, 27 Listopad 2025, 17:01:56 »
Ciekawe doświadczenie, bo komiks został przerobiony pod czytanie na telefonie.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Yorik

« Odpowiedź #3574 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 23:22:38 »
Ależ to był mocny moment... nie było podobnie dojrzałej historii w komiksach o Spider-Manie od dekady.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3575 dnia: Nd, 07 Grudzień 2025, 02:53:02 »
@up

Tak. Pamiętam emocje jak to czytałem 20 lat temu w 2004.

Offline Yorik

« Odpowiedź #3576 dnia: Nd, 07 Grudzień 2025, 23:28:33 »
A teraz porównajcie sobie to z pierdołami w stylu Wellsa, Kelly'ego.

Oddajcie nam dojrzałe, street levelowe historie o Spider-Manie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3577 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 18:45:31 »
Kolejny twórca, który nie dostaje nawet centa od Marvela, który zarabia miliony dzięki ich twórcom. Tym razem Sara Pichelli.

https://www.cbr.com/miles-morales-co-creator-no-royalties-received-comments/

Offline Pestak

« Odpowiedź #3578 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 21:15:30 »
Przed podpisaniem umowy nie konsultują się z prawnikiem a potem płaczą.

Offline Popiel

« Odpowiedź #3579 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 21:40:43 »
A teraz wstań od kompa, podejdź do okna, otwórz je, zaciągnij się chłodnym, wieczornym powietrzem. Głęboko. Tak ze trzy razy.

I odpowiedz sobie na jedno pytanie:

Kto na tym świecie ma w szołbiznesie lepszych, bezczelniejszych, sprawniejszych i chytrzejszych prawników niż Disney/Marvel?

Już zamknij, wystarczy, bo się jeszcze przeziębisz.

Offline xanar

« Odpowiedź #3580 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 21:47:56 »
Mogą nie podpisywać.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Yorik

« Odpowiedź #3581 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 21:53:12 »
Znajdzie się spokojnie wiele jeszcze bardziej bezwzględnych przykładów prawników i korpo, natomiast niezmiennie dziwi mnie w ludziach, zwłaszcza moich rodakach, takie pro-korporacyjne podejście przy takich tematach. Do dziś pamiętam jak nie dowierzałem, gdy wiara pluła na Sapkowskiego że miał czelność skorzystać z istniejącego przepisu - pozwalającego mu renegocjować podpisaną wcześniej umowę po latach. Bo tak straszne dla nich było, że jeden facet dostanie troszkę więcej pieniędzy z dziedzictwa swojego dzieła, a wypłacić będzie mu to musiała milionowa korporacja, która zmiany nie odczuje.

Jakby robak chciał zostać adwokatem buta.

Podobną konsternację odczułem tylko gdy ogłosili wydanie pierwotnie ekskluzywnego Spider-Mana na Playstation w wersji PC. Ucieszyłem się, bo wolę grać na klawiaturze niż padzie. Zerkam w internet, sprawdzić czy ludzie się cieszą - nie znalazłem, bo zalała to fala oburzonych komentarzy. Z jakiegoś powodu to też bardzo zabolało konsolowych graczy.  ;D

Offline xanar

« Odpowiedź #3582 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 22:08:47 »
A jakby ta gra nie zarobiła to on powinien im oddać czy jak.
On tam zgodził się na pewną kwotę z tego co pamiętam a mógł przecież podpisać na % od zysków.

Zresztą oni dogadali się poza sądownie, jakby chcieli to mogliby się sądzić z 5 lat albo i dłużej.

CD Projekt RED dogaduje się z Andrzejem Sapkowskim, wypłacając mu te 16 milionów, ale w zamian Sapkowski pisze nową, oryginalną historię (niepublikowaną) do Wiedźmina 4. Dodatkowo dostaje procent z zysków, gdyby Wiedźmin 4 okazał się wielkim sukcesem. Wszyscy wygrywają.

A jakby po premierze Sapkowski stwierdził, że gra bardzo dobrze się sprzedała i on chce teraz większy procent to też byłoby spoko czy już nie.

A jakby ten Spider-verse był wtopą finansową to co ona miała by im oddawać czy jak.

Coś wasze myślenie to tylko w jedną stronę działa.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Pestak

« Odpowiedź #3583 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 22:23:35 »
A teraz wstań od kompa, podejdź do okna, otwórz je, zaciągnij się chłodnym, wieczornym powietrzem. Głęboko. Tak ze trzy razy.

I odpowiedz sobie na jedno pytanie:

Kto na tym świecie ma w szołbiznesie lepszych, bezczelniejszych, sprawniejszych i chytrzejszych prawników niż Disney/Marvel?

Już zamknij, wystarczy, bo się jeszcze przeziębisz.

Analiza tego typu umowy prawniczej to nie jest wyprawa załogowa na Marsa. Wiem bo siedzę w temacie. W takich umowach stosuje się standardowe zapisy, nie ma miliona różnych kombinacji. Przeciętny człowiek może wtopić, ale średnio ogarnięty prawnik wszystkie kruczki spokojnie wychwyci. Druga strona może mieć i Ala Pacino z „Adwokata Diabła” ale to co najwyżej przepłaci.

Teraz Ty otwórz okno , zaczerpnij powietrza i zdaj sobie sprawę, że rzeczywistość nie jest taka jak w amerykańskich filmach.

« Odpowiedź #3584 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 23:27:56 »
Kolejny twórca, który nie dostaje nawet centa od Marvela, który zarabia miliony dzięki ich twórcom. Tym razem Sara Pichelli.

https://www.cbr.com/miles-morales-co-creator-no-royalties-received-comments/

Zostało to już zdementowane przez samą Pichelli:

"It got to my attention a headline about me saying something about Miles' royalties that was written after an interview here at CCXP. I wanted to let go, but since many of you are writing to me, I want to make things clear. That headline is an embarrassing clickbait news. Who wrote that, twisted completely the tone of our conversation, which was relaxed and ironic, plus that was a tiny part of our conversation where I wasn't complaining or mad at all, just saying [a] few lines about the business industry.

I know royalties and copyright are [a] hot topic, but please don't use me or my work to take sides or talk sh—t. I won't let you do that. Also, when a creator [does] an interview during a show (and CCXP was insanely busy) [they're] being generous and kind, please don't ever take advantage of that to create questionable content to get more followers. Be better, do better."