Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 543528 razy)

Offline Yorik

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3495 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 15:54:05 »
A tak swoją drogą, na której wersji się wychowaliście? Ja planuję rewatch TAS, ale interesuje mnie tylko dubbing z Fox Kids, na którym się wychowałem. Nie tylko przez sentyment, bo jakość tłumaczeń czasem była tragiczna, ale głos Jacka Kopczyńskiego, jest dla mnie idealnym głosem Człowieka-Pająka. Noszę wielki żal i gorycz w sercu, że nie zaproszono Kopczyńskiego do roli Petera B. Parkera w Into the Spider-Verse. Ostatnio włączyłem sobie pierwszy odcinek z Jaszczurem i kurde... Pan Jacek brzmi dalej idealnie jako Spider-Man. Natomiast znajomi w okolicach 40tki wychowali się na wersji TVP, z całkiem inną obsadą. Wrzucałem tu kiedyś odcinek Podcastex, w którym też prowadzący bardziej cenią wybór Kopczyńskiego. Jak dotąd żaden kolejny z polskich odtwórców nie zrobił na mnie takiego wrażenia. W przypadku polskiego głosu Batmana, w końcu przy Caped Crusader doczekałem się godnego następny Andrzeja Ferenca - Szymona Mysłakowskiego. I to już drugi lektor TVN który został Batmanem ;)

"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline gashu

« Odpowiedź #3496 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 16:04:31 »
Ja na tej, męczonej bez końca na jakimś VHS-ie:

Offline Takesh

« Odpowiedź #3497 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 16:53:16 »
Ja też na tym trójkącie Pająka, Firestar i Icemana  ;D

No i Semikach.

Offline Yorik

« Odpowiedź #3498 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 17:09:59 »
Na D+ jest prequel tej kreskówki z Icemanem i Firestar. Stworzyli swoją ognistą bohaterkę, bo nie mogli wykorzystać Human Torcha. Później Firestar analogicznie do Harley Quinn przeniosła się z ekranu do komiksów, była członkinią New Warriors, czasem miewała relacje z X-Men, bo jest mutantką. Natomiast co mnie dziwi i czego zawsze chciałem, nie odtworzyli jej kreskówkowej relacji z Peterem Parkerem na łamach komiksów. Ale tego serialu już nie ma na Disney... Będzie trzeba kiedyś obejrzeć w innym miejscu. W kreskówce o F4 też kiedyś przez cenzurę nie mogli pokazać Human Torcha, więc również wymyślili postać na jego miejsce - robota Herbie.

Offline pawlis

« Odpowiedź #3499 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 17:57:00 »
Ja, jak 90% osób urodzonych w latach 90. (tudzież końcówki lat 80.), oczywiście na Spider-Manie TAS. I przez okres trochę zarzucałem postarzenia się i nietrafionych decyzji (np. zbyt długa i zbędna drama z Morbiusem), tak dzisiaj doceniam, że w tej wersji Peter jest studentem żyjącym na swoim, a nie jak w większości obecnych adaptacji to nieletni uczniak, bo ktoś ubzdurał że to jakaś wielka i ważna część lore'u (mimo, że już za Stana Lee Peter ukończył ogólniak). To tak jakby w ekranizacjach X-Men był tylko skład z lat 60., a Magneto był jednowymiarowym złolem.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3500 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 18:26:47 »
A tak swoją drogą, na której wersji się wychowaliście?
Fox Kids, a więc animowani Spider-Man, X-Men (w dzieciństwie wolałem raczej tego pierwszego, dzisiaj zdecydowanie mutanci na pierwszym miejscu), Iron Man, F4 i Silver Surfer.

A na sąsiednim kanale Batman Beyond, Justice League, JLU i Teen Titans (i trochę niepasująco "X-Men: Ewolucja").

To było pierwsze superhero, z jakim miałem do czynienia (plus Kleszcz i Power Rangers, ale tego nigdy nie traktowałem w tych samych kategoriach). Czy bez tego nie czytałbym komiksów? Może, choć pierwsze za które się zabrałem, a które nie były Kaczorem Donaldem lub Tytusem, Romkiem i A'Tomkiem, to były Star Warsy.

Offline Yorik

« Odpowiedź #3501 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 19:09:32 »
tak dzisiaj doceniam, że w tej wersji Peter jest studentem żyjącym na swoim, a nie jak w większości obecnych adaptacji to nieletni uczniak, bo ktoś ubzdurał że to jakaś wielka i ważna część lore'u (mimo, że już za Stana Lee Peter ukończył ogólniak)

To po prostu kalkulacja twórców, do jakiego targetu chcą dotrzeć serialem. Od czasu Spider-Man: The New Animated Series z MTV, każdy serial o Pająku już dział się w liceum. Może jeśli ten obecny wytrzyma dłużej niż trzy sezony, do doczekamy się znów Parkera studenta. Greg Weisman, twórca Spectaculara planował po przerobienia liceum w serialu przenieść historię na filmy dvd, i tam kolejno opowiadać po kolejnym roku studiów. Dobrze że chociaż gra Insomaniaca i kinowa animacja dały odpocząć od nastoletniego Petera. 

PS. Mam nadzieje że kliknęliście "play" na filmiku który wrzucałem wyżej? ;) Jak nie, to Wasza strata.

Online stab

« Odpowiedź #3502 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 21:30:22 »
Ja na tej, męczonej bez końca na jakimś VHS-ie:

To również mój pierwszy animowany Spider-Man oglądany na RTL czy innym Pro7 na blokowej satelicie.

Offline Adolf

« Odpowiedź #3503 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 22:15:07 »
Poniedziałki, godzina 15:00, Spider-Man TAS na TVP 2. I czym on jest gorszy niż ten z Foxa? Ktoś ma materiały żeby porównać? No i pamiętam tą traumę kiedy tradycyjnie w poniedziałek chciałem zobaczyć kolejny odcinek, a tu mi puszczają... Ulicę Sezamkową. Moje małe serduszko mnie bolało, a oczy zrobiły się wilgotne. Moje życie straciło sens.

Póżniej wyczaiłem w kiosku na osiedlu obok album z naklejkami. Właściwie sam album, bo naklejek już dawno nikt nie sprzedawał. I ten album na licencji serialu był dla mnie świętym Grallem. Kochałem go, choć nie miał żadnej nalepki. Tylko on przypominał mi o cudownym, minionym serialu. I jakoś w 99 tatuś wysłał mnie i siostrę na katolicki obóz. Po powrocie okazało się, że mieliśmy remont i przy okazji tatuś wyrzucił wiele niepotrzebnych nam rzeczy, zwłaszcza "makulaturę" gdzie była masa komiksów z Kaczorem Donaldem, Semików, kilka innych rzeczy i oczywiście owy album...

Offline Xmen

« Odpowiedź #3504 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 23:20:20 »
Też oglądałem tego na TVP 2, Batman TAS też chyba wcześniej był na TVP 2, dopiero później na Polsacie, czy się mylę?
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Wrzesień 2025, 23:22:08 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline pawlis

« Odpowiedź #3505 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 11:14:36 »
Ano był. I to był ten ciemny okres w TVP, gdy zniżano się do stosowania lektora w kreskówkach. A Polsat jako dość tania telewizja kontynuował lektorowanie BTASA, który dub dostał za sprawą DVD (w mojej opinii za późno).

Ktoś ma materiały żeby porównać?
Na cda jest kilka odcinków z pierwszym dubem - https://www.cda.pl/MarvellerPL/folder/39464288

I myślę, że wolenie dubu Fox Kids to kwestia przyzwyczajenia, zwłaszcza że głosy są dobrane idealnie (co innego jakość tłumaczenia). I faktycznie Kopczyński lepiej pasuje do młodzieńczego Petera.

I co ciekawe, w obu dubbingach kilka aktorów powtórzyło swe role jak Włodzimierz Bednarski jako Jameson i Aleksandra Koncewicz jako ciocia May (i jestem pewien, że Maria Ciesielska, będąca Anastasią Hardy, też wystąpiła w wersji TVP).
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Wrzesień 2025, 11:16:48 wysłana przez pawlis »

Offline Marvelek

« Odpowiedź #3506 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 11:51:59 »
Po udanym powrocie animowanych mutantów myślałem, że kontynuacja TAS będzie pewnikiem. Szczerze mówiąc jestem mocno rozczarowany, bo serial zasługuje na nowe życie, a poprzednie sezony na porządną rekonstrukcję obrazu. Nawet na Disney jest chyba tylko pierwszy sezon wrzucony nie wiedzieć zresztą czemu. Podobnie jak większość z Was wychowałem się na wersji z TVP 2. Obowiązkowy element każdego poniedziałku to była powtórka 30 ton z niedzieli o 14:30 i zaraz po niej o 15 TAS. Pamiętam jak byłem rozgoryczony kiedy w napięciu czekałem co się stanie z Peterem po przemianie w gigantycznego pająka a tu w następnym tygodniu zostaje zmuszony by iść do kościoła bo są rekolekcje. Dopiero jak założyli kablówkę to nadrobiłem na Foxie. Wróciłem jakiś czas temu do tego serialu i zestarzał się, choć nie jest to ani ładna starość jak w przypadku Batmana ani brzydka. Generalnie dobrze mi się go oglądało i chyba nadal za najlepsze odcinki uznaje Powrót Venoma/Carnage, Powrót Hydromana, Kot/czarna kotka, Dzień Kameleona. Najsłabsze była dla mnie ta misja moskiewska i tajne wojny, za to Spider versum na finał jest chyba kwintesencją tego serialu. Jeśli idzie o dubbing to jednak.mimo wszystko wolę ten z Foxa. Lepiej dobrani aktorzy i nie razi ta dosłowność z wersji TVP: doktor Ośmiornica, Żyleta itp.

Offline pawlis

« Odpowiedź #3507 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 16:14:33 »
Podobnie jak większość z Was wychowałem się na wersji z TVP 2.

Myślę, że większość chowała się na czasach Fox Kids ;). Mnie prawie nigdy nie udawało się załapać na odcinki z emisji TVP2 i ujrzałem może ze cztery. I większy kontakt to wyrywkowo na Fox Kids, bo ten był tylko u dziadka. No i w pełni ja i starsza siostra obejrzeliśmy całość, gdy Polsat wyemitował u siebie. I miał na tyle pieniędzy, by wykupić licencję z dubbingiem :).

Generalnie dobrze mi się go oglądało i chyba nadal za najlepsze odcinki uznaje Powrót Venoma/Carnage, Powrót Hydromana, Kot/czarna kotka, Dzień Kameleona. Najsłabsze była dla mnie ta misja moskiewska i tajne wojny
Zgadzam się z tą misją moskiewską - totalnie zbędne, niepasujące do klimatu Spider-Mana i w najlepszym wypadku nadaje się na dwu-partera. Nie zgodzę się, że z Powrotem Venoma i Carnage'em, ponieważ za dużo jest postaci (naprawdę musieli wciskać Dormammu?) i zbyt przekombinowana fabuła, Venom traci swoją demoniczność i frustrująco pozbywają się jego i Carnage'a, gdy mogli zjawiać się częściej. Na pewno bardziej niż Morbius. Jedyny plus to ładne wybrnięcie z cenzury i subtelne zasygnalizowanie okropieństw Kasady'ego. I w dubbingu Fox Kidsowym Ryszard Olesiński nie przyłożył się do roli Carnage'a, a Piotr Adamczyk jako War Machine też nie był trafiony.

A swoją drogą pamięta ktoś, kto dubbingował Venoma w TVP?

Nawet na Disney jest chyba tylko pierwszy sezon wrzucony nie wiedzieć zresztą czemu.
My Polacy i tak mamy szczęście. Jak byłem u siostry na Boże Narodzenie w Austrii, to austriacki Disney+ z seriali Marvela miał jedynie X-Men TAS, również tylko pierwszy sezon (nie wiem, czy polski oddział już miał udostępnioną całość, bo też przez jakiś czas mieliśmy jeden sezon).
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Wrzesień 2025, 16:26:11 wysłana przez pawlis »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3508 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 16:43:00 »
Całych X-Menów na D+ dostaliśmy dopiero w marcu 2024 przy okazji premiery "X-Men '97".

« Odpowiedź #3509 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 22:10:02 »
Po udanym powrocie animowanych mutantów myślałem, że kontynuacja TAS będzie pewnikiem.

W tym miesiącu zaczęła się ukazywać seria komiksowa będąca kontynuacją serialu:
https://www.marvel.com/comics/issue/121252/spider-man_94_2025_1