Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 567819 razy)

Offline OokamiG

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3435 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 12:53:01 »
Coś czuję, że biorąc całokształt, drugi tom Marvel Knights chyba będzie najbardziej znienawidzonym komiksem roku.
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Sierpień 2025, 13:20:02 wysłana przez OokamiG »

Offline Xmen

« Odpowiedź #3436 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 13:10:05 »
Może nie będzie tak źle, "dodatki" mają szansę zatrzeć negatywne wrażenia. A jak jeszcze te karteczki będą samoprzylepne? poezja ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline rapr

« Odpowiedź #3437 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 13:51:30 »
Serio jest aż tak źle? :-[

Może nie byłoby tak tego widać, gdyby nie fakt, że czyta się ten tom na zmianę z JMS. I tu kontrast jest GIGANTYCZNY na niekorzyść MK 2. Chyba za dużo scenarzystów maczało palce w tych historiach i przez to są one.. niespójne. Dodatkowo umieszczenie w Civil War spowodowało, że bieganie za tymi pojedynczymi złolami, jak May leżała w szpitalu wydawało się takie... sztuczne.

Online Yorik

« Odpowiedź #3438 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 01:22:55 »
Run Zeba Wellsa w Spider-Manie, uznany za najgorszy w historii postaci zostanie udostępniony za darmo w aplikacji Webtoon. W kontekście webtoonu słyszałem o Wayne Family Adventure ale nie wiedziałem jak ten webtoon działa i gdzie się mieści. Okazuje się że to aplikacja którą można nawet ściągnąć na telefon. Świetna okazja by zmusić się do nadrobienia tego runu. Zachęcam też Bazyliszka - wszak dzięki temu będzie mógł później dać mniej pieniędzy Egmontowi gdy dojdzie do jego wydawania.

Marvel ofiaruje Webtoonowi także inne komiksy, jak Star Wars i Avengers.

Źródło:
"Go ahead....I've had to deal with worse."

« Odpowiedź #3439 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 15:19:23 »
Mi tam zwyczajnie szkoda czasu na tego szrota, nawet za darmo - wolę ten czas poświęcić na lekturę lepszego komiksu  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Lobo

« Odpowiedź #3440 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 20:47:54 »
Serio takie to słabe? Na pierwszy rzut oka wygląda obiecująco i przede wszystkim rysunkowo się broni (Romita Jr wymiata)
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Sierpień 2025, 20:56:31 wysłana przez Lobo »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3441 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 22:04:47 »
Jak tam kupuje dla Romity. No i nie wierzę ze może być coś gorszego od runów Slotta i Spencera.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3442 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 22:44:35 »
Dalej wszystkie twarze wyglądają tak samo?

Online Yorik

« Odpowiedź #3443 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 22:51:05 »
Jak tam kupuje dla Romity. No i nie wierzę ze może być coś gorszego od runów Slotta i Spencera.

Przekonasz się po runie Wellsa. Chyba że nie dbasz o rozwój postaci Petera Parkera i jego otoczenie. Runy Slotta i Spencera wyłącznie zyskują przy serii Wellsa i obecnych nudach Joe Kelly'ego. Spencer zaczął bardzo dobrze, i pod koniec się wywrócił na Kindredzie. Slott pisał przez dekadę, a i tak udało mu się utrzymać w miarę równy poziom z paroma przebłyskami.

Możemy się umówić że będziemy omawiać na bieżąco premiery na Webtoonie. Resztę runu Wellsa śledziłem w streszczeniach, bo już nie miałem siły czytać co wyprawiają z moją ulubioną postacią Marvela. Dowiadując się co tam się wyrabia, nie żałowałem. Natomiast fajnie, że ktoś podziela mój entuzjazm do Romity, nawet tego dzisiejszego któremu wiek obniżył już loty. Z jego powodu mam motywację by dokończyć ten run.

« Odpowiedź #3444 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 23:59:01 »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #3445 dnia: Pt, 15 Sierpień 2025, 00:19:34 »

Dan Slott jest na forach regularnie wymieniany wśród najlepszych scenarzystów Spider-Mana, to że dostaliśmy końcówkę jego stażu jak seria już zdychała to nie jego wina. Jakieś 10 lat heblował ten tytuł, jest drugi pod względem ilości napisanych przygód Pająka po Stanleyu Lieberze, miał prawo być wypalony. Superior był jeszcze naprawdę fajny.

Online Yorik

« Odpowiedź #3446 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 00:07:14 »
Alex Saviuk. Wiem że gust wizualny jest bardziej subiektywny niż wszystkie inne... ale naprawdę znacie kogoś kto wyżej wyceni bohomazy Ramosa ponad taką klasykę? Kiedyś potkałem się z opinią że Humberto Ramos jest lepszy od Marka Bagleya. Ale to potrafię jeszcze zrozumieć, Bagley ma swój styl rysowania twarzy, nie z każdym to rezonuje. Choć rozumienie tego wcale z łatwością mi nie przychodzi ;) Natomiast gdy stawiamy leciwe prace Saviuka, one trzymają się pięknie do dzisiaj i zostawiają w tyle większość współczesnych rysowników mainstreamowego superhero.

Komiks z którego pochodzi strona pewnie doskonale poznajecie. Podpowiedź - miał większy format niż standardowy zeszyt. W ogóle się nie zestarzał, i śmiałbym nawet mieć taką kontrowersyjną tezę, że to duże lepsze poznanie Człowieka-Pająka, niż zaczynanie z runem Ditko. Nawet jeśli jest niekanoniczny (ale nadal oddający hołd klasycznym historiom). Strona po stronie, dymek po dymku, mogliby go zaadaptować na film animowany.

Online Pestak

« Odpowiedź #3447 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 07:41:49 »
A kto powiedział, że jest niekanoniczny? Z tego co pamiętam, pod względem fabuły, nie ma tam niczego co by było sprzeczne z klasycznymi historiami. Pewne wydarzenia są tam tylko pokazane z innej perspektywy.

Co do jakości rysunku - pełna zgoda. Też o wiele bardziej lubię realistyczną/klasyczna kreskę niż te współczesne mangopodobne bazgroły. Dla mnie niedoścignionym wzorem jest John Byrne.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3448 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 11:27:36 »
John Byrne to wielki klasyk. A Saviuka też lubię.

Online Yorik

« Odpowiedź #3449 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 23:03:44 »
Pestak, nie może być kanoniczny, bo MJ nie poznała tożsamości Petera w taki sposób, jak to wydarzyło się w tym komiksie. To odtworzenie historii Spider-Mana, ale z drobnymi zmianami na potrzeby tej historii. Tak jak pisałem - taki idealny tytuł na pierwszy komiks o Spider-Manie, gdyby ktoś znał wcześniej np. tylko filmy lub gry/animacje. Komiksowy remake w stylu serii Marvel Ages Spider-Man, który przedstawiał historie Lee & Ditko z nowymi rysunkami.