Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 561427 razy)

Offline bibliotekarz

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3405 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 08:55:14 »
Co do poprawnego wypowiadania angielskich słów, to tylko u nas jest taka "presja" na to. W USA możesz mówić na poziomie Kali jeść, Kali pić i Cię normalnie rozumieją ;)
Co nie znaczy, że nie mają cię za cymbała, który nawet nie potrafi poprawnie się wypowiedzieć.
Batman returns
his books to the library

Online Saruto

« Odpowiedź #3406 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 09:03:34 »
Co nie znaczy, że nie mają cię za cymbała, który nawet nie potrafi poprawnie się wypowiedzieć.
Nigdy nikogo bym nie oceniał po poprawności przetworzenia imion wymyślonych bohaterów ;)
Poprawianie kogoś publicznie jest słabe. Na YT sporo ma takich komentarzy pod filmami.
Każdemu z nas zdarzają się błędy. Z wiekiem coraz większe.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3407 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 09:14:24 »
Nie każdy idzie jednak w zaparte, że z jego niepoprawną wymową wszystko ok. Ja wiem, że w dzisiejszym świecie każdy jest najmądrzejszy i każdy jeden pozjadał wszystkie rozumy, więc nikt mu nie będzie mówił, że coś robi źle.
Batman returns
his books to the library

Offline xanar

« Odpowiedź #3408 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 11:05:03 »
Nigdy nikogo bym nie oceniał po poprawności przetworzenia imion wymyślonych bohaterów ;)

Wolwerajn  :) to jest istniejące zwierzę :)

Nie każdy idzie jednak w zaparte, że z jego niepoprawną wymową wszystko ok. Ja wiem, że w dzisiejszym świecie każdy jest najmądrzejszy i każdy jeden pozjadał wszystkie rozumy, więc nikt mu nie będzie mówił, że coś robi źle.
To nie to, w dzisiejszym nowoczesnym świecie możesz urazić czyjeś uczucia :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3409 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 12:16:37 »
Co do poprawnego wypowiadania angielskich słów, to tylko u nas jest taka "presja" na to. W USA możesz mówić na poziomie Kali jeść, Kali pić i Cię normalnie rozumieją ;)
W Polsce jak będziesz mówić na poziomie "Kali jeść, Kali pić", to zasadniczo też cię zrozumieją. Tyle, że prowadzący program mógłby trochę bardziej ogarniać język.

Offline xanar

« Odpowiedź #3410 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 12:37:43 »
Albo niech mówią po polsku" Rosomak, Człowiek-nietoperz czy Piotrek Parker jak inaczej nie umieją, zresztą TK swojego czasu mówił, że jakby od niego zależało to on by wszytko tłumacz.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3411 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 15:24:07 »
Wolwerajn  :) to jest istniejące zwierzę :)
To nie to, w dzisiejszym nowoczesnym świecie możesz urazić czyjeś uczucia
Przepraszam wszystkie osoby, które po angielsku dukają, ale utożsamiają się jako native speaker.
Batman returns
his books to the library

Offline _Paweł

« Odpowiedź #3412 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 22:44:01 »
Na facebooku znalazłem coś takiego:
"Marvel Knights Spider-Man. Tom 2 w zeszytach 35 i 36 są źle rozmieszczone rozkładówki."
Też tak macie, czy to tylko pojedyncza sztuka się trafiła? (ja jeszcze nie kupowałem)
Jak całość, to muszę szybko kupić, żeby mi nakładu nie spalili na stosie :).
« Ostatnia zmiana: Cz, 31 Lipiec 2025, 22:46:46 wysłana przez _Paweł »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3413 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 22:50:10 »
W wątku Egmont 2025 znajdziesz info.

Online Takesh

« Odpowiedź #3414 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 07:43:23 »
Marvel po raz kolejny pokazuje, gdzie ma artystów. Do nowego filmu wykorzystali bez wiedzy autora projekt graficzny stroju Pająka. Alex Ross (bo o nim mowa) pokazał w mediach społecznościowych przykłady kradzieży jego dizajnu.

https://www.cbr.com/spiderman-4-suit-stole-alex-ross-designs/

Online Pestak

« Odpowiedź #3415 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 08:32:23 »
Może przed oskarżaniem kogoś o kradzież warto byłoby najpierw sprawdzić umowy które p. Alex Ross podpisywał z Marvelem, zwłaszcza fragmenty o prawach autorskich. Nie zdziwiłbym się gdyby jednak wszystko tutaj było wykonane  legis artis.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3416 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 12:01:04 »
Czym się różni "design" Rossa od oryginalnego stroju?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3417 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 12:52:31 »
A czy Alex Ross nie inspirował sie oryginalnym strojem Pająka, kiedy przedstawił swoją wizję? Kurde, trochę to naciągane...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3418 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 12:59:35 »
No po prostu wymyślił ten strój na nowo ;D

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #3419 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 15:50:47 »
Dobrze wiedzieć, że to Alex Ross narysował strój w latach 60. Z nieba przed swoimi narodzinami natchnioną ręką Ditko/Kirby'ego,