Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 561294 razy)

Offline xanar

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3360 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 17:59:34 »
Z każdym kolejnym scenarzystą było lepiej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #3361 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 18:03:55 »
Rysiek w 2010 zrobił rajd na burdel i miał nawet jednego trupa na koncie.

« Odpowiedź #3362 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 19:04:57 »
Obyczajówka jaką lubię w Spider-Manie to tą z Ultimate Spider-Mana. Peter jako nastolatek z jednej strony ma na głowie całą ferajnę przeciwników którzy mu demolują Nowy York, a przy okazji chce zaznać trochę spokoju, ma swoje własne dramaty miłosne z MJ czy Kitty Pryde, i jeszcze na dodatek Fury czy całe S.H.I.E.L.D. które mu stara utrudnić życie.
Uwielbiam tą serię, i ten klimat jej.

Jak napisał Zdzichsiu, lata 70 to oprócz ikonicznej śmierci Gwen Stacy to w głównej mierze oklepane schematy, dopiero od lat 80 to zaczęło być ciekawiej, lata 90 to już indywidualne mocno - niektórym się spodoba, niektórzy się odbiją. To nie tylko u Spider-Mana, ale i ogólnie superhero tamtych lat.
Pierwsza dekada XXI wieku też świetny okres nie tylko wspomniany Ultimate, ale i oczywiście run JMSa który uważam za ostatni naprawdę dobry run w serii Amazing.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Brzon

« Odpowiedź #3363 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 19:27:01 »
Pytanie:
Czy konieczne jest czytanie 2 tomu "Sensational Spider-Man" aby ogarnąć wydarzenia z "Amazing Spider Man" Straczyńskiego t. 5? Bez tego tomu coś stracimy?
Powtórzę pytanie

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3364 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 20:03:36 »
@UP
Jak przeczytam, to ci powiem. W każdym razie obie serie dzieli ponad 15 lat. Już bardziej jeden tom Nicka Spencera dotyka tomu "Tombstone", bo na 4 stronach zrobili tam recap całej historii Robbiego i Lincolna. ;)

« Odpowiedź #3365 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 21:20:59 »
Powtórzę pytanie

I ja się pod tym podpiszę. Warto, w obu tomach podobno jest strona z dokładną instrukcją jak czytać to zeszyt po zeszycie, z racji, że się oba tomy właśnie przeplatają.
Sociale:

Offline Yorik

« Odpowiedź #3366 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 01:17:53 »
Człowiek Pająk: The Amazing Spider-Man #2 (1990)

Jednak te posądzenia zasłużonej i długowiecznej w komiksowym Internecie Alei Komiksu okazały się niesłuszne, nie pomylili Romity Seniora z Juniorem, tylko Junior na początku kariery imitował styl swojego ojca. Faktycznie pamiętałem, że JRJ tak zaczynał w Marvelu, ale On w pierwszych poczynaniach tak dokładnie imituje ojca, że od razu wziąłem to za kreskę mistrza. Zdecydowanie wolę późniejszy styl Juniora, dziś jest już starszym panem który rysuje na pół gwizdka bo zdrowie mu lepiej nie pozwala (choć według niektórych jego hejterów, już w najpopularniejszym swoim komiksie - Spider-Manie JMSa - rysował „brzydko“, z czym kompletnie się nie zgadzam. Po prostu jego styl nie każdemu przypadnie do gustu. Dla mnie jest i będzie zawsze milion razy lepszy niż bohomazy Ramosa, czyli wiele innych dzisiejszych przekombinowanych kresek. Peak Romity Juniora obserwuje w drugiej połowie lat 90. Wtedy „jest już sobą“ którego dziś kojarzymy, jego prace z tego czasu mają najwyższy poziom.

Ciężej mi się odświeżało „Władcę Murów“, bo czytałem te historię już parę razy, i niczym nie zaskoczy fabularnie po latach. Ale to nieważne, bo wciąż jest świetna, i w zasadzie rozumiem to dziś jeszcze bardziej dzięki... dwóm ostatnim filmom MCU, w której Człowiek-Pająk nie musiał nazbyt korzystać z otoczenia (poza przepychankami na rusztowaniu), a przecież wydaje się to czymś żałośnie podstawowym w tego typu postaci. W ukochanej przez fanów grze na PlayStation nie szczędzili gadżetów i bajerów podobnie jak w filmach Kevina Feige’a (celowo nie wymieniam reżysera), ale pokazano to w połączeniu ze skromnymi i esencjonalnymi dla Pajączka motywami - jak misja z łapaniem gołębi.

I w sumie to też dzięki obecnym pajęczym komiksom, gdzie stawka od lat musi być podbijana, i Spider-Man poza pobocznymi seriami Zdarsky’ego czy Taylora, rzadko ma czas by się zatrzymać i przeżyć kameralną przygodę. A gdy ma, to jest to jakiś wtórny bullshit, jak np. ostatnia historia Joe Kelley’ego o tej córce-klonie, którą stworzył kiedyś na łamach serii Deadpool/Spider-Man. Zresztą nieważne, kogo to obchodzi. Wieloletni fani Pająka zachwycają się teraz Ultimate Spider-Manem Jonathana Hickmana. Ciszej nad tą trumną.

Spider-Man musi zatrzymać faceta, którego dotąd ledwo pokonywali X-Men. Tutaj nazywani enigmatycznie jedynie literką „X“ (tutaj, czyt. w polskim tłumaczeniu). A wiecie kto jeszcze nie dał rady Władcy Murów? Z dymków błyskotliwych i lekko narcystycznych przemyśleń Juggernauta dowiadujemy się, że bez problemu spuścił łomot „Niesamowitemu Hulkenowi“. Ale taką formę odmieniania Hulka jeszcze jestem w stanie wybaczyć. Wymieniani są też Fantastyczna Czwórka i Pogromca, znany tu i ówdzie jako Punisher. Nie jest to tylko tanie przypominanie o większym uniwersum, ale podkreślenie że Spider jest na warcie całkowicie sam, mając przed sobą przeciwnika z innej półki mocy. W międzyczasie zadręczany lękiem, że pozwolił Madame Web umrzeć. Jeśli nie pamiętacie, to właśnie protagonistka przełomowego filmu z Dakotą Johnson jest powodem destrukcyjnego pochodu Władcy Murów przez Nowy Jork. 
Juggernaut idzie jak taran, i raz po raz Spiderowi nie wychodzi zatrzymanie go. Wykorzystuje wszystko co może dać mu miasto, ale jak tytuł wskazuje - „Nic nie powstrzyma Władcy Murów“. Ostatecznie jednak coś powstrzymało, a był to cement.

Jakby ktoś się martwił czy Peter zdążył dostarczyć Jamesonowi fotki, to tak. Zakończył dzień poobijany. Madame Web być może straciła pamięć (z późniejszych komiksów wiemy, że tak naprawdę nie). Dzień jak co dzień w życiu Człowieka-Pająka. A w następnym numerze Hobgoblin, mój ulubiony z Goblinów. Ciekaw jestem jak ta historia się zestarzała. Pierwszy raz miałem ją w ręku w szkolnej bibliotece, pamiętam że ten zeszyt miał na sobie taką okładkę plastikową, które bogatsi rodzice kupowali dzieciakom w szkołach. Konkurowałem o wypożyczanie tego zeszytu ze szkolnym kolegą, który również lubił superbohaterów.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Online Pestak

« Odpowiedź #3367 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 06:21:35 »
@UP
Jak przeczytam, to ci powiem. W każdym razie obie serie dzieli ponad 15 lat. Już bardziej jeden tom Nicka Spencera dotyka tomu "Tombstone", bo na 4 stronach zrobili tam recap całej historii Robbiego i Lincolna. ;)

Przecież @Brzon pyta o drugi tom Sensationala (czyli Marvel Knights Spiderman t. 2) a nie o Spectaculara Tombstone od Muchy (zresztą to jest już formalnie
3 tom). I precyzyjne odpowiedzi brzmią: Nie - nie jest konieczne czytanie tego tomu, wystarczy że przeczytasz jego streszczenie:), Tak - stracisz dobrą zabawę , bo to kawał dobrego komiksu.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3368 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 07:02:34 »
@Yorik

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba w naszym tłumaczeniu Spider-Mana 2/90 nie chodziło przy "Pogromcy" o Franka, a o... Avengers. Niech ktoś mnie poprawi. Nie mam oryginalu pod ręką.

Online Pestak

« Odpowiedź #3369 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 08:34:44 »
Nie trzeba poprawiać. Dokładnie tak było. Też nie mam tego pod ręką ale jeśli dobrze pamiętam to dodatkowo gdy wspominali o tym „pogromcy” to też były jakieś miniaturowe wizerunki niektórych Avengers. Niech mnie poprawi ktoś jeśli się mylę.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #3370 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 14:01:06 »
W kreskówce X-Men Ewolucja  Juggernaut był Molochem a w napisach kinowych do  X-men 3 Ostatni Bastion  TIRem.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #3371 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 17:34:20 »
Warto, w obu tomach podobno jest strona z dokładną instrukcją jak czytać to zeszyt po zeszycie, z racji, że się oba tomy właśnie przeplatają.
Tę grafikę to chyba już dostaliśmy.
Jest z przedostatniego odcinka "Wieści ze świata komiksu".

Offline Yorik

« Odpowiedź #3372 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 18:24:51 »
@Pestak @Takesh

Ale to chyba nie było w liczbie mnogiej. Natomiast też podejrzane mi się wydało, że Madame Web miałaby wymieniać Punishera w jednym rzędzie obok F4 i X-Men. Sprawdzę później i napiszę, jeśli ktoś z Was mnie nie uprzedzi.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Takesh

« Odpowiedź #3373 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 19:52:49 »
U nas było w liczbie pojedynczej, ale obok rysunek Avengersów... Oni wtedy nieźle tam mieszali z naszymi tłumaczeniami.

« Odpowiedź #3374 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 19:55:04 »
Tę grafikę to chyba już dostaliśmy.
Jest z przedostatniego odcinka "Wieści ze świata komiksu".
Dzięki za podesłanie. Pana Śmiałkowskiego cenię gdy czytam go, ale słuchać go nie jestem niestety w stanie, głos bez emocji, jakby nie spał od wielu godzin, lub miał turbo kaca - nie mówiąc o wymowie niektórych słów po angielsku. Sory, ale jak siedzisz w popkulturze od lat i niby jesteś konsultantem merytorycznym to miej tą merytorykę i naucz się poprawnie wymawiać chociaż te słowa na których opiera się twoja praca/hobby  ::)
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Lipiec 2025, 20:13:09 wysłana przez wayne_collector »
Sociale: