Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 445274 razy)

Offline misiokles

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #885 dnia: Wt, 13 Kwiecień 2021, 20:44:58 »
I to jest super wiadomość, która mnie przekonała, żeby w to wejść :)

Nie do końca powinno cię to przekonywać, gdyż Marvel wydaje epiki nie po kolei i skacze po latach - dlatego całość można przeczytać dopiero po skompletowaniu całości linii epików. Zdecydowanie lepiej w superhero wejść czytając superhero nie-marvel i nie-DC: Czarny Młot, Invincible, Top 10. Tam nie ma rozkminek jak wejść i jak czytać.

Offline Benson

« Odpowiedź #886 dnia: Wt, 13 Kwiecień 2021, 21:07:06 »
Invincible czytam na bieżąco. Dwa pozostałe mi nie siadły.
Superhero lubiłem, gdy myślałem, że taki np. Spider Man to jest jedna seria :) Gdy okazało się, że jest zdecydowanie na odwrót, zupełnie mi przeszło i nie mam w ogóle ciśnienia na rajtuzy, ale teraz sobie pomyślałem, że może warto spróbować tę serię.
Kupię Kravena i zobaczę, co z tego będzie.

Offline burberry

« Odpowiedź #887 dnia: Wt, 13 Kwiecień 2021, 21:22:39 »
Ja raz na spróbę wziąłem Spectacular Spider-Man no. 1 z Octopusem, co Egmont u nas wydawal, i to zupełnie nie było to. Odpuściłem ongoing superhero calkowicie, za wyjątkiem jakichś shotów typu Azyl Arkham. Teraz, gdy wychodzi Spider-Man (McFarlane, a potem Kraven) to widzę sens w tym, żeby wrócić do dzieciństwa w ramach podróży sentymentalnej, plus to zawiera jakiś wiekszy wycinek, który umiem sobie poukładać. Jak człowiek odkrywa, że jest dziesięć uniwersów, że Peter Parker wraca do czasów liceum średnio co 3 lata to faktycznie, traci to jakikolwiek sens. Ale epici ten sens przywracają w jakimś stopniu, i mi się to podoba.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #888 dnia: Wt, 13 Kwiecień 2021, 22:22:21 »
McFarlane i te trzy epiki (Kraven i dwa, które mają w tym roku wyjść), to świetny zestaw szczególnie dla tych co się wychowali na Semikach. Tu sie nawet nie ma co zastanawiać. Od ślubu gdzieś tak do Maximum Carnage (którego juz jednak nie czytałem) to jest właśnie "mój Spider-Man". Dalej mnie już nie interesuje (poczytałem trochę o tych wszystkich klonach i mi ręce opadły), ale wcześniejsze może bym jeszcze przytulił (zwłaszcza ten w którym ginie Gwen).

Epik z Kravenem w dużej mierze kręci się wokół zagadnienia ślubu MJ i Petera, są wydarzenia go poprzedzające, trochę niezgrabne oświadczyny, potem ślub no i to co po nim czyli "Łowy". Generalnie poza samymi "łowami"  trochę się powtarza z wczesnych Semików.

2. Czyli ten "stary" Todd nie dubluje się z tym czerwcowym Venomem?
Nic się tam nie zdubluje.
Todd to nieco późniejsze zeszyty z serii "Spider-Man" (którą zresztą Semic wydał w całości).

Zdecydowanie lepiej w superhero wejść czytając superhero nie-marvel i nie-DC: Czarny Młot, Invincible, Top 10. Tam nie ma rozkminek jak wejść i jak czytać.

Tylko kogo takie rzeczy obchodzą? :P
« Ostatnia zmiana: Wt, 13 Kwiecień 2021, 22:38:34 wysłana przez Gieferg »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #889 dnia: Wt, 13 Kwiecień 2021, 23:26:02 »
@UP
Bardzo dobry 98 tom WKKM. Pewnie do kupienia na Allegro lub fejsie.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #890 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 06:09:13 »
Wiem, że jest, ale ceny mi się nie podobają, a jak Egmont kiedyś wyda Epica, jest szansa, że nie będę musiał za to płacić więc... :P
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Kwiecień 2021, 06:11:07 wysłana przez Gieferg »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #891 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 08:58:50 »
Taaa - wyda. Tak jak wydał Kingdom Come dopiero jak testujemy nową Kolekcję. Jak na tego Epica czekaliśmy 2 lata od premiery McFarlane'a. Niestety niezbadane są plany wydawnicze Egmontu. :) No tak to jest, jak się nie kupuje Kolekcji. To potem ma się braki i żałuje przegapionych, dobrych pozycji.

Ja mam podobnie. Dziś też żałuję, że nie kupiłem kiedyś Essentiali Spider-Mana. A teraz są jeszcze droższe niż w chwili premiery.

« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Kwiecień 2021, 09:02:27 wysłana przez Bazyliszek »

Online Takesh

« Odpowiedź #892 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 09:18:08 »
Ale przeciez Egmont wydal daaaawno temu Kingdom Come. Wiem, bo mam. Świetne wydanie. Essentiale Spider-Mana z Mandragory też spokojnie kupiłem na bieżąco jak wychodziły. Wszystko poniżej ceny okładkowej.

Dlatego tak to jest jak się nie kupuje na bieżąco i potem trzeba kupować niekompletne wydania z kolekcji.

Całe szczęście, że Egmont wznowił Kingdom Come i rozpoczął wydawanie Epiców. Oby tak dalej! Teraz tylko czekam na Epiki z Pogromcą 😀

Offline Gieferg

« Odpowiedź #893 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 09:21:35 »
Cytat: Bazyliszek
Taaa - wyda.
Wyda czy nie, nie będę prawie dwukrotnie przepłacał za tomik z kolekcji, którym jestem umiarkowanie zainteresowany, żeby jeszcze mieć na grzbiecie wycinek jakiegoś obrazka zamiast normalnego tytułu. Te kilka X-Menów z WKKM, które mam na półce już wystarczająco mnie irytuje.
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Kwiecień 2021, 09:25:45 wysłana przez Gieferg »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #894 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 09:28:58 »
Ile wyszlo tomów po polsku Essential Spider-man?

Online michał81

« Odpowiedź #895 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 09:40:04 »
Ile wyszlo tomów po polsku Essential Spider-man?
2 tomy

Offline Pestak

« Odpowiedź #896 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 10:13:08 »
i te dwa essentiale zawierają amazing spidermana do nr 43, bezpośrednią kontynuacją jest ten nr WKKM "Nigdy więcej spidermana", które obejmują nr 44-50. Fajnie więc by było, żeby Egmont pojechał z epicami od 51 wzwyż to byśmy mieli fajną ciągłość zachowaną. Na sam koniec ewenutalnie wrzucić dwa epici z pierwszymi 50 numerami.

ps. szkoda tych essentiali pamiętam, że mi się na tyle podobały, że essentiala tom 3 sobie w oryginale sprowadziłem.

Online michał81

« Odpowiedź #897 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 10:22:53 »
Fajnie więc by było, żeby Egmont pojechał z epicami od 51 wzwyż to byśmy mieli fajną ciągłość zachowaną. Na sam koniec ewenutalnie wrzucić dwa epici z pierwszymi 50 numerami.
ale to nie jest tak rozłożone w epikach jak piszesz muszą wydać 3 pierwsze, aby był komplet
epik 1
Amazing Spider-Man #1–17, Annual #1, materiał z Amazing Fantasy #15

epik 2
Amazing Spider-Man #18–38, Annual #2

epik 3
Amazing Spider-Man #39–52, Annual #3–4, materiał z Not Brand Echh #2

Offline Pestak

« Odpowiedź #898 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 10:36:06 »
tak myślałem, że to sie nie zazębia, ale może dało by się dogadać z marvelem, żeby te dwa numery amazinga  (51 i 52) przerzucić do epica nr 4 i by grało ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #899 dnia: Śr, 14 Kwiecień 2021, 10:39:37 »
Ale samo założenie epica jest takie, że komplet ma być w tej serii, a nie jako uzupełnienie innych wydań, nie widzę powodu żeby Egmont miał takie fikoły odstawiać.