Autor Wątek: Spawn  (Przeczytany 34883 razy)

Offline Kielo

Odp: Spawn
« Odpowiedź #165 dnia: Pt, 29 Marzec 2024, 17:40:28 »
Z tego co moglem znalezc w sieci to tak, ale to lepiej jak sie wypowiedza osoby, ktore posiadaja ten tom.

A jesli chodzi o Spawn Origins to w wersji TPB nie ma numeru 10, ale juz w twardookladkowej wersji jest.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #166 dnia: Pt, 29 Marzec 2024, 20:19:52 »
W compendium jest.

Offline Kielo

« Odpowiedź #167 dnia: Pt, 03 Maj 2024, 10:06:48 »
Juz w lipcu:

Offline Kielo

« Odpowiedź #168 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 10:06:22 »
Co prawda fanow Spawna tutaj jak na lekarstwo (co widac po ciszy w tym watku), ale na ostatnim New York Comic Conie powjawilo sie sporo zapowiedzi na rzyszly rok. Wydaje mi sie, ze z kronikarskiego obowiazku warto chociaz o nich wspomniec.

Todd McFarlane  nie zwalnia tempa, od trzech lat regularnie co miesiac wydawane sa cztery serie a co chwile pojawiaja sie najrozniejsze miniserie.

Na rok 2024 zapowiedzianych bylo dziesiec miniserii. Wydanych zostalo siedem (wlasciwie szesc bo pierwszy zeszyt DEADLY TALES (Of The Gunslinger) wychodzi pod koniec listopada).
Z tych dziesieciu jedna (Knights Vs Samurai) nie jest zwiazana ze Spawnem a dwie zostaly przeniesione na rok 2025.

Jest to bardzo dobry wynik, biorac pod uwage fakt, iz Todd miewal problemy z wydawaniem jednej serii calkiem nie tak dawno (2009 - 8 zeszytow, 2010 - 5 zeszytow)

W przyszlym roku maja pojawic sie nastepujace miniserie:

Styczen 2025:

No Home Here (Daniel Henriques i Jonathan Glapion)

Poczatek 2025:

Spawn: Dark Ages (Liam Sharp) - nie wiadomo na razie czy bedzie to kontynuacja Spawn: The Dark Ages (1999-2001) czy reset. Liam Sharp rysowal ta pierwsza serie a pisali ja Brian Holguin i Steve Niles ale tutaj Liam bedzie odpowiedzialny za wszystko.

Marzec 2025:

Medieval Spawn (Rory McConville i Marco Itri) - Medieval Spawn byl bohaterem dwoch miniserii, ale obie z nich byly razem z Witchblade. Tym razem dostal wlasna serie.

Kwiecien 2025:

Spawn 77 (Thomas Healy i Mark Spears). Bede troche zlosliwy, ale tutaj troche wydaje sie, ze skonczyly sie pomysly (vide The Star Wars). Miniseria ta opierac sie ma na pierwszym designie (i pomysle) jaki strworzyl Todd McFarlane w 1977 roku. Spawn biega po Nowym Jorku i nawala sie z Aniolami i Demonami. Nie jest Alem Simonsem, tylko zwylym superhero. Klimat przelomu 80 i 90 lat. Zobaczymy.

Bloodletter (Joseph P. Illidge, Tim Seeley i Christian Rosado). Historia bylej agentki CIA, ktora Al Simmons mial za zadanie zabic, ale tego zadania nie wykonal. Po latach ukrywania sie i studiowania nauk okultystycznych, szpiegostwa i zabijania, osoba ta wraca aby sie zemscic.

Czerwiec 2025:

She-Spawn (Gail Simone i Ig Guara) - brak szczegolow.

2025:

The Freak (Todd McFarlane i Jason Shawn Alexander. - brak szczegolow.

Cultus Noctis: The Book of NYX (Thomas Healy i Nat Jones) - historia kilku lat, w ktorych She-Spawn nie byla obecna w komiksie a pokrywajaca okres, od momentu zostania She-Spawn do momenty kiedy zostala Krolowa Piekiel.

To na razie tyle.

Offline Archie

« Odpowiedź #169 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 09:59:06 »
Widzę, że pomysł na serię o speedsterze pt. Focus upadł. I w sumie bardzo dobrze. Za bardzo cisną z tymi nowymi mini-seriami. Zamiast tylu nowości przydałaby się kontynuacja Violatora i Monolitha.

A co do No Home Here to ma się skupić dookoła ostatniej ofiary Billy'ego Kincaida. A w Dark Ages to będzie nowa postać. Tu było o tym info w 2023.
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Październik 2024, 10:03:04 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Kielo

« Odpowiedź #170 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 10:04:06 »
Dzieki. O No Home Here to wiem i nawet kiedys pisalem gdzies tutaj, ale info o Dark Ages umknelo mi jakos do tej pory

Offline Kielo

« Odpowiedź #171 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 09:30:00 »
Connecting variants nie sa niczym nowym w uniwerum Spawna, ale najnowszy obrazek jeat calkiem udany moim skromnym zdaniem. Jesli polaczymy front wariantu C (virgin) komiksu The Scorched #34 z tylem okladki wariantow B lub C tego samego numeru, otrzymujemy ponizsze dzielo:

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #172 dnia: So, 16 Listopad 2024, 18:33:07 »
Za niedługo wychodzi dodruk Dark Ages i myślę nad kupnem. Ktoś z Was czytał?

Offline vision2001

« Odpowiedź #173 dnia: Wt, 26 Listopad 2024, 10:12:40 »
Czytał. Lata temu.

Pierwszy dwa zeszyty otrzymałem od wujka z USA. Wiedział, że lubię komiksy i czasem mi podesłał jakieś pojedyncze zeszytówki (czasem wyrwane fragmenty jakiejś serii jak Witchblade #30 i #33 :) )

I tu, po przeczytaniu tych dwóch zeszytów, zapałałem chęcią posiadania całości. Udało mi się zakupić całą serię przez ebay (niektóre zeszyty nawet kupiłem sobie w dwóch wariantach okładkowych) i zasiadłem do czytania. Z początku historia bardzo mnie wciągnęła i bardzo mi się podobała. No, typowy Spawn, ale w średniowieczu, ze scenariuszem Braina Holguina i rewelacyjnie pasującymi do historii grafikami Liama Sharpa (aktualne prace Sharpa obecnie się mi średnio podobają, ale tamte! wow!). I nie wiem, czy od razu, to dopiero, gdy Steve Niles przejął pióro, a Nat Jones ołówek, historia straciła swoją aurę ciekawości, czy jednak nastąpiło to wcześniej. Dalsze zeszyty już nie porwały mnie swoją fabuła. A z upływem czasu, to nawet nie pamiętam dokładnie o czym to tam biadolił ten Spawn... ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Listopad 2024, 10:14:16 wysłana przez vision2001 »

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #174 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 11:04:59 »
Nawet fajny artykuł na Esensji:

„Piekielne lata Todda McFarlane’a”
https://esensja.pl/komiks/publicystyka/tekst.html?id=35834

BTW. Przesadzili trochę z reklamami na tej stronie ;)

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #175 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 19:12:01 »
Mam nadzieję, że jak Lain zapowiedział to i wyda w całości, bo chętnie bym przytulił ;)

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #176 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 19:40:10 »
Skoro w zapowiedziach jest i Spawn i Witchblade to może ten crossover też się pojawi :)

Offline Zakrza

« Odpowiedź #177 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 19:41:26 »
Mam nadzieję, że jak Lain zapowiedział to i wyda w całości, bo chętnie bym przytulił ;)
Ale póki co, zapowiedzieli 6 serii. Wydaje mi się, że to wszystko zamknięte tomy. Więc tu chyb nie ma obaw o całość.

Offline vision2001

« Odpowiedź #178 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 11:55:09 »
W marcu w USA ma pojawić się wznowienie miniserii Violator napisanej przez Alana Moora :)

I choć mam to w wydaniu zeszytowym, to chyba skuszę się na nowy print. W szczególności, że pewnie i tak na Azylu będę kupował sobie inne pozycje, więc te 23 pln, to niewielki wydatek.

https://azylkomiksu.pl/p/5981/637246/violator-sc-9781534347595--katalog-preorder-2025-01-do-19-01-2025-.html

Offline Takesh

« Odpowiedź #179 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 12:01:42 »
Moja ulubiona mini ze świata Spawna  ;D

Kto nie czytał niech kupuje!