Autor Wątek: Savage Dragon  (Przeczytany 36281 razy)

Offline michał81

Odp: Savage Dragon
« Odpowiedź #15 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:00:39 »
Mnie to ciekawi czy ktoś w planach zakup Savage Dragona od PCA? Mówię o tych zbiorczych nie samym Relaxie w którym się ukazuje.

Ktoś kupił te Relaxy z gdzie są wydane te zeszyty SD? Które to są zeszyty? Te co są w na początku zbiorczego pierwszego tomu? Bo tak zaczynam wnioskować z wypowiedzi? Szkoda, że taka marka komiksowa trafiła w ręce jednego z najgorszych wydawnictw ale też ludzi w komiksowie.

Offline DawidREDWAVE

« Odpowiedź #16 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:17:42 »
Mnie to ciekawi czy ktoś w planach zakup Savage Dragona od PCA? Mówię o tych zbiorczych nie samym Relaxie w którym się ukazuje.

Ktoś kupił te Relaxy z gdzie są wydane te zeszyty SD? Które to są zeszyty? Te co są w na początku zbiorczego pierwszego tomu? Bo tak zaczynam wnioskować z wypowiedzi? Szkoda, że taka marka komiksowa trafiła w ręce jednego z najgorszych wydawnictw ale też ludzi w komiksowie.
A czemu jedne z najgorszych? Nic od nich nie mam, więc jestem ciekawy

Offline bocik

« Odpowiedź #17 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:25:08 »
Hehe faktycznie dziwne zachowanie i kompletna ignorancja

Offline michał81

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:50:13 »
A czemu jedne z najgorszych? Nic od nich nie mam, więc jestem ciekawy
Proponuje poszukać w internecie do jakich rzeczy posuwał się pan Krzysiu w stosunku co do niektórych osób czy wydawców.

A co do wydawnictwa to jest na forum poświęcony mu cały jeden temat, gdzie użytkownicy pokazują jaką partaninę ten wydawca odwala udając jeszcze jakie to wszystko jest prestiżowe.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #19 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 19:05:52 »
"Pewnie" się mylę ale "wiadomości" wyglądają mi na marketing szeptany  ;) pod Savage Dragon albo na "mitomana" ;)

Chciałbym się mylić.
Mam podobne odczucia. Ale jak to mówią - po owocach ich poznacie.

Offline Midar

« Odpowiedź #20 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 19:35:59 »
Czyżby Hans wrócił?

Offline mackee

« Odpowiedź #21 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 19:54:35 »
Marketing szemrany

Offline DawidREDWAVE

« Odpowiedź #22 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 21:01:03 »
odjąć linie wlosową Lebrona Jamesa?

Offline Piterrini

« Odpowiedź #23 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 21:23:04 »
I nieprzemyślany, do tego bierze się "kolegę" co prowadzi "rozmowę" typu:
[1] zakładam wydawnictwo, może by tu wydać Savage Dragona, ale czy aby inny wydawca nie ma licencji?
[2] tak, licencję ma taki o wydawca, i komiks już się ukazuje.
[1] aha, kupujesz? jak oceniasz jakość?
[2] oh świetne wydanie, nikt nie wydałby lepiej
itd.

Także ciężko stwierdzić, podejrzenia się pojawiają, bo jak przez dekady o Savage Dragonie nie mówiło się w ogóle (ew. w kontekście marzeń ściętej głowy), tak teraz prawie wyskakuje z lodówki (jak ktoś przegląda aktualności rynkowe itp.)...

Wydawnictwo, jak niektórzy się przekonali, założyć może każdy. Rozkręcać biznes w branży z jaką nie jest się na bieżąco nie ma oczywiście sensu (chyba że jako korpo z całym zapleczem, wtedy najwyżej się nie uda, tabelka się nie zepnie i wydawnictwo zniknie, ale wówczas faktycznie nikt na tym nie traci). Chcesz założyć wydawnictwo to zakładasz (aczkolwiek znów: jakbyś przeanalizował szanse i zagrożenia to i w rynku byś się orientował, a że tego nie zrobiłeś to...), jeśli nie boli Cię to finansowo to możesz i wydawać tylko dla siebie :)
Cofać się o dekadę czy dwie nie ma sensu, bo w ostatnich latach były przynajmniej dwa wydawnictwa "przedrukowe" jakim się udało wskoczyć na podatny, chociaż raczej nie zapewniający opływania w luksusie grunt, obu przypadkom towarzyszyło szerokie przygotowanie, w tym znajomość/doświadczenie na rynku. No i miesiące przed jakimikolwiek oficjalnymi informacjami wiadome było że ktoś działa licencyjnie i do tego wewnątrz środowiska u nas, w domyśle - jak ktoś nowy rozpytuje o licencje u zagranicznych wydawców, to u nas istniejący wydawcy (wiadomo: niektórzy) taką informację szybko usłyszą, nawet jeśli jeszcze nie ma ruchów rekrutacyjnych typu skład itp., a jak te już są, to kwestia czasu jak byle forumowicz zasłyszy, i to wciąż miesiące przed startem działalności. Taki wydawca niejako wchodzi jak do siebie i jak widać może się utrzymać, bo bez tego przygotowania - też wiadomo jak się kończy.
Podsumowując: może jesteś na tym wczesnym etapie że jeszcze się orientujesz co i jak, a wspomnianą licencję masz niejako "przypadkiem", wyobrażam sobie że jest to możliwe (dywersyfikacja inwestycji + startupy mają to do siebie, że upadają, więc i takie dodatki mogą wpaść przy wykupie, i to nawet w skali mikro, to nie muszą być duże kwoty... itd.). Jest to możliwe, ale mało prawdopodobne. Co ma tutaj miejsce to, wg mnie oczywiście, badanie gruntu pod te zbiorcze co PCA sugerowało że wyda, więc...

Savage Dragon - ani seria ani postać mnie osobiście nie interesowały, ale fanów trochę jest, i tomy w cenach Egmontowych by się sprzedawały, czy tak samo w cenach SL - nie byłbym przekonany, to jednak jest seria, którą jak ruszy ktoś mały to nie ma pewności dokąd dociągnie, a i sentymentu nie ma, więc lokowanie funduszy na lata, bez gwarancji zwrotu...

Offline DawidREDWAVE

« Odpowiedź #24 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 21:35:05 »
ciekawa teoria

Offline Kadet

« Odpowiedź #25 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 22:00:05 »
Jak wcześniej - kibicuję, oczywiście, ale czy na pewno mierzysz siły na zamiary?

Moim zdaniem na to wygląda ;)

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/mierz-sily-na-zamiary;1659.html

[koniec literaturoznawczo-językowej wstawki edukacyjnej, prosimy o powrót do zaplanowanej dyskusji]
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Takesh

« Odpowiedź #26 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 07:27:22 »
No i PCA miało wydać Savage już w grudniu zeszłego roku. Mamy koniec stycznia, a dalej nie wiadomo nic o polskim wydaniu...

Offline Tom926

« Odpowiedź #27 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 08:52:45 »
No i PCA miało wydać Savage już w grudniu zeszłego roku. Mamy koniec stycznia, a dalej nie wiadomo nic o polskim wydaniu...

Może zmienili termin na grudzień 2026  ;)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #28 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 10:43:38 »
Może jeszcze nie zdecydowali, czym ubogacić swoją edycję komiksu Mistrza Larsena.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #29 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 10:57:51 »
Nie mogą przez zawirowania licencyjne, gdyż na rynku pojawił się nowy gracz i nie wiadomo, czy nie przejął/przejmie licencji.