Autor Wątek: Sandman  (Przeczytany 67357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chch

Odp: Sandman
« Odpowiedź #240 dnia: Wt, 09 Sierpień 2022, 09:13:14 »
Poniżej szczegółowy orydżyn kruka Mathew. Wbrew pozorom nie jest to postać wymyślona od zera przez Gaimana. Jej początki sięgają lata wstecz, a pracowali nad tą postacią tacy wielcy jak Alan Moore czy Bernie Wrightson.

https://www.cbr.com/comic-book-origins-matthew-the-raven-sandman-swamp-thing/
Ale o tym jest nawet napisane w samym sandmanie w jakimś posłowiu czy wstępie, że postać pochodzi z sagi A.Moorea

Offline laf

« Odpowiedź #241 dnia: Wt, 09 Sierpień 2022, 09:17:29 »
https://www.cbr.com/comic-book-origins-matthew-the-raven-sandman-swamp-thing/
Ciekawe  :)
O ile Sagę o Potworze z Bagien uwielbiam, to jednak Sandmana do tej pory nie czytałem. Aktualnie jestem po 3. odcinku serialu (w którym kruk Matthew po raz pierwszy się pojawił) i nie miałem pojęcia, że to wcielenie postaci
Spoiler: PokażUkryj
Matta Cable'a, żony Abigail "Abby" Arcane
. Ale teraz rozumiem dlaczego w tym odcinku wspomniał, że robił naprawdę złe rzeczy.

postać pochodzi z sagi A.Moorea
Wychodzi na to, że został wymyślony nawet wcześniej, bo przez Lena Weina na początku jego przygody z Potworem z Bagien. Moore natomiast radykalnie zmienił jego charakter, a Veitch wprowadził go do świata Śnienia. W tym artykule jest to wszystko przejrzyście i chronologicznie opisane  :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Sierpień 2022, 09:24:27 wysłana przez laf »

Offline chch

« Odpowiedź #242 dnia: Wt, 09 Sierpień 2022, 10:17:53 »
Wychodzi na to, że został wymyślony nawet wcześniej, bo przez Lena Weina na początku jego przygody z Potworem z Bagien. Moore natomiast radykalnie zmienił jego charakter, a Veitch wprowadził go do świata Śnienia. W tym artykule jest to wszystko przejrzyście i chronologicznie opisane  :)
To raczej oczywiste, skoro Moore nie wymyślił potwora z bagien tylko kontynuował pracę Weina.🙂

Offline laf

« Odpowiedź #243 dnia: Wt, 09 Sierpień 2022, 10:40:23 »
To raczej oczywiste, skoro Moore nie wymyślił potwora z bagien tylko kontynuował pracę Weina.🙂
Aż takie oczywiste to nie jest  :). Przecież można kontynuować prace nad serią stworzoną przez kogoś innego i jednocześnie dodawać od siebie autorskie pomysły czy wymyślać własne nowe postacie.
Przykładowo, pozostając przy Sadze o Potworze z Bagien, Moore stworzył postać Johna Constantine'a, który nie występował wcześniej w serii pisanej przez Weina  8)

Offline Takesh

« Odpowiedź #244 dnia: Wt, 09 Sierpień 2022, 11:34:02 »
Może jest coś napisane o Mateuszu w Sandmanie, ale w tym artykule jest dokładnie opisana cała jego historia do momentu stania się krukiem. Polski czytelnik nie ma prawa znać całości. Dlatego umieściłem linka, bo może znajdą się osoby, których ta historia zaciekawi.
Widocznie nie byłeś adresatem tego artykułu. Przepraszam.

Offline R~Q

« Odpowiedź #245 dnia: Wt, 09 Sierpień 2022, 17:29:15 »
Kruk Mateusz pochodzi z
Akademii Pana Kleksa

Offline pawlis

« Odpowiedź #246 dnia: Wt, 09 Sierpień 2022, 18:36:11 »
To był szpak.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #247 dnia: Śr, 10 Sierpień 2022, 14:46:30 »
Szpak ma na imię Michał

Offline Gazza

« Odpowiedź #248 dnia: Cz, 11 Sierpień 2022, 08:58:19 »
Mateusz. Tu i tu. Kruk i szpak.
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Sierpień 2022, 09:01:45 wysłana przez Gazza »

Offline wojtpil

« Odpowiedź #249 dnia: Cz, 11 Sierpień 2022, 09:52:28 »
Serial fajny. Niestety na siłę wciskana propaganda zaprocentowała wyjątkowo skromną oglądalnością.
Mimo dobrych recenzji pod względem frekwencyjnym jest porażką. Miejmy nadzieję na drugi sezon. Jednak po ostrych cięciach w Warner Bros to nie takie pewne.

Offline Takesh

« Odpowiedź #250 dnia: Cz, 11 Sierpień 2022, 10:33:36 »
Serial fajny. Niestety na siłę wciskana propaganda zaprocentowała wyjątkowo skromną oglądalnością.
Mimo dobrych recenzji pod względem frekwencyjnym jest porażką. Miejmy nadzieję na drugi sezon. Jednak po ostrych cięciach w Warner Bros to nie takie pewne.

A to dziwne, bo fachowe serwisy piszą o sukcesie i rekordach oglądalności, np tutaj:

https://www.cbr.com/sandman-dominates-netflix-weeks-most-watched-series/

Dasz jakieś źródła odnośnie tej tragicznej oglądalności?

Offline Takesh

« Odpowiedź #252 dnia: Cz, 11 Sierpień 2022, 10:44:25 »
No ładnie. To co jest prawdziwe? Ja stawiam na sukces, bo skoro ma być tak słabo, to dlaczego w Polsce Sandman jest na 1 miejscu? Tak przed chwilą pokazał mi N na mojej apce.

Co do cięć WB to spokojnie. Sandman jest produkcji N. M.in. dlatego jest Johanna, a nie John C.

Offline wojtpil

« Odpowiedź #253 dnia: Cz, 11 Sierpień 2022, 10:46:18 »
Cytuję za ppe.pl

"Po pierwszym weekendzie „Sandman” może się pochwalić tylko 69 mln godzin wyświetleń – w teorii rezultat prezentuje się całkiem obiecująco, lecz w przypadku tak znanego IP start można uznać za mizerny."

"Znacznie mniejsze, czasami nieznane, marki przebijają poziom 69 mln godzin w pierwszym tygodniu, a trzeba pamiętać, że „Sandman” był promowany na wielu wydarzeniach Netflixa."

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: Cz, 11 Sierpień 2022, 10:49:07 »
No ładnie. To co jest prawdziwe? Ja stawiam na sukces, bo skoro ma być tak słabo, to dlaczego w Polsce Sandman jest na 1 miejscu? Tak przed chwilą pokazał mi N na mojej apce.

Co do cięć WB to spokojnie. Sandman jest produkcji N. M.in. dlatego jest Johanna, a nie John C.

Akurat zamiana Johna na Johannę była spowodowana kwestiami praw autorskich, prawa do Johna ma Abrams na potrzeby serialu Justice League Dark. Dla mnie to zresztą bardzo dobra decyzja, bo dużo przyjemniej popatrzeć na Jennę Coleman niż na jakiegoś bieda-Stinga.