Autor Wątek: Richard Corben  (Przeczytany 20463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Komediant

Odp: Richard Corben
« Odpowiedź #75 dnia: So, 17 Maj 2025, 22:18:19 »
Też mam Rat God w tamtej wersji. Lepsze wydanie (od KG) pewnie kupię...

Przydałoby się jakieś stanowisko z kg, niedługo minie rok od wydania Mglistego wymiaru, a nie kojarzę zapowiedzi kontynuowania Corbena.

Offline Takesh

« Odpowiedź #76 dnia: So, 17 Maj 2025, 23:47:34 »
Niech ktoś podpyta KG na KW?

« Odpowiedź #77 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 14:51:40 »
Pytałem szefa KG w Poznaniu o Corbena. Z tego co zrozumiałem i zapamiętałem to czekali na wyjście i ostateczną wersję czegoś "nowego" zagranicą by puścić najpierw polskie wydanie tego u nas, raczej pod koniec roku lub w następnym, a te klasyki dopiero potem. Ale może niech to ktoś potwierdzi jak ma bardziej szczegółowe info.

Online michał81

« Odpowiedź #78 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 15:05:46 »
Potwierdzasz to co już wiadomo od ponad pół roku

Rozmawiałem z Szymonem na GiKu i powiedział, że kolejnym komiksem Corbena jaki u nas wydadzą nie będzie Den.

Edit: musiałem sprawdzić (bo nie pamiętałem tytułu), ze tego co mówił ma to być Dimwood, czyli nigdy niepublikowany, ostatni tytuł jaki Corben stworzył przed śmiercią. I z tego co zrozumiałem to chcą zgrać polską premierę z amerykańską.

Offline donT

« Odpowiedź #79 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 17:07:48 »
Dobry ten Rat God? Wcześniejszymi albumami Corbena nie byłem zainteresowany - czekam na Dena - ale ten Rat God wygląda całkiem spoko, pytanie do osób które czytały, dobre to, czy raczej dla fanów Corbena?

Tak z ciekawosci - dlaczego czekasz akurat na Dena, skoro innymi komiksami Corbena nie byles zainteresowany?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #80 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 17:22:01 »
Tak z ciekawosci - dlaczego czekasz akurat na Dena, skoro innymi komiksami Corbena nie byles zainteresowany?

Nie jestem przekonany do Corbena, ale seria Den należy do najbardziej znanych i cenionych, więc jeśli miałbym coś przeczytać, to wybieram Dena. Jeśli mi się nie spodoba, to przynajmniej poznam najpopularniejsza serię.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline donT

« Odpowiedź #81 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 22:57:11 »
Dimwood, najnowszy tom Corbnowej kolekcji, ktory swoja premier mial w tym tygodniu (10.06), po dlugim oczekiwaniu wyladowal na mojej polce. To nigdzie dotad niepublikowany, ostatni komiks jaki wyszedl z pod reki Richarda. Nie bedzie zadnym zaskoczeniem, jesli napisze, ze wizualnie jest mu blizej do tytulow jak Murky World, Rat God czy The Spirits of Dead, czyli wydanych relatywnie niedawno, niz klasykow z przed kilku dekad, takich jak Den czy szortow z magazynow Creepy & Eerie. To oczywiscie zadna wada, bo co jak co, ale styl zachowal niezmieniony do konca (no moze minimalnie, poszedl bardziej w karykature). W porownaniu do poprzednich albumow, w oczy rzuca sie wyjatkowo malo dodatkow, bo tylko 5 stron szkicow i projektow postaci. Tak czy inaczej, lektura zapowiada sie wybornie, a ja juz czekam na kolejne wznowienia.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #82 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 22:41:37 »

Offline donT

« Odpowiedź #83 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 16:12:22 »
Jest oficjalna zapowiedz kolejnego tomu Corbenowej kolekcji od Dark Horse. Tak jak przypuszczalem - bedzie to The Last Voyage of Sindbad. Jesli wszystko pojdzie gladko, bez zadnych poslizgow, do sprzedazy trafi 26.05.2026. Jaram sie na maksa, bo oprocz Dena to najbardziej wyczekiwany przeze mnie tytul Mistrza.

Offline donT

« Odpowiedź #84 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 12:25:50 »
Rat God czyli nowy tytul wydany w ramach Corbenowej kolekcji tuz za rogiem, a ja tymczasem dopiero teraz przeczytalem Rowlf and Other Fantasy Stories. Jak najlepszy kasek, zawsze zostawiam je na pozniej, bo swiadomosc, ze mam "jeszcze jedna perle" do przeczytanie, jest - nie bede ukrywal - bardzo przyjemna. Anyway, Rowlf to staroc, nawet jak na Corbenowe standardy. Zawiera 4 opowiesci, powstale u zarania dziejow czyli lat 70/80. Pierwsza, najdluzsza to taka dziwna, makabryczna i naszpikowana akcja oraz polana post-apokaliptycznym sosem wariacja na temat Pieknej i Bestii. Druga i trzecia to saga wilkolaczej rodziny. Ostatnia, w moich oczach srednio pasujaca do poprzednich, jest adaptacja japonskiej legendy, z charakterytycznym dla tego tworcy twistem. Niemniej jednak, album czyta sie jednym duszkiem, nie odczuwajac ani troche wieku opowiadanych historii. Od innych albumow wydanych w tej kolekcji wyroznia go kolor, a raczej jego brak, bo wszystko jest w czerni i bieli. To co takze rzuca sie w oczy to ksztaltujacy sie jeszcze styl artysty, jaki zaobserwowac mozna w opowiesci tytulowej. Nie jest to zadna niespodzianka, zwazywszy na fakt, ze powstala ona w 1971r. Rowlf zawiera sporo dodatkow, co jest fajna rehabilitacja po bardzo oszczednym w extrasy Dimwood. Ma sposo pin-upow, wywiad z Richardem, a takze pierwszy! komiks, ktory stworzyl w wieku 8 lat. Anyway, oceny sie nie podejme, bo nie ma takiej potrzeby. Kazdy fan Corbena wie co robic (o ile juz nie zrobil).

Offline freshmaker

« Odpowiedź #85 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 20:26:41 »
polecam odcinek cartoonist kayfabe gdzie czytają ten komiks razem z goefem darrowem

Offline xfenix

« Odpowiedź #86 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 18:05:10 »
Na forum w różnych tematach przewija się osoba Richarda Corbena więc postanowiłem zakupić i sprawdzić Mroczny Wymiar.
Komiksy kupuję głównie ze względu na warstwę graficzna i tematykę. Przeglądając materiały reklamowe i recenzje rysunki wydają się dość "dziwne". Zobaczę jak to prezentuje się w rzeczywistości, oraz jak sam komiks będę odbierał.