Autor Wątek: Restart Marvel (Marvel Fresh Start) - Egmont 2021  (Przeczytany 91172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Restart Marvel (Marvel Fresh Start) - Egmont 2021
« Odpowiedź #405 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 00:37:31 »
Ta kontynuacja, to który to będzie okres? Bo w Ród X/Potęgi X mamy kilka linii czasowych.
No jaki okres, "normalny" okres, aktualny, ten w którym dzieją się wszystkie przygody superbohaterów Marvela, ten w którym Xavier, Magneto i reszta rezydują na Krakoi razem z resztą mutantów. Wydaje mi się że twórcy wystarczająco jasno przedstawili to w komiksie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 00:39:13 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #406 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:23:48 »
w USA wyszło tego dużo więcej i nie sposób wszystkiego wydać na rynku polskim

Moim zdaniem sposób, tylko trzeba by chcieć. Jak się z góry nastawia na cięcia, to potem się tłumaczy że się nie da.

Po przeczytaniu Avengers 6, gołym okiem widać, że spokojnie można by połączyć to z tomem 5 i wydać jeden podwójny, tańszy komiks, niż dwa cienkie, które wyszły drożej w zakupie. Szkoda było tektury na okładki dwóch tych tomów.

Online xanar

« Odpowiedź #407 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:29:04 »
Ja rozumiem, że to samo napiszesz w temacie o kolekcji z tymi cienkimi tomami, bo tam to jeszcze cieńsze  :)
Z drugiej strony po co mają tak robić jak mogą na tobie więcej zarobić, bo i tak kupisz, w sumie od jednych i od drugich.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online _Paweł

« Odpowiedź #408 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:48:52 »
No jaki okres, "normalny" okres, aktualny, ten w którym dzieją się wszystkie przygody superbohaterów Marvela, ten w którym Xavier, Magneto i reszta rezydują na Krakoi razem z resztą mutantów. Wydaje mi się że twórcy wystarczająco jasno przedstawili to w komiksie.

Witam serdecznie w moim pierwszym poście, w święta 2022 zaliczyłem powrót do komiksów innych niż moich dzieci. Miałem wielką przerwę od czasu TM-Semic. Teraz próbuję jakoś się odnaleźć i o ile Spider jest dosyć prosty, o tyle w X-Men długo kombinowałem, jak się mają do siebie obecne wydawnictwa Egmontu Ród X oraz Uncanny X-Men. Znalazłem dobre miejsce z taką informacją, to może się komuś jeszcze przyda: https://marvel.fandom.com/wiki/House_of_X_Vol_1_1
Świetnie widać w tabelce nad okładką, co jest przed Ród X (Previous Issue - Story) oraz po (Next Issue - Story). Z tego miejsca wreszcie się dowiedziałem, że kolejność jest następująca: cała seria Uncanny X-Men, potem Ród X, a następnie Świt X.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #409 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:07:26 »
Niby true xanar, ale skoro np Immortal Hulk czy X-Men mogą być grube, to zostawianie cienkich Spider-Mana, Thora i Avengers jest już niezrozumiałe z ekonomicznego punktu widzenia klientów. W Marvel Origins wszystkie tomy będą podobne i albo to akceptujesz, albo nie i nie kupujesz, bo za drogo. A Egmont przycina bez żadnej logiki.

Offline Sparnage

« Odpowiedź #410 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:29:41 »
Niby true xanar, ale skoro np Immortal Hulk czy X-Men mogą być grube, to zostawianie cienkich Spider-Mana, Thora i Avengers jest już niezrozumiałe z ekonomicznego punktu widzenia klientów. W Marvel Origins wszystkie tomy będą podobne i albo to akceptujesz, albo nie i nie kupujesz, bo za drogo. A Egmont przycina bez żadnej logiki.

Pan Kołodziejczak już kilkukrotnie opowiadał, że mainstreamowe serie chwalące się popularnością dzięki MCU, takie jak Avengers, Spider-Man czy Thor ze względu na swój względnie młodszy target są wydawane w formie cieńszych tomów, bo cieńsze są portfele młodszych czytelników.
Venom, czy Hulk nie mają aż tak wielkiej popularności ekranowej oraz ich serie nie są aż tak ważne dla głównego kontinuum, dlatego mogą być wydawane w grubszych tomach.

Online xanar

« Odpowiedź #411 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:30:44 »
Jest logika, po prostu Spider-Many, Thory czy Avengersy lepiej się sprzedają, dlatego można puścić "normlanie" w pojedynczych trejdach.
Taki Immortal Hulk masz podwójny bo u nas to raczej się nie sprzedaje, wystraszy popatrzeć ile tego wydali w przeszłości.
X-Meny - nie ma innych wydań, tylko takie grube było, kolejne będziesz miał pewnie pojedyncze.

Czyli Egmont lepszy od Marvel Origins bo sobie możesz wybrać, jak chcesz grube to wybierasz grube a jak chcesz cienkie to cieknie.

Offline Saruman

« Odpowiedź #412 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 08:51:20 »
Czyli Egmont lepszy od Marvel Origins bo sobie możesz wybrać, jak chcesz grube to wybierasz grube a jak chcesz cienkie to cieknie.

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Wybór byłby tylko jeśli ten sam komiks byłby wydany zarówno na grubo i na cienko, jak chcemy czytać np. najnowszego Spider Mana od Egmontu to mamy tylko na cienko, a Hulka tylko na grubo.

Offline Takesh

« Odpowiedź #413 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 09:26:05 »
Ale Thorgal jest na cienko i na grubo.... 8)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #414 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 10:08:07 »
Pan Kołodziejczak już kilkukrotnie opowiadał, że mainstreamowe serie chwalące się popularnością dzięki MCU, takie jak Avengers, Spider-Man czy Thor ze względu na swój względnie młodszy target są wydawane w formie cieńszych tomów, bo cieńsze są portfele młodszych czytelników.
Venom, czy Hulk nie mają aż tak wielkiej popularności ekranowej oraz ich serie nie są aż tak ważne dla głównego kontinuum, dlatego mogą być wydawane w grubszych tomach.

Venom chyba jest całkiem popularny, tylko towarzyszy mu aura bycia czymś dla nieco starszych (ale niekoniecznie dorosłych).

Online xanar

« Odpowiedź #415 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 12:10:04 »
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Wybór byłby tylko jeśli ten sam komiks byłby wydany zarówno na grubo i na cienko, jak chcemy czytać np. najnowszego Spider Mana od Egmontu to mamy tylko na cienko, a Hulka tylko na grubo.
A ktoś u nas wydaje to samo w różnych formatach ?
Chodziło o to, że Egmont jest bardziej elastyczny.

Venom chyba jest całkiem popularny, tylko towarzyszy mu aura bycia czymś dla nieco starszych (ale niekoniecznie dorosłych).
Ten Venom Catesa tom 1 chyba ze dwa razy się wyprzedał.

Offline Xmen

« Odpowiedź #416 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 13:36:18 »
Venom catesa tom 1 to jedyny dobry tom tej serii, dalej to wszystko się sypie. Dziwi mnie ilość pozytywnych opini na temat venoma Catesa, drugi tom ciężko nie odpaść, trzeci trochę lepszy ale zwyczajnie przeciętny najwyżej. Na pewno nie jest to nic "poważnego" ,standardowy marvelek. Jednak co kto lubi.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #417 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 09:38:06 »
W zasadzie mam takie same odczucia.
Gdy wyprzedał się w pierwszym  rzucie, czekałem miesiące na ten dodruk.
Ceny dodruku od razu fluktowały więc kupiłem pod presją i tom 1 świetny.
Kupiłem i czytałem dalsze tomy z rozpędu, ale na razie są to średniaki.
Zapewne czekamy na ten even "King in Black", tam może jeszcze ten run się obroni.

Offline Xmen

« Odpowiedź #418 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 14:02:10 »
Ja King in black nie czytałem ale obawy mam że będzie to jak każdy event Marvela, masa postaci, każdy z każdym, jedna wielka sraczka, żeby tylko się naparzali.
Zobacz co się stało z thorem Jasona Aarona, początkowo dobra seria później zjazd ale jakiś tam poziom trzymał a na koniec wszystko pogrzebali koszmarnym eventem.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online michał81

« Odpowiedź #419 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 14:04:57 »
Albo zobacz co się stało z DD Bendisa/Brubakera/Diggle'a, początkowo dobra seria później zjazd, ale jakiś tam poziom trzymał a na koniec wszystko pogrzebali koszmarnym eventem.

DEJA VU?