Autor Wątek: Restart Marvel (Marvel Fresh Start) - Egmont 2021  (Przeczytany 91119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rotting Hood

Odp: Restart Marvel (Marvel Fresh Start) - Egmont 2021
« Odpowiedź #300 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 20:12:49 »
O! Dzięki, właśnie o takie coś chodziło, jasno, klarownie po polsku i osiągalnie :)

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #301 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 20:37:34 »
Jak jesteśmy przy FRESH, powiedzcie, czy weszliście w to czy odpuszczacie: 
Wojny nieskończoności - nie mam
Avengers - tu akurat mam tomy 1-3
Deadpool - nie mam
Doktor Strange - mam 1 tom
Nieśmiertelny Hulk - mam 1 tom
Strażnicy Galaktyki - nie mam
Venom - mam 1 tom
Amazing Spider-Man mam 1 tom
Uncanny X-Men - nie mam
Tony Stark – Iron Man - nie mam
X-Men – Czerwoni, Powrót Wolverine’a, X-terminacja, Silver Surfer: Czarny, Spidergedon - z pojedynczych też nic.
Przy założeniu też, że posiadam wszystkie Marvel Now, Marvel 2.0 brak tylko Pokolenie P, Phoenix Zmartwychwstanie i Deadpool vs staruszek Logan.
Może wypadałoby coś kupić, bo wiecie, że jest dobre, rozwija się fajnie lub w przyszłości połączy się z czymś, a może też doradzicie w co nie wchodzić. Kupowałam jak leci te z NOW i 2.0 teraz chyba nie chcę w ten sposób bo i miejsca coraz mniej i innych komiksów coraz więcej a poradzić nie mam się kogo.

Online michał81

« Odpowiedź #302 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 21:04:44 »
Trudne pytania zadajesz.
Wojny nieskończoności - nie tykać tego kijem nawet
Avengers - podobno z tomu na tom coraz gorzej, nie dotarłem aż tak daleko, pewnie będę nadrabiał kiedyś
Nieśmiertelny Hulk - rewelacja, rozkręca się z tomu na tom, nadrabiam i jest miazga
Venom - dla mnie średniak, choć wiele osób będzie pisać, że najlepsza seria Marvel Fresh, to nie słuchaj, najlepszą jest Nieśmiertelny Hulk, nie doczytałem do końca i nie wrócę
Amazing Spider-Man - warto czytać tylko do 4 tomu, potem jest gorzej i gorzej, pierwsze 4 tomy to w miarę zamknięta historia i nostalgiczny powrót do tego co wydaje obecnie Egmont w epikach, aż się dziwię tak mało przychylnym opinią osób zachwyconych epikami
Uncanny X-Men - nie ruszać tego, bo to cuchnące duże G, jeśli już coś to zacząć czytać od HoX/PoX
X-Men – Czerwoni - dla mnie najsłabszy Tom Taylor (choć jego Batman też podobno nie zachwyca), lepsze od Uncanny X-Men, ale poprzeczka była zawieszona nisko
Powrót Wolverine’a - można odpuścić, nic nie wnosi
X-terminacja - to powinno się ukazać na koniec Marvel Now, a nie kilka resetów linii wydawniczych Marvela później, jeśli chcesz wiedzieć jak Oryginalna Piątka X-men wróciła do domu, przy czym jeden wątek nie zostaje zamknięty i jego kontynuacji należy szukać w X-force
Spidergedon - słabsza wersja Spider-versum

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #303 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 21:15:28 »
Dzięki, trudne, nie trudne ale już dużo dały:)
Czyli Spider do tomu 4 wskakuje na listę, Hulka też wytypowałam na raczej jedną z tych najlepiej zapowiadających się, szkoda, że tylko 1 nr w tym roku.
Jeszcze jak by ktoś dał znać coś na temat serii:
Deadpool, Doktor Strange, Strażnicy Galaktyki i Tony Stark.

Offline xanar

« Odpowiedź #304 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 22:59:02 »
Zdradzę ci sekret kupowania komiksów, tylko nie mów nikomu  :)
Kupujesz nr 1 jaki ci się podoba to nr 2 a jak 1 ci się nie spodobał to nie kupujesz 2 itd. :)

I taki przykład: większość mówi, że X-meny Hickmana to dobre a dzisiaj koleś napisał, że on przeczytał te wszystkie X-meny od początku i to jakiś dramat jest, co lepsza ze trzy takie posty były pod rząd  :)

Ja na przykład twierdze, że najlepsze Marvele to były w latach 80-tych a ty jakbyś wzięła taki komiks to pewnie nie byłabyś wstanie tego czytać.

Jeżeli kupujesz po Polsku to u nas wydają albo to co się sprzedaje - Spider, Deadpool, Avengers, albo to co jest "dobre" i jakiś tam poziom trzyma.

Ja ci mogę polecić Silver Surfera Slotta i Allredów to jest z Marvel Now i będzie dobre dla kobiety :)

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline nori

« Odpowiedź #305 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 13:21:52 »
Kogo nie zapytasz, to dostaniesz inne opinie. :) Deadpool mnie wymęczył w MN2, ale tutaj jest delikatny powiew świeżości, czyta się dobrze. Doktor Strange - bardzo lubię ta postać, w Fresh trochę się robi dziwnie, ale nadal, przyjemna lektura, choć bez rewelacji. Strażnicy Galaktyki pierwszy tom stanowi zamkniętą całość z tomem 2, który dopiero się ukaże. Jak dla mnie, takie sobie, ale ma lepsze momenty. Nie żałuję lektury. Tony Stark - nie podobał mi się, ale niektórzy lubią.

Z tego co Michał napisał:
Hulk - bardzo dobry
Venom - nadaje się do kategorii "komiksy przereklamowane".
Amazing Spider-Man - no niestety, z tomem na tom gorszy, teraz wyszło Hunted, będę czytał w weekend, mam nadzieje, że po wcześniejszym bardzo słabym tomie będzie lepiej.
X-Men - dużo na to psioczenia, ale mi się dobrze czytało. Może też dlatego, że ostatnio bardzo mi mutanci podchodzą.
Wojny nieskończoności - można przeczytać, nie jest takie strasznie złe, ale tylko, jak czytałaś wcześniejszych Strazników. To takie domknięcie wątków.
Avengers - trochę o niczym, czyta się, jest przyjemnie, ale szybko zapomina co i jak.

Ogólnie, jak lubisz dana postać, to z pewnością bardziej Ci historyjki z nią podejdą. Normalne. jak nie lubisz, to żadna lektura z tych tomów Cie do niej nie przekona. No może oprócz Hulka, tu naprawdę jest wysoki poziom.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #306 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 21:50:27 »
Jeden rabin powie tak, drugi powie tak.
Mi tam się Wojny Nieskończoności podobały i mogę je polecić tym którzy lubią eventy superhero. Bez zaskoczeń, ale ja się bawiłem. Reset Deadpoola jest za to rozczarowujący. Mi tam się podobała jego bardzo powolna ewolucja w stronę lepszego siebie. No i wątek z jego żoną całkowicie położono. Avengers się trochę rozmywają, ale fajnie że rozbudowuje się Robbiego Reyesa. Waid w 2 tomie Dr Strange'a rozczarowuje, bo sparkeryzował Stephena. Poza tym jeśli się wróci do motywu rąk, odbiera się to co definiowało Strange'a. Czyli znowu wymyśla się cokolwiek, ale brak tu jest większej refleksji.

Zgodzę się z tym, że ten Marvel niezbyt zapada w pamięć, bo co tam się teraz dzieje po Tajnym Imperium i Wojnach Nieskończoności to niezbyt pamiętam, chociaż czytałem to w grudniu-styczniu. Boli ucięcie serii Old Man Logana - on zasłużył na takie samo domkniecie jego wątku, jaki dostali młodzi X-Men z przeszłości. A tu Egmont przeskoczył nad tym wszystkim, dał nam jeszcze Powrót Wolverine, ale całkowicie wyrwany z kontekstu i też urwany. Przygody mutantów rozczarowują.
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Kwiecień 2022, 21:53:24 wysłana przez Bazyliszek »

Offline carnivale

« Odpowiedź #307 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:48:34 »
Wiadomo ile będzie tomów nieśmiertelnego hulka?

Offline xanar

« Odpowiedź #308 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:51:37 »
Jak wydają podwójne to z 5, chyba, że urwą  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline carnivale

« Odpowiedź #309 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 20:19:00 »
Dzięki

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #310 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 22:07:43 »
Jak wydają podwójne to z 5, chyba, że urwą  :)

Oby nie, bardzo fajnie się zapowiada po pierwszym tomie.

Offline rawin

« Odpowiedź #311 dnia: Cz, 05 Maj 2022, 15:46:57 »
Czy Nieśmiertelnego Hulka można bez problemu czytać nie znając nic innego z tej postaci (oprócz MCU)?

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #312 dnia: Cz, 05 Maj 2022, 15:49:32 »
No wiesz - Immortal Hulk wstaje, po tym co zaszło między nim a Hawkeyem w Marvel Now 2.0. Trochę to oddziaływuje na serię, chociaż potem skupia się na samej kwestii dlaczego Hulka nie da się zabić.

Offline Sparnage

« Odpowiedź #313 dnia: Cz, 05 Maj 2022, 19:17:32 »
Czy Nieśmiertelnego Hulka można bez problemu czytać nie znając nic innego z tej postaci (oprócz MCU)?

Tak, możesz czytać Hulka od pierwszego tomu, w końcu od tego jest numer 1 na grzbiecie :)
Czytaj, bo jedna z najlepszych serii Marvela.

Online Cringer

« Odpowiedź #314 dnia: Cz, 05 Maj 2022, 19:38:26 »
Jak sądzicie, warto czytać Silver Surfera: Czarny przed Surferem od Dana Slotta? Czy lepiej poczekać i przeczytać najpierw Slotta?