Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szczaff

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #510 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 20:05:09 »
Nie rozumiem czemu Egmont czy ktokolwiek inny nie sprobuje wydawać omnibusów. Mogliby przecieź zrobić jakiś niewielki nakład na próbę...

Offline misiokles

« Odpowiedź #511 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 20:31:09 »
Gdyż omnibusy mają rację bytu w przypadku zebrania materiału już wydanego w Polsce. Dając premierowy materiał do omnibusa, cena takiej cegły storpeduje najmłodszą - i pewnie dość liczną - część klienteli, która nie wyda jednorazowo kilka stówek na cegłę a będzie się domagać tych historii w budżetowej wersji.
Z omnibusem teraz startuje Scream. Pewnie każdy się przygląda jak sprzeda się tomiszcze za 200 stówy.

Offline xanar

« Odpowiedź #512 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 20:39:09 »
Przecież wydali omnibusa spider'a tylko w standardowym rozmiarze i chodzą słuchy się już wyprzedał.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #513 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 21:06:21 »
To był omnibus? Ale chyba taki mini...  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

Offline szczaff

« Odpowiedź #515 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 22:49:46 »
Big Damn Sin City to jest omnibus. Knightfall to omnibus. A Spider od Toda to ... nie wiem, prędzej OHC ale raczej nie omniak

Offline xanar

« Odpowiedź #516 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 23:39:41 »
Już kiedyś chyba była taka dyskusja, Marvel sobie nazwał, że to omnibus więc raczej jest to omnibus, no ale zawsze możesz im powiedzieć, że ten omnibus co go sprzedają to nie jest omnibus bo ty wiesz lepiej:

OHC to jest format, omnibus może być w standard HC, albo nawet na miękko.

FARSCAPE OMNIBUS VOL 01 SC
https://multiversum.pl/p/1691/92729/farscape-omnibus-vol-01-sc-salenstwo--boom-komiksy-tomy-.html

a tu jest X-men: The Wedding of Cyclops & Phoenix i nie jest to omnibus, bo sobie nie nazwali omnibus

Jak widać omnibusem może być prawie każda książka niezależnie od formatu jak również ilości stron.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #517 dnia: Cz, 12 Grudzień 2019, 09:02:24 »
Przecież wydali omnibusa spider'a tylko w standardowym rozmiarze i chodzą słuchy się już wyprzedał.

Coś w tym jest bo na Ceneo tylko w 2 malo znanych sklepach. Licze na dodruk :)

Offline xanar

« Odpowiedź #518 dnia: Cz, 12 Grudzień 2019, 09:12:14 »
Dosyć dziwne, bo podobno rzeczy z lat 90-tych to przecież syf i nikt tego nie kupi, nakład mógł być jakiś mniejszy albo muszą zmienić swoich "ekspertów".

Offline Mane

« Odpowiedź #519 dnia: Cz, 12 Grudzień 2019, 10:02:14 »
Czy mógłbym liczyć na pomoc w wyborze ;) chcę przeczytać Batmana z New 52, jest 10 tomów po polsku fajnie wydanych a cena za uzywke 450-600 zl . No i wyszedł również Omnibus vol 1 po ang cena 330 zl. Mam dylemat bo jednak zawsze po polsku czyta sie lepiej, kolekcja jednak zajmie wiecej cennego miejsca no i jednak mniejszy format ale wygodniejszy do czytania. Omnibus to narazie vol1, vol2 pewnie za rok? Więc nie przeczytam całości ale fajnieszy format i zajmie mniej miejsca. Bindowanie mi nie przeszkadza. I nie moge sie zdecydować ...

Offline misiokles

« Odpowiedź #520 dnia: Cz, 12 Grudzień 2019, 10:07:44 »
Olej N52 i kup omniaka Batmana Morrisona.

Offline xanar

« Odpowiedź #521 dnia: Cz, 12 Grudzień 2019, 10:21:30 »
Czy mógłbym liczyć na pomoc w wyborze ;) chcę przeczytać Batmana z New 52, jest 10 tomów po polsku fajnie wydanych a cena za uzywke 450-600 zl . No i wyszedł również Omnibus vol 1 po ang cena 330 zl. Mam dylemat bo jednak zawsze po polsku czyta sie lepiej, kolekcja jednak zajmie wiecej cennego miejsca no i jednak mniejszy format ale wygodniejszy do czytania. Omnibus to narazie vol1, vol2 pewnie za rok? Więc nie przeczytam całości ale fajnieszy format i zajmie mniej miejsca. Bindowanie mi nie przeszkadza. I nie moge sie zdecydować ...
Nie ma nad czym się zastanawiać i angielskiego się poduczysz.

Offline Antari

« Odpowiedź #522 dnia: Cz, 12 Grudzień 2019, 11:22:09 »
Ten omnibus ma fatalny grzbiet. Nie polecam. Lepiej poczekać aż będzie dodruk z poprawionym.

Offline xanar

« Odpowiedź #523 dnia: Cz, 12 Grudzień 2019, 11:49:45 »
Myślę, że dodruk nie rozwiąże sprawy, albo dadzą gorszy papier  ;D Podejrzewam, że można to normalnie rozciągnąć, ja tak zrobiłem ze swoimi omnibusmi od dc np. Blackest Night (wcześniej wstawiłem zdjęcie),  The Death and Return of Superman, Batman & Robin by Peter J. Tomasi & Patrick Gleason

Batman & Robin by Peter J. Tomasi & Patrick Gleason

Death and Return of Superman

Infinite Crisis

Offline Mane

« Odpowiedź #524 dnia: Cz, 12 Grudzień 2019, 14:04:32 »
A jak to  rozciagasz ? Kiedy sądzicie może wyjść tom 2?