Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328089 razy)

Offline xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #420 dnia: Cz, 31 Październik 2019, 12:14:59 »
To jest składak różnych serii z lat 70 i 80-tych, ja to lubię takie starocie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #421 dnia: Cz, 31 Październik 2019, 13:29:32 »
W komiksy nie warto inwestować, to ruletka. Owszem, czasem można trafić ładny strzał, ale potem przychodzi kilka mniej udanych "inwestycji" i summa summarum wychodzi, że nie było warto. Przy niewielkim budżecie inwestycyjnym (zakładam, że o takim tu mówimy, bo przy większym to wiadomo - istnieje mnóstwo atrakcyjniejszych sposobów inwestowania) lepiej nauczyć się giełdy.

Chyba błędnie interpretujesz wyrażenie summa summarum. Jeżeli na jednych udało ci się ładnie zarobić a na innych tylko odzyskać to o jakieś stracie piszesz? "Nie było warto"? Zapewniam, że komiksy to jedna z bezpieczniejszych inwestycji. Parę lat temu zająłem się zbieraniem komiksów na poważnie i może moje inwestycje nie były jakieś kolosalne, ale przy sprzedaży tego co mam, wyszedłbym na spory plus.

Poza tym w przypadku komiksów potencjalny zarobek to tylko część składowa. Oprócz tego obcujesz z komiksem, czytasz, poszerzasz wiedzę, zbierasz kolekcję itd. Nie da się tego porównać do giełdy czy obrotu papierami, bitcoinem czy czymkolwiek. Tu tego aspektu w ogóle nie ma. Hobby musi na siebie zarabiać ale należy pamiętać, że to przede wszystkim hobby, a nie wyłącznie źródło zwiększania kapitału.

Więc podsumowując przez te kilka lat zbierania:

1. Miałem styczność z nie jednym wydaniem zbiorczym i zgromadziłem kolekcję historii wydawnictw które pasjonowały mnie od dzieciaka.
2. Przeczytałem lwią część zebranych historii przez co poszerzyłem swoją wiedzę.
3. Zarobiłem na sprzedaży niektórych pozycji.
4. Mam możliwość sprzedaży z zyskiem lub odzyskania 99% pieniędzy w dowolnym momencie.

Nie warto było?
« Ostatnia zmiana: Cz, 31 Październik 2019, 13:33:25 wysłana przez Antari »

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #422 dnia: Cz, 31 Październik 2019, 16:43:13 »
Dobrze interpretuję ;) Pod pojęciem mniej udanych "inwestycji" rozumiem po prostu sprzedaż poniżej ceny zakupu. I żeby nie było - robię tak samo jak ty, ale w związku z tym uważam hobby komiksowe za stosunkowo tanie, a przynajmniej nie tak drogie jak mogłoby wydawać się po zsumowaniu pieniędzy, które wydaję na komiksy. Część mi się zwraca poprzez sprzedaż komiksów, które kupuję na handel za jakiś czas oraz poprzez sprzedaż tych, które mi się nie podobają (a czasem tych, które mi się podobają, ale zaczynają kosztować jakieś chore pieniądze). Niemniej jednak gdybym kiedyś zdecydował się pozbyć całej kolekcji, to pewnie w najlepszym razie wyszedłbym na zero.

A za inwestycję uważam przynajmniej 5% zysku rocznie z zainwestowanego kapitału. Realnego zysku.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: Cz, 31 Październik 2019, 17:48:37 »
Ale to już chyba jakaś super ramotka będzie. Z Marvela na styczeń zapowiedzieli też Cloak & Dagger Omnibus. Wszystko to trzeba by brać bo pewnie będzie białymi krukami prędzej czy później ale z drugiej strony za dużo się tego robi żeby wszystko brać...

Ja tylko Omnibusy kupuje dla ramotek - bo zeszytówki nieosiągalne ;/

Offline xanar

Offline Antari

« Odpowiedź #425 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 19:03:54 »

Ale potworek wyszedł. Paskudny design grzbietu i fatalne szycie.

Offline xanar

« Odpowiedź #426 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 19:22:04 »
Widziałem, konstrukcyjnie to słabe to DC robi te omnibusy, nie wiem czy oni w Kanadzie nie umieją czy robią żeby było jak najtaniej, Jedyny taki jak Marvela to Gotham Central pewnie dlatego bo w Chinach robione.

Offline Mane

« Odpowiedź #427 dnia: Pn, 04 Listopad 2019, 12:44:21 »
Pytanie czy po zaopatrzeniu się w te dwa Omnibusy można powiedzieć ze pozna się cała historie Milesa Moralesa do czasu aktualnych runów?
Miles Morales Ultimate Spider-Man Omnibus HC
Collecting ULTIMATE COMICS SPIDER-MAN #1-28 and #16.1, SPIDER-MEN #1-5, CATACLYSM: ULTIMATE SPIDER-MAN #1-3, ULTIMATE SPIDER-MAN (2009) #200, MILES MORALES: ULTIMATE SPIDER-MAN #1-12 and material from ULTIMATE FALLOUT #4. Rated T

Spider-Man: Miles Morales Omnibus HC
Collecting SPIDER-MAN (2016) #1-21 and #234-240, and SPIDER-GWEN (2015B) #16-18.

Czy przed przeczytaniem Miles Morales Ultimate Spider-Man Omnibus HC powinno sie najpierw przeczytać cały Ultimate Spider-Man i Death of Spiderman?

Offline xanar

« Odpowiedź #428 dnia: Pn, 04 Listopad 2019, 13:00:01 »
Tak, to jest wszytko co napisał Bendis.

Offline Mane

« Odpowiedź #429 dnia: Pn, 04 Listopad 2019, 13:16:23 »
Tak, to jest wszytko co napisał Bendis.

dzięki, a  czy najpierw trzeba przeczytać cały Ultimate Spider-Man i Death of Spiderman?

Offline xanar

« Odpowiedź #430 dnia: Pn, 04 Listopad 2019, 13:20:48 »
Nie trzeba, tamto jest o białym spider-manie  :)

Offline Mane

« Odpowiedź #431 dnia: Pn, 04 Listopad 2019, 13:23:05 »
Nie trzeba, tamto jest o białym spider-manie  :)

OK :D myślałem ze jedno przechodzi w drugie ;)

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #432 dnia: Pn, 04 Listopad 2019, 20:04:26 »
Póki co mam trzy omnibusy, każdy z DC, "Planetary" i "Green Lantern Silver Age", vol. 1 oraz 2. Jakieś podpowiedzi czy znalazłoby się coś z Marvela? Generalnie wolę zamknięte serie, takie jak właśnie "Planetary", "Gotham Central", "Sleeper" czy "Ex Machina", nie lubię drużynowych komiksów typu Justice League, Avengers, X-Men, nie przepadam za Kapitanem Ameryką, Daredevilem.
Na liście mam "Gotham Central", "Spectre" w przyszłym roku, ale to nadal jest DC...
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline xanar

« Odpowiedź #433 dnia: Pn, 04 Listopad 2019, 20:48:04 »
a co lubisz ?  jak wiesz co lubisz to sprawa jest prosta  :)

Offline xanar

« Odpowiedź #434 dnia: Śr, 06 Listopad 2019, 18:47:56 »
Podejrzewam, że ten Batman By Snyder & Capullo Omnibus można zrobić tak żeby ten środek podnosił się do góry, dla przykładu zdjęcie mojego Blackest Night Omnibus: