Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 392723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2310 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 16:43:26 »
Gwenpool Omnibus reprint w styczniu 2027. Ktoś bierze?

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2311 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 16:47:51 »
Nie potrzebuję bo mam 1st printing. Jednak kolejny niepotrzebny reprint modern materiału gdzie poprzednie wydanie było dość niedawno. Z współczesnych szybko wyprzedanych to Daredevila Soule'a lub Moon Knight'a Jeda Mckaya ludzie najbardziej oczekują.

Offline Antari

« Odpowiedź #2312 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 17:09:37 »
Nie potrzebuję bo mam 1st printing. Jednak kolejny niepotrzebny reprint modern materiału gdzie poprzednie wydanie było dość niedawno. Z współczesnych szybko wyprzedanych to Daredevila Soule'a lub Moon Knight'a Jeda Mckaya ludzie najbardziej oczekują.

Myślę, że trochę za mocno zapachniało prywatą. Każdy repint omniaka który jest OOP i osiąga wysokie ceny na rynku wtórnym jest dobry. W przypadku Gwenpool mówimy tu o omniaku wydanym 4 lata temu, a ceny do niedawna balansowały od 200 do 300usd przy 125 okładkowej.

Omniak Daredevila Soul'a był wydany w 2021 czyli tak naprawdę jest niewiele starszy. Ja na niego nie czekam, bo dla mnie ten run jest dość słaby ale rozumiem, że są fani tej pisaniny. Zgadzam się, jak najbardziej powinni wznowić. Ale to raczej pewniak w kolejnych miesiącach patrząc jak się nim podniecają.

Moon Knight Jeda Mckaya był wydany pod koniec 2024 więc ma niecałe 2 lata. To w zasadzie nówka, raczej za szybko na reprint.

Marvel to w ogóle ostatnio ma problem z oszacowaniem print runów. Wystarczy popatrzeć na X-Factor Omnibus vol.2 czy Web of Spider-man vol.2, który już ciężko dostać mimo że nie było premiery.
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Maj 2026, 17:12:09 wysłana przez Antari »

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2313 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 17:46:04 »
Interesu nie mam w tym aby wydali te 2 które wspomniałem bo zarówno DD jak i Moon Knighta mam.
Wspomniałem to co wyprzedało się bardzo szybko, Moon Knight tuż po premierze, i ludzie mocno na to naciskali u Omara w komentarzach między innymi.
To były też dywagacje na temat modern materiału źródłowego, jest multum starszego materiału z silver age czekającego na dodruki na który ludzie czekają.

Marvel to w ogóle ostatnio ma problem z oszacowaniem print runów. Wystarczy popatrzeć na X-Factor Omnibus vol.2 czy Web of Spider-man vol.2, który już ciężko dostać mimo że nie było premiery.

U nich ogólnie bałagan większy niż zwykle po zmianach w ekipie od Collected editions parę miesięcy temu, plus niedawne zwolnienie Davida Gabriela. Nakłady bardzo małe by potem robić restocki jak z Blue&Gold czy Krakoa Era vol 1.
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Maj 2026, 17:51:09 wysłana przez Bushiken »

Offline Antari

« Odpowiedź #2314 dnia: Wt, 07 Lipiec 2026, 17:43:12 »

No to niektórzy się doczekali :)

Offline xanar

« Odpowiedź #2315 dnia: Wt, 07 Lipiec 2026, 19:21:45 »
Mam jakieś wrażenie, że coś mniej tych zapowiedzi niż zwykle.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #2316 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 16:43:06 »
No to mamy w końcu reprint omnibusa Rogera Sterna, na który wszyscy czekali tylko z numerkiem dla zachowania ciągłości.

Ja pozostanę przy swoim oryginale.

Offline xanar

« Odpowiedź #2317 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 16:55:45 »
Dubel, dubla  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #2318 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 17:12:50 »
Dubel, dubla  :)

Egmont byłby dumny ;)

Offline Warpath

« Odpowiedź #2319 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 19:39:07 »
Akurat Amazinga sprzed Semica wolę zbierać w tej formie epików, a że wychodzą po naszemu i to na twardo - poczekam. Jasne, przy obecnej częstotliwości 2 max 3 epiki rocznie zejdzie się kilka lat, ale odpowiednia roczna dawka zostanie zachowana.

W omniakach wolę brać to, czego absolutnie nie spodziewam się w innych formach - przykładowo Spectacular Spider-Man od numeru uno. Aż tak daleko raczej Mucha nie sięgnie, a i w epikach nie uświadczy.

Offline Antari

« Odpowiedź #2320 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 23:43:18 »
W omniakach wolę brać to, czego absolutnie nie spodziewam się w innych formach - przykładowo Spectacular Spider-Man od numeru uno. Aż tak daleko raczej Mucha nie sięgnie, a i w epikach nie uświadczy.

Wszystko jest możliwe. Budowanie takich sztucznych barier jest dla mnie dziwne i bez sensu. A co jak jednak Mucha, Egmont czy ktokolwiek wyda? Świat się nie skończy.

Akurat bardzo pozytywnie, że tak szybko lecą z tym. Chyba w tym roku była 7 a teraz już zapowiedź 8 na 2027. Czadowo. No i fajnie wyglądają te grzbiety na półce. Jak ktoś zbiera to będzie mógł podmienić ten niepasujący grzbiet Sterna na vol.8.

Niestety na szybko nie znalazłem zdjęcia ze wszystkimi 7...

« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Lipiec 2026, 23:48:36 wysłana przez Antari »

Offline Warpath

« Odpowiedź #2321 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 23:46:44 »
Dla mnie nie są to sztuczne bariery, tylko przemyślana strategia :)

Offline Antari

« Odpowiedź #2322 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 23:49:58 »
Dla mnie nie są to sztuczne bariery, tylko przemyślana strategia :)

Która się rozwali jeżeli jednak wydadzą :) Ale podziwiam za pewność siebie.

Offline Warpath

« Odpowiedź #2323 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 00:01:32 »
Prawdopodobieństwo jest niewielkie, by Mucha postanowiła wydać całego Spectaculara od numeru #1. Jeśli nie zdecydowali się wejść w ten sposób po całości w X-Men Claremonta, który umówmy się miałby większe wzięcie, raczej nie zrobią tego ze Spectacularem.

Offline Antari

« Odpowiedź #2324 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 00:06:19 »
Ja ci powiem tak. Już chyba ponad dekadę temu przestałem wierzyć, że Marvel wyda Silver Surfera vol.3 w formie omnibusów, więc mam większość runu w Epicach bo to mój ulubiony run SS.

I nagle okazało się, że jednak Marvel wyda ten run od jedyneczki w formie opasłych omnibusów. Czy cały, zobaczymy. Ale na razie nieźle im idzie. Więc jak najbardziej jestem w stanie uwierzyć, że w przyszłości wszystko jest możliwe.