Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 348106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bushiken

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2235 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 15:29:55 »
W pełni popieram Twoje podjście @Antari. Niestety i w Omnibusach mieliśmy okres z gorszym papierem ale od jakiegoś czasu jest już lepiej. Potwierdzałem sam organoleptycznie w dotyku to co twierdzi Omar że drukarnia Turecka Imac czy Megaprint już są dużo grubsze i nie do odróżnienia od Chińskich.

Offline xanar

« Odpowiedź #2236 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 15:43:19 »
To się różni od tych omnibusów tylko tym, że ma miękką okładkę, tu i tu papier jest możliwie najtańszy jaki może być, ostatnio widziałem zdjęcia omnibusa Green Lantern Johnsa z tym nowym logiem vs ze starym, to schudł ze 2x ;D
Marvel to już chyba wszytko w Turcji drukuje.

Zresztą te kompendia są bardziej kompletne, wolałbym to na twardo, ale nie ma.

Jak mam do wyboru omnibusa Invisibles 350 vs kompendium za 120, no to wole już kupić sobie trzy kompendia za te pieniądze i tak to przeważnie raz się przeczyta i później stoi na półce.

Te wydania od Image w ohc i jeszcze większe to faktycznie trzyma jakość, także tu jest różnica.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #2237 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 01:23:49 »
To się różni od tych omnibusów tylko tym, że ma miękką okładkę, tu i tu papier jest możliwie najtańszy jaki może być, ostatnio widziałem zdjęcia omnibusa Green Lantern Johnsa z tym nowym logiem vs ze starym, to schudł ze 2x ;D
Marvel to już chyba wszytko w Turcji drukuje.

Zresztą te kompendia są bardziej kompletne, wolałbym to na twardo, ale nie ma.

Jak mam do wyboru omnibusa Invisibles 350 vs kompendium za 120, no to wole już kupić sobie trzy kompendia za te pieniądze i tak to przeważnie raz się przeczyta i później stoi na półce.

Te wydania od Image w ohc i jeszcze większe to faktycznie trzyma jakość, także tu jest różnica.

Zawsze możesz polować na stare wydania w obiegu wtórnym. Ja mam omniaki Johnsa z GL ze starymi logami i nie narzekam :)

Cena ceną, jak to mawiają chytry 2 razy traci.

Też mam pare tych kompendiów od Image (m.in Sagę skuszony ceną) i raz, że słabo się to trzyma w rękach w trakcie czytania, a dwa jest klejone a nie szyte. No i gutter loss o czym tu nikt nie wspominał.

U mnie strony dziwnie falują po paru sesjach (niestety nie mam czasu czytać 1000 stron na raz). Ogólnie ciekawe czy to się nie rozleci kiedyś jak Semici. Takie Invincible to jeszcze grubsze od Sagi i to już na bank strzeli prędzej czy później. No i potem kup takie coś z drugiej ręki. Jak to będzie wyglądało kiedyś to sobie wejdź na allegro i kup Semica w dobrym stanie :) 
« Ostatnia zmiana: So, 10 Styczeń 2026, 01:25:59 wysłana przez Antari »

Offline xanar

« Odpowiedź #2238 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 02:18:33 »
Ja mam stare te Green Lanterny, jedno nawet z tym logiem w kształcie kibla, tylko na zdjęciu widziałem jak ktoś postawił nowe obok starego wydania.
Może technologia klejenie poszła przez te 40 lat do przodu i się nie rozleci, mi to się rozpadły ze dwa czy trzy te omnibusy Marvela z Imaka, pękł ten klej po całej długości, ale jeszcze na niciach trzyma.

Coś jak na tych zdjęciach:

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2239 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 11:53:27 »
Ciekawe, że masz tak w nowych "Tureckich",  tego typu uszkodzenia bywały tylko w starych wydaniach i to mających już wiele lat. U mnie stało się tak w X-Statix Omnibus oraz Punisher Max Omnibus 2 1st printing.

Offline xanar

« Odpowiedź #2240 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 12:23:16 »
W dwóch miałem tak, że zaraz po otwarciu się rozpadły, ostatnio nic takiego nie uświadczyłem, ale też nie widzę żeby konstrukcja tych książek jakoś się zmieniła, jak wyglądało tanio tak dalej tak samo wygląda.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2241 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 13:02:42 »
Ja rozumiem, że marudzenie na Marvela tak jak na MCU jest modne i w kwestii pogorszenia papieru przyznaje Ci rację Xanar ale jeśli chodzi o jakość wykonania czyli szyty grzbiet itd. to akurat Marvelowe Omnibusy tak jak Masterworksy czy OHC stoją klasę wyżej od Epiców, trejdów czy kompendiów.
Antari mam nadzieję potwierdzi :)

Offline xanar

« Odpowiedź #2242 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 13:27:12 »
Marudziłem też na DC, jak weźmiesz np. takiego Akwamana :) Johnsa pierwszy print porównasz z tym co teraz wydają to niebo a ziemia. Na Imaga i Dark Horse nie marudzę na Kodanshe też.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2243 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 16:16:05 »
Nie wiedziałem, że DC też potrafiło odwalić manianę.
Wiadomo że jak się im należy to trzeba wypunktowywać każdego wydawce.
Na 3 które wymieniłeś, że nie marudzisz to jak na razie nie ma co. Odpukać.

Offline Antari

« Odpowiedź #2244 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 01:27:42 »
@Bushiken: Potwierdzam.

@xanar: Nie byłem tu prawie rok, wracam a ty dalej o tym, że papier za cienki w Marvelach. W sumie to nawet się uśmiechnąłem, że pewne rzeczy mimo upływu czasu pozostają niezmienne.

Offline Archie

« Odpowiedź #2245 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 01:50:07 »
jak weźmiesz np. takiego Akwamana :) Johnsa pierwszy print porównasz z tym co teraz wydają to niebo a ziemia.
Która wersja lepsza i dlaczego?
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline xanar

« Odpowiedź #2246 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 02:29:51 »

@xanar: Nie byłem tu prawie rok, wracam a ty dalej o tym, że papier za cienki w Marvelach. W sumie to nawet się uśmiechnąłem, że pewne rzeczy mimo upływu czasu pozostają niezmienne.
Papier to już jest też cienki i w DC nie tylko w Marvelach a co mam pisać, że jest inaczej jak nie jest xD

A w jaką ci stronę ten rynek idzie, wydają tych omnibusów najwięcej w historii, tylko teraz doszedł jeden produkt więcej, no to chyba dobrze.

Jak tam pootwierałeś sobie te firmy zagranicą, żeby mniejsze podatki płacić ale dalej masz rezydencje w Polsce xD

Która wersja lepsza i dlaczego?
Ta książka to miała pewnie z dziesięć printów, najlepsze są te pierwsze, papier był grubszy i się otwierała na płasko.

Offline xanar

« Odpowiedź #2247 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 00:31:33 »
I to jest jakaś sensowa zapowiedź.

Offline stab

« Odpowiedź #2248 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 10:26:29 »
Kurde jakiś przeoczyłem pierwszego omnibusa, no nic trzeba polować na promocje.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2249 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 10:38:09 »
I to jest jakaś sensowa zapowiedź.

Jaka sensowna!!!  ;)
Toż to półdubel z Infinity Gauntlet Omnibus gdzie też jest połowa tych zeszytów Silver Surfera  :P

Zły Egmont jak zawsze! Tfu Marvel!

Zarty z Bazyla na bok, cieszy tak szybkie tempo po poprzednim Volume, podobnie jak Ghost Rider klasyczny po 1 na rok mamy.