Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328606 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2190 dnia: Nd, 05 Październik 2025, 11:14:11 »
Niedługo trzeba będzie o 12 polować na przedsprzedaż  ;D

Online Bushiken

« Odpowiedź #2191 dnia: Nd, 05 Październik 2025, 19:38:22 »
Mam pytanie do znawców omniaków Marvela - czy omnibusy numerowane dla danej serii, np. Incredible Hulk Omnibus 1, 2, 3, docelowo będą zbierać całą serię, albo przynajmniej dojadą do lat 2000? Jeśli nie wiadomo - jak myślicie?

O co mi chodzi - zauważyłem, że np. omniaki Uncanny X-Men wyszły od 1 do 5, ale w pewnym momencie zaczynają się pokrywać z np. X-Men Mutant Massacre Prelude i później są X-Men: Mutant Massacre Omnibus, X-Men: Fall of the Mutants Omnibus itd. Czy można się spodziewać, że kiedyś będzie też Uncanny X-Men 6, 7, 8 itd?

Większość serii dostaje kilka omnibusów, a później zaczynają się takie z autorem w tytule np. Hulk by Peter David Omnibus, albo Fantastic Four Omnibus by John Byrne. Ale te drugie wcale nie układają się idealnie jako kontynuacja numerowanych omnibusów, często brakuje zeszytów.

Epic Collection chyba lepiej wypada pod tym względem.

Też mnie to wkurza i właśnie zastanawiam się czy iść dalej w omniaki X-Men, czy przerzucić się na Epic Collection. Niby w omnibusach jest powiększony rozmiar i eventy sa pełniejsze, tylko nie wiem czy potrzebuje wszystkie tie iny do każdego evemtu.

W każdym przypadku poza X-men, Omnibusy "numeryczne" prędzej czy póżniej dojdą do tych z runami konkretnych autorów i wtedy zapewne zostaną "przemianowane" a zawartość zostanie ta sama.
Najlepszym przykładem dawny "Captain America by Jack Kirby" przemianowany na Vol 4. Tu akurat dość niski VOL wchodził w grę ale przemianowane Fantastic Four by Byrne, Cap Gruenwalda czy Hulk Petera Davida to już vol 7 czy 8 pewnie.

Jedynie X-men i Spider-man mieli po kilka jednocześnie wydawanych ongoingów więc w pozostałych przypadkach Omnibusy zbierają wszystko z danym bohaterem. Jakieś miniserie czy gościnne występy w seriach innych bohaterów zawsze są uwzględniane.

Z rodziną X tytułów jest ten problem, że od pewnego momentu jest dużo X-eventów w których biorą udział wszystkie drużyny, Uncanny X-men, X-Factor, X-Force i New Mutants.
Dawniej nie wydawali tego nawet jako Omnibusy tylko OHC a obecnie przy reprintach przemiano je na Omnibusy jak Inferno, Mutant Massacre czy Fall of the Mutants.

Kiedyś były to jedyne Omnibusy/OHC z X-men które się brało bo nie było alternatywy. Uncanny było na max vol 3 , New mutants czy X-factor nie miało w ogóle Omnibusów numerowanych.

Kiedy Uncanny doszlo do vol 4 zaczęto także wydawać numerowane Omnibusy New Mutants oraz jako dodruki pojawiły sie przemianowane z OHC Omnibusy Eventów na które wszyscy się rzucili bo OHC były wyprzedane od okolo 5-10 lat.

A potem pojawił się wspomniany wyżej przez innych fakup związany z Uncanny X-men Vol 5 Omnibus.
Pomimo nacisku kupujących poprzez Omara z Near Mint Condition, Marvel nie dorzucił do niego pierwszych 7 numerów X-Factor, gdzie pozostałe mamy w Event Omnibusach/OHC.
Chytry Marvel wiedzial, że i tak  wszyscy rzucą się na niego.
Każdy stwierdził, że i tak w ten sposób mamy zeszyty Uncanny X-men pokrywajace się idealnie do tych z Omnibusa Mutant Massacre a X-factor zdubluje sie najwyżej biorąc X-factor Omnibus Vol 1.
A Marvel skończył z linią "Eventowych" Omnibusów.

I wtedy Marvel spuścił bombę w postaci zapowiedzi X-Factor Vol 1 Omnibus oraz niesławnego Prelude to Mutant Massacre Omnibus który jest Uncanny X-men vol 5 + zeszyty X-factor o które prosili ludzie.
Marvel ogłosil wtedy, że droga "Eventowa" oraz Volumowa z tylko daną serią jak Uncanny czy X-factor są równoległe i przecież niektórzy chcą tylko Uncanny albo tylko X-factor czytać  ;)

Wszystko byłoby ok gdyby ludzie mieli wybór. Większość która kupila Uncanny 5 mając wiedze o tym że "Prelude to Mutant Massacre" powstanie nie kupowaloby Uncanny Vol 5 tylko wzieło eventowy.
A tak Trzeba było albo sprzedać Vol 5 ze stratą i brać Prelude albo do Uncanny 5 dokupić X Factor Vol 1.
Jeśli chodzi o Epicki to Uncanny z okresu eventów mają tylko najważniejsze zeszyty spoza Uncanny a Factor czy new Mutants mają swoje Epici.

Tego samego problemu nie będzie chyba przy okazji Uncanny X-Men i czystego "X-men". Epicki zawierają obie serie jednocześnie i tak samo jest teraz z X-men Blue & Gold Omnibus. Kolejne dawne OHC które zbierały obie serie nie będą reprintowane jako Omnibusy a zastąpią je kolejne Volume'y "Blue & Gold" patrząc po znakomitej sprzedaży vol 1.

Przy Spider-manie było mniej eventów łączących różne serie a jak już to Amazing i jakaś 1 inna seria wiec w  Omnibusach nie numerycznych nie było tego tak dużo. Główna linia Omniaków opiera się o Amazing Spider-man'a a "Web Of" czy "Spectacular" mają swoją odzielną linię Omnibusów.
Nie wiem jak jest w Epicach Spider-mana czy tam w głównej linii jest tylko "Amazing" a inne serie mają odzielną linie Epiców czy jest 1 linia w ktorej są 3 różne serie jednocześnie?

Offline stab

« Odpowiedź #2192 dnia: Nd, 05 Październik 2025, 21:00:02 »
Z ASM omnibus #8 będzie ciekawa sytuacja, bo ten tom będzie się pokrywał z ASM by Roger Stern Omnibus.

Online Bushiken

« Odpowiedź #2193 dnia: Nd, 05 Październik 2025, 21:17:28 »
Patrząc jak mało zeszytów zawierał Vol 6 i Vol 7 być może 8 pokrywała by sie idealnie z Roger Sternowym i nie trzeba by go kupować?
Vol 7 kończy sie na 223 numerze ,  a Stern zawiera "Amazingi" 224-252. To daje w Vol 8, 28 zeszytów plus 2 annuale które były w Sternowym dorzucając aby dopchać do 30 zeszytów.
Bardziej obawiam sie o Omnibusy "Spectaculara" tam raczej double dip ze Sternem będzie dużo większy plus nie pokryje się z nim równo więc trzeba będzie brać.

Offline xanar

« Odpowiedź #2194 dnia: Nd, 05 Październik 2025, 21:41:39 »
Jakby dobrze pokombinowali to z tych 6,7 mogliby 3 zrobić  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Bushiken

« Odpowiedź #2195 dnia: Nd, 05 Październik 2025, 21:46:53 »
Kiedyś to było i Marvel inny był i z 7,8,9 by zrobili 1 "dużego" a teraz rozbili na 3.

Offline Saruman

« Odpowiedź #2196 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 20:39:09 »

Na kanał "Near Mint Condition" wpadł filmik "Top 10 Most Wanted Marvel COMPENDIUMS".

Ciekawe czy Marvel ruszy coś z kompendiami.

Top lista z filmiku:
Spoiler: PokażUkryj
10. Alien Legion
9. Planet Hulk/World War Hulk
8. Gambit
7. New Avengers
6. Justice
5. Fantastic Four (całość)
4. Sleepwalker
3. Thor (całość)
2. Amazing Spider-Man (całość)
1. Uncanny X-Men (całość, po kolei bez luk)

Kupowalibyście coś?

Online Bushiken

« Odpowiedź #2197 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 20:55:55 »
Nie widzę powodu aby Marvel wchodził w Compendia.
Kupujący są przyzwyczajeni do 2 formatów czyli duże i grube Omniaki lub mniejsze na miękko Epici.
Jak wprowadzą Compendia to będzie zamieszanie, czy premierowy material brać w tej formie bo Omniaka nie uświadczymy jak u DC czy będą dublować materiał w Compendiach i Omniakach.
Jeśli całość serii od nowa jak Uncanny mieli by wydawać w tej formie na nowo to i tak niewielka różnica od Epiców może jedynie to że były objętościowo jak 2 czy 3 epici. I wydawaliby chronologicznie.

Offline xanar

« Odpowiedź #2198 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 21:12:55 »
Dobry kontent robi, o czymś czego nie ma, to następne może dać Marvelowe Absoluty ;D

Miały być eventowe epiki - nie ma, te kompendia też miały być - nie ma.

Tych kompendiów prawdopodobnie nie będzie dlatego, że tak to sobie wycenili, że to po prostu nie będzie to  opłacalne, aktualnie to wygląda tak, że Marvel 500 stron wycenia sobie tak jak DC 1600  ;D
Pewnie byłoby po $100.

Offline Saruman

« Odpowiedź #2199 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 21:20:34 »
Na filmiku Omar mówiąc o kompendiach X-Men sugeruje, że mogłyby być inaczej zmapowane niż omnibusy i epiki, gdyż mapping do wyżej wymienionych był robiony już dawno temu.

To że Marvel ma niekonkurencyjne ceny, to inny temat.

Offline buczanova

« Odpowiedź #2200 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 21:36:42 »
Podobne się do tematu wyżej - czyli zbieranie X-men (i pobocznych, powiązanych serii) w fotkach Epic Collection jest sensowne? Omnibusy chyba nie są ja moja kieszeń, a wydanie tytułów z X-men w Polsce jest dość dziwne (masa poszatkowanych serii, w różnych wydawnictwach/seriach wydawniczych).

Offline xanar

« Odpowiedź #2201 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 21:37:37 »
Tylko ja nie wiem czy to jest sens, bo tu już jest wydane, większość w różnych formatach.

To co robi DC z Latarniami czy Tytanami ma więcej sensu bo tam jest kontent, którego nie ma, bo te omnibusy są "artysto-centryczne".

Podobne się do tematu wyżej - czyli zbieranie X-men (i pobocznych, powiązanych serii) w fotkach Epic Collection jest sensowne? Omnibusy chyba nie są ja moja kieszeń, a wydanie tytułów z X-men w Polsce jest dość dziwne (masa poszatkowanych serii, w różnych wydawnictwach/seriach wydawniczych).

Te omnibusy Marvelowe kosztują prawie tyle samo co te ich epiki.
« Ostatnia zmiana: Śr, 15 Październik 2025, 21:39:37 wysłana przez xanar »

Online Bushiken

« Odpowiedź #2202 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 22:39:09 »

Plus często 1 Omnibus który cenowo wychodzi jak 2 Epicki ma materiału tyle ile w 3 Epickach.
A zawsze na plus większy format i twarda oprawa z obwolutą kontra Epicowy papier ścierny na miękko z wymiarami jak zwykły trejds Egmontu ze skrzydełkami.

Miały być eventowe epiki - nie ma, te kompendia też miały być - nie ma.

O rzekomych event Epicach słyszałem ale, że Marvel ma robić Compendia to nowość.
W jakimś sobotnim Live Omar wspomniał czy przecieki z wydawnictwa?

Offline xanar

« Odpowiedź #2203 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 22:55:32 »
Te epiki co są po 300 stron, np. te ultimate to już jest w ogóle jest nieopłacalne przy tej ich aktualnej wycenie.

Tylko jeszcze kwestia, że nie każdemu pasuje książka 1500 stron.

Kiedyś coś mówił, ale on to dziwne rzeczy mówi czasami.
Najważniejsze jest to, że Marvel robi wszytko dobrze ;D

Offline xanar

« Odpowiedź #2204 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 02:18:02 »
Na ostatnim sobotnim streamie, powiedział "wiemy, że nadchodzą" - te kompendia znaczy, nie wiem ja tam nic nie wiem.

W komentarzach pod tym filmem z kompendiami na pytanie - dlaczego nie mogą wydać tego w omnibusach jak mogą w kompendiach.
Napisał, że te omnibusy były z mapowane dawno temu i jak wydrukuje się ulepszone to się internet zbulwersuje  ::)
Tylko, że już robili takie rzeczy ;D a nawet jeszcze bardziej "bezczelnie" wydawali omnibusy jak były ohc w normlanie w sprzedaży z dodanym materiałem.  ;D

Pisał też, że kompendia zajebiście się sprzedają, tylko one się sprzedają bo mają dobrą cenę a nie Marvelową.