Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328494 razy)

Offline jotkwadrat

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2160 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 12:53:27 »
Jeśli zależy Ci na Batmanie z lat osiemdziesiątych, to gorąco polecam dwie linie: Dark Knight Detective oraz Caped Crusader. Zbierają całość Detective Comics i Batman od Kryzysu do Knightfall.
No właśnie, niestety, nie zbierają całości. Z nieznanych mi powodów nie zbierają Year one, Year Two i Second Chances, czyli DC 575-578 i Batmana 401-416. Jeśli chcesz mieć wszystko to w tym przypadku polecam DC Finest Batman Year One and Two i The Killing Joke and Other Stories.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2161 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 13:05:54 »
Sorki, zapomniałem o tych. Ale one też są dostępne i można spokojnie uzupełnić.

W każdym bądź razie fajna kolekcja i na dzień dzisiejszy mamy całość z tymi dodatkowymi tomami.

Offline vision2001

« Odpowiedź #2162 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 14:06:34 »
jeszcze zastanawiam się nad BATMAN BY PAUL DINI OMNIBUS HC
Wg mnie nie masz co się zastanawiać :) Only sky is the limit! No... i jeszcze miejsce na półkach.
Mam (nie wszystko) we wcześniejszych wydaniach i naprawdę są to rzeczy bardzo przyjemne w lekturze.

Offline Komediant

« Odpowiedź #2163 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 16:57:59 »
Jeśli zależy Ci na Batmanie z lat osiemdziesiątych, to gorąco polecam dwie linie: Dark Knight Detective oraz Caped Crusader. Zbierają całość Detective Comics i Batman od Kryzysu do Knightfall. Tylko to są tpb. (...)

Bardzo fajne zbiorki, ze świetnie dobranym papierem i w większości dobrą jakością reprodukcji, ale ciężko je polecać bo prawie wszystko jest out of print i nie do dostania za normalne pieniądze.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2164 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 10:10:30 »
Witamy wszystkie nowe osoby które złapały bakcyla Omnibusowego.
Teraz już przepadliście i mniejsze wydania przestaną was interesować.
Omnibusy wymagają specjalnego traktowania, bardzo ważne aby "rozluźnić grzbiet" żeby szycie stron dłużej wytrzymało.
Poszukajcie w internececie najlepiej na YT filmików z hasłem "release spine".
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Wrzesień 2025, 10:13:07 wysłana przez Bushiken »

Online xanar

« Odpowiedź #2165 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 10:14:08 »
No nie wiem, mi tam się miejsce skończyło i raczej już nie będę więcej regałów stawiać, także chyba będę wymieniał na miękko, jakieś kompendia czy coś.  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #2166 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 10:28:28 »
I cyk! Image daje wyłączność na 27 dni na zbiorcze i powieści graficzne dla sklepów komiksowych przed innymi, np. Amazonem i rynkiem księgarskim.

https://www.cbr.com/image-comics-new-era-comic-book-store-exclusives/

Online bababatman

« Odpowiedź #2167 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 12:09:42 »
Witamy wszystkie nowe osoby które złapały bakcyla Omnibusowego.
Teraz już przepadliście i mniejsze wydania przestaną was interesować.
Omnibusy wymagają specjalnego traktowania, bardzo ważne aby "rozluźnić grzbiet" żeby szycie stron dłużej wytrzymało.
Poszukajcie w internececie najlepiej na YT filmików z hasłem "release spine".

Dzięki za radę! Bardzo chętnie skorzystam :) przy okazji pochwalę się, że ostatecznie zdecydowałem się na wspomniane wcześniej trzy Batmany Morrisona i dwa gigantyczne compedia Starmana (łącznie prawie 3000 stron!). Apetyt rośnie w miarę jedzenia i przy następnej takiej promocji kupuję Batman by Paul Dini Omnibus (Anonimowy Grzybiarz - namówiłeś mnie), później Batman and Robin by Peter J Tomasi, Question by Dennis O’Neil…a to tylko DC  ;D jeszcze się zastanawiam bo na Azylu też jest promocja i w koszyku ciągle mam Thor by Walter Simonson Omnibus, ale jeśli to kupię to wykorzystam swój komiksowy budżet przeznaczony na cały ten rok (a mamy dopiero koniec września).

Offline donT

« Odpowiedź #2168 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 12:38:38 »
I cyk! Image daje wyłączność na 27 dni na zbiorcze i powieści graficzne dla sklepów komiksowych przed innymi, np. Amazonem i rynkiem księgarskim.

https://www.cbr.com/image-comics-new-era-comic-book-store-exclusives/

To slabo. Z Amazon mam taniej i prosto do domu w 1-2 dni. Do LCS musze zasuwac do centrum Dublina i brac po okladkowej, do tego czesto nie maja, ale "mozemy zamowic, bedzie w nastepna srode". Rozumiem, ze sila wyzsza, jednakze takim ruchem zrobia dobrze tylko i wylacznie sklepom komiksowym, fanom na pewno nie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online xanar

« Odpowiedź #2169 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 13:10:01 »
Było się nie wyprowadzać miałbyś taniej z dostawą i lepiej spakowane :)

Offline rapr

« Odpowiedź #2170 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 13:15:07 »
Z góry przepraszam za głupie pytanie - czy to oznacza, że w Atomie/Azylu te komiksy pojawią się miesiąc później? Czy traktowane są jako LCS?

Online xanar

« Odpowiedź #2171 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 13:19:48 »
Zależy jak są dostawy możesz dostać przed premierą albo i po.
Jak mieszkasz np. w Krakowie czy Poznaniu to będziesz miał lokalnie  :)

Offline Takesh

« Odpowiedź #2172 dnia: Pt, 03 Październik 2025, 19:53:49 »
Jedzie do mnie X-men Blue and Gold omnibus. Ale to będzie grubasek... 8)

Wiadomo co w nastęnej kolejności wznowią lub dadzą inne wydanie omnibusowe z ery Claremonta?

Online xanar

« Odpowiedź #2173 dnia: Pt, 03 Październik 2025, 20:11:47 »
Nie. Claremonta to tu jest ze 3 zeszyty  :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Październik 2025, 20:14:21 wysłana przez xanar »

Offline Saruman

« Odpowiedź #2174 dnia: Pt, 03 Październik 2025, 20:58:46 »
Mam pytanie do znawców omniaków Marvela - czy omnibusy numerowane dla danej serii, np. Incredible Hulk Omnibus 1, 2, 3, docelowo będą zbierać całą serię, albo przynajmniej dojadą do lat 2000? Jeśli nie wiadomo - jak myślicie?

O co mi chodzi - zauważyłem, że np. omniaki Uncanny X-Men wyszły od 1 do 5, ale w pewnym momencie zaczynają się pokrywać z np. X-Men Mutant Massacre Prelude i później są X-Men: Mutant Massacre Omnibus, X-Men: Fall of the Mutants Omnibus itd. Czy można się spodziewać, że kiedyś będzie też Uncanny X-Men 6, 7, 8 itd?

Większość serii dostaje kilka omnibusów, a później zaczynają się takie z autorem w tytule np. Hulk by Peter David Omnibus, albo Fantastic Four Omnibus by John Byrne. Ale te drugie wcale nie układają się idealnie jako kontynuacja numerowanych omnibusów, często brakuje zeszytów.

Epic Collection chyba lepiej wypada pod tym względem.