Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2145 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 17:08:19 »
No, ale tu masz powiększone, także możesz upgradować  ;D I mówią, że tylko jeden print ma być  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2146 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 17:09:42 »
I dzieki temu zeszytowi Marvel Team Up jest niby ku temu powód. Te Compendia w HC też byly jednorazowym strzalem i tylko Direct Market  8)

Online xanar

« Odpowiedź #2147 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 17:29:03 »
Może i kupie ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #2148 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 23:11:09 »
MFK za rogiem, ale skusiłem się na Atomie na omni "The Batman Adventures" (historie m.in. Paula Diniego i Bruce'a Timma dziejące się w uniwersum kultowego "Batman: The Animated Series") - mam już omnibus "The Batman & Robin Adventures" i "Superman Adventures Compendium One", więc prosiło się, żeby uzupełnić lukę. A promka 50% zrobiła też swoje.

Teraz sobie myślę, że...

Mocno zastanawiałem się też nad omniakami Batmana Morrisona (niecałe 170 zł/tom to jak za darmo), ale czuję, że w końcu Egmont puści to u nas w podobnym standardzie, co "Knightfall".

Offline OokamiG

« Odpowiedź #2149 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 04:22:04 »
Taniej pewnie by wyszło po angielsku. Albo podobnie a w omniakach masz większy format.

Offline vision2001

« Odpowiedź #2150 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 07:48:41 »
skusiłem się na Atomie na omni "The Batman Adventures"
(...)
Teraz sobie myślę, że...

Dobrze trafiłeś! Jesteś wśród swoich!

Nikt Cię tu źle nie oceni, bo wiemy na czym ta nasza pasja polega i czego nam w życiu brak. A jak już jest taniej niż tanio, to tym bardziej ciężko się powstrzymać.

Atom swoje, Azyl swoje więc i u mnie pieniążki lecą szerszym strumieniem do obu sprzedawców.
I właśnie łamię się i myślę, co by od nich jeszcze zamówić... przecież zaraz październik, więc jakby wydać środki akonto, które sobie założyłem... na kwiecień 2027? Cóż... Znów nie pojadę na wakacje.

Offline eyesore

« Odpowiedź #2151 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 08:36:54 »
Hej. Widziałem że na Atomie do kupienia jest Compendium Green Latnern z odrodzenia. Cena 150 za 1600 stron. Troszkę mnie kusi ale chyba nie da się tego łatwo czytać. Już przy Tomb Raider colossal jest ciężko a tam chyba poniżej tysiąca jest. Warto? Lubię kosmos Marvela ale w zielone latarnie nigdy nie wchodziłem. A może jakaś inna wygodniejsza edycja zamiast tej?
Poszukaj w necie/yt jak ludzie robią prezentacje innych pozycji z Compendium, też po tysiąc z hakiem stron, nie wygląda to źle i chyba też nie wygląda na ciężkie, ja w każdym razie skusiłem się na dwie pozycje właśnie z GL i dumam nad Wild Cats, prawie tysiąc stron za 130 parę cebulionów? Jak wyda to E. to pewnie w dwóch tomach, każdy z min 200zł na okładce, tylko brać.

Offline rapr

« Odpowiedź #2152 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 08:42:27 »
MFK za rogiem, ale skusiłem się na Atomie na omni "The Batman Adventures" (historie m.in. Paula Diniego i Bruce'a Timma dziejące się w uniwersum kultowego "Batman: The Animated Series") - mam już omnibus "The Batman & Robin Adventures" i "Superman Adventures Compendium One", więc prosiło się, żeby uzupełnić lukę.

Nie chcę kusić, ale jest też kompendium BATMAN BEYOND THE ANIMATED SERIES CLASSICS COMPENDIUM!

Mam te wszystkie cztery tomiszcza :D

Dobry wybór z tym "The Batman Adventures"! Lepsze to jest nawet niż Batman i Robin!

Co do grubym Compendium - Mam pierwszy tom Spawna - 1300 stron i czyta się to... ok. Wiadomo, że jest strata na klejeniach, same kartki raczej są z cienkiego papieru. Ale przez to jest to lżejsze niż się wydaje
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Wrzesień 2025, 08:44:23 wysłana przez rapr »

Online Martin Eden

« Odpowiedź #2153 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 09:09:40 »
Azyl i Atom to sklepy, które poznałem dzięki temu forum. Dla mnie to było jak wyjście z szopy.

A teraz prośba o poradę: czy są compendia albo omnibusy zbierające Batmana i Detective stories z pierwszej połowy lat 80'?

Offline vision2001

« Odpowiedź #2154 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 09:19:19 »
A teraz prośba o poradę: czy są compendia albo omnibusy zbierające Batmana i Detective stories z pierwszej połowy lat 80'?
Z tego co wiem to (jeszcze) nie. Ale możesz sobie spojrzeć na linię komiksów DC Finest i tam znajdziesz kilka tytułów z lat '80 (ale nie z pierwszej połowy).

Obecnie z Nietoperzem są te pozycje:
https://azylkomiksu.pl/p/77/618795/dc-finest-batman-year-one-and-two-tp-9781779528353-oferta-specjalna--tomy-dc-.html

https://azylkomiksu.pl/p/77/643533/dc-finest-batman-red-skies-tp-9781799502739-oferta-specjalna--tomy-dc-.html

https://azylkomiksu.pl/p/77/639231/dc-finest-batman-the-killing-joke-and-other-stories-tp-9781799501459-oferta-specjalna--tomy-dc-.html

Co do grubym Compendium - Mam pierwszy tom Spawna - 1300 stron i czyta się to... ok. Wiadomo, że jest strata na klejeniach, same kartki raczej są z cienkiego papieru. Ale przez to jest to lżejsze niż się wydaje
Ale nadal swoje waży ;)
Co do straty na klejenieniach to zaczyna to przeszkadzać od tomu 5, bo niestety dymki są niejednokrotnie umiejscowione właśnie na łączeniu kartek przy brzegu. Przez to zmniejsza się u mnie przyjemność z czytania, bo musiałem bawić się w kręcenie komiksem w różne strony, by dojrzeć, co tam jest napisane...
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Wrzesień 2025, 09:24:46 wysłana przez vision2001 »

Online Martin Eden

« Odpowiedź #2155 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 09:26:55 »
Z tego co wiem to (jeszcze) nie. Ale możesz sobie spojrzeć na linię komiksów DC Finest i tam znajdziesz kilka tytułów z lat '80 (ale nie z pierwszej połowy).

Ok, dzięki.
DC Finest roważam.
Najważniejsze info to to, że nie ma jeszcze takiego w pełni systemowego ujęcia tej dekady w compendiach/omni.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2156 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 10:42:06 »
Jeśli zależy Ci na Batmanie z lat osiemdziesiątych, to gorąco polecam dwie linie: Dark Knight Detective oraz Caped Crusader. Zbierają całość Detective Comics i Batman od Kryzysu do Knightfall. Tylko to są tpb. Uzupełnić możesz serią Robin też w tpb. To są przygody Tima, ale one sięgają dalej.

« Odpowiedź #2157 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 11:02:01 »
Nie chcę kusić, ale jest też kompendium BATMAN BEYOND THE ANIMATED SERIES CLASSICS COMPENDIUM!

Interesowałem się tym i z tego, co widziałem w necie, to compendium "Batman Beyond" składa się w całości z komiksowych adaptacji odcinków serialu - mnie raczej interesują nowe historie w tym uniwersum, a nie powtórka z animacji w formie komiksu. Oczywiście w pozostałych omnibusach też zdarzają się powtórki (chociażby adaptacje filmów pełnometrażowych), ale w większości prezentują jednak nowe historie.

Offline bababatman

« Odpowiedź #2158 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 12:28:36 »
Mocno zastanawiałem się też nad omniakami Batmana Morrisona (niecałe 170 zł/tom to jak za darmo), ale czuję, że w końcu Egmont puści to u nas w podobnym standardzie, co "Knightfall".

Ja właśnie zamówiłem wszystkie trzy tomy Batmana Morrisona i właśnie dostałem info że paczka jest już do odbioru. Moje pierwsze Omnibusy  :) Cena bardzo dobra, ale jeszcze zastanawiam się nad BATMAN BY PAUL DINI OMNIBUS HC i BATMAN AND ROBIN BY PETER J TOMASI AND PATRICK GLEASON OMNIBUS HC. Promka kończy się dzisiaj i przez cały dzień będę się zastanawiać czy przeznaczyć pieniądze (których de facto nie mam) na jeden czy dwa omniaki  ;D

« Odpowiedź #2159 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 12:45:05 »
Omnibus Diniego bardzo dobry - zwłaszcza w pierwszej połowie (niektóre krótkie zamknięte historie to prawdziwe perełki, ale jest też lubiane przeze mnie "Heart of Hush"). Potem trochę się to rozjeżdża, bo są wrzucone jego zeszyty z crossoverów - i dostajemy na przykład dwa zeszyty "The Resurrection of Ra's Al Ghul" wyrwane z kontekstu. Ale całościowo porządna rzecz - jak już pewnie zauważyliście po moich wcześniejszych wpisach w tym wątku i wyborach zakupowych - bardzo lubię Diniego ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Wrzesień 2025, 12:48:03 wysłana przez Anonimowy Grzybiarz »