Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #300 dnia: Pn, 01 Lipiec 2019, 17:05:08 »
Zawsze mogą stworzyć nową linię  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

JanT

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Pn, 01 Lipiec 2019, 17:07:05 »
Linia "100% Omnibus, Bitch!!!"  ;D

Online roble

« Odpowiedź #302 dnia: Pn, 01 Lipiec 2019, 17:22:26 »
Linia "100% Omnibus, Bitch!!!"  ;D

Ja nie T,  A wiesz że Ty jesteś też omnibusem, wg definicji encyklopedia to się też złapiesz..  ;)

Offline Adolf

« Odpowiedź #303 dnia: So, 06 Lipiec 2019, 19:12:11 »
Może ktoś już to tu dostrzegł, ale omnibus to nie jest słowo określające jakiś standard wydawniczy. To słowo określające pewną linię produktów, najczęściej zawierającą kilka trejdów+jakieś tam rozszerzenia. Tak jak mamy w Polsce serie DC Deluxe, czy Marvel Classic, w której można wydawać jakieś grubsze produkty, tak Omnibus jest dla Marvela również taką serią. Jeśli potraktujemy nazwy typu omnibus, absolute, epic collection, library edition, mega band, compendium itd, itp. jako wewnętrzne serie danego wydawnictwa, to nabierze to jakiegoś sensu. Bo jest to wewnętrzny system danego wydawcy, a nie jakiś literacki standard. Dlatego Omnibus u Marvela może być wielką cegłą, a u IDW małą książeczką. Dlatego zbiorcze wydania różnych komiksów, nawet wewnątrz tego samego wydawnictwa mogą się inaczej nazywać, choć są bardzo podobne. To tak jak Hachette ma pewien standard kolekcyjny. I może w nim być zawarte wszystko, to jest to wciąż nazywane kolekcją, bo taką nazwę przybrała ta linia wydawnicza.

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #304 dnia: Nd, 14 Lipiec 2019, 12:52:52 »
Już w styczniu 1000 stron Hulka w omniaku, część (#331-334, 336-346) rysowana przez Todda McFarlane  :) https://multiversum.pl/p/1682/141573/incredible-hulk-by-peter-david-omnibus-vol-01-hc-variant-cover--marvel-comics-komiksy-tomy-i-ksiazki.html

Offline xanar

« Odpowiedź #305 dnia: Nd, 14 Lipiec 2019, 13:23:06 »
Omnibusy na Luty 2020

Spider-Man: Miles Morales Omnibus

X-Men vs. Apocalypse: The Twelve Omnibus

Offline xanar

« Odpowiedź #307 dnia: Nd, 21 Lipiec 2019, 19:47:03 »
Zapowiedzi omnibusów:

Uncanny X-Force By Rick Remender Omnibus (repint) On Sale: March 17, 2020

Amazing Spider-Man By J. Michael Straczynski Omnibus Vol. 2 On Sale: March 31, 2020

Wolverine Omnibus Vol. 1 (reprint) On Sale: April 7, 2020

Astonishing X-Men By Joss Whedon & John Cassaday Omnibus (reprint) On Sale: April 21, 2020

Offline Antari

« Odpowiedź #308 dnia: Pn, 22 Lipiec 2019, 12:34:55 »
Zapowiedzi omnibusów:

Uncanny X-Force By Rick Remender Omnibus (repint) On Sale: March 17, 2020

Amazing Spider-Man By J. Michael Straczynski Omnibus Vol. 2 On Sale: March 31, 2020

Wolverine Omnibus Vol. 1 (reprint) On Sale: April 7, 2020

Astonishing X-Men By Joss Whedon & John Cassaday Omnibus (reprint) On Sale: April 21, 2020

No i jest dylemat, czy wymieniać wydania Muchy czy nie... znawcy się wypowiadają, że drugie wydanie X-Force i Astonishing może się znowu szybko wyprzedać, więc to są już przyszłe białe kruki. Dobre pod inwestycję. Choć w sumie nie wiem czy chce mi się w to bawić, wydania Muchy są bardzo fajne.

Amazing Spider-Man By J. Michael Straczynski vol.2 to oczywiście must have.

Offline xanar

« Odpowiedź #309 dnia: Pn, 22 Lipiec 2019, 12:37:26 »
Niektórzy narzekają, że Muchowe kolory nie takie w Astonishing X-Men, na pewno omnibusy będą mniej miejsca zajmować na półce  :)

Offline Antari

« Odpowiedź #310 dnia: Pn, 22 Lipiec 2019, 13:22:01 »
Niektórzy narzekają, że Muchowe kolory nie takie w Astonishing X-Men, na pewno omnibusy będą mniej miejsca zajmować na półce  :)

To prawda ale coraz mniej mi się chce bawić w sprzedaż, a już 6 tomów (2x Astonishing i 4x X-Force) to prawdziwa udręka. Wbrew pozorom nie tak łatwo opchnąć polskie wydania, chyba, że dasz cenę 2x mniejszą niż dostępna na rynku. A to już mocna strata jak za albumy, które ledwo parę miesięcy temu skompletowałem.

Szczerze mówiąc czekałem na wznowienie Astonishing, które było przepowiadane już od lat, ale ostatecznie uległem i wziąłem to od Muchy. Róznicy w formacie nie ma względem omnibusa. Jedyne zalety to potencjalnie większa wartość na przestrzeni lat i możliwe, że lepsze kolory ale nie wiadomo. Może być np. problem z papierem i prześwitującymi kartkami.

Offline KubciO

« Odpowiedź #311 dnia: Pn, 22 Lipiec 2019, 18:36:56 »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: Pn, 22 Lipiec 2019, 19:02:07 »
To całość jest.

Offline xanar

« Odpowiedź #313 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 19:42:21 »
w Marcu 2020 ma wyjść "X men: Children of the Atom Box Set"