Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomekrusłan

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2085 dnia: So, 22 Marzec 2025, 22:31:45 »
Library to już w ogóle inna bajka i coś w połowie drogi do absolute edition. Kończąc temat, bo już za długo trwa - każdemu według potrzeb. Dla mnie omniaki z Marvela i DC to przykra konieczność i wybierana tylko tam gdzie nie da się zebrać inaczej.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2086 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 13:31:18 »
Masz pojęcie. Dla porównania - Nightwing 1: A Knight in Bludhaven Compendium 1024 strony, waga ok 0,8kg; Nightwing Rebirth omnibus 1040 stron, waga grubo ponad dwa kg (bliżej trzech). Jeżeli rzeczywiście chcesz to czytać bez budowania ołtarzyka jak kolega to po 15 minutach czujesz, że ta twarda oprawa to fajnie wygląda tylko na półce. No chyba, że traktujesz to jako gadżet kolekcjonerski, czyli tak jak pisałem na początku. Nie mam nic przeciwko takiemu podejściu ale nikt mi nie powie, że ta cegła oprócz tego, że wychodzi tanio w przeliczeniu na zawartość nadaję się do czegoś więcej niż zbieranie kurzu. Ostatnio kupiłem Batmana Sale'a i Loeb'a w omnibusie, bo taniej niż zebrane do kupy wydania po Polsku i stoi nie ruszany, bo nie dość, że ciężkie to jeszcze trzeba się siłować, bo co chwilę próbuje się zamknąć. Kleju nawalone łopatą.

Dla mnie twoje marudzenie i zła ocena Omnibusów wiąże się z tym, że nie znasz pewnych podstawowych rzeczy związanych z ich obsług. A potem nic dziwnego, że za cieżki, zły i sam się zamyka. Dobrze, że Ci dłoni nie zjadł jeszcze jak się sam zatrzaskiwał.

Co do wagi to naprawdę trzymając na kolanach nie przygniata to ich. Jak ktoś chciałby trzymać Omnibusy w rękach w powietrzu i czytać ponad godzinę to nie dziwie się że nie da rady i wtedy jest za ciężkie.
Omnibusy nie są za ciężkie po prostu inaczej się je "używa" tj. trzyma itd. Nikt normalny nie czyta ich "w powietrzu" jak jakiegoś Mangowego Tankobona.

W kwestii zamykania się przez złe klejenie to zarówno Marvel jak i DC mają szyte grzbiety, choć oczywiście jak wspomniał Xanar dużo gorszej jakości jak kiedyś a nie klejone jak twierdzisz.
Aby się nie zamykały wystarczy zrobić tak podstawową rzecz jaką każdy posiadacz Omnibusów robi czyli "rozluźnienie grzbietów". Wtedy robi się nam dużo większa przestrzeń między wewnętrznym i zewnętrznym grzbietem tak zwane "oko". Gutter loss jest dużo mniejszy i więcej widać na środku przy łączeniu stron oraz nie zamyka nam się samoczynnie.

Na koniec odniosę się do najbardziej absurdalnego przytyku tj. "Ołtarzyka".
Serio wygodny fotel do czytania to dla Ciebie "ołtarzyk"?
Można położyć na kolanach wygodnie ale lepszy kąt jest jak się rozłoży to na basicowej podkładce pod laptopa z Ikei to już jest ołtarzyk? Czy dopiero wspominany dodatkowy stolik to już ołtarzyk?
Klasyczne biurko to też "ołtarzyk"?
Jak wolisz czytać na gołej podłodze to gratuluje samozaparcia.

Na deser załączam zdjęcie "ołtarzyka" czyli mój mini kącik do czytania gdzie jest jeden z kilku moich kallaxów na których są Omnibusy ora fotel. Stolik wystajacy ponad fotel na którym widać laptopa może służyć za miejsce na Omnibusa samego lub na podkładce pod latpopa takiej jak czarna leżąca na podnóżku.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #2087 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 23:05:21 »
Dla mnie twoje marudzenie i zła ocena Omnibusów wiąże się z tym, że nie znasz pewnych podstawowych rzeczy związanych z ich obsług. A potem nic dziwnego, że za cieżki, zły i sam się zamyka. Dobrze, że Ci dłoni nie zjadł jeszcze jak się sam zatrzaskiwał.

Co do wagi to naprawdę trzymając na kolanach nie przygniata to ich. Jak ktoś chciałby trzymać Omnibusy w rękach w powietrzu i czytać ponad godzinę to nie dziwie się że nie da rady i wtedy jest za ciężkie.
Omnibusy nie są za ciężkie po prostu inaczej się je "używa" tj. trzyma itd. Nikt normalny nie czyta ich "w powietrzu" jak jakiegoś Mangowego Tankobona.

W kwestii zamykania się przez złe klejenie to zarówno Marvel jak i DC mają szyte grzbiety, choć oczywiście jak wspomniał Xanar dużo gorszej jakości jak kiedyś a nie klejone jak twierdzisz.
Aby się nie zamykały wystarczy zrobić tak podstawową rzecz jaką każdy posiadacz Omnibusów robi czyli "rozluźnienie grzbietów". Wtedy robi się nam dużo większa przestrzeń między wewnętrznym i zewnętrznym grzbietem tak zwane "oko". Gutter loss jest dużo mniejszy i więcej widać na środku przy łączeniu stron oraz nie zamyka nam się samoczynnie.

Na koniec odniosę się do najbardziej absurdalnego przytyku tj. "Ołtarzyka".
Serio wygodny fotel do czytania to dla Ciebie "ołtarzyk"?
Można położyć na kolanach wygodnie ale lepszy kąt jest jak się rozłoży to na basicowej podkładce pod laptopa z Ikei to już jest ołtarzyk? Czy dopiero wspominany dodatkowy stolik to już ołtarzyk?
Klasyczne biurko to też "ołtarzyk"?
Jak wolisz czytać na gołej podłodze to gratuluje samozaparcia.

Na deser załączam zdjęcie "ołtarzyka" czyli mój mini kącik do czytania gdzie jest jeden z kilku moich kallaxów na których są Omnibusy ora fotel. Stolik wystajacy ponad fotel na którym widać laptopa może służyć za miejsce na Omnibusa samego lub na podkładce pod latpopa takiej jak czarna leżąca na podnóżku.

Piszesz o absurdalnym zarzucie ołtarzyka i następnie wrzucasz zdjęcie ołtarzyka. Po ustawieniu tej podkładki pod laptopa i położeniu ceglaka wygląda to jak wypisz wymaluj wielka księga Gumisiów. Brakuje tylko tej wielkiej kłódki na okładce. Dlatego pozbyłem się większości tego dziadostwa - tego się nie da po prostu wziąć z półki, przeczytać kilkudziesięciu stron i odłożyć, bo najpierw musisz zaplanować to wydarzenie w kalendarzu.
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Marzec 2025, 00:39:15 wysłana przez tomekrusłan »

Offline xanar

« Odpowiedź #2088 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 23:57:11 »
Też nie przeginałbym w drugą stronę, te do 800 stron normalnie można czytać tak samo jak inne książki.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2089 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 09:36:50 »
Piszesz o absurdalnym zarzucie ołtarzyka i następnie wrzucasz zdjęcie ołtarzyka. Po ustawieniu tej podkładki pod laptopa i położeniu ceglaka wygląda to jak wypisz wymaluj wielka księga Gumisiów. Brakuje tylko tej wielkiej kłódki na okładce. Dlatego pozbyłem się większości tego dziadostwa - tego się nie da po prostu wziąć z półki, przeczytać kilkudziesięciu stron i odłożyć, bo najpierw musisz zaplanować to wydarzenie w kalendarzu.

Sorry ale mam wrażenie, że nie czytasz ze zrozumieniem.
Najpierw napisałem, że można czytać tylko na biurku na płasko albo na fotelu, łóżku kanapie jak sie położy na kolanach. Ważne aby nie trzymać w powietrzu w rękach.
Zdjęcie "ołtarzyka" wrzuciłęm na deser jako dodatek. Nie było to wielkie przygotowanie bo ten stolik pod korzystanie z laptopa i tak jest przy fotelu.
I nie wciskaj mi kitu o wielkim planowaniu, biore Omnibusa z półki, siadam na fotelu i kłade go na kolana.
To jest ta cała wielka filozofia? Czym to sie różni od biore z półki, siadam gdziekolwiek i czytam trzymając w ręku?
Szkoda czasu na dyskusje, to nawet nie jest kwestia poglądów czy gustów tylko kłócenie się z obiektywnymi faktami.

Offline Jeez

« Odpowiedź #2090 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 09:55:12 »
Ja zawsze biorę podusze do karmienia dzieci i cyk na to omniak, z resztą polskie wydania epic collection i podobne grubasy tez tak czytam. Bardzo wygodny sposób, polecam.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2091 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 10:00:17 »
a w co jesteście ubrani?

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2092 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 10:21:47 »
Ja zawsze biorę podusze do karmienia dzieci i cyk na to omniak, z resztą polskie wydania epic collection i podobne grubasy tez tak czytam. Bardzo wygodny sposób, polecam.

Czyżby patent podłapany od Omara  który taką poduszkę żonie podkradał?

a w co jesteście ubrani?

Takie rzeczy tylko na OMNIfans. Tam także streaptease Omnibusów z obwolut w zwolnionym tempie do Barrego White'a  :-*
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Marzec 2025, 10:23:25 wysłana przez Bushiken »

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #2093 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 15:23:11 »
a w co jesteście ubrani?

Sądząc po opisach tego rytuału to w jakąś szatę liturgiczną albo buty do rzutu młotem.

Offline Antari

« Odpowiedź #2094 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 22:36:54 »
@Bushiken: Fajny kącik. Szacunek.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2095 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 15:33:42 »
Dziś zapowiedziano Sandman Mystery Theatre Compendium Two; drugie kompendium z Injustice (1065 strony); Green Lantern Compendium One: Rebirth (ponad 1500 stron, grudzień); The Warworld Omnibus (oryginalny run Mike'a Grella, ponoć to pierwszy z dwóch omnibusów, głównie to 50 pierwszych numerów serii, sweet!); Super Sons: The Complete Collection Book Two (800 stron).
« Ostatnia zmiana: Cz, 27 Marzec 2025, 16:19:46 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #2096 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 16:51:14 »
Ciekawe mapowanie😆

Offline xanar

« Odpowiedź #2097 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 17:19:20 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Warpath

« Odpowiedź #2098 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 19:17:33 »
Mogliby wreszcie dodrukować brakujące omniaki The New Teen Titans.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2099 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 19:55:11 »
Kolejny element komiksowych puzzli z mojego dzieciństwa objawił się pod postacią tego tomiska, jakim jest G.I.JOE Compendium tom 1 i powiem szczerze zamurowało mnie. Najpierw giga paczka, której rozmiary wydawały mi się przerostem formy nad treścią, ale jednak nie. Była świetnie dopasowana do rozmiaru zawartości. Mam różne omnibusy, compendia i inne takie, ale ta cegła absolutnie mnie zmiażdżyła. Takiego gabarytu jeszcze w swoich zbiorach nie posiadam. Nie wiem za bardzo, gdzie to teraz na półkę dać. Dla porównania Spawn compendium tom pierwszy (który wtedy wydawał mi się niezłym grubasem) z podobną liczbą stron. Dodam jeszcze, że G.I.JOE, mimo iż prawie dwukrotnie grubszy, to jednak dużo lżejszy.