Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Martin Eden

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2070 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 11:33:36 »
A ja dodam, że dzięki uprzejmości kolegi Xanara i jego doradztwu udało mi się zrozumieć nieco więcej o tych wszystkich wydaniach w USA i w ten sposób wszedłem w posiadanie mojego pierwszego Compendium - G.I. Joe, które jest w kapitalnej cenie, i które polecam, bo daje radę.

Offline starcek

« Odpowiedź #2071 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 13:51:04 »
Idźcie w cholerę z tymi omniakami.
Wszedłem w spis Web of Spider-Man i widzę, że nie ma tych rzeczy, co są w OHC, lub Epic Collection, a taki gruby. Co za potworna sytuacja dla świrów komplecistów.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2072 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 13:53:51 »
Czasem Omnibusy mają inny mapping, tego co nie ma w tomie 1 będzie na pewno w kolejnym.
Omnibusy są zawsze bardziej kompletne i często mają rzeczy których nie ma w Epicach czy Masterworksach.

Offline xanar

« Odpowiedź #2073 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 14:07:31 »
Idźcie w cholerę z tymi omniakami.
Wszedłem w spis Web of Spider-Man i widzę, że nie ma tych rzeczy, co są w OHC, lub Epic Collection, a taki gruby. Co za potworna sytuacja dla świrów komplecistów.
Przecież oni to specjalnie tak robią żebyś wszytko kupował, przy DC będziesz miał to samo z Supermanem triangle era i dublami z death of superman, zdublują pewnie większą część, ale nie wszytko  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline starcek

« Odpowiedź #2074 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 14:40:23 »
Dokładnie. Mam Epica, mam OHC, a teraz sie zastanawiam nad tym omniakiem z Kravenem. Oszaleć można. Jeszcze mi tylko, kurka wodna, zeszycików brakuje. A nie, wróć, może w TPB były jakieś inne materiały? :-D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Antari

« Odpowiedź #2075 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 18:06:15 »
Dokładnie. Mam Epica, mam OHC, a teraz sie zastanawiam nad tym omniakiem z Kravenem. Oszaleć można. Jeszcze mi tylko, kurka wodna, zeszycików brakuje. A nie, wróć, może w TPB były jakieś inne materiały? :-D

Tak mniej więcej po 30 omnibusie ci przejdzie i przestaniesz się przejmować double dipami. Kwestia doświadczenia.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #2076 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 21:53:41 »
On ma taki problem, że wydaje mu się, że jest lepszy od innych, no ale to mu się tylko wydaje.

Problemem większości użytkowników tego forum jest właśnie poczucie bycia wyjadaczem i ekspertem bo mają naskrobane tysiące wpisów. Każda odmienna od ustalonego tutaj status quo opinia jest automatycznie zjeżdzana. Ja tylko punktuję waszą hipokryzję

Offline xanar

« Odpowiedź #2077 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 22:00:42 »
Jakby ta opnie miała jakiś sens to byłby dobrze, bo wg tego co głosisz wychodzi, ze 2kg to lekkie, ale 3kg to już strasznie ciężkie ;D
Nic nie punktujesz, tylko piszesz głupoty, przynajmniej w tym temacie.

Offline Antari

« Odpowiedź #2078 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 11:52:18 »
Dla mnie też Omnibusy to najlepszy format i kompromis między ceną, a jakością tego co dostajesz. Swego czasu, gdy siedziałem mocniej w nowościach to kupowałem cienkie OHCki Marvela i patrząc z perspektywy czasu był to błąd bo później wszystko jest ładnie zebrane w grubym tomie patrz niedawno zapowiedziany X-MEN AGE OF KRAKOA DAWN OF X. Mam sporo materiału z tego w OHCkach, które zajmują o wiele więcej miejsca, nie mówiąc o cenie.

Jedyna zaleta innych formatów (czyli SC czy OHC) jest taka, że szybciej jesteś w stanie to przeczytać, bo na tego omniaka musieliśmy długo czekać.

Epici też mam ale głównie to dotyczy klasyki i tego czego nie mogłem znaleźć w omniakach. Sam format jest dla mnie szmaciany.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #2079 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 22:01:10 »
Jakby ta opnie miała jakiś sens to byłby dobrze, bo wg tego co głosisz wychodzi, ze 2kg to lekkie, ale 3kg to już strasznie ciężkie ;D
Nic nie punktujesz, tylko piszesz głupoty, przynajmniej w tym temacie.

Masz pojęcie. Dla porównania - Nightwing 1: A Knight in Bludhaven Compendium 1024 strony, waga ok 0,8kg; Nightwing Rebirth omnibus 1040 stron, waga grubo ponad dwa kg (bliżej trzech). Jeżeli rzeczywiście chcesz to czytać bez budowania ołtarzyka jak kolega to po 15 minutach czujesz, że ta twarda oprawa to fajnie wygląda tylko na półce. No chyba, że traktujesz to jako gadżet kolekcjonerski, czyli tak jak pisałem na początku. Nie mam nic przeciwko takiemu podejściu ale nikt mi nie powie, że ta cegła oprócz tego, że wychodzi tanio w przeliczeniu na zawartość nadaję się do czegoś więcej niż zbieranie kurzu. Ostatnio kupiłem Batmana Sale'a i Loeb'a w omnibusie, bo taniej niż zebrane do kupy wydania po Polsku i stoi nie ruszany, bo nie dość, że ciężkie to jeszcze trzeba się siłować, bo co chwilę próbuje się zamknąć. Kleju nawalone łopatą. 
« Ostatnia zmiana: Pt, 21 Marzec 2025, 22:03:19 wysłana przez tomekrusłan »

Offline xanar

« Odpowiedź #2080 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 23:53:45 »
Gościu niesamowity jesteś  ;D ;D ;D

Ja mam pojęcie, to kompendium to ma 0,8 kg, ale raz 2  ;D ;D ;D

Ten Nightwing Rebirth omnibus, skąd ty to masz ? Jak premiera jest pod koniec kwietnia  ;D ;D ;D poza tym to będzie miało niecałe 1500 stron  ;D ;D ;D

Wypowiadasz się o książkach, których nie masz, albo ich nie ma na rynku, podajesz jakieś informacje z dupy.

No sorry, ale nadal twierdze, że nie masz pojęcia o czym piszesz. ;D

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #2081 dnia: So, 22 Marzec 2025, 20:58:58 »
Gościu niesamowity jesteś  ;D ;D ;D

Ja mam pojęcie, to kompendium to ma 0,8 kg, ale raz 2  ;D ;D ;D

Ten Nightwing Rebirth omnibus, skąd ty to masz ? Jak premiera jest pod koniec kwietnia  ;D ;D ;D poza tym to będzie miało niecałe 1500 stron  ;D ;D ;D

Wypowiadasz się o książkach, których nie masz, albo ich nie ma na rynku, podajesz jakieś informacje z dupy.

No sorry, ale nadal twierdze, że nie masz pojęcia o czym piszesz. ;D

Czepiasz się pierdół. Dla ułatwienia ci podałem dane Nightwinga Rebirth z zapowiedzi bo byś zaraz napisał, że inny bohater ma więcej mięśni to i komiks cięższy. Z Bludhaven masz rację - tu się zgadzam. Mam jeszcze trejdy, które rzeczywiście ważą poniżej kilograma i to mnie zmyliło, co nie zmienia faktu, że wyceniałeś kompendia na 2kg co też jest nieprawdą. Nadal Nightwing niecałe 1,7kg, wspomniany przeze mnie Batman Sale& Loeb 3,338 czyli dwa razy więcej. Oczywiście liczba stron nieco inna ale nadal masz co najmniej x1,8. Półki się pod tym gną i ręce razem z nimi. Chyba, że kupujesz do podziwiania na regale, który zresztą też musi być masywniejszy. Nie odniosłeś się jeszcze do walki z zamykaniem się tych twardookładkowych cegieł, bo żeby to wszystko trzymało się w kupie, drukarnia musi użyć wiadro kleju, ale pewnie na to też masz jakiś ekspercką opinię a koledzy już czekają z kursorem na przycisku polubienia. Dawajcie.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Marzec 2025, 21:01:00 wysłana przez tomekrusłan »

Offline xanar

« Odpowiedź #2082 dnia: So, 22 Marzec 2025, 21:57:15 »
Tak, tak, miałeś co innego na myśli, znałem swojego czasu takich ludzi  :)

Co jest nie prawdą, masz wyżej zdjęcia, to chyba zależy ile ma stron, jedno waży 2,4 drugie 1,6 a inne będzie ważyć jeszcze inaczej.

Z którego roku masz tego Batmana, wiesz, że DC, niektóre te tytuły sobie drukuje jak chce w różnych drukarniach na przestrzeni lat nie ogłaszając dodruków

No to co ja ci poradzę, że ty za słaby jesteś żeby sobie 3kg w ręce potrzymać idź ma jakąś siłownie czy coś.

Takie półki sobie kupiłeś, mi się nic nie gnie.

A co ceglane kompendium ci się nie zamknie ? Gdzie jest twoja granica 2,4kg będzie lekkie czy już ciężkie.

Się zamyka bo drukują teraz takie badziewie i Marvel i DC, kup sobie jakieś duże wydanie od Image albo Black Horse to zobaczysz różnice, albo Marvela sprzed 2019 r. DC też przez jakiś czas robiło rewelacyjne te omnibusy gdzieś ok. 2018 r. część była z Chin a część z Kanady.

Mam ekspercką radę, wsadź sobie druty do szycia w tą dziurę w omnibusie to ci się nie będzie zamykać, musisz dziękować  :)

Masz zdjęcie, bo ty pewnie z tego pokolenia co nie wie co to jest  :)

Podsumowując - to nie kupuj sobie takich książek jak dla ciebie za ciężkie, co nie widziałeś, że to będzie ważyć więcej niż trejd czy jak.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #2083 dnia: So, 22 Marzec 2025, 22:15:38 »
Tak, tak, miałeś co innego na myśli, znałem swojego czasu takich ludzi  :)

Co jest nie prawdą, masz wyżej zdjęcia, to chyba zależy ile ma stron, jedno waży 2,4 drugie 1,6 a inne będzie ważyć jeszcze inaczej.

Z którego roku masz tego Batmana, wiesz, że DC, niektóre te tytuły sobie drukuje jak chce w różnych drukarniach na przestrzeni lat nie ogłaszając dodruków

No to co ja ci poradzę, że ty za słaby jesteś żeby sobie 3kg w ręce potrzymać idź ma jakąś siłownie czy coś.

Takie półki sobie kupiłeś, mi się nic nie gnie.

A co ceglane kompendium ci się nie zamknie ? Gdzie jest twoja granica 2,4kg będzie lekkie czy już ciężkie.

Się zamyka bo drukują teraz takie badziewie i Marvel i DC, kup sobie jakieś duże wydanie od Image albo Black Horse to zobaczysz różnice, albo Marvela sprzed 2019 r. DC też przez jakiś czas robiło rewelacyjne te omnibusy gdzieś ok. 2018 r. część była z Chin a część z Kanady.

Mam ekspercką radę, wsadź sobie druty do szycia w tą dziurę w omnibusie to ci się nie będzie zamykać, musisz dziękować  :)

Masz zdjęcie, bo ty pewnie z tego pokolenia co nie wie co to jest  :)

Podsumowując - to nie kupuj sobie takich książek jak dla ciebie za ciężkie, co nie widziałeś, że to będzie ważyć więcej niż trejd czy jak.

No właśnie nie kupuje. Cały czas to próbuję tobie i twoim kolegom wytłumaczyć, że nie kupuję. Większości omnibusów pozbyłem się przy przeprowadzce i nie żałuję. Ceglane kompendium się nie zamyka bo nie udaje, że jest szyte jak omnibusy i ma elastyczny grzbiet. Jako znany ekspert podziwiany na tym forum wrzucasz omniaki z Dark Horse i Image do jednego worka z Marvelem i DC? Przecież takie np Baltimore czy BPRD to bardziej przypominają DC Deluxe od Egmontu i w ogóle nie uwzględniam ich w mojej tyradzie. To jest zupełnie inny produkt. Przytyk do wieku niestety mocno nieudany i trochę desperacki.  Mam jeszcze gdzieś na strychu kasety video z filmami skopiowanymi z wypożyczalni. Jeszcze wtedy nie było zabezpieczeń. 

Offline xanar

« Odpowiedź #2084 dnia: So, 22 Marzec 2025, 22:23:07 »
Nie pisałem o standardowych tylko o takich typu Library edition - jakieś Black Hammery czy Fear Agent, Deadly class Deluxe, to jest większe od omnibusów i ma po ok. 300, 400 czy 500 stron