Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bushiken

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2040 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 09:54:13 »
Dobrze że nie uwzględnili żadnych głównych zeszytów z Eventów czy Crossoverów i dzięki temu zamkneli się w 1 Omnibusie. Secret Invasion i House of M mają i tak swoje Omnibusy. Civil War i Siege też pewnie wydadzą.
No to teraz czas na pozostałem Avengers tytuły z tego czasu, zamykające się idealnie w 1 Omnibusach zawsze czyli New Avengers vol 2, Mighty Avengers, Avengers The Initiative, Dark Avengers.

Offline xanar

« Odpowiedź #2041 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 10:53:32 »
Ludzie narzekają, że nie dali Secret Invasion.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #2042 dnia: So, 15 Marzec 2025, 23:13:38 »
Omar - w odpowiedzi na pytanie kogoś kto słyszał niepotwierdzoną plotkę - "nieoficjalnie" potwierdził że Marvel ma wystartować że swoją wersją kompendiów. Jak to Omar określił "Marvel reaguje bo sprzedawcy się o nie pytają"(piszę z pamięci). To na razie tajemnica ale Omar wie że Marvel ruszy z dwoma tytułami (i chyba wie dokładnie z jakimi). Cóż, poczekamy, zobaczymy😄

Offline xanar

« Odpowiedź #2043 dnia: So, 15 Marzec 2025, 23:46:51 »
Ciekawe jak sobie to wycenią.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2044 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 10:00:43 »
Jak tam reakcja na nowe zapowiedzi Omara?

Hulk vol 3, czas najwyższy że poszli dalej z Silver Agem. Jeszcze 4 Omnibusy po 40 numerów lub 5 po 30 pare i dobijemy do Petera Davida 1.

Secret Wars Battleworlds vol 2 dla mnie pass co jest bardzo rzadkie w przypadku Marvela. Takto biorę wszystko jak leci. Bardzo wymęczyły mnie te miniserie jak czytałem na bieżąco cyfrowo ten okres.
Może kiedyś na promce jak na MFKiG będzie.

Offline xanar

« Odpowiedź #2045 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 11:08:40 »
No to jeszcze z 10 lat i może dobiją.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2046 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 11:20:16 »
Jakby szli tempem wydawania takim jak kiedyś czyli Vol 1 first print w 2008 a vol 2 dopiero w 2023, co daje 15 lat na 1 tom to w sam raz na emeryturze za 60 lat byśmy mieli co czytać.

Offline xanar

« Odpowiedź #2047 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 12:24:21 »
Ja to wszytko mam w epic, oprócz Spider-mana i FF, nie zamierzam "upgradować"

Zresztą nie wiadomo czy ten rynek zaraz się nie załamie i tempo im nie spadnie.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2048 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 12:43:39 »
Jak ja w 2015 roku zaczynałem zabawę z Omnibusami to w ogóle nie kojarzyłem Epiców mimo, że pierwszy wyszedł w 2013 roku.
Nie zbieram Epiców a jedynie Omnibusy więc dla mnie to materiał premierowy będzie.
I to jest własnie piekne w swobodzie wielu formatów.
Niektorzy siedzą tylko w Omniakach inni tylko Epici a jeszcze inni kupują i to i to tam gdzie nowa zawartość wyjdzie jako pierwsza. Albo upgradują z Epicow do Omnibusów sprzedając przy okazji OOP Epiki za cene za jaką mogą kupić nowego Omnibusa.
Bazyl tego nigdy nie zrozumie z jego podejściem, że rzecz X dodrukowana lub wydana wiele razy w różnym formacie blokuje slot na nowe rzeczy.
Panie jak ja bym chciał żeby Marvel przystopował z nowymi Omnibusami i zeby wiekszym procentem były dodruki.
Wtedy mniej co miesiac by się kupowało a nie co miesiąc 6 Omnibusów lub więcej. Portfel płacze i jak tu jeszcze znaleźć budżet na wydawane w Polsce frankofony.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2049 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 13:07:46 »
Wtedy mniej co miesiac by się kupowało a nie co miesiąc 6 Omnibusów lub więcej.

:o
Dobra, muszę: kupujesz to do czytania (w sensie, że jesteś w stanie przerabiać tyle makulatury?) czy do stawiania na półkach?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Saruman

« Odpowiedź #2050 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 15:19:11 »
Omar - w odpowiedzi na pytanie kogoś kto słyszał niepotwierdzoną plotkę - "nieoficjalnie" potwierdził że Marvel ma wystartować że swoją wersją kompendiów.

To fajnie. Omnibusy mnie trochę odrzucały cenowo, a wydania typu compendium wypadają atrakcyjniej pod tym względem. Jeśli chodzi o jakość wykonania, to tych co kupiłem jest dobra.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2051 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 15:30:17 »
:o
Dobra, muszę: kupujesz to do czytania (w sensie, że jesteś w stanie przerabiać tyle makulatury?) czy do stawiania na półkach?

Jak większość kupujących Omnibusy bardziej do skompletowania całości na półkach. Swoją drogą czytam ale tak 1-2 Omnibusy w miesiącu.
Ja zbieram jedynie Marvela tak prawie wszystko. DC nie kupuje bo ewentualnie wszedłbym w Batmana tylko ale nie chce otwierać puszki Pandory kolejnej bo to zaraz wiecej by sie chciało.
DC mam zamiar czytać cyfrowo na tablecie ewentualnie i wtedy chyba chronologicznie od początku.

Poza Marvelem w Omnibusach kupuje za to Vertigo, a Image i inne Indie w OHC. Więc też trochę tego jest.
Ostatnio doszly Deluxe HC Mang po angielsku oraz Frankofony po Polsku których nie wydaje nikt w USA nawet takich podstaw jak Asterix, Corto Malstese czy Blueberry.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #2052 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 20:48:58 »
To fajnie. Omnibusy mnie trochę odrzucały cenowo, a wydania typu compendium wypadają atrakcyjniej pod tym względem. Jeśli chodzi o jakość wykonania, to tych co kupiłem jest dobra.

Omnibusy to przede wszystkim kolekcjonerski gadżet, bo czytać się tego normalnie nie da. Za ciężkie, za grube i cały czas trzeba pieprzyć się z obwolutą. Większość SH spokojnie mogłoby zostać w miękkich oprawach, no chyba, że ktoś chce się do tego modlić.

Offline xanar

« Odpowiedź #2053 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 21:10:36 »
Czytać da się normalnie, są różne ilości stron od 400+ do 1300+
Obwolutę zdejmujesz i możesz ją założyć dopiero aż przeczytasz całą książkę w ten sposób nie będziesz się z nią pierzyć - nie musisz dziękować, nie ma za co.
Po ostatniej podwyżce tych epików jest to najbardziej opłacalny format w tym Marvelu, przy dwóch epikach po $55 to już lepiej kupić omnibusa za $125, różnica praktycznie żadna.

Możesz ten sam kontent kupić na miękko nikt ci nie każde tych dużych książek jak jesteś za słaby fizycznie na książkę 5 kg

Widać nie masz pojęcia o czym piszesz.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2054 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 21:13:25 »
Omnibusy to przede wszystkim kolekcjonerski gadżet, bo czytać się tego normalnie nie da. Za ciężkie, za grube i cały czas trzeba pieprzyć się z obwolutą.

Nikt nie czyta z nałożoną obwolutą, ona chroni jak stoi na półce, do czytania obwoluty się ściąga. Ja komiksów nigdy w powietrzu nie trzymałem nawet lekkich. Tylko przy biurku albo na wygodnym fotelu, podkładka pod laptopa plastikowa najzwyklejsza na kolana i można czytać Omnibusa. Albo jakiś stolik który wystaje ponad wysokość fotela, kanapy, krzesła gdzie siedzimy i można czytać wygodnie.