Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #270 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 10:03:28 »
Co dalej, nie pragniesz dowiedzieć się u źródła?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 10:08:10 »
Co dalej, nie pragniesz dowiedzieć się u źródła?
Ale NSC napisało że ich wydanie to ciągle Library Edition więc nie wiem czego chcesz więcej. Jest takie wydanie jak widnieje w stopce i jakby nie mogło być tak sygnowane to by nie było.

« Odpowiedź #272 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 10:19:37 »
No cóż, mi mówiono że tam są podawane nazwy oryginalnego wydania. Ale skoro oni twierdzą inaczej to chyba wiedzą co mówią.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 10:28:06 »
Od początku mówiłem że wydanie jest takie jak widnieje w stopce :) Na pewno nie format stanowi o tym jakie jest wydanie co też powtarzam od początku.

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #274 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 11:15:32 »
JanT, spójrz na przykład na to:

https://multiversum.pl/p/1686/16399/dreadstar-omnibus-vol-01-sc-dynamite-entertainment-komiksy-tomy-i-ksiazki.html

co zdaje sie dobitnie potwierdzac Twoja teze o omnibusach, ale nastepnie odpowiedz sobie na pytanie, co ludzie na forum maja na myśli narzekajac od wielu lat, że w Polsce nie wydaje sie omnibusów.

Byc moze wowczas dojdziesz do wniosku, ze w prowadzonych dyskusjach nie chodzi o jakas obiektywna definicję omnibusa*, tylko w domyśle o formę wydania na wzor omniakow Marvel/DC, którą forumowicze mają na myśli, gdy narzekają w tym przedmiocie.

Bo nie ulega wątpliwości, że narzekania były i są, a wiec i musi być tych narzekań jakas przyczyna.

----------------
* ktorej tak naprawde nie ma, bo jest to po prostu określenie, którym wydawnictwa szafuja jak tylko chcą, i dlatego wszelkie proby kategoryzacji na tej podstawie, co omnibusem jest, a co nim nie jest, jest tak samo sensowne, jak doszukiwanie sie cnót wszelakich u dziewczyny o imieniu Bogumiła; w ogolnym kontekscie wydawniczym najlepiej "omnibus" traktować jak nazwę własną przypisaną dodatkowo, z tych czy innych względów, przez wydawnictwo danemu tytułowi, i nic poza tym. 
« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Czerwiec 2019, 11:17:53 wysłana przez KukiOktopus »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 11:24:14 »
nastepnie odpowiedz sobie na pytanie, co ludzie na forum maja na myśli narzekajac od wielu lat, że w Polsce nie wydaje sie omnibusów.
Wiem co mają na myśli. Wychodzi na to że prędko takiego nie dostaniemy bo na Muchę za grube a Egmont wydaje mniejsze. Dlatego ja nudzę o omniaki w formacie Klasyki Marvela  :)

Offline xanar

« Odpowiedź #276 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 12:14:23 »
Omnibusem jest to co nazwali sobie omnibusem, w Marvelu są grubsze OHC niż omnibusy.
Ms Marvel Omnibus HC Vol 01 - 488 str.
X-Men HC Eve Of Destruction (nie omnibus)- 808 str.

Jak dla mnie to Egmont może wydawać nie omnibusy po 800 stron  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

JanT

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 12:42:07 »
Teraz najważniejszą kwestią jest co Egmont zrobi po wydaniu trzech tomów Capa Ultimate Collection bo potem są omniaki (gdzie pierwszy chudszy od trzeciego Ultimate Collection) Może się złamią i wydadzą tak samo (tylko mniejsze  :) ) jak sprzedaż będzie dobra.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #278 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 16:08:38 »
Po prostu podzielą te omniaki na pół - to nie byłby pierwszy raz, kiedy Egmont coś wydaje po swojemu. Poza tym jestem przekonany, że takie wydania istnieję, może nie w oryginale...

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 16:59:35 »
Napisałem "możliwie najbliższej". No, Ty podchodzisz do tematu od strony treści. Większość tutaj jednak mówi również o formie. Ja jestem tego samego zdania treść i forma są równie ważne i definiują ten przedmiot.

Bardzo ładne podsumowanie dyskusji.

Też tak nie do końca np. w Marvelu są OHC grubości omnibusa a nie nazywają się omnibus.

X-men: The Wedding Of Cyclops & Phoenix - 832 str.
X-men: Eve Of Destruction - 808 str.
Hulk: The Dogs Of War - 832 str.
X-men: Shattershot - 616 str.

Podobno jest tak, że mają jakiś budżet na omnibusy, jak im się skończy to rzeźbią w ten sposób, wydają omnibusy jako OHC, czyli w tym przypadku omnibus bez napisu omnibus.

Wedding to na 100% omnibus, pozostałych nie znam, nie widziałem. Natomiast ciekawe jest to co piszesz o tej kreatywnej księgowości i jest to kolejny argument na zaprzeczenie tezie, że omnibusem jest tylko to, co ma napisane "omnibus". Z powodów finansowych rzeczywistość pudrowana jest wszędzie i w różnych okolicznościach, ale jednak człowiek rozumny powinien potrafić nazwać ją po imieniu :)

Offline xanar

« Odpowiedź #280 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2019, 17:03:33 »
Wedding Of Cyclops & Phoenix HC to na 100% nie omnibus, tu masz film, znajdź napis omnibus.

Offline xanar

« Odpowiedź #281 dnia: Pn, 01 Lipiec 2019, 16:16:09 »
Może zbierać raz 2, raz 3, raz półtora tomu pojedynczego a może też pojedynczy się zdarzy :) Tak samo jak w Klasyce Marvela. Za bardzo się tu doszukujesz :)

W Marvelu oni robią raczej na podstawie istniejących wydań i coś tam powycinają przy okazji.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Lipiec 2019, 17:38:15 wysłana przez Mateusz »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Pn, 01 Lipiec 2019, 16:21:34 »
Chyba tylko z tego omnibusa przycięli teksty.

Offline xanar

« Odpowiedź #283 dnia: Pn, 01 Lipiec 2019, 16:28:35 »
Sprawdziłem Daredevil Brubaker'a, dwa pierwsze tomy - wycięte po parę stron.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: Pn, 01 Lipiec 2019, 16:29:51 »
Porównywałeś z oryginałem? Wiesz co było na tych stronach? W internetach też mogą źle podawać ilość stron.

« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Lipiec 2019, 16:34:05 wysłana przez JanT »