Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #135 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 10:30:30 »
Byłby to omnibus w wersji kieszonkowej :)

"Omnibus – Wydanie większej liczby komiksów w jednym, dużym zbiorze. Omnibusy dotyczą zwykle całego eventu lub kilku story-arców, ale wydaje się je również dla uczczenia pracy scenarzysty lub rysownika nad danym tytułem/postacią."

Chodzi o zawartość a format to sprawa drugorzędna i nie zawsze jest on powiększony.

Egmont wydaje w mniejszym formacie ale to nadal są omnibusy. Tak samo jak z Library Edition.

Ok, nie mam więcej pytań..... Natomiast zazdroszczę, bo żyjesz w kraju, w którym wydawane jest całe mnóstwo omnibusów. Fajnie masz....

JanT

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 10:32:45 »
Ok, nie mam więcej pytań..... Natomiast zazdroszczę, bo żyjesz w kraju, w którym wydawane jest całe mnóstwo omnibusów. Fajnie masz....
Ty najprostszych rzeczy nie rozumiesz :) Od Egmont wyszedł tylko ten Spider i 2 tomy Conana.

Ty na pewno masz fajnie z Muchą bo oni już prawie same omnibusy wydają  ;D

Offline Murazor

« Odpowiedź #137 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 10:35:08 »
Natomiast zazdroszczę, bo żyjesz w kraju, w którym wydawane jest całe mnóstwo omnibusów.
I ma racje, bo wydania zbiorcze to takie omnibusy. Tobie chodzi raczej o standard wydania omnibusów od Marvela, czy DC - OHC, obwoluta.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 10:43:41 »
On nie rozumie że nazwa omnibus jest od zawartości a nie od formatu :)

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 10:55:37 »
Przejrzyjcie sobie ten wątek. Co i rusz utyskiwania, że w Polsce nie wydaje się omnibusów. Co i rusz wyrażane nadzieje, że kiedyś się to zmieni. Czemu zatem nie wyprowadziliście wcześniej z błędu tych wszystkich osób, które chciałyby widzieć omniaki po polsku? Czemu nie uświadomiliście ich, że przecież w Polsce wydawane jest całe mnóstwo omnibusów?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 10:57:21 »
Czemu nie uświadomiliście ich, że przecież w Polsce wydawane jest całe mnóstwo omnibusów?
Poza tobą nikt tak nie pisze :) Jak pisałem już nie raz od Egmont wyszły tylko 3.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 11:48:38 »
Poza tobą nikt tak nie pisze :) Jak pisałem już nie raz od Egmont wyszły tylko 3.

To przeczytaj ten wątek. Ma tylko 10 stron. Tylko ze zrozumieniem :)

Online roble

« Odpowiedź #142 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 12:05:20 »

no nie mozna sie z Toba zgodzic,
skoro omnibus wg Ciebie to tylko cala historia w jednym tomie, niewazne jak wydane.
mamy u nas mnostwo takich komiksow.

Offline Gazza

« Odpowiedź #143 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 12:27:19 »
Chyba nigdy nie osiągniemy consensusu w tej sprawie. Oprócz wiki (gdzie w sumie może być napisane niemal wszystko i nic prawdziwego) nie znajdziemy definicji tego typu wydań. A wydawnictwa podchodzą do tych wydań w różny sposób...

JanT

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 12:30:24 »
no nie mozna sie z Toba zgodzic,
skoro omnibus wg Ciebie to tylko cala historia w jednym tomie, niewazne jak wydane.
mamy u nas mnostwo takich komiksow.
Czyli te Conay od Dark Horse w oryginale to też nie omnibusy?

To przeczytaj ten wątek. Ma tylko 10 stron. Tylko ze zrozumieniem :)
Tobie by się przydało.

Dobra ja już kończę a ty sobie żyj dalej w błędnym przekonaniu że Egmont nie wydał omnibusa Spider-Mana :)

Chyba nigdy nie osiągniemy consensusu w tej sprawie. Oprócz wiki (gdzie w sumie może być napisane niemal wszystko i nic prawdziwego) nie znajdziemy definicji tego typu wydań. A wydawnictwa podchodzą do tych wydań w różny sposób...
Ale są omnibusy zwykłego formatu jak np te Conany więc format na pewno nie jest żadnym wyznacznikiem

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 13:55:57 »
Ale są omnibusy zwykłego formatu jak np te Conany więc format na pewno nie jest żadnym wyznacznikiem

Co masz na myśli pisząc "zwykły" format? Bo omnibus to format powiększony WZGLĘDEM pierwotnego wydania. Np. względem zeszytówek, tworzących run danego autora. I jest to jedna z kilku cech omnibusa. O pozostałych pisałem już w ostatnich postach ze 2-3 razy, więc nie będę się powtarzał.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 14:16:03 »
Co masz na myśli pisząc "zwykły" format? Bo omnibus to format powiększony WZGLĘDEM pierwotnego wydania.
No właśnie nie zawsze jest powiększony. Patrz Conan :) Bo cały czas tego unikasz.

Dalej będziesz brnął gdy już twoja teoria obalona?

A wracając do meritum czyli omnibusów Batmana to tu nawet nie ma nic konkretnego :) Knightfall jest w mniejszych wydaniach a Batman & Robin (Tomasi) i Morrison we francuskich integralach od Urban-Comics więc to pewnie byłyby takie wydania jakby się Egmont interesował.
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Czerwiec 2019, 14:50:53 wysłana przez JanT »

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 16:31:29 »
No właśnie nie zawsze jest powiększony. Patrz Conan :) Bo cały czas tego unikasz.

Dalej będziesz brnął gdy już twoja teoria obalona?

Tak bardzo się przy tym Conanie upierasz? Proszę bardzo. Zgodnie z twoją z kolei teorią, popartą jakże światłą definicją skądś tam, to NIE JEST omnibus. Bo omnibus to według ciebie "wydanie większej liczby komiksów w jednym, dużym zbiorze." A Conan Busieka został wydany w 2 (lub więcej, nie wiem, nie interesuje mnie to wydawnictwo) zbiorach :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 16:43:58 »
Tak bardzo się przy tym Conanie upierasz? Proszę bardzo. Zgodnie z twoją z kolei teorią, popartą jakże światłą definicją skądś tam, to NIE JEST omnibus. Bo omnibus to według ciebie "wydanie większej liczby komiksów w jednym, dużym zbiorze." A Conan Busieka został wydany w 2 (lub więcej, nie wiem, nie interesuje mnie to wydawnictwo) zbiorach :)
Nie ucz Dark Horse'a omnibusów robić  ;D Jeden duży zbiór może się składać z kilku omnibusów :)

Jeden duży zbiór:

Offline xanar

« Odpowiedź #149 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2019, 17:38:57 »
On po prostu sądzi, że jedyne słuszne gabarytowo omnibusy wydaje Marvel albo DC  :) nawet jak ktoś wyda większą książkę niż standard OHC i nazwie to omnibus to on nim nie będzie  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój