Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 293783 razy)

Offline sixxtbone

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1890 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 14:50:13 »
Warto zauważyć, że pojawiło się takie oto cudeńko:

Omar jak zwykle klasa.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1891 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 08:27:59 »
To tak wygląda klejenie od Image:

Taki Darkness to w jednym tomie myślę żeby się zmieścił  ;)

Offline Takesh

« Odpowiedź #1892 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 08:41:49 »
To podwójne strony i wszystkie inne nie do zobaczenia...

Offline xanar

« Odpowiedź #1893 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 08:56:13 »
A czemu to specjalne klejenie jest tylko do połowy a później jest już niespecjalne  :) ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1894 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 09:14:46 »
To podwójne strony i wszystkie inne nie do zobaczenia...
No niestety coś za coś. To są budżetowce, które mimo wszystko charakteryzują się dobrą jakością i są wydane na całkiem przyjemnym papierze. I co dla mnie też na plus, to miękka okładka. Ale tak jak piszesz, bez pewnych kompromisów się tu nie obędzie.

A czemu to specjalne klejenie jest tylko do połowy a później jest już niespecjalne  :) ?

;D Też się nad tym zastanawiałem. Nawet kojarzę, że Omar na którymś swoim nagraniu miał z tym rozkminę. Tak zgaduję, że może po prostu te pierwsze strony są najbardziej krytyczne i ulegają największym naprężeniom, ale tu to jakiś tytułowany inżynier z petrobudowy musiałby podzielić się fachową opinią ;)

Offline Odyn

« Odpowiedź #1895 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 09:39:00 »
Warto zauważyć, że pojawiło się takie oto cudeńko:

Omar jak zwykle klasa.
Ja czekam na omnibus Supermana od Johnsa i Franka (mam nadzieję, że kiedyś się pojawi). Absolute'ów nie zbieram.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1896 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 09:39:47 »
Tak daleko nikt nie doczyta :)

Offline sixxtbone

« Odpowiedź #1897 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 14:33:27 »
Ja czekam na omnibus Supermana od Johnsa i Franka (mam nadzieję, że kiedyś się pojawi). Absolute'ów nie zbieram.
Łykne i omnibus (wg mnie pewniak) jak wyjdzie tym bardziej że w tym Absolucie nie ma wszystkiego.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1898 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 13:28:45 »
dostałem comp lobo - nie ma tych schodków. do tego niektóre strony jakoś blado wydrukowane - przy kartkowaniu zauważyłem że dwie. na grzbiecie morda z ongoinga a nie bisley. w każdym razie dobra cegła na plaże a jak się rozleci to trudno.

Offline xanar

« Odpowiedź #1899 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 17:15:04 »
Bo te schodki to żadna "starożytna technologia" drukarska, tylko pewnie tak im wyszło/nie wyszło w drukarni.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1900 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 22:40:26 »
Jeśli już jesteśmy przy kompendiach, to pamiętacie wydany kilka lat temu w dwóch edycjach compendium (łącznie około 3000 stron) pełny run/serię Jamesa Robinsona "Starman"? To ta seria (szczegóły na Comic Conie w San diego w tym miesiącu) wróci w ramach projektu Black Label a jej twórcami ponownie będą James Robinson i Tony Harris (bohaterem oczywiście Jack Knight w swoim rodzimym mieście Opal City) :-) Oby więcej takich "ciekawostek"/"niespodzianek" z okazji zbliżającego się Comic conu :-) Za Bleeding Cool:

https://bleedingcool.com/comics/james-robinson-and-tony-harris-bring-back-starman-to-dcs-black-label/

Taka moja pół-serio refleksja: tworzyć projekt z oryginalnymi twórcami, to chyba najlepszy pomysł żeby Ton King (a to przecież projekt Black Label właśnie) się tego bohatera nie tykał. Ogólnie dobry, zdolny twórca, nie zrozumcie mnie źle, ale wiecie o co mi chodzi (już nie mogę się doczekać zapowiedzianej na koniec roku polskie edycji "Human Target" żeby osobiście się dowiedzieć do czego ten scenarzysta "zmusił" naszego zacnego Guya Gardnera) :-)
« Ostatnia zmiana: So, 06 Lipiec 2024, 23:20:21 wysłana przez Kandor »

Offline Archie

« Odpowiedź #1901 dnia: Nd, 07 Lipiec 2024, 09:04:13 »
To są budżetowce, które mimo wszystko charakteryzują się dobrą jakością i są wydane na całkiem przyjemnym papierze. I co dla mnie też na plus, to miękka okładka.
Czemu miękka okładka jest plusem?

Z ciekawości dlaczego? Absoluty są o wiele wygodniejszym formatem niż Omnibusy (powiększone, historie rozbite na kilka tomów, no i mniejsza szansa na to, że grawitacja zrobi swoje ze stronami).

Łykne i omnibus (wg mnie pewniak) jak wyjdzie tym bardziej że w tym Absolucie nie ma wszystkiego.
Bo to Omnibus Johnsa z Frankiem, a nie samego Johnsa. Historia Bizzaro, której tu nie ma akurat to niewielka strata i nie była ilustrowana przez Franka.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1902 dnia: Nd, 07 Lipiec 2024, 12:24:21 »

Czemu miękka okładka jest plusem?

Miejsce na półce. Jak tylko mam wybór to biorę w miękkiej.

Bo te schodki to żadna "starożytna technologia" drukarska, tylko pewnie tak im wyszło/nie wyszło w drukarni.

Może tak być, ale akurat Spawny wszystkie wydanych do tej pory pięć tomów tak mają. Może w zapowiadanym szóstym to się zmieni.

Offline xanar

« Odpowiedź #1903 dnia: Nd, 07 Lipiec 2024, 12:54:41 »
No to nie wiem, może to tylko Spawnowa technologia

rozbite na kilka tomów, no i mniejsza szansa na to, że grawitacja zrobi swoje ze stronami).
Widzę, że to jakaś wyższa szkoła rzeźby.
Ustawia się te książki na półce tak żeby były ściśnięte, jedna obok drugiej i nic się nie wygina.

Offline Archie

« Odpowiedź #1904 dnia: Nd, 07 Lipiec 2024, 16:27:17 »
Miejsce na półce. Jak tylko mam wybór to biorę w miękkiej.
A w tych grubasach od DC nie łamią się grzbiety jak je otworzysz na pół?

Ustawia się te książki na półce tak żeby były ściśnięte, jedna obok drugiej i nic się nie wygina.
Po latach się wygina, bo grawitacja robi swoje, ale to zależy jak gruby omnibus, kiedy wydany i jak długo stoi. Np. pierwsze wydanie pierwszego omnibusa z Kapitanem Ameryką od Brubakera mam jak nówka, a ostatni i przedostatni tom choć też pierwsze wydana to już ten problem się pojawia.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."