Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 294535 razy)

Online xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1875 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2024, 20:51:10 »

672 strony - dużo dodatków chyba będzie  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #1876 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 04:24:19 »
Pod koniec miesiąca premierę ma w USA "Lobo Big Fraggin Compendium One". Postanowiłem poszperać w poszukiwaniu omówienia jakiegoś wydrukowanego egzemplarza (wydawnictwa udostępniają różnym osobom kopie nawet kilka tygodni przed oficjalną premierą - np. dziś na YT można znaleźć omówienie czterech nowych, nie licząc reprintu, Epic Collections przygotowane przez Kurtisa z Marvel Epic Podcast). Poniżej linki do rezultatów. Jak to w zasadzie dość często bywa DC zmieniło pierwotny (znany np. z zapowiedzi i preorderów) projekt okładki na... taki który znacie (i kochacie! ;-)).

https://www.reddit.com/r/OmnibusCollectors/comments/1dl7zau/lobo_compendium_photos/

https://www.youtube.com/shorts/gF-cZqrDohs

Offline Kandor

« Odpowiedź #1877 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 06:20:48 »
Wydawnictwo Dynamite - zupełnie serio - planuje zdobyć prawa do ALFa :-) To w sumie nius sprzed trzech tygodni, ale dziś na niego trafiłem. Kto czytał wie, że komiksowy ALF często gęsto parodiował bohaterów Marvela (komiks wydawany był w ramach imprintu Marvela Star Comics) takich jak X-Men, Conan, High Evolutionary. "ALF Omnibus" stał się od jakiegoś czasu memem (choć jakoś wydanie dwóch omnibusów z Muppetami nie było swego czasu dla Marvela problemem), jednak są tacy którzy chętnie kupiliby wydanie zbiorcze z tymi komiksami. Pewnie trudniej byłoby stworzyć nową serię z tym bohaterem, ale jak już ma się prawa do postaci to można "kombinować".  Swoją drogą gość z Dynamite podobno pogratulował Skybyndowi sukcesu z przejęciem (po Dynamite) licencji G. I. Joe i Transformers i Hasbro niejako "w nagrodę" za taką postawę pozwoli coś wydać Dynamite (publikacja z trading cards) :-)
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Czerwiec 2024, 06:27:56 wysłana przez Kandor »

Online michał81

« Odpowiedź #1878 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 07:50:25 »
Swoją drogą gość z Dynamite podobno pogratulował Skybyndowi sukcesu z przejęciem (po Dynamite) licencji G. I. Joe i Transformers i Hasbro niejako "w nagrodę" za taką postawę pozwoli coś wydać Dynamite (publikacja z trading cards) :-)
Tylko że Skybound przejął prawa po IDW, a nie po Dynamite. Dynamite nigdy nie miało praw wydawniczych do tych serii. Może Dynamite licytowało o przejęcie praw wraz ze Skybound i przegrało, albo ta osoba kłamie, a ty to powtarzasz bez podania źródeł.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Czerwiec 2024, 08:09:59 wysłana przez michał81 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #1879 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 09:03:57 »
Tylko że Skybound przejął prawa po IDW, a nie po Dynamite. Dynamite nigdy nie miało praw wydawniczych do tych serii. Może Dynamite licytowało o przejęcie praw wraz ze Skybound i przegrało, albo ta osoba kłamie, a ty to powtarzasz bez podania źródeł.
Z kontekstu wypowiedzi tak wynikało, wyciągnąłem błędne wnioski (o IDW wiedziałem, pospiesznie założylem że mieli wcześniej licencję, ale rzeczywiście Armada wydawana przez Egmont już miała logo IDW, tak sobie przypominam...) faktycznie tylko przegrali staranie o licencję (lub chodzi o sam fakt że Dynamite robi masę rzeczy na licencjach). Reszta się zgadza. No jak kłamał, pisałem że gość z Dynamite. Źródło to wywiad z Omarem z Near Mint Condition.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Czerwiec 2024, 09:18:51 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #1880 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 16:55:24 »
Ultimate Fantastic Four Omnibus vol. 1 został dziś zapowiedziany na marzec 2025.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1881 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 21:23:23 »
Czy ma ktoś Compendia od Image?

Jak to się trzyma po przeczytaniu? Nie moge znaleźć potwierdzenia, ale nie są czyte, a tylko klejone?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1882 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 22:51:14 »
mam walking dead - klejone. to jest wydanie ekonomiczne, grzbiet się marszczy po kilku czytaniach ale jak jesteś ostrożny to się nie rozleci. chyba że przesuszysz.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1883 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 23:29:11 »
Compedium Sagi po czytaniu nie widać nawet zagięcia na grzbiecie. Ostatnio skończyłem Walking Dead Cmpedium vol.1, swoją drogą to nadal świetny komiks i po czytaniu grzbiet się zmarszczył w jednym miejscu i trochę złamał, ale całość nadal wydaje się solidna.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1884 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 07:20:49 »
Dzieki za odp, na poczatek planowalem sprobowac jakis cienszy ~600 stron, ale skoro grubasy sa ok to pewnie nie bedzie problemow.

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #1885 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 10:57:26 »
Spawn, grubo ponad 1000 stron. Po przeczytaniu na grzbiecie nie widać za bardzo, żeby coś tam się zadziało. Komiksy są co prawda klejone, ale oni stosują taką technikę, że na grzbiecie masz takie ząbki z kleju i pierwsze kilkaset stron jest stopniowo coraz krótsze, dzięki temu ładnie się to rozkłada i nie ma się wrażenia, że za chwilę wszystko się rozleci. 

Online xanar

« Odpowiedź #1886 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 11:33:26 »
Wydaje mi się, że już na tyle opanowali tą technologię i jest wysyp tych kompendiów, DC ma po 1000+ stron, że  to raczej nie może się tak prosto rozpadać.
Ja mam jedno compendiun Kyle'a Rayner'a co prawda od DC, ale po jednym przeczytaniu wygląda jakby w ogóle nie było używane.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Murazor

« Odpowiedź #1887 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 11:42:25 »
Super, na takie odpowiedzi liczylem, dzieki 8)

Offline komiks

« Odpowiedź #1888 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 12:00:46 »
Spawn, grubo ponad 1000 stron. Po przeczytaniu na grzbiecie nie widać za bardzo, żeby coś tam się zadziało. Komiksy są co prawda klejone, ale oni stosują taką technikę, że na grzbiecie masz takie ząbki z kleju i pierwsze kilkaset stron jest stopniowo coraz krótsze, dzięki temu ładnie się to rozkłada i nie ma się wrażenia, że za chwilę wszystko się rozleci.

Hej, daj proszę jakieś zdjęcia grzbietów. Ja w wątku Studia Lain wrzucałem ostatnio sporo zdjęć bo mieliśmy dyskusję jak można wydać Darkness który będzie grubasem.

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #1889 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 12:13:42 »
Jasne. Jak tylko będę miał pod ręką to cyknę fotkę i dorzucę do wątku.