Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 216977 razy)

Online xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1725 dnia: Wt, 21 Listopad 2023, 09:18:37 »

W epikach nie prześwituje, ale też pisaliście, że w zależności mają one różny papier. Fate of Phoenix ma mieć najgorszy.

I weź tu coś kupuj? Gdzie są stare essentiale? Albo zwykle tpb? Jakość niestety spada z roku na rok....

Fate of Phoenix miał najgorzej prześwitujący papier papier, ale ten nowy print co jest w sprzedaży ma grubszy.

Na pewno w tych nowy książkach nie będziesz miał takiego papieru jak 10 lat temu.

Dobrze, że w DC papier stoi na wysokim poziomie :) Nie mam porównania do marvela, ale z tego co czytam to Kanada > Turcja.
Też dają cieńszy niż parę lat temu, ale do Marvela to im brakuje.

To nie jest kwestia Kanada > Turcja tylko ile się chce zapłacić za zrobienie takiej książki, np. Marvel drukuje te Gallery Edition też w Turcji i jakoś tam da się dać grubszy papier.

Maksymalizacja zysków, to jest to samo co z grami komputerowymi, że teraz nowe mają być po 600 czy ile tam sobie wymyślą, czy tych gier kupuje mniej osób niż np. 5-10 lat temu, no jakoś nie wydaje mi się, to samo jest z tymi omnibusami.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1726 dnia: Wt, 21 Listopad 2023, 11:30:55 »
Jakieś mam wrażenie, że chyba im trochę spadasz siadła i coś zwolnili z tymi zapowiedziami.

Parę zdjęć z ostatniego Alpha Flight :

Czy nie jest tak źle, no nie wiem ja tam mogę czytać to co jest po drugiej stronie.

W tym przypadku poprzedni print ma taki sam papier i jest z Hong Kongu.

W epikach papier prawie w ogóle nie prześwituje, mam ostanie, także wiem co pisze.

The X-Men Omnibus, Vol. 1 Reprint - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)
The X-Men Omnibus, Vol. 2 Reprint - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)
The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 1, 2, 3, 4 te ostanie raczej będą z Turcji  (czwórka prawdopodobnie nie miała rostocku (czy jak to się tam nazywa bo ma duże litery na grzebiecie).
X-Men: Mutant Massacre Omnibus - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)
X-Men: Fall of the Mutants Omnibus - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)
X-Men: Inferno Prologue Omnibus - Reprint z 2021 na pewno Turcja, OHC było z Chin

Tylko te ceny papieru uderzają akurat najbardziej w tą firmę, która najwięcej sprzedaje, jakoś np. takie Image czy Dark Horse w tych swoich dużych hardocevera papier mają prawie cały czas uber gruby (tam nie da rady dopatrzeć, że coś nawet prześwituje a co dopiero przeczytać co jest po drugiej stronie) a cena też raczej się nie zmieniła.

Cóż wybrałeś strony gdzie cała kartka jest biała. To tak jakbym ja pokazał całą ciemna np. czarną stronę i stwierdził, że przecież nic nie prześwituje. Oba przypadki są nieobiektywne.

Odnośnie tego które wydania reprintów są Tureckie a które Chińskie wytłumacz mi proszę rozumowanie.
Najpierw podałeś swoje przypuszczenia aby ewentualnie zweryfikować pisząc:
"Jak coś źle napisałem to niech mnie ktoś poprawi bo nie chce mi się każdej książki sprawdzać, pisałem z pamięci  :)"

Ja na to napisałem odnośnie nowszych wydań to co ja wiem na podstawie moich posiadanych reprintów w wielu przypadkach się z Tobą zgadzając. Tak jak prosiłeś aby ktoś doprecyzował.

Na co jak zwykle musiałeś mieć ostatnie słowo w danej sprawie, więc nagle byłeś już pewien i poprawiłeś mnie oraz zweryfikowałeś samego siebie czymś czego wcześniej nie byłeś pewien.
Potwierdziłeś oglądając filmiki Omara czy skąd nagle ta wiedza?
Pytam bez złośliwości bo jak masz jakieś ciekawe źródło jak strona z informacjami gdzie drukowane są poszczególne wydania to warto aby się podzielić, przydatne w przypadku jak ktoś chce kupić czy aby mieć porównanie do starych wydań.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1727 dnia: Wt, 21 Listopad 2023, 12:18:31 »
Dla mnie takie prześwity, czy też jakiekolwiek inne, to są akceptowalne w budżetowych wydaniach, a nie ekskluzywnych. A omnibusy dla mnie takowymi są.

Ale jak pisałem kupię na próbę i zobaczę. Z pewnością nie jest to warte tych pieniędzy, dlatego będę szukał używek z drugiej ręki. Może zejdzie dłużej, ale nie dam średnio 500 za takie partactwo.

Online xanar

« Odpowiedź #1728 dnia: Wt, 21 Listopad 2023, 12:42:41 »
Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś widział  :)

Cóż wybrałeś strony gdzie cała kartka jest biała. To tak jakbym ja pokazał całą ciemna np. czarną stronę i stwierdził, że przecież nic nie prześwituje. Oba przypadki są nieobiektywne.

Napisałem wcześniej, że najbardziej to widać na białych i jasnych kolorach, Egmonty chyba każdy ma to może sobie sprawdzić i porównać jak to wygląda. No to wstaw czarną stronę, tylko to będzie bezsensu bo czarny będzie tak samo wszędzie wyglądał.

Odnośnie tego które wydania reprintów są Tureckie a które Chińskie wytłumacz mi proszę rozumowanie.
Najpierw podałeś swoje przypuszczenia aby ewentualnie zweryfikować pisząc:
"Jak coś źle napisałem to niech mnie ktoś poprawi bo nie chce mi się każdej książki sprawdzać, pisałem z pamięci  :)"

No co jest nie tak ? Mam te wszystkie książki i nie byłem na 100% pewny czy dobrze pamiętam i chciałem żeby ktoś to potwierdził a nie pisał zupełnie coś innego co nie jest zgodnie z rzeczywistością  ::) No chyba, że masz te książki z Turcji, które napisałeś, że są z Turcji.

Ja na to napisałem odnośnie nowszych wydań to co ja wiem na podstawie moich posiadanych reprintów w wielu przypadkach się z Tobą zgadzając. Tak jak prosiłeś aby ktoś doprecyzował.

Masz te książki ?  np. The X-Men Omnibus, Vol. 1,2 z Turcji masz ? Bo ja mam z Chin. Przy większości tych tytułów napisałeś zupełnie co innego niż ja.

Na co jak zwykle musiałeś mieć ostatnie słowo w danej sprawie, więc nagle byłeś już pewien i poprawiłeś mnie oraz zweryfikowałeś samego siebie czymś czego wcześniej nie byłeś pewien.
Potwierdziłeś oglądając filmiki Omara czy skąd nagle ta wiedza?
Pytam bez złośliwości bo jak masz jakieś ciekawe źródło jak strona z informacjami gdzie drukowane są poszczególne wydania to warto aby się podzielić, przydatne w przypadku jak ktoś chce kupić czy aby mieć porównanie do starych wydań.

No nie wiem gdzie tu jest problem mam te książki na półce, tak jak napisałem wcześniej, nawet sam to zacytowałeś, że tak napisałem, no nie wiem skąd ja mam to wiedzieć.  ::)

Dla mnie takie prześwity, czy też jakiekolwiek inne, to są akceptowalne w budżetowych wydaniach, a nie ekskluzywnych. A omnibusy dla mnie takowymi są.

Ale jak pisałem kupię na próbę i zobaczę. Z pewnością nie jest to warte tych pieniędzy, dlatego będę szukał używek z drugiej ręki. Może zejdzie dłużej, ale nie dam średnio 500 za takie partactwo.

Tu masz po taniosći:

X-MEN THE FALL OF THE MUTANTS OMNIBUS - masz po taniości z 200 w Azylu wersja ekspozycyjna
X-MEN MUTANT MASSACRE OMNIBUS - masz po taniości z 250 w Azylu wersja ekspozycyjna

Możesz kupić i sprawdzimy kto ma racje ja czy Bushiken  :), ja tam twierdzę, że one będę z Chin i ten papier będzie mniej prześwitywał niż na tych fotach co wrzuciłem wcześniej, bo tam był inny papier, jakiś pół-offset czy coś .

Inferno omnibus też raczej będzie z Chin, ale ręki sobie nie dam uciąć  :)

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1729 dnia: Wt, 21 Listopad 2023, 22:33:49 »

Normalne ceny są wysokie ale nigdy w okolicach 500 nie oscylują chyba, że w Atom Comics. W Azyl Komiksu jest taniej. Ogólnie też opłaca się bardziej brać w Preorderze zawsze jest taniej, około 250-280 zł za 100$ Omni a 315-350 dla 125$ w zależności od przelicznika w sklepie.

#
Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś widział  :)

No właśnie kto nie czyta ze zrozumieniem? Ty podawałeś oryginalne wydania które były Chińskie a ja pisałem w kontekście @Takeshi gdzie są drukowane już reprinty które zapewnie kupi.
Sam też we wcześniejszych postach odnosiłeś się już do reprintów też a nagle wyskakujesz, że masz na półce jak na półce masz 1st printingi.
Logiczne jest, że Twoje z półki to będą chińczyki jak masz 1st printingi.

Na Twoje pytanie odpowiedź tak mam każdy z Omnibusów o których pisałem na półce, nawet wcześniej o tym wspominałem skąd mam dane gdzie drukowane moje wydania jak to że X-Men by Lee oba Vol reprinty to Chiny.
Sprawdziłem też The X-Men Omnibus, Vol. 1 który mam Reprint z 2022 i też Chiny. Vol 2 first printing ze srebrną okładką ala Masterworks wiadomo, że Chińczyk.

@Tashen konkludując w Twoim konktekście nie jest tak źle bo Uncanny i X-Eventy reprinty to Chińczyki.
Niestety większość pozostałych Omnibusów obecnie to Turasy.

Online xanar

« Odpowiedź #1730 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 00:46:17 »
No tak, człowiek się pyta, że chce teraz coś kupić a ja mu pisze o wydaniach z przed 10,15 czy 20 lat, to żeś wymyślił  ;D

Weź mi jeszcze powiedz dlaczego napisałem:

X-Men: Fall of the Mutants Omnibus
X-Men: Inferno Prologue Omnibus
X-Men: Inferno Omnibus

Jak takich wydań pierwotnie nie było a Inferno to było chyba w dwóch książkach.  ::)

Ty naprawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem :

The X-Men Omnibus, Vol. 1 Reprint - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)
The X-Men Omnibus, Vol. 2 Reprint - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)

Gdzie ja napisałem, że mam 1st print, cały czas o reprintach pisałem  ;D

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1731 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 09:19:43 »
No tak, człowiek się pyta, że chce teraz coś kupić a ja mu pisze o wydaniach z przed 10,15 czy 20 lat, to żeś wymyślił  ;D

Weź mi jeszcze powiedz dlaczego napisałem:

X-Men: Fall of the Mutants Omnibus
X-Men: Inferno Prologue Omnibus
X-Men: Inferno Omnibus

Ty naprawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem :

Gdzie ja napisałem, że mam 1st print, cały czas o reprintach pisałem  ;D

Pierwotnie obok eventowych nie było słowa Omnibus, jest nawet adnotacja, że edytowałeś posta.
Serio takie zagrywki żeby tylko komuś coś udowodnić?
Nie mam pytań wiecej. Nie ma sensu w ten sposób dyskusja.
Z mojej strony temat zamkniety.

Online xanar

« Odpowiedź #1732 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 09:39:26 »
Taa nie było, to żeś sobie po raz kolejny coś wymyślił  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Nadal nie wiem po co miałbym pisać o książkach z przed nastu lat, których nie można aktualnie kupić  ;D ;D ;D
Po raz kolejny żeś się skompromitował, co tych chcesz udowodnić  ::)

To ja ci napisze jak było :
Pn, 20 Listopad 2023, 13:01:11 napisałem post
Pn, 20 Listopad 2023, 13:14:33 Dopisałem ostanie dwa zadania
Pn, 20 Listopad 2023, 22:32:59  Ty napisałeś coś 10 h później

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline Smok

« Odpowiedź #1733 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 10:30:46 »

Czasami Omnibusy wychodzą taniej niż zwykłe wydania i łatwo znaleźć też tomy w cenach znacznie niższych niż ta podana przez Ciebie (np. teraz w ofercie ekspozycyjnej Azylu czy na festiwalach).

IMO najlepiej jakość papieru widać właśnie na białych/jasnych stronach, bo nie wszędzie będą prześwitywać. Dla porównania omnibus od Marvela ("Gwenpool", 2022, Chiny) i DC ("Batwoman", 2021, Kanada).

Dla Filmożerców piszę o komiksach i dawnych filmach.
Stare kino na nowo - tu (zgodnie z nazwą) na nowo opowiadam o starym kinie.
Mój IG

Online xanar

« Odpowiedź #1734 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 10:46:57 »
Jesteś nieobiektywny, bo nie wstawiłeś czarnych stron  :)

Z tym, że w tych Marvelach z Chin do nowego materiału i starego był używany inny papier, no ale mniej to prześwituje niż tych z Turcji z drukarni Imak.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1735 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 13:59:21 »

IMO najlepiej jakość papieru widać właśnie na białych/jasnych stronach, bo nie wszędzie będą prześwitywać. Dla porównania omnibus od Marvela ("Gwenpool", 2022, Chiny) i DC ("Batwoman", 2021, Kanada).

Tak najlepiej widać to na białych fragmentach. Z tym się zgadzam , to co miałem na myśli jako wyolbrzymienie to fakt gdzie Xanar przytaczał 2 strony które były całe białe. Nie jest to normalna sytuacja bo zazwyczaj mamy kolor, kadry, dymki itd. Tak jak rzadko są całe czarne strony.

Jesteś nieobiektywny, bo nie wstawiłeś czarnych stron  :)

Tak jak napisałem wyżej, bierzesz moją wypowiedź i przeinaczasz ją ad absurdum tak aby Ci pasowało. Przykład anegdotyczny który będziesz przytaczał na każdy post innych w danym temacie przebijania stron  a na mój w jakimkolwiek. Naprawde nie widzisz paraleli całej czarnej strony przytoczonej przeze mnie do fragmentu jaki podałeś z Alpha Flight gdzie jest śnieżyca i cała strona jest biala?

Offline Takesh

« Odpowiedź #1736 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 14:16:32 »
A ma ktoś Epiki X-Men lub inne, ale z ostatnich 2-3 lat? Ciekawe jak tam jest z przepuszczalnością stron?

Bo jeśli o mnie chodzi, to wole dać więcej za dwa dobrze wydrukowane Epiki, niż mniej za jednego omnibusa, który jest większy, ma dużo dodatków, ale widać strony z drugiej strony...

Dlatego jak ktoś ma pod ręką, to niech wrzuci zdjęcie, albo przynajmniej opisze to. Będę wdzięczny  ;D

Online xanar

« Odpowiedź #1737 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 14:22:03 »
Tak najlepiej widać to na białych fragmentach. Z tym się zgadzam , to co miałem na myśli jako wyolbrzymienie to fakt gdzie Xanar przytaczał 2 strony które były całe białe. Nie jest to normalna sytuacja bo zazwyczaj mamy kolor, kadry, dymki itd. Tak jak rzadko są całe czarne strony.

Tak jak napisałem wyżej, bierzesz moją wypowiedź i przeinaczasz ją ad absurdum tak aby Ci pasowało. Przykład anegdotyczny który będziesz przytaczał na każdy post innych w danym temacie przebijania stron  a na mój w jakimkolwiek. Naprawde nie widzisz paraleli całej czarnej strony przytoczonej przeze mnie do fragmentu jaki podałeś z Alpha Flight gdzie jest śnieżyca i cała strona jest biala?

Ale co ty chcesz uwodnić, ja wstawiłem zdjęcia, Smok wstawił zdjęcia, ty nic nie wstawiłeś i piszesz, że złe zdjęcia wstawiamy :) To wstaw dobre.

No tak bo w innych książkach z tej drukarni gdzie będzie biały kolor to nie będzie tak prześwitywać - będzie tak samo. Co jest wyolbrzymione, to tak wygląda w tej książce i będzie tak samo wyglądać w tej książce tam gdzie będzie biały kolor, no tak bo w z lat 80-tych to jest mało białego.

Smok napisał, że tak będzie na białym i jasnych kolorach, ja tak napisałem, nawet ty tak napisałeś, więc nie wiem gdzie jest problem.

A ma ktoś Epiki X-Men lub inne, ale z ostatnich 2-3 lat? Ciekawe jak tam jest z przepuszczalnością stron?

Bo jeśli o mnie chodzi, to wole dać więcej za dwa dobrze wydrukowane Epiki, niż mniej za jednego omnibusa, który jest większy, ma dużo dodatków, ale widać strony z drugiej strony...

Dlatego jak ktoś ma pod ręką, to niech wrzuci zdjęcie, albo przynajmniej opisze to. Będę wdzięczny  ;D
Patrzyłem jakiś czas temu na ten nowy The Fate of the Phoenix i tam prawie w ogóle nie prześwituje, zdjęć się boję wstawiać bo jest jakiś problem  :) Zresztą taki sam problem kiedyś był jak wstawiałem linki do filmów o omnibusach do tematu o omnibusach :)

Na przestrzeni 2-3 lat to tam się ze trzy razy drukarnie zmieniły i papier był o bardzo dobrego do dramatycznego, także nie będzie różnie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1738 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 14:46:59 »
Na przestrzeni 2-3 lat to tam się ze trzy razy drukarnie zmieniły i papier był o bardzo dobrego do dramatycznego, także nie będzie różnie.

To będzie, czy nie będzie różnie?  :o

Powoli zaczyna mnie to wkur..ć. Człowiek chce wydać ciężko zarobione nie małe pieniądze, a tu okazuje się, że to będzie jedna wielka loteria ze wskazaniem na fuszerkę. Pytanie jak dużą.

Fajnie byłoby móc spokojnie wziąć do ręki każdy tom i samemu sprawdzić. Ale na Śląsku nie kojarzę sklepu z taką ofertą. Pomyśle nad tym jeszcze. Może się skuszę, może odpuszczę. Bo jeśli nie chcą moich pieniędzy, to nie będę się narzucał...

Online xanar

« Odpowiedź #1739 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 15:46:45 »
Coś mi pisanie nie poszło  :)

Na przestrzeni 2-3 lat to tam się ze trzy razy drukarnie zmieniały i papier był od bardzo dobrego do dramatycznego, także prawdopodobnie będzie różnie.

No niestety im większa korporacja tym ma bardziej wyj@#$%@% bo i tak klient kupi, przynajmniej tak im się wydaje, a niektórzy jeszcze będą ich bronić, że wcale tak źle nie jest  :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Listopad 2023, 15:49:00 wysłana przez xanar »