Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 215630 razy)

Offline xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1710 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 10:54:04 »
Robię sobie rozpiskę z zakupami i wybieram między epikami, omni i eventami omni. Wychodzi mi, że raczej brałbym omni 1-4, dalej 5 lub prolog do masakry. Tu muszę się zastanowić.

Dalej nie ma 6 omni jeszcze, a i z epikami nie ma wesoło, ale są iventy w omni. Tu chyba najlepiej masakrę, upadek, inferno z prologiem.

I tu mam dziurę. Bo od 239 do 243. Dalej są dwa omni Lee plus X-Tinction w środku.

Dlatego mam pytania:

- jak z jakością druku i grubością kartek? Czy nie są za cienkie? Czy lepiej z tego powodu odpuścić któryś omni na rzecz epikow?

- jak najsensowniej uzupełnić tą dziurę przed Lee?

- czy coś lepiej zamienić na jakieś inne wydanie?

Plus pytanie o czwarty epik, czyli It's darkest before dawn. Tylko tego nie czytałem. Dobre to? Warte uwagi? Ktoś ma i przeczytał? Przy okazji dwa pierwsze omni z klasycznymi dają radę edytorsko? Bo czytałem stare wydania i były fajnie, szczególnie końcówka Steranko i Adamsa.

Będę wdzięczny za jakieś uwagi.

Eventy to i i Egmont teraz wydaje.

od 239 do 243 - to jest X-Men: Inferno Omnibus

Straszne badziewie jak miałbyś porównywać z Egmontem to to nawet nie leżało obok - strasznie tanio to wszystko wygląda. W tych epikach papier mniej prześwituje, ale on nawet nie jest biały.

X-Tinction Agenda - od Egmonta albo jest w Epic New Mutants  volo.8 The End of the Beginning

Ten czwarty epik to są wrzucone zeszyty gdzie przewijały się te mutanty, bo im serie urwali bo się nie sprzedawało.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #1711 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 11:35:55 »
Eventy to i i Egmont teraz wydaje.

od 239 do 243 - to jest X-Men: Inferno Omnibus

Straszne badziewie jak miałbyś porównywać z Egmontem to to nawet nie leżało obok - strasznie tanio to wszystko wygląda. W tych epikach papier mniej prześwituje, ale on nawet nie jest biały.

X-Tinction Agenda - od Egmonta albo jest w Epic New Mutants  volo.8 The End of the Beginning

Ten czwarty epik to są wrzucone zeszyty gdzie przewijały się te mutanty, bo im serie urwali bo się nie sprzedawało.

A no tak, Inferno.

Czyli papier w omni wszystkich jest taki badziewny? Strony prześwitują?
Czyli Epiki lepszy papier, ale i tak gorszy od tych od E? Ale znośny? Bo nie mam zamiaru robić kolejnego dubla za takie pieniądze i się wkurzać na jakość wydania.

Tylko co wtedy? Z epikow tego nie poskładam, bo zwyczajnie ich nie ma. Mam to w różnych wydaniach, w tym w genialnych essentialach (taki artists edition). Ale braki są. Nowe wydania od E nie są kompletne jak bym chciał, a o tłumaczeniu a'la google nie wspominam...

Offline Crono

« Odpowiedź #1712 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 11:47:49 »
Zerknij do tematu X-Men, tam xanar na stronach 92-94 zrobił fajną robotę, jeśli chodzi o papier w epikach. Jak jak kupiłem swojego pierwszego epika to się załamałem. Po jakimś czasie jednak się przyzwyczaiłem i obecnie ta kwestia aż tak mi nie przeszkadza.
Mam jednego starszego epika (I, Magneto) i tam papier jest o niebo lepszy. Żałuję że nie zacząłem wcześniej zbierać tych wydań.
To ma być budżetowe wydanie i tak właśnie wygląda.

Offline xanar

« Odpowiedź #1713 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 11:51:16 »
A no tak, Inferno.

Czyli papier w omni wszystkich jest taki badziewny? Strony prześwitują?
Czyli Epiki lepszy papier, ale i tak gorszy od tych od E? Ale znośny? Bo nie mam zamiaru robić kolejnego dubla za takie pieniądze i się wkurzać na jakość wydania.

Tylko co wtedy? Z epikow tego nie poskładam, bo zwyczajnie ich nie ma. Mam to w różnych wydaniach, w tym w genialnych essentialach (taki artists edition). Ale braki są. Nowe wydania od E nie są kompletne jak bym chciał, a o tłumaczeniu a'la google nie wspominam...

Zależy kiedy był drukowany:

Zależność jest tak, że im nowsza książką tym gorsza jakość wydania i droższa  :)

Napisz co chcesz kupić to ci mogę powiedzieć gdzie to prawdopodobnie było drukowane.

to musiałbyś kupić i sam się przekonać czy ci taka jakość odpowiada, na pewno nie słuchaj gości na youtube, którzy dostają książki za free żeby je pokazać i mówią, ze jakość bardzo dobra. Raz słyszałem, że jakość jednego epica jest lepsza teraz bo jest na białym papierze a nie "żółtym", no fajnie tylko, że ten biały papier nawet nie jest biały a "żółtym" te pierwsze epiki drukowali bo miał imitować papier na jakim wychodził te komisky w latach 60-tych czy 70-tych.

Offline xanar

« Odpowiedź #1714 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 12:03:34 »
Zerknij do tematu X-Men, tam xanar na stronach 92-94 zrobił fajną robotę, jeśli chodzi o papier w epikach. Jak jak kupiłem swojego pierwszego epika to się załamałem. Po jakimś czasie jednak się przyzwyczaiłem i obecnie ta kwestia aż tak mi nie przeszkadza.
Mam jednego starszego epika (I, Magneto) i tam papier jest o niebo lepszy. Żałuję że nie zacząłem wcześniej zbierać tych wydań.
To ma być budżetowe wydanie i tak właśnie wygląda.
Aktualnie to przy tym epikowym papierze to jest największy problem z czarnym kolorem, resztę można przeboleć.

I Magneto był drukowany po zmianie drukarni z FRY na Solisco i po podniesieniu ceny, na takim papierze wydrukowali parę tych epików ze 3 czy 4 i później już było gorzej, aktualnie jest jakiś pół-błyszczący z domieszkami jakiegoś brudu.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1715 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 12:21:50 »
@xanar

Dzięki. Wtedy tak napisałeś:

Jak teraz miałbym zaczynać to zbierać to dałbym sobie spokój z tymi bieda omnibusami, już wolałbym te bieda epic collection.

No i tu mnie zasmuciłeś. Bo epikow nie ma wszystkich, nie wiadomo kiedy będą. A te wydane nie wszystkie dostępne.

Planowałem kupić te omni co wyżej wymieniłem. Jakie są daty wydania to nie wiem. Dostępne na azylu i atomie. I jak mi w miarę pasuje taki układ tomów żeby mieć całość, to martwię się tym papierem. Jeśli przy czytaniu nie przebijają strony, to podstawa. Pod światło kartka prawie każda przebije, więc... Więc jeśli nie przebija, skany są dobrej jakości i żywe kolory, to ok. Cieńsza kartka to lżejszy tom. Coś za coś. Rozumiem. Ale nie chce się wkur... jak będę to czytał i widział kolejną stronę bez odwracania kartki.

Offline xanar

« Odpowiedź #1716 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 13:01:11 »
No i nadal tak twierdzę, nawet zacząłem kupować te modern-epiki.

Epików nie ma, ale kiedyś będą.

No właśnie nie jest lżejsza  :)

Ten papier z tureckich omnibusów jest cięższy niż ten co był z tych chińskich, nawet wrzucałem gdzieś zdjęcie na marvelmasterworksfansite z wagą Avengers Hickamana i ten nowe są cieńsze oraz cięższe  :)
Tam w tych chińskich był papier jakieś taki pół-matowy a w tych tureckich jest cienka kreda, nie znam się na papierach może jakiś znawca się wypowie.

The X-Men Omnibus, Vol. 1 - produkcja Chiny
X-MEN (1963) #1-31

The X-Men Omnibus, Vol. 2  - produkcja Chiny
X-MEN (1963) #32-66, Avengers #53, Ka-Zar #2-3, Marvel Tales #30

Chris Claremont era
The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 1
The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 2
The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 3
Te z dużymi literami na grzbiecie były drukowane w chinach a z małymi to już raczej Turcja będzie.

The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 4 - Chiny z dużymi literami na grzbiecie - przynajmniej ja taki mam, nie wiem czy był jakiś restock bo to już różnie może być

The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 5 - Turcja

X-Men: Mutant Massacre Omnibus - Chiny - jak był jakiś restock później to nie wiem skąd, ja mam z preodera
X-Men: Fall of the Mutants Omnibus - Chiny  - jak był jakiś restock później to nie wiem skąd, ja mam z preodera
X-Men: Inferno Prologue Omnibus - Tucja
X-Men: Inferno Omnibus - Chiny  - jak był jakiś restock później to nie wiem skąd, ja mam z preodera
X-Men by Chris Claremont & Jim Lee Omnibus, Vol. 1 - Chiny - tu chyba nie było restocków 
X-Men by Chris Claremont & Jim Lee Omnibus, Vol. 2 - Chiny - tu chyba nie było restocków

Jak coś źle napisałem to niech mnie ktoś poprawi bo nie chce mi się każdej książki sprawdzać, pisałem z pamięci  :)

Tureckie prześwitują bardziej niż te chińskie, to musisz sam zobaczyć każdy ma inną tolerancje.
Ten oversize-format przy tych starszych rzeczach to za bardzo różnicy nie robi a przy takich z lat 90-tych gdzie są słabe materiały i jeszcze to powiększą to to już się dramat robi, świetnie to widać w Wolverine vol.4.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Listopad 2023, 13:14:33 wysłana przez xanar »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1717 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 13:07:21 »
Dzięki!

Ostatnie pytanie. Przy czytaniu widać następna stronę? Jakaś duża różnica między Chinami a Turcja w tym względzie?

Offline xanar

« Odpowiedź #1718 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 13:19:00 »
Najbardziej to widać na biały i jasnych kolorach, kup z Amazona jak ci nie będzie pasować to zawsze możesz odesłać.  :)

Offline stab

« Odpowiedź #1719 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 15:45:59 »
Co do grubości, tu małe porównanie, po lewej 1296 stron, po prawej 1328 stron.

Offline xanar

« Odpowiedź #1720 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 15:55:23 »
Tam w tej Turcji drukują w dwóch drukarniach, zasadniczo to większość jest z jednej (Imak) chociaż ostanie parę sztuk jest z tej drugiej (Mega Print) i ta Mega Print jest o niebo lepsza, ma grubszy papier i otwiera się na płasko.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1721 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 22:32:59 »
Duży ruch w temacie bardzo dobrze :)

Omar zapowiada Omnibus Road to Onslaught zapełniający kolejną lukę tym razem między Age Of Apocalypse a Onslaught Saga.

@Takesh

Generalnie z papierem nie jest tak źle, nie ma miedzy mną a Xanarem konsensusu w tej sprawie powiedzmy. Tak papier jest cieńszy niż kiedyś ale nie jest tak źle. Omnibusy i tak zawsze mają grubszy papier niż w Epikach. Omnibusy mają ten śliski papier który zawsze będzie trochę grubszy a Epicki nie.
To nie jest tak, że widać wszystko co jest po 2 stronie tylko jak czytam z lapką swiecąca bezpośrednio na strony i jest biały lub jasny fragment to może być widać kształt jak po 2 stronie jest dymek czy kadr to widać kwadrat ale tylko tyle.

Jeśli jesteś z Warszawy moglibyśmy się spotkać i pokazałbym zarówno stary Omnibus jak i coś nowego dla porównania. Mój jedyny Epick to tylko ten X-Men 2,5 pomiędzy zcancelowaną 1 serią a Uncanny.
Kiedyś i tak zrobią tego Omnibusa dokładając występy X Villanów w jakichś seriach innych.

@Xanar
w temacie co jest już Turasem to nie wiem dokładnie bo też mam stare wydania ale nowsze wydania mogą być Tureckie a większość miała już reprinty:

The X-Men Omnibus, Vol. 1 Reprint - Luty 2022 może być Turecki
The X-Men Omnibus, Vol. 2 Reprint - Marzec 2022 może być Turecki
The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 1, 2, 3, 4 miały  po kilka reprintów większość Chiny ale tak jak pisałeś dodruki z nowymi grzbietami gdzie litery małe ale jest obrazek na dole to raczej Turasy. Nie potwierdze mam stare.
The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 5 - Już pierwotny print z tego roku to  Turcja tak jak pisaleś, mini restocki z tego roku tak samo pewnie.

Jeśli chodzi o eventy kóre wcześniej były jako OHC to jest różnie w zależności kiedy był reprint jako Omnibus.

X-Men: Mutant Massacre Omnibus -  Reprint w 2022 prawdopodobnie Turcja
X-Men: Fall of the Mutants Omnibus - Reprint w 2022 prawdopodobnie Turcja
X-Men: Inferno Prologue Omnibus - Reprint w 2021 prawdopodobnie Chiny gdyż patrz poniżej
X-Men: Inferno Omnibus - Reprint w 2021 Chiny na pewno bo go mam. Prologue miałem jako OHC a sam Inferno kupowałem Reprint i ten Inferno jest Chiński, kilka miesięcy różnicy było między nimi i prologue był wcześniej wiec pewnie na Turcje jeszcze nie przeszli.
X-Men by Chris Claremont & Jim Lee Omnibus, Vol. 1 i 2  - miały reprint w 2021 oba Chińczyki. Trochę cieńsze niż te z 2011 roku. Mam porównanie bo sprzedałem za krocie jak były wyprzedane a wyczuwałem dodruk.

@Takesh Generalnie dla pewności musiałbyś obejrzeć filmiki Omara  odnośnie dodruków.
W każdej recenzji podaje gdzie drukowane, jaka grubość papieru i pokazuje jak prześwituje.
W przypadku reprintów porównuje zawsze z oryginałem jaki miał wcześniej dodatkowo.

Kiedyś te Omnibusy miały papier grubszy nawet od Egmontu. Mam Silver Age Hulk Omnibus to każda kartka jest jak z bloku technicznego tak sztywna. Xanar jest bardziej przyzwyczajony do dużego standardu jaki w Marvelu był przez lata. Jednak ceny papieru uderzają także w giganta z USA.
Jak już pisałem są cieńsze obecnie ale dla mnie jest to akceptowalne. Musisz sam ocenić najlepiej. 
Obecnie tak z 1 na 10 to jest Chińczyk i dziwi mnie, że zazwyczaj jest to nowszy materiał gdzie i tak jest mniej białego bo nie ma takiego podziału na kadry jak kiedyś. Silver Age powinny być wszystkie Chińczykami dla mnie najlepiej.

Offline xanar

« Odpowiedź #1722 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 23:22:57 »
Jakieś mam wrażenie, że chyba im trochę spadasz siadła i coś zwolnili z tymi zapowiedziami.

Parę zdjęć z ostatniego Alpha Flight :

Czy nie jest tak źle, no nie wiem ja tam mogę czytać to co jest po drugiej stronie.

W tym przypadku poprzedni print ma taki sam papier i jest z Hong Kongu.

W epikach papier prawie w ogóle nie prześwituje, mam ostanie, także wiem co pisze.

@Xanar
w temacie co jest już Turasem to nie wiem dokładnie bo też mam stare wydania ale nowsze wydania mogą być Tureckie a większość miała już reprinty:

The X-Men Omnibus, Vol. 1 Reprint - Luty 2022 może być Turecki
The X-Men Omnibus, Vol. 2 Reprint - Marzec 2022 może być Turecki
The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 1, 2, 3, 4 miały  po kilka reprintów większość Chiny ale tak jak pisałeś dodruki z nowymi grzbietami gdzie litery małe ale jest obrazek na dole to raczej Turasy. Nie potwierdze mam stare.
The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 5 - Już pierwotny print z tego roku to  Turcja tak jak pisaleś, mini restocki z tego roku tak samo pewnie.

Jeśli chodzi o eventy kóre wcześniej były jako OHC to jest różnie w zależności kiedy był reprint jako Omnibus.

X-Men: Mutant Massacre Omnibus -  Reprint w 2022 prawdopodobnie Turcja
X-Men: Fall of the Mutants Omnibus - Reprint w 2022 prawdopodobnie Turcja
X-Men: Inferno Prologue Omnibus - Reprint w 2021 prawdopodobnie Chiny gdyż patrz poniżej
X-Men: Inferno Omnibus - Reprint w 2021 Chiny na pewno bo go mam. Prologue miałem jako OHC a sam Inferno kupowałem Reprint i ten Inferno jest Chiński, kilka miesięcy różnicy było między nimi i prologue był wcześniej wiec pewnie na Turcje jeszcze nie przeszli.
X-Men by Chris Claremont & Jim Lee Omnibus, Vol. 1 i 2  - miały reprint w 2021 oba Chińczyki. Trochę cieńsze niż te z 2011 roku. Mam porównanie bo sprzedałem za krocie jak były wyprzedane a wyczuwałem dodruk.

Kiedyś te Omnibusy miały papier grubszy nawet od Egmontu. Mam Silver Age Hulk Omnibus to każda kartka jest jak z bloku technicznego tak sztywna. Xanar jest bardziej przyzwyczajony do dużego standardu jaki w Marvelu był przez lata. Jednak ceny papieru uderzają także w giganta z USA.
Jak już pisałem są cieńsze obecnie ale dla mnie jest to akceptowalne. Musisz sam ocenić najlepiej. 
Obecnie tak z 1 na 10 to jest Chińczyk i dziwi mnie, że zazwyczaj jest to nowszy materiał gdzie i tak jest mniej białego bo nie ma takiego podziału na kadry jak kiedyś. Silver Age powinny być wszystkie Chińczykami dla mnie najlepiej.

The X-Men Omnibus, Vol. 1 Reprint - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)
The X-Men Omnibus, Vol. 2 Reprint - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)
The Uncanny X-Men Omnibus, Vol. 1, 2, 3, 4 te ostanie raczej będą z Turcji  (czwórka prawdopodobnie nie miała rostocku (czy jak to się tam nazywa bo ma duże litery na grzebiecie).
X-Men: Mutant Massacre Omnibus - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)
X-Men: Fall of the Mutants Omnibus - pierwotny reprint z 2022 na pewno jest z Chin (chyba więcej nic nie było)
X-Men: Inferno Prologue Omnibus - Reprint z 2021 na pewno Turcja, OHC było z Chin

Tylko te ceny papieru uderzają akurat najbardziej w tą firmę, która najwięcej sprzedaje, jakoś np. takie Image czy Dark Horse w tych swoich dużych hardocevera papier mają prawie cały czas uber gruby (tam nie da rady dopatrzeć, że coś nawet prześwituje a co dopiero przeczytać co jest po drugiej stronie) a cena też raczej się nie zmieniła.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1723 dnia: Wt, 21 Listopad 2023, 07:23:28 »
Jprdl....

Masakra z tym papierem. Wezmę na początku grudnia coś z tych iwentowych omnibusów i zerknę. Może być, że na tym poprzestanę.

W epikach nie prześwituje, ale też pisaliście, że w zależności mają one różny papier. Fate of Phoenix ma mieć najgorszy.

I weź tu coś kupuj? Gdzie są stare essentiale? Albo zwykle tpb? Jakość niestety spada z roku na rok....

Offline Odyn

« Odpowiedź #1724 dnia: Wt, 21 Listopad 2023, 07:57:03 »
Dobrze, że w DC papier stoi na wysokim poziomie :) Nie mam porównania do marvela, ale z tego co czytam to Kanada > Turcja.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley