Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1680 dnia: Wt, 07 Listopad 2023, 10:33:00 »
Ja zakupiłem UX vol 5 i biore X-Factor i New Mutants omni vol3. I czekam na UXvol 6 A eventowe omniaki sprzedam, chociaż patrząc po alledrogo to nie ma wielu chętnych
Nie sądzę, by mieli wydać UX vol.6. Tam dalej już się wszystko ładnie łączy aż do drugiego omniaka z Lee.

Mam nadzieję, że raczej zaczną pojawiać się następne omnibusy, obejmujące materiały, które kiedyś wyszły w OHC i są od dawna nie do zdobycia.

Offline xanar

« Odpowiedź #1681 dnia: Wt, 07 Listopad 2023, 12:22:30 »
Oczywiście, że wydadzą, na tej samej zasadzie jak masz teraz vol.5 i to preludium masakry i będą szli dalej.
Te omnibusy Claremont/Lee też przerobią bo on są "artysto-centryczne" ;D i tam wszystkiego nie ma.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline WeaponX

« Odpowiedź #1682 dnia: Wt, 07 Listopad 2023, 16:14:53 »
Nie sądzę, by mieli wydać UX vol.6. Tam dalej już się wszystko ładnie łączy aż do drugiego omniaka z Lee.

Co się łączy, jak omniaki Lee się ze sobą nawet nie łączą. Brakuje xtinction agenda

Offline xanar

« Odpowiedź #1683 dnia: Śr, 08 Listopad 2023, 19:22:12 »
Właśnie aferka jest o to, że nie czekali i kupili UXM5, a teraz widząc bardziej pasującą wersję do już wydanych X-omniaków robią burdę :) Wcale się nie dziwię, wciągam popcorn czytając komentarze w oczekiwaniu na sobotni Omar-stream ; )
Nie musisz czekać do soboty, masz aktualnie live, pewnie będą tłumaczyć przez parę godzin jak to dobra korporacja dobrze robi.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1684 dnia: Śr, 08 Listopad 2023, 21:24:37 »
Widzę widzę, właśnie oglądam. Właśnie nie tłumaczą, że dobrze robi.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1685 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 20:51:39 »
Widzę widzę, właśnie oglądam. Właśnie nie tłumaczą, że dobrze robi.

Bo pamietaj przede wszystkim "This video is not sponsored by Marvel" :P 8) ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #1686 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 21:11:45 »
No i co tam fajnego mówili, bo 2h to nie będę tego oglądać. Zakładam, że były jakieś złote rady, żeby kupić drugi omnibus i będzie wszystko spoko ;D

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1687 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 21:58:02 »
Co ciekawe niekoniecznie.
Duży nacisk był na wyjaśnienie całej sprawy bo wiele osób dziwiło się czemu tak wielu jest oburzonych.
Podkreślano, że kiedyś nie było tak dużo rodzajów Omni (Klasyczne z daną serią , Creator-centric, Eventowe, character centric) i że nie każda droga jest dla każdego.
Rozkminiano fakt, że wiele tego typu sytuacji będzie w przyszłości miało miejsce np. z Ultimate Spider-Man  vol ileś tam dublującym Death of Spider-Man.
Omar stwierdził, że jakby nie dostawał kopii recenzenckich sprzedałby Uncanny 5 i kupił Prelude to Mutant Massacre.
Ten kolega Omara z nowej Zelandii z długimi włosami Krisis który ma stronkę z reading orderami CrushinKrisis zrobił nawet ciekawe slajdy z tym jak się materiał miedzy wszystkimi Omnibusami i Epickami dubluje.

Ja osobiście się waham. Posiadam wszystkie dotychczasowe X-eventowe Omnibusy oraz kupiłem Uncanny 5.
Z jednej strony sprzedać Uncanny nawet z drobną stratą i kupić Prelude. Dzięki temu mamy dokładny mapping i reading order bez konieczności skakania między różnymi seriami. Minusem brak letter pages w event Omni o czym nawet nie wiedziałem.

Inna opcja to dokupić X-Factor Omni vol 1 do Uncanny 5. Koszt mniejszy niż Prelude bo ma okładkową 125$ i nie trzeba sie bawić w sprzedawanie Uncanny 5. Dodatkowo mamy wszystkie letter pages także do X-Factorów których nie mamy w dalszych X-event Omni.
Dużymi minusami brak ułożonego reading order zwłaszcza, że jest tam też dużo materiału nie X-menowego z eventu, ponadto dubluje się wtedy nie tylko dużo numerów X-Factor z X-Event Omnibusów ale także pozostała zawartość nie X-menowa z tych X-Event Omnibusów.

Offline xanar

« Odpowiedź #1688 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 22:23:45 »
Za dużo to tych letter pages np. vol. 4 to nie ma, na pewno nie tyle co w tych Silver Age i nie po każdym zeszycie.

Czyli podsumowując, jakby Marvel najpierw wydał ten prelud to nie byłoby tematu a tak to jest skok na kasę, bo i tak musisz kupić drugi albo sprzedać ten co masz i kupić kolejny, czyli podsumowując "wydymał wszystkich" :)
Nie wiem czy oni nie powiedzieli, że tego prelude nie wydadzą, bo już parę raz natknąłem się na taki komentarz.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1689 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 22:29:07 »
Dokładnie tylko ci co nie kupili Uncanny 5 są bezpieczni.
Jeszcze opcją jest zakup 1 Epica X-Factor jak komuś nie przeszkadza inny format i nie musi mieć tylko Omnibusów.
Nawet Ci którzy do Uncanny 5 dokupili epica sa wydymani bo wystarczyłby 1 Prelude a nie 2 rożne formaty własnie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1690 dnia: So, 18 Listopad 2023, 15:46:54 »
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad zakupem runu Claremonta w jakiś ładnych, kolorowych wydaniach. Omnibusy, Epiki. Mam większość tego runu w różnych starych wydaniach, w tym Essentialach, które uwielbiam za czarno-białe strony. Ale kilka braków jest.

I tu zaczyna się problem. Co wybrać? Omnibusy? Epiki? Mogą być różne formaty, ale żeby w miarę zebrać całość,  z jak najmniejszą liczbą dubli.

Jaki zrobić zestaw z obecnie dostępnych pozycji? W grę wchodzą też używki.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1691 dnia: So, 18 Listopad 2023, 15:55:51 »
Epiki chyba wciąż mają dziury.

Marvel Masterworks: The Uncanny X-Men - wyszło już 15 tomów, 16 w planach. No ale to chyba najdroższe wydanie jakie istnieje i pewnie sporo tomów już niedostępne będzie.

W omnibusach można zebrać właściwie po kolei komplet od zeszytu 1 aż do 280 (z jedną dziurą 270-272 - są w tomie Milestones X-tinction Agenda) i to chyba najwygodniejszy sposób na skompletowanie. Od 281 do 306 można uzupełnić epikami, bo już wyszły.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Listopad 2023, 15:57:25 wysłana przez jotkwadrat »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1692 dnia: So, 18 Listopad 2023, 16:37:42 »
Dzięki!

A co chodzi z tym oburzeniem na Marvela za UX5 i 6?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1693 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:01:39 »
Nie UX6, tylko X-Men: Mutant Massacre Prelude.

Najpierw wydali 5 omnibus UXM, a teraz zapowiedzieli omnibusa, który będzie obejmował całą zawartość UX5 + kilkaset dodatkowych stron z innych serii.

Tym samym ci, co kupili UX5 zostali z ręką w nocniku.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1694 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:03:10 »
A tych brakujących nie będzie w 6? Są konieczne? Jak tak, to czym uzupełnić?