Co ciekawe niekoniecznie.
Duży nacisk był na wyjaśnienie całej sprawy bo wiele osób dziwiło się czemu tak wielu jest oburzonych.
Podkreślano, że kiedyś nie było tak dużo rodzajów Omni (Klasyczne z daną serią , Creator-centric, Eventowe, character centric) i że nie każda droga jest dla każdego.
Rozkminiano fakt, że wiele tego typu sytuacji będzie w przyszłości miało miejsce np. z Ultimate Spider-Man vol ileś tam dublującym Death of Spider-Man.
Omar stwierdził, że jakby nie dostawał kopii recenzenckich sprzedałby Uncanny 5 i kupił Prelude to Mutant Massacre.
Ten kolega Omara z nowej Zelandii z długimi włosami Krisis który ma stronkę z reading orderami CrushinKrisis zrobił nawet ciekawe slajdy z tym jak się materiał miedzy wszystkimi Omnibusami i Epickami dubluje.
Ja osobiście się waham. Posiadam wszystkie dotychczasowe X-eventowe Omnibusy oraz kupiłem Uncanny 5.
Z jednej strony sprzedać Uncanny nawet z drobną stratą i kupić Prelude. Dzięki temu mamy dokładny mapping i reading order bez konieczności skakania między różnymi seriami. Minusem brak letter pages w event Omni o czym nawet nie wiedziałem.
Inna opcja to dokupić X-Factor Omni vol 1 do Uncanny 5. Koszt mniejszy niż Prelude bo ma okładkową 125$ i nie trzeba sie bawić w sprzedawanie Uncanny 5. Dodatkowo mamy wszystkie letter pages także do X-Factorów których nie mamy w dalszych X-event Omni.
Dużymi minusami brak ułożonego reading order zwłaszcza, że jest tam też dużo materiału nie X-menowego z eventu, ponadto dubluje się wtedy nie tylko dużo numerów X-Factor z X-Event Omnibusów ale także pozostała zawartość nie X-menowa z tych X-Event Omnibusów.