Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328518 razy)

Offline freshmaker

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1650 dnia: So, 21 Październik 2023, 13:04:55 »
czy miracleman omnibus marvela zawiera historię pisane przez moore-a? nie ma jego nazwiska na okładce w necie ciężko znaleźć jednoznaczną informację.

Offline xanar

« Odpowiedź #1651 dnia: So, 21 Październik 2023, 13:22:29 »
Jest jako The Original Author w spisie treści, tam w tym omnibusie to połowa to dodatki.
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #1652 dnia: So, 21 Październik 2023, 13:34:27 »
  Jest to na podstawie Miracleman 2014 czyli tego samego co Mucha wydała, nie ma jego nazwiska na okładce i w środku też nie znajdziesz, bo Alan obrażony jest na cały świat.

Offline xanar

« Odpowiedź #1653 dnia: So, 21 Październik 2023, 13:42:09 »
Nie wiem co wydała Mucha, ale tam są te trzy arci co Moore napisał:
A Dream of Flying
The Red King Syndrome
Olympus

Ja to mam taką teorię, że co poniektórym tym scenarzystą i rysownikom od tego pisania i rysowania w samotności przez całe życie trochę odp... na starość.

« Odpowiedź #1654 dnia: So, 21 Październik 2023, 14:16:30 »
  Czyli dokładnie to co wydała Mucha, komplet Alana Moore.
  To nie na starość, on z Marvelem kosę to ma od bardzo dawna i zresztą w dużej mierze o Miraclemana. z DC od ponad dziesięciu lat.

Offline Komediant

« Odpowiedź #1655 dnia: So, 21 Październik 2023, 14:30:54 »
Z DC też już od ponad 30.

Offline xanar

« Odpowiedź #1656 dnia: So, 21 Październik 2023, 14:35:00 »
Czyli odbiło mu wcześniej niż na starość  :)

« Odpowiedź #1657 dnia: So, 21 Październik 2023, 14:47:38 »
Z DC też już od ponad 30.

A rzeczywiście on od bardzo dawna nie zrobił komiksu dla DC, ale to chyba ostatecznie ich wyklął po tej akcji z Wildstorm.

Czyli odbiło mu wcześniej niż na starość  :)

Niekoniecznie odbiło, on sporo racji ma. Natomiast to takie trochę naiwne podejście do świata artysty, który jakby nie wiedział, że biznes zwłaszcza w Ameryce to wojna. Niedopilnowywanie umów, załatwianie spraw "na gębę", jakieś oczekiwania chyba, że korporacje zachowają się "szlachetnie".

Online Kandor

« Odpowiedź #1658 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 16:24:17 »
Czekałem, czekałem i się doczekałem: Omar właśnie zapowiedział Ghost Rider 2099 Omnibus (prócz tego Hulk Danny'ego Cotesa - jak Egmont będzie zwlekał to sobie ten komiks zakupię). Niestety oba ukażą się najwcześniej (czyli z obsuwami pewnie na póżną wiosnę 2025 :-)) za równy rok. Obstawiałem Dooma 2099, ale jest OK, zwłaszcza że polski czytelnik zna pierwsze numeru tego komiksu z "Mega Marvel" i z reguły nawet go lubi :-) Wcześniej w tym tygodniu zapowiedziano Mystic Omnibus z Crossgen (Sigil powinien się ukazać w przyszłym miesiącu).

« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Październik 2023, 16:29:02 wysłana przez Kandor »

Offline xanar

« Odpowiedź #1659 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 17:19:34 »
Hulka to chyba wydadzą.

Online Kandor

« Odpowiedź #1660 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 17:25:49 »
Hulka to chyba wydadzą.
Miałem odpisać "no, wiem, wiem, napisałem "zwlekać"", ale nie napiszę, bo przypomniało mi się że nic ze Strangem* nie zapowiedzieli nowego, a troszkę się w tym jego mistycznym światku  działo przez ostatnie lata: SPOILERY zmarło mu się, była(?) żona go zastąpiła, potem mu się "polepszyło"...

[*nikt nie ma wątpliwości że chodzi o Doktorka, ale jak tak skrótowcem  pojechałem, to mi się przykro zrobiło bo komiksu z Adamem Strangem Toma Kinga też nie zapowiedzieli :-(]

Offline xanar

« Odpowiedź #1661 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 17:48:03 »
Ten Hulk to wystartował dwa lata po tym Thorze co go teraz wydali.

Online Kandor

« Odpowiedź #1662 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 17:53:35 »
Ten Hulk to wystartował dwa lata po tym Thorze co go teraz wydali.
W sumie to Cotes, więc to pewniejsza sprawa.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1663 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 08:20:28 »
State wydania 2099 jak najbardziej ciekawe. Zarówno GR, jak i Doom pisany przez Ellisa to świetne historie. Będzie całość? Bo do tej pory był problem z tym i dla wytrwałych tylko zeszyty były możliwością zapoznania się z całością.

Online Kandor

« Odpowiedź #1664 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 10:12:03 »
State wydania 2099 jak najbardziej ciekawe. Zarówno GR, jak i Doom pisany przez Ellisa to świetne historie. Będzie całość? Bo do tej pory był problem z tym i dla wytrwałych tylko zeszyty były możliwością zapoznania się z całością.
GR2099 to będzie oczywiście całość, zresztą wyszło nie więcej niż 25 numerów, to nie jest dużo. W kwietniu 2024 w końcu ukaże się X-Men 2099 - tam było około 40 numerów i wyjdzie całość wraz z np. "schyłkową" serią tego uniwersum "X-Nation". Spider-Man 2099 wyszedł cały (mam na półce) ale na tym nie poprzestali i zapowiedzieli drugiego omnibusa z nowymi seriami (m.in. z tymi komiksami opublikowanymi kilka lat temu przez Egmont). Poza tym wciąż ukazują się nowe mini-serie (oraz prawdopodobnie seria ongoing "Miguel O'Hara Spider-Man 2099") więc nic nie stoi na przeszkodzie aby w ciągu najbliższej dekady nie nazbierał się materiał na trzeciego omnibusa.
W sumie to zabawne, że powoli, "w bólach" wychodzą omnibusy ze świata 2099 a brak na rynku wznowień takiej serii jak Ultimate Fantastic-Four (choć ukaże się omnibus z komiksami Jonathana Hickmana - twórcy nowego świata Ultimate - ze starego świata Ultimate).
Szans na omnibusy z Malibu/Ultraverse na razie nie ma, ale liczę że za mojego życia ktoś sobie  w Marvelu o nich przypomni (są ponoć jakieś problemy z tantiemami dla twórców).