Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328076 razy)

Offline death_bird

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1440 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 15:27:02 »
Każdy by wolał żeby to szło po kolei na takich samych zasadach, ale zastanawiam się nad ewentualną możliwością ograniczenia strat jeżeli korpo się zaweźmie i postanowi jednak zrobić czytelnikom koło pióra.
Natomiast chodzi mi głównie o to czy ten zapowiadany vol 6 faktycznie będzie potrzebny do czegokolwiek w sytuacji gdyby mieć na półce "Mutant Massacre Omnibus" - w sensie czy "szóstka" może mieć jakąś (jakąkolwiek) zawartość której "MM Omnibus" nie zawiera.
Bo jeżeli takiej treści by nie było to żywcem nie rozumiem czemu miałby służyć vol 6 i potencjalnie następne tomy.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1441 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 15:52:51 »
Według Marvela 6 będzie dla tych których tylko Uncanny X-men interesuje. Także liczę, na to że w 6 i 7 nie będzie czegoś czego nie ma w innych wydaniach zbiorczych i będzie je można sobie darować. Wspomniane New Mutants Annual 2 oraz Uncanny X-men Annual 10  które będą w 6  a mam w New Mutants Omnibus 2. Numery Uncanny w Omniakach eventów i tyle.
Nie liczą chyba, że kupimy je po to żeby ładnie wyglądało na kallaxie 7 a nie 5 tomów Uncanny X-Men Omnibus.
Zwłaszcza ze Vol 4 jeszcze miał normalny grzbiet a 5 już dostanie z mini obrazkiem i pomniejszoną czcionką.
Wtedy rzeczywiście 5,6, i 7 w ten sposób lepiej wyglądają niż biedna 5 przy 4 zwykłych xd

Offline Warpath

« Odpowiedź #1442 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 16:10:11 »
Dokładnie tak. Vol 6 zgodnie z tym co proponują ma zawierać tylko zeszyty UXM bez innych X-tytułów jak X-Factor czy New Mutants. Czyli wejdzie tam okrojona wersja Mutant Massacre. Zatem jeżeli pytanie jest czy nic nowego nie pojawi się w Vol 6 odnośnie Mutant Massacre czego może brakować w Mutant Massacre Omnibus - odpowiedź brzmi "nie". Ale jeżeli pytanie brzmi, czy w Vol 6 pojawią się rzeczy, które nie pojawiły się w Mutant Massacre Omnibus, które nie dotyczą Mutant Massacre - odpowiedź brzmi "tak" ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #1443 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 16:28:09 »
Ale jak ktoś ma 1,2,3,4 ze starym grzbietem i teraz kupi 5,6 z nowym "lepszym" grzbietem, to będzie musiał kupić 1,2,3,4 z nowym grzbietem, bo nie będzie pasowało do siebie :)

Tylko ten oversize format przy tym starszym materiale to bardziej chwyt marketingowy bo wielkiej różnicy nie widać tyle, że ma się twarda okładkę.
To ja już chyba wolę te epici przynajmniej jest wszystko po kolei a jak się kupieje więcej niż jedną x-serie to można mieć 3 książki z tym samym  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Warpath

« Odpowiedź #1444 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 16:38:06 »
Grzbiety jakoś przeżyję, ważna jest zawartość ; )

Dla mnie twarda okładka jest jak najbardziej istotna, no i zachowany format pasujący do następnych zeszytów X-Factor w kolejnych omnibusach. Nie ma nic gorszego jak czytanie historii skacząc z jednego formatu w drugi - dla mnie to takie... nieestetyczne ; )

Online michał81

« Odpowiedź #1445 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 16:50:55 »
Gość z filmiku powyżej właśnie wystosował maila do Marvela z negatywnym feedbackiem i propozycjami zmian. Mają się jeszcze raz przyjrzeć mapowaniu. Jest jakaś szansa, choć niewielka.
Omar ma dość spory wpływ na to co zostaje wznowione przez Marvela. Jeśli jemu się nie uda to nikt inny tej zmiany nie wywalczy.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1446 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 17:18:14 »
Pytanie co wywalczy. Jego mapping najbardziej mi odpowiadał, gdzie wszystko było włączone jako zawartość z X-Factor 1-8. Niemniej teraz widzę, że skłania się w stronę dorzucenia tylko 2 annuali do tej zaproponowanej przez Marvel. Wyraźnie nie chce konfrontacji z Marvelem, więc wybiera opcję light, mimo że sam wie, że nie takie są oczekiwania większości czytelników, a nawet jego samego. Z jednej strony go rozumiem, to jego praca i stara się być neutralny, z drugiej jestem jednak rozczarowany.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1447 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 17:27:02 »
A to nie jest tak, że wspomniane 2 annuale i tak byłyby w vol 6?
Nie widzę sensu dorzucania tego skoro i tak w New Mutants to jest.
Powinien postawić sprawę jasno i walczyć o wersję Prelude to MM zawierającą X-Factor 1-8.
Nie stoi to na przeszkodzie żeby potem Marvel wypuszczał X-Factor Omnibusy dla małej liczby purystów którzy wolą mieć vanilla Omnibusy każdej serii oddzielne albo nie chce im się skakać między eventowymi Omniakami a jedynie mieć X-Factor.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1448 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 17:35:54 »
Nie jestem pewien, czy było. Jeph Loeb and Tim Sale's Visionary 'Spider-Man: Blue' Series Gets Collected as a Special Gallery Edition Hardcover arrives in July 2023. Oby nie przesadzili z ceną, bo to jeden z niewielu komiksów od Marvela, który bym brał w tej edycji.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1449 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 17:44:17 »
Także się zastanawiam, niedawno kupiłem mało znanego Omnibusa ze wszystkimi "Kolorowymi" historiami.
Marvel typowy cash grab zrobił najpierw OHC z "Daredevil Yellow", "Spider-Man Blue" i "Hulk Gray".
A potem Omnibusa w którym dorzucili "Captain America White".

Offline xanar

« Odpowiedź #1450 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 17:48:06 »
Nie jestem pewien, czy było. Jeph Loeb and Tim Sale's Visionary 'Spider-Man: Blue' Series Gets Collected as a Special Gallery Edition Hardcover arrives in July 2023. Oby nie przesadzili z ceną, bo to jeden z niewielu komiksów od Marvela, który bym brał w tej edycji.

Dobre, biorę.

A to nie jest tak, że wspomniane 2 annuale i tak byłyby w vol 6?
Nie widzę sensu dorzucania tego skoro i tak w New Mutants to jest.
Powinien postawić sprawę jasno i walczyć o wersję Prelude to MM zawierającą X-Factor 1-8.
Nie stoi to na przeszkodzie żeby potem Marvel wypuszczał X-Factor Omnibusy dla małej liczby purystów którzy wolą mieć vanilla Omnibusy każdej serii oddzielne albo nie chce im się skakać między eventowymi Omniakami a jedynie mieć X-Factor.
Jak będą dawać to co jest w Masterworks to będzie to co w 14 i 15:

Uncanny X-Men (1981) 210-231, X-Men Annual (1970) 10, 11, New Mutants Annual (1984) #2; Fantastic Four vs X-Men (1987) #1-4, X-Men vs. Avengers (1987) 1-4, material from Best of Marvel Comics (1987)

1016 stron.

Także się zastanawiam, niedawno kupiłem mało znanego Omnibusa ze wszystkimi "Kolorowymi" historiami.
Marvel typowy cash grab zrobił najpierw OHC z "Daredevil Yellow", "Spider-Man Blue" i "Hulk Gray".
A potem Omnibusa w którym dorzucili "Captain America White".
Ale to nie były omnibusy, chociaż cena omnibusowa była  :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Sierpień 2022, 17:50:29 wysłana przez xanar »

Offline Warpath

« Odpowiedź #1451 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 18:03:45 »
Mi osobiście także najbardziej zależy na dorzuceniu X-Factor 1-8. Reszta nie jest dla mnie krytyczna. Jednak dla Omara łatwiej upomnieć się o dwa annuale niż 8 zeszytów serii, którą może Marvel planuje na omnibusy pod swoim własnym tytułem. Po najmniejszej linii oporu. W końcu co Marvel obchodzi, że wszyscy z X-eventami będą mieli pain z powodu posiadania numerów od 9 wzwyż już w omnibusowych kolekcjach. Chcesz mieć pierwsze numery w omniaku jak pozostałe? Kupuj oddzielny X-Factor omniak ze zdublowanym materiałem w środku.

Offline xanar

« Odpowiedź #1452 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 18:20:37 »

« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Sierpień 2022, 18:39:55 wysłana przez xanar »

Offline Warpath

« Odpowiedź #1453 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 18:43:02 »
Tak jest, o tym pisałem wyżej. Jak dla mnie opcja 2 jedyna właściwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #1454 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 21:58:38 »
Mam pytanie z innej beczki - zeszytowej.

https://www.atomcomics.pl/pl/searchquery/JUSTICE+SOCIETY+OF+AMERICA+%25231/1/desc/5?url=JUSTICE,SOCIETY,OF,AMERICA,%25231
https://www.atomcomics.pl/pl/searchquery/NEW+GOLDEN+AGE/1/desc/5?url=NEW,GOLDEN,AGE
https://www.atomcomics.pl/pl/searchquery/STARGIRL++THE+LOST+CHILDREN+%25231/1/desc/5?url=STARGIRL,THE,LOST,CHILDREN,%25231

Te okładki co ich nie ma to się w ciemno kupuje, czy one się pojawiają przed końcem preordera ?
To CARD STOCK to co to jest grubsza okładka ? Przykładowo - grubości jak Egmonty na miękko ?