Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328532 razy)

Offline Antari

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1035 dnia: So, 05 Grudzień 2020, 21:23:56 »
Ale to jest Cosmic Ghost Rider Catesa, więc nie wiem co oni chcą tam upchać pewnie zmontują jakiegoś omnibusa 400 stron z 100$

Materiału akurat jest sporo, mam to wszystko w różnych wydaniach. Smutne bo przecież jest już zapowiedziany
Marvel Cosmic Universe by Donny Cates Omnibus. Pewnie będą się mocno pokrywać. Nie mówiąc o tych wszystkich OHC. Akurat za takie zagrywki Marvela nie ma co chwalić...

Offline xanar

« Odpowiedź #1036 dnia: Wt, 08 Grudzień 2020, 20:54:36 »
Jakby ktoś chciał zobaczyć jak Marvel teraz wydaje książki to zdjęcia są niżej:

https://www.tapatalk.com/groups/marvelmasterworksfansite/the-omni-binding-photo-thread-t36611-s40.html#p1298011
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #1037 dnia: Wt, 08 Grudzień 2020, 21:44:04 »
@xanar a jak to wypada pod względem grubości w porównaniu z innymi omniakami o podobnej liczbie stron? Ciekawi mnie, czy papier cieńszy czy może gorszej jakości po prostu

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1038 dnia: Wt, 08 Grudzień 2020, 21:49:45 »
Jakosc coraz gorsza a ceny w gore juz to wczesniej bylo spotykane.

Offline xanar

« Odpowiedź #1039 dnia: Wt, 08 Grudzień 2020, 22:43:17 »
Zleży gdzie drukowane, większość była robiona w Chinach w RR Donnelley - jakość była sensowna środek podnosił się do góry, ale jak się ten covid zaczął to straszną rzeźbę robią.

Papier jest ok jeżeli te książki nie są drukowane w Turcji, bo tutaj to już poszli po bandzie, o ile w takim omnibusie jak Absolute Carnage ta grubość kartek nie robi różnicy bo są całe strony zadrukowane tak w tych ze starym materiałem jest dramat.

Z tych co ostano wyszło :
Excalibur Omnibus - RR Donnelley - jakość ok
Thanos Infinity Saga Omnibus - Turcja, nie mam, ale to nowy materiał to nie będzie takiej lipy jak w Eternalsach
Uncanny X-Men Omnibus vol 2 reprint - RR Donnelley, ale tam gdzie są kartki przymocowane jest nawalone dużo kleju jak w tych omnibusach DC i się nie podnosi samo do góry
Uncanny X-Men Omnibus vol 1 restock - Turcja
Venombus vol 3 Omnibus - RR Donnelley to samo X-Men Omnibus vol 2 reprint
Infinity Gauntlet Omnibus reprint - RR Donnelley jw
Incredible Hulk by Peter David Omnibus vol 2 jw.

Jak bym widział, że tak lipa będzie to nie robiłby preoderów a tak to mam chyba do czerwca.

Epici też zaczęli drukowa w Kanadzie wcześniej było LSC Communications w USA.

Ale nic nie przebije IDW z OHC i żółwiami, zmienili książkę z szytej na klejoną i jednocześnie podnieśli cenę.

To już te omnibus DC są aktualnie lepsze, przynajmniej mają grubszy papier, chociaż też coś mi się wydaje, że cieńszy niż wcześniej.
Nawet na pewno reprint omnibusa Infinite Crisis jest węższy niż poprzedni, chociaż akurat to nie jest minus bo i tak kobyła był.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #1040 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 02:46:56 »
Xanar- dziękuję za ostrzeżenie, ta turecka edycja to jakiś koszmar.
,, - Eeeeech.''

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1041 dnia: Cz, 10 Grudzień 2020, 06:24:02 »
Animal Man na pewno jest zacnym komiksem i fajnie, że go Egmont wydał. Przedwieczni to też spory grubas. Tylko mnie właśnie zastanawia dlaczego TK zaczyna od właśnie takich tytułów? Ci bohaterowie są zdecydowanie mniej rozpoznawalni i popularni. Znaczy jasne - miał być film. Ale jak już tu pisaliśmy - widownia MCU, DCU nie pokrywa się z tymi co kupują komiksy. Stąd moje pytanie, czemu Egmont do takich grubasów/omniaków nie da historii z popularnymi bohaterami? Czemu nie ma Batman Omnibus, Avengers Epic Collection, Liga Sprawiedliwości Essential? Przecież chyba to sprzedałoby się lepiej niż mniej znane postacie?

Mam nadzieję, że sprzedaż Epic'ów ze Spider-Manem pokażą, że warto u nas dawać pierwszoligowców oraz sławne premierowe sagi/eventy do polskich grubasów. Z całym szacunkiem oczywiście do Animal Mana.

Offline michał81

« Odpowiedź #1042 dnia: Cz, 10 Grudzień 2020, 07:19:58 »
Widzę Bazyliszeku, że zapominasz, że pierwszym wydanym omnibusem była Spider-man Todda Mcfarlane'a, więc zaczął jednak od tych "bardziej znanych" wg ciebie postaci.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1043 dnia: Cz, 10 Grudzień 2020, 08:09:54 »
No tak. Tyle że to była wrzutka przeciwko testowi Kolekcji, a nie zaplanowane działanie. O czym świadczy dwuletnia przerwa między McFarlanem a zapowiadanym wydaniem Epic'ów. No i samo to wydanie jest znacznie chudsze niż Przedwieczni i Animal Man. Nawet DD 3 i 4 od Millera jest grubszy od tego Pająka. W sumie Epici wyprzedzi DD Zero. To też jest fajny grubas i krok w dobrym kierunku. Poza faktem, że doklejono do niego na siłę Diabła Stróża byśmy przepłacali za dubla.

Offline xanar

« Odpowiedź #1044 dnia: Cz, 10 Grudzień 2020, 08:21:28 »
No, Bazyl jeszcze zostało ci parę tematów, żeby w nich też to samo napisać.
Te swoje posty to napisz do Egmontu, tutaj nikt nie wydaje tych książek.

Nie bardzo wiem co ma ten minibus ze Spiderem do Epiców i jeszcze ta twoja dwuletnia przerwa no ale cóż, to chyba trzeba wejść na wyższy poziom świadomości.

Offline michał81

« Odpowiedź #1045 dnia: Cz, 10 Grudzień 2020, 08:46:59 »
Ta dwuletnia przerwa pokazuje tylko, że Egmont czekał na start kolekcji i dlatego nie wydał nic więcej z klasycznego pająka. Bazyl trochę źle liczy, bo Egmont jak każdy inny wydawca, nie załatwia czegoś z dnia na dzień, zatem minimum trzeba przynajmniej liczyć rok przed zapowiedzią jak padała na emfece, a w tamtym okresie o kolekcji nikt nawet się na forum nie zająknął. Egmont planuje z dużym wyprzedzeniem rok wydawniczy. Bazylu pogadaj nieraz z wydawcami zamiast snuć nie poparte niczym brednie. Wydawanie to jest trochę bardziej złożony proces niż ci się wydaje.
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Grudzień 2020, 08:53:19 wysłana przez michał81 »

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #1046 dnia: Cz, 10 Grudzień 2020, 09:49:32 »
Tylko mnie właśnie zastanawia dlaczego TK zaczyna od właśnie takich tytułów? Ci bohaterowie są zdecydowanie mniej rozpoznawalni i popularni. Znaczy jasne - miał być film. Ale jak już tu pisaliśmy - widownia MCU, DCU nie pokrywa się z tymi co kupują komiksy. Stąd moje pytanie, czemu Egmont do takich grubasów/omniaków nie da historii z popularnymi bohaterami? Czemu nie ma Batman Omnibus, Avengers Epic Collection, Liga Sprawiedliwości Essential? Przecież chyba to sprzedałoby się lepiej niż mniej znane postacie?

A tu akurat odpowiedź wydaje mi się być dość prosta - wybrali Przedwiecznych i Animal Mana na "ceglaki" nie ze względu na ich bohaterów, ale ich autorów, którzy cieszą się pewnym rozgłosem wśród komiksiarzy w ogóle, nie tylko fanów wyłącznie superbohaterów. Omnibusy to rzeczy drogie i dlatego postawili na nazwiska najbardziej znane wśród kolekcjonerów jako takich. Plus te konkretne tytuły to dobre pogranicze. Tzn. po AM może sięgnąć komiksiarz, który niekoniecznie trawi stricte Marvela/DC, ale takie Vertigo, w którym AM Morrisona wychodził, już lubi. A Przedwieczni to już w ogóle niemal autorski komiks Kirby'ego, więc powiązań z głównym nurtem superhero też jest mało.

Offline Antari

« Odpowiedź #1047 dnia: Cz, 10 Grudzień 2020, 12:09:41 »
Zleży gdzie drukowane, większość była robiona w Chinach w RR Donnelley - jakość była sensowna środek podnosił się do góry, ale jak się ten covid zaczął to straszną rzeźbę robią.

Papier jest ok jeżeli te książki nie są drukowane w Turcji, bo tutaj to już poszli po bandzie, o ile w takim omnibusie jak Absolute Carnage ta grubość kartek nie robi różnicy bo są całe strony zadrukowane tak w tych ze starym materiałem jest dramat.

Z tych co ostano wyszło :
Excalibur Omnibus - RR Donnelley - jakość ok
Thanos Infinity Saga Omnibus - Turcja, nie mam, ale to nowy materiał to nie będzie takiej lipy jak w Eternalsach
Uncanny X-Men Omnibus vol 2 reprint - RR Donnelley, ale tam gdzie są kartki przymocowane jest nawalone dużo kleju jak w tych omnibusach DC i się nie podnosi samo do góry
Uncanny X-Men Omnibus vol 1 restock - Turcja
Venombus vol 3 Omnibus - RR Donnelley to samo X-Men Omnibus vol 2 reprint
Infinity Gauntlet Omnibus reprint - RR Donnelley jw
Incredible Hulk by Peter David Omnibus vol 2 jw.

Jak bym widział, że tak lipa będzie to nie robiłby preoderów a tak to mam chyba do czerwca.

Epici też zaczęli drukowa w Kanadzie wcześniej było LSC Communications w USA.

Ale nic nie przebije IDW z OHC i żółwiami, zmienili książkę z szytej na klejoną i jednocześnie podnieśli cenę.

To już te omnibus DC są aktualnie lepsze, przynajmniej mają grubszy papier, chociaż też coś mi się wydaje, że cieńszy niż wcześniej.
Nawet na pewno reprint omnibusa Infinite Crisis jest węższy niż poprzedni, chociaż akurat to nie jest minus bo i tak kobyła był.

Ciesz się że w ogóle coś będzie a nie kręć nosem :) Lepszego już nie dostaniesz.

Offline xanar

« Odpowiedź #1048 dnia: Cz, 10 Grudzień 2020, 13:30:05 »
Po prostu przestane to kupować, preordera już nie zrobiłem.

Offline xanar

« Odpowiedź #1049 dnia: Cz, 10 Grudzień 2020, 19:36:34 »
Jeszcze te OHC co w Chinach robią trzymają jakąś jakoś, przynajmniej dopóki fabryki nie zmienią.