Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 374464 razy)

Offline Murazor

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2280 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 08:57:46 »
No to Cie zmartwię, bo Dawn of X miało... 3 kolory. Kolejny pewnie będzie czarny.

Zerknij na kropki przy "Volume 1/2", zgadzają się z poniższym zdjęciem.

« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Marzec 2026, 08:59:27 wysłana przez Murazor »

Offline xanar

« Odpowiedź #2281 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 09:19:49 »
No nie, dalej widzę nie rozumiesz.

Wszystkie tomy z "Krakoa era", także OHC w ramach 1 serii (czyli takie posiadające vol.1 i vol.2) wychodziły w tym samym kolorze grzbietu. Excalibur, Marauders, Wolverine czy choćby X-force. Wygoogluj to sobie jak nie wiesz jak to wyglądało. Ja mam takie u siebie więc wiem :)

Skoro zdecydowali się zrobić omnibusy z 1 serii (Dawn of X), to także powinny być w jednym kolorze, bo całkowicie zaburza to całą koncepcję i jest po prostu nielogiczne. Ten biały to nie jest "dalej to samo" tylko całkowite odstępstwo od normy i nic nie wskazywało na to, że odwalą taki trolling.

Ale czego nie rozumiem  :)
Wszytko co było w ohc co ma być w tych omnibusach było w innych kolorach, sam żeś zdjęcie wstawił, teraz zresztą Murazor dał trejdów, w ogóle skąd pomysł, że to miało być w jednym kolorze jak nigdy nie było.

Mi też to średnio się podoba jak w ohc mi się bardzo nie podobało to tak teraz tylko mi się nie podoba. :)

Czyli wychodzi na to, że będę mieszać trzema kolorami, patrząc po kropkach  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #2282 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 11:30:53 »
No to Cie zmartwię, bo Dawn of X miało... 3 kolory. Kolejny pewnie będzie czarny.

Zerknij na kropki przy "Volume 1/2", zgadzają się z poniższym zdjęciem.

No spoko tylko to nie ma kompletnie sensu, bo kolejność czytania jest taka - vol.1 i vol.2 a potem X of Swords i Reign of X (niewydany jeszcze), który w myśl Twojej teorii ma być czarny. Czyli kompletnie nie będzie to wyglądało tak jak w TPB, bo tam miałeś szary, biały i czarny. A tutaj będziesz miał szary, biały, szary i czarny. Uprzedzam ripostę, omnibusa X of Swords nie będzie ;) Poza tym nie wiem czy rozsądnym jest szukanie zależności między 2 skrajnie różnymi formatami, które nawet nie swoją na półce obok siebie. Prędzej bym szukał zależności między omnibusami a OHC. Zwróć uwagę, że np. Omnibusy Avengers Hickmana ni jak mają się do grzbietów TPB, więc na siłę dopasowywanie wyglądu omniaków do TPB jest trochę naciąganą teorią.

Wszystkie OHC w ramach danej serii były jednolite tak jak tutaj.

A dalej "post Hickman Krakoa era" to już omniak Duggana (żółty), Ewinga (czerwony) plus Fall of House of X (wzorki znów) i niewydane Immortal X-men i Way of X (pewnie też odmienny kolor).

Widać jak na dłoni, że każdy okres danego scenarzysty chcą oddzielić odmiennym kolorem. Dlatego wszystkie omnibusy Hickmana powinny być w tym samym kolorze. Jak zdecydowali się na szary to powinien być szary. 

Offline misiokles

« Odpowiedź #2283 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 12:08:24 »
Nikt nikt nie chce. Zgaduję że Marvel oprawę graficzną zleca podwykonawcom, rotacja podwykonawców jest duża, ci dostają mailem kilka wersji pliku, nikt nie wie która jest finalna, więc biorą tę, która najbardziej im się podoba. Po obróbce oddają trzy alternatywne projekty, by ktoś w Marvelu wybrał tę najbardziej pasującą. W Marvelu wybiera człowiek, który pół roku wcześniej pracował gdzie indziej, a osoba która wybierała wcześniej już nie pracuje. Normalna rzecz w korpo.

Offline Murazor

« Odpowiedź #2284 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 12:33:46 »
Poza tym nie wiem czy rozsądnym jest szukanie zależności między 2 skrajnie różnymi formatami, które nawet nie swoją na półce obok siebie. Prędzej bym szukał zależności między omnibusami a OHC.
Ty byś tak zrobił, a Marvel zrobił inaczej. Zrobili biały, bo był taki design, więc nie jest to nagle z dupy pomysł, a konsekwencja wcześniejszych decyzji.

Druk obwoluty to 10-15 zł, więc zawsze można sobie poprawić ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #2285 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 12:36:17 »
No spoko tylko to nie ma kompletnie sensu, bo kolejność czytania jest taka - vol.1 i vol.2 a potem X of Swords i Reign of X (niewydany jeszcze), który w myśl Twojej teorii ma być czarny. Czyli kompletnie nie będzie to wyglądało tak jak w TPB, bo tam miałeś szary, biały i czarny. A tutaj będziesz miał szary, biały, szary i czarny. Uprzedzam ripostę, omnibusa X of Swords nie będzie ;) Poza tym nie wiem czy rozsądnym jest szukanie zależności między 2 skrajnie różnymi formatami, które nawet nie swoją na półce obok siebie. Prędzej bym szukał zależności między omnibusami a OHC. Zwróć uwagę, że np. Omnibusy Avengers Hickmana ni jak mają się do grzbietów TPB, więc na siłę dopasowywanie wyglądu omniaków do TPB jest trochę naciąganą teorią.
Ale skąd pomysł, że Reign of X będzie czarny ?
Dawn of X vol.1 omnibus jest szary tak samo jak pierwszy trejd Dawn of X.
Obstawiam, ze Reign of X vol.1 będzie biały tak jak pierwszy trejd Reign of X.

Już pomijam ten design z tymi małymi literkami na tych omnibusach typu X-Men by Gerry Duggan czy X-Men by Al Ewing, nie wiem kto to w ogóle miał taki "dobry pomysł" a później co lepsza ktoś to jeszcze zatwierdził.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Marzec 2026, 12:40:03 wysłana przez xanar »

Offline Antari

« Odpowiedź #2286 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 15:17:38 »
Ale skąd pomysł, że Reign of X będzie czarny ?
Dawn of X vol.1 omnibus jest szary tak samo jak pierwszy trejd Dawn of X.
Obstawiam, ze Reign of X vol.1 będzie biały tak jak pierwszy trejd Reign of X.

Już pomijam ten design z tymi małymi literkami na tych omnibusach typu X-Men by Gerry Duggan czy X-Men by Al Ewing, nie wiem kto to w ogóle miał taki "dobry pomysł" a później co lepsza ktoś to jeszcze zatwierdził.

Idąc logiką zaprezentowaną przez Murazora, to który niby ma być czarny? Nie ma już innego materiału do wydania w omnibusie z runu Hickmana poza Reign of X. Nie istnieje coś takiego jak Dawn of X vol.3 bo nie ma już na to materiału. Po Reign of X Omnibus jest już wszystko wydane i przechodzimy do ery post Hickmanowej z Krakoa.

Offline xanar

« Odpowiedź #2287 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 16:50:26 »
Reign of X vol.2 Omnibus wg tych trejdów.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2288 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 12:56:47 »
Uprzedzam ripostę, omnibusa X of Swords nie będzie ;)

Omar na streamie z wynikami ankiety i 60 najbardziej pożądanymi Omnibusami potwierdził, że przynajmniej będzie wyczekiwany przez ludzi reprint jak z "House of X/Powers of X"

Offline xanar

« Odpowiedź #2289 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 16:36:33 »
Może jeszcze omnibusa z tego zrobią żeby ludzie upgrade'owali ;D

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2290 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 17:24:48 »
Zawartości nowej tam nie dorzucą, jedynie mogą dać w nazwie Omnibus. Ceny raczej nie podniosą bo i tak mamy 100$ za 660 stron raptem.

Offline Antari

« Odpowiedź #2291 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 23:11:29 »
Dla mnie top 1 najbardziej pożądanych Omnibusów to trzeci omniak zbierający resztę vol.3 Silver Surfera, czyli ten po SILVER SURFER: THE INFINITY GAUNTLET OMNIBUS RON LIM, który jest w czerwcowym preorderze.

Czyli zbierał by m.in. numery #67-92, które by zakończyły cały run rysowany przez Rona Lima. Jakby im się udało to dalej pociągnąć aż do numeru 145 to już w ogóle bajka. Ale znając życie Marvel zostawi nas z dziurą, a ten drugi omniak to tylko przypadek żeby drugi raz sprzedać ludziom "Rękawicę".

Offline xanar

« Odpowiedź #2292 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 23:57:27 »
Return To The Spaceways się wyprzedał, także raczej się sprzedaje, ten to się na pewno sprzeda bo jest Rękawica, także pociągną dalej.

Offline Antari

« Odpowiedź #2293 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 15:31:32 »
Return To The Spaceways się wyprzedał, także raczej się sprzedaje, ten to się na pewno sprzeda bo jest Rękawica, także pociągną dalej.

Na logikę tak, ale Marvel wie lepiej i pewnie nic z tego nie będzie. Oni tego nie wydają w oparciu o to co się sprzedaje, tylko o to co wiatr przyniesie. No wiesz, te korpobzdury, które im cisną na meetingach o "odwracaniu oczekiwań" itp. Będą wznawiać albo double dipować to co już się sprzedało ale nie będą ryzykować.

Moim zdaniem oni tego nie postrzegają jako wydawanie całego vol.3 Silver Surfera, tylko bardziej specyficzne części historii. Return To The Spaceways to był specjficzny okres i początek nowego runu. Rękawica to już odrębny byt i broni się sama. Vol.3 to mógłby być Herald Ordeal ale ja w to nie wierzę.

Wydaje mi się, że mało osób też mówi o tej kontynuacji. Była gdzieś w tym topie Omara?

Offline xanar

« Odpowiedź #2294 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 16:08:44 »

Zobaczymy, mi i tak się miejsce skończyły, także nie musza tego szybko wydawać. :)