Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 266956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1965 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 10:00:22 »
Zastanawiam się nad zakupem nowego omnibusa Kabuki z okazji 30 rocznicy. Ma być na podstawie Library bez dodatków.

Ja mam stare wydania, już wysłużone.

Warto kupić to nowe? Chodzi mi o jakość samego tomu od Dark Horse. Czy kartki nie są prześwitujące, czy można spokojnie otwierać na płasko bez obawy rozerwania bloku? Wiem wiem, jeszcze się nie ukazał, ale jak ostatnio DH wydaje tego typu komiksy? Bez dodatków z Library oznacza sam komiks? Okładki raczej są? Coś jeszcze?

Ktoś podpowie?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1966 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 10:07:38 »
mam np hellboya monster > 1000 stron. cienkie strony, momentami pofalowane. gorzej zrobione niż big damn sc które kupowałem ilestam lat temu jak było pierwsze wydanie. nigdy bym nie wymienił LE, mam po prostu kilka wydań. niby szyte ale grzbiet cienki więc trzeba czytać kładąc ten komiks na płasko.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Sierpień 2024, 11:18:12 wysłana przez freshmaker »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1967 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 17:14:04 »
Przejrzałem na szybko nowe wydanie 3 tomowe The Sixth Gun. Czy dobrze widzę, że tam nie ma okładek poszczególnych zeszytów?

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1968 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 19:42:31 »
Nie byłby to pierwszy taki przypadek. Spawn też wydany bez okładek, które można kupić sobie w osobnym albumie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1969 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:55:15 »
Spawn to Compedium (brak okladek to norma), a to to niby omnibus....

Offline Marticos22

« Odpowiedź #1970 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 09:22:30 »
W compendiach Walking Dead też nie ma okładek.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1971 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 15:22:19 »
Dziś odebrałem omnibus X-Men Prelude to Mutant Massacre oraz Epic 4 It's darkest before dawn. Co tu dużo mówić. Standard utrzymany, ale żadne strony (przy przejrzniu tylko) mi nie prześwitywały. Jedynie w omni dziwią mnie te żółte strony, ale co zrobić.

Jeszcze czekam na omnibusy X-Tinction Agenda i Uncanny 2. Spodziewam się, że będzie jakościowo bardzo podobnie. Bo do tej pory to najcieńszy papier to ma omnibus Morrisona, a ma on trochę lat (wiem wiem, Alpha Flight...).

Offline xanar

« Odpowiedź #1972 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 15:51:56 »
Zależy gdzie drukowane, najlepsze te w Chinach, najgorsze Imak - Turcja, jeszcze jest jedna drukarnia z Turcji Mega print chyba, też jest lepsza od Imaka.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline stab

« Odpowiedź #1973 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:32:45 »
Zastanawiam się czy opłacać Black Costume Saga w których jest misprint :(

Offline xanar

« Odpowiedź #1974 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:53:42 »
Tam ostatnio to co chwilę jest mispirnt.
Jak masz np. Spider-Man Vs. Venom Omnibus to tam podobno jest ten zeszyt bez miss printa tyle, że to określnie jest błędne bo te ostanie błędy nie mają nic wspólnego z drukarnią.

Offline xanar

« Odpowiedź #1975 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 22:24:13 »

Offline Murazor

« Odpowiedź #1976 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 09:20:40 »
Zależy gdzie drukowane, najlepsze te w Chinach, najgorsze Imak - Turcja, jeszcze jest jedna drukarnia z Turcji Mega print chyba, też jest lepsza od Imaka.
Mam wlasnie Alias z Imaka, w ktorym troche strach strony przewracac, zeby nie potargac :P

Dzisiaj dotarl Daredevil z Mega Printu i jest zdecydowanie lepiej, prawie jak chinski Silver Surfer.

Mam tez Elektre z 2016 z chinskiej drukarni i tutaj znow poziom Imaka raczej, chociaz nie ma pofalowanych stron.

A kanadyjski Animal Man jest praktycznie tak samo dobry jak od Egmontu.

@xanar jest moze jakas stronka gdzie mozna sprawdzac gdzie dana pozycja byla drukowana?

Offline xanar

« Odpowiedź #1977 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 09:41:06 »
Nie ma, kiedyś przed przejściem Marvela z Diamenta do Pingwina można była to podejrzeć na Amazonie.
Teraz to chyba tylko u youtuberów co mają te książki przedpremierowo, zazwyczaj otwierają na tej stronie gdzie to jest napisane.

Z DC jest tak, że oni sobie drukują jak chcą i tam książka może z pięć printów, albo i więcej, i tam też coś ostatnio z papierem mieszają.
Ja mam np. Planetary - szósty print z 2018 - najlepsze jakie było z Chin
albo
Gotham Central - drugi print z 2018 - też też Chin i też najlepsze jakie było.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1978 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 20:43:35 »
pytanie do zorientowanych - mam właśnie w rekach omnibus hellblazera delano, na półce stoi już omni ennisa. serię zbierałem w tpb. czy jest jakiś zamysł na całą serię omnibusów hellblazera? gdzie szukać takich informacji?

kiczowate logo na grzbiecie tego delano jest takie jak na ennisa czyli jakiś jednolity format starają się utrzymać.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1979 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 20:55:25 »
1. lista (chyba) wszystkich zapowiedzianych pozycji zbiorczych, mozna filtrowac na przerozne sposoby: https://www.comicreleases.com/2021/12/all-upcoming-collected-editions/

2. tutaj mozna wyszukac numer zeszytu i pokazuje w czym zostal lub zostanie zebrany, wiec tez powinno Ci pomoc: https://leagueofcomicgeeks.com

Ta druga stronka ma tez mase innych opcji, ktore polecam :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Październik 2024, 20:57:13 wysłana przez Murazor »