Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 259036 razy)

Offline xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1905 dnia: Nd, 07 Lipiec 2024, 18:33:47 »
To nie wiem, ja mam jakieś lepsze egzemplarze, bo mi się nie wyginają.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1906 dnia: Nd, 07 Lipiec 2024, 20:32:06 »
też mam trochę tego i nic mi się nie wygina. co najwyżej obwoluty blakną trochę od słońca.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1907 dnia: Nd, 07 Lipiec 2024, 22:58:04 »

A w tych grubasach od DC nie łamią się grzbiety jak je otworzysz na pół?

O DC się nie wypowiem, gdyż nie posiadam żadnego. Natomiast w Spawn Compendium wszystko ładnie się trzyma, nic nie pęka.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1908 dnia: Pn, 08 Lipiec 2024, 18:18:43 »
Widzę, że warto się wypowiedzieć w ramach ciekawostek dla osób zastanawiających się nad zakupem pewnych wydań.

Co do Spawna - Compendium, to mam tak, jak pokazał @Gustavus_tG. Ale... wyłącznie w vol. 5, bo pozostałe wyglądają tak (tu zaprezentowałem vol. 1-3):

Więc jak widać, wiele zależy od "szczęścia". A może ja mam first edition a @Gustavus_tG second? Lub odwrotnie???

Dalej niby Image, ale jednak Top Cow (częścią już się kiedyś "okazywałem"):

i na dokładkę Rising Stars w HC:

oraz The Darkness vol. 2:

(powoli czytam, więc grzbiet nie został jeszcze przeze mnie "zmasakrowany" rozłożeniem całej zawartości, jest to wydanie z 2012 roku i jak widać względem wcześniejszych compendium z Top Cow zastosowano: 1. zszywanie mniejszej ilości arkuszy, 2. inny rodzaj kleju, który na szczęście "pracuje" wraz z całością bloku komiksu)

Część DC natomiast przedstawia się tak (przeczytałem tylko z Beyond 5 zeszytów):

Batman Beyond

Starman vol. 1

Jak dla mnie najlepsze wrażenie robi to, jak został wydany Spawn. DC wydaje na cieńszym, błyszczącym papierze w okładkach matowych i miękkich/wiotkich (Image & Top Cow za to zastosowało powleczoną folią tekturę). 

EDIT:
Właśnie!!! Splash pages w spoilerze!

Spoiler: PokażUkryj

Spawn vol. 1

The Darkness vol. 1

A tak pięknie pracuje grzbiet w Darkness:

by za chwilę...

« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Lipiec 2024, 18:37:07 wysłana przez vision2001 »

Offline michał81

« Odpowiedź #1909 dnia: Pn, 08 Lipiec 2024, 18:45:22 »
A ludzie narzekają na polskie drukarnie.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1910 dnia: Pn, 08 Lipiec 2024, 18:54:41 »
A ludzie narzekają na polskie drukarnie.
Panie! Ale te Witchblade 1&2, Darkness 1 oraz Rising Stars to rok 2008! U nas 10 lat później to czasem problem, by 300-stronicowy komiks trzymał się okładki ;) (joke!) Teh Darkenss 2 to rok 2012 i tu już jest z wydaniem całkiem miodzio.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1911 dnia: Pn, 08 Lipiec 2024, 19:15:46 »
To widać dużo się w tych technologiach pozmieniało, bo te nowe grzbiety ładnie już pracują. @Vision2001 ten Witchblade pogięty i złamany Darkness to masakra, ale za to rozkładówkę możesz dać idealnie na płasko  ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Lipiec 2024, 19:18:16 wysłana przez Gustavus_tG »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1912 dnia: Pn, 08 Lipiec 2024, 19:58:58 »
klej wyschnie i za 10 lat przestaną pracować

Offline komiks

« Odpowiedź #1913 dnia: Pn, 08 Lipiec 2024, 20:15:26 »
Zawsze możecie zastosować technikę czytania kolegi z forum, otwierać komiks tylko do kąta 90 stopni ;)

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1914 dnia: Pn, 08 Lipiec 2024, 20:22:28 »
Może te współczesne mają jakiś *ujowy klej? Trzydziestoletnie Semici w dalszym ciągu dobrze się trzymają, a były katowane niemiłosiernie czytaniem po kilkadziesiąt razy. Kto dzisiaj czyta jakikolwiek komiks więcej niż raz? Może jakiś wybitny, albo wyjątkowo lubiany ze trzy razy.

Zawsze możecie zastosować technikę czytania kolegi z forum, otwierać komiks tylko do kąta 90 stopni ;)

Może by i było można, ale po zastanowieniu jednak nie. Otwieram, kładę na biurku i ma się pięknie rozłożyć bez trzeszczenia, pękania i innych takich.

Offline Sebo

« Odpowiedź #1915 dnia: Pn, 15 Lipiec 2024, 21:07:23 »
Może te współczesne mają jakiś *ujowy klej? Trzydziestoletnie Semici w dalszym ciągu dobrze się trzymają, a były katowane niemiłosiernie czytaniem po kilkadziesiąt razy.

Bo semici w wiekszosci byly zszywane a nie klejone. Te klejone jak np. Mega Marvel jak najbardziej sie rozlatywaly (i to juz po kilku latach a nie po 30-tu)

Offline Kandor

« Odpowiedź #1916 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 22:11:23 »
Zbliża się premiera "Robin Tim Drake Compendium One". Tak jak w przypadku prawie wszystkim tego typu publikacji od DC okładka finalna bardzo się różni od tej z zapowiedzi/preorderów. Tak oto prezentuje się czyjaś kopia na zdjęciach zamieszczonych na reddicie:

https://www.reddit.com/r/OmnibusCollectors/comments/1e6enhe/robin_tim_drake_compendium_vol_1/

Szczególną frajdę sprawia mi fakt że przedrukowano w tym compendium znaną nam historię z polskiego Supermana 1/1995 gdzie Tim Drake i Jimi Olsen z pomocą Supka muszą się zmierzyć z wampirami :-)

To dorzucam jeszcze krótką "zajawkę" (z YouTube) "Superman by Kurt Busiek Book One"  (standardowe HC w "zwykłym" formacie z obwolutą - podobnie wydane jak czteroksiąg "Superman - The Man of Steel" Johna Byrne'a ale ten tom ma ponad 600 stron).

https://www.youtube.com/shorts/ppu7fsr2i8g
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Lipiec 2024, 22:59:05 wysłana przez Kandor »

Offline xanar

« Odpowiedź #1917 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 00:21:32 »
Znowu okładkę zmienili, to już chyba jakiś standard się robi  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline eyesore

« Odpowiedź #1918 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 08:56:40 »
Bo semici w wiekszosci byly zszywane a nie klejone. Te klejone jak np. Mega Marvel jak najbardziej sie rozlatywaly (i to juz po kilku latach a nie po 30-tu)
No nie do końca, mam wszystkie wydania MM i tylko Daredevil stracił okładkę a każdy był czytany min po 3 razy (niektóre po 10).

Offline Kandor

« Odpowiedź #1919 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 13:02:05 »
Znowu okładkę zmienili, to już chyba jakiś standard się robi  :)
Zróbmy raczej  wyliczenie GDZIE NIE zmienili: w Milestone compendium w trzech tomach zmienili, Sandman Mystery Theatre, oba Starmany, Lobo (świetna decyzja ;-)) - to też kwestia mojej pamięci, bo "lipne" grafiki mogą ostatecznie zniknąć z sieci, tych co wymieniam jestem pewien. Te wszystkie grafiki to "place holdery" tylko że czytelnik o finalnej grafice się dowiaduje...no, ja się dowiedziałem ze 4 dni temu o Robinie (jeszcze na innej stronie, przed tym redditem) i tylko dlatego że specjalnie szukałem od jakiegoś czasu, a reszta osób na YouTube jak ich prezentacje interesują lub na stronie sklepu po dostawie/przy otrzymaniu egzemplarza do rąk własnych :-)
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Lipiec 2024, 13:04:11 wysłana przez Kandor »