Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 293835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gustavus_tG

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1860 dnia: Wt, 02 Kwiecień 2024, 11:26:36 »
Batman miał po prostu lepszy punkt wejścia, który zezwala na łatwą kontynuację kolejnymi znanymi i pożądanymi cyklami jak Contagion, Legacy, NML, etc. Superman wchodzi do gry w innym momencie - dostaniemy Śmierć Supermana, Rządy Supermenów i Powrót Supermana. Bezpośrednio po nich nie ma jakichś bardzo oczekiwanych historii, które Egmont mógłby pociągnąć, a jako że Supkowi brakuje bazowej podbudowy na rynku polskim - którą Batman zdecydowanie ma w postaci pierdyliona innych albumów począwszy od Batmana: Rok Pierwszy - jedynym sensownym ruchem jest start od Byrne'a.
Ja oczywiście jestem jak najbardziej za. Pozostaje tylko liczyć na dobrą sprzedaż śmierci Supermana i wtedy na kolejny krok ze strony wydawcy nie trzeba będzie długo czekać.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1861 dnia: Wt, 02 Kwiecień 2024, 13:19:32 »
Jak M dobrze pokombinuje, to będzie w stanie tak to wydać.

Bardzo ponury dowcip.
Przecież oni nie są tam od tego żeby dobrze kombinować i sklejać wszystko tak żeby kupujący mieli całość w standardzie i jednolitej szacie graficznej tylko po to żeby doić kasę od frajerów sprzedając im po kilka razy to samo w różnych odsłonach z nieco zmienioną kolejnością.
Dopóki nie zobaczę to nie uwierzę.  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Kandor

« Odpowiedź #1862 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 21:39:55 »
Normalnie nie jestem fanem pytań w stylu "warto to brać? dobre to jest?". Jednak tak mnie jakoś naszło bo mam zamiar sobie tak na szybko zamówić (w Azylu) małe "omnibusowe" combo w postaci "Batman Adventures Omnibus" oraz "spider-Man 2099 vol. 2 omnibus". Warto to brać? Dobre to jest? :-)

Poza tym chyba zdecyduję się na odwiedzenie Pyrkonu (zwłaszcza że przechodzę obok jego aktualnej miejscówki praktycznie codziennie) w tym roku z kilkoma znajomymi i stąd moje drugie pytanie: czy warto przeznaczyć jakąś sumkę właśnie na zakupy na stoisku Atomu lub Azylu właśnie w czasie imprezy (pomijając kwestię "targania" ze sobą 2-3 omnibusów)?

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1863 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 22:06:52 »
Na konwentach oba sklepy mają zawsze specjalne ceny niższe niż standardowe online. Pytanie o ile mniejsze.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1864 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 22:19:56 »
Na konwentach oba sklepy mają zawsze specjalne ceny niższe niż standardowe online. Pytanie o ile mniejsze.
Nie chodziło mi tylko o same ceny, ale o ogólne wrażenie, odczucia. Niemniej, dzięki :-) Faktycznie, o cenach słyszałem coś. Mnie kusi nie tyle cena (ja jestem taki centuś, że sobie odruchowo doliczę cenę biletu wstępu na konwent ;-)), ale możliwość obejrzenia egzemplarza komiksu przed zakupem - mniej nerwów potem.

Offline xanar

« Odpowiedź #1865 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 22:39:31 »
Czytałem Spider-Manana 2099 to co Egmont wydał, spoko było. Peter David ma tam jakiś swój poziom.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Murazor

« Odpowiedź #1866 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 11:39:26 »
Zapowiedziano zbiorcze Harrow County z ciekawym pomysłem na slipcase :)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1867 dnia: Śr, 24 Kwiecień 2024, 17:44:40 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1868 dnia: Cz, 25 Kwiecień 2024, 23:21:00 »
Wydawało mi się, że odpuszczasz...  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1869 dnia: Pt, 26 Kwiecień 2024, 11:10:01 »
takie kompletne wydania kupuje, czytam i jak są średnie / słabe sprzedaję. polskich wydań amerykanskich komiksów nie kupuje, omnibusy kabuki są ciężko dostępne w normalnych cenach.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 377
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #1870 dnia: Wt, 07 Maj 2024, 21:30:22 »

Zawartość omnibusa: Azrael Plus #1, Green Arrow Annual #2-3, Question Quarterly #1-5, Showcase '95 #3, The Brave and the Bold #1-6, The Question #28-36, The Question Annual #2, The Question Returns #1, Who's Who #12

Drugi tom zbierający resztę przygód postaci stworzonej przez Steve'a Ditko, a uwspółcześnionej przez Dennisa O'Neilla i Denysa Cowana. I będącej pierwowzorem Rorschacha z "Strażników". Jak wypadło zakończenie runu?
W recenzji pierwszego omnibusa chwaliłem tę serię mocno, drugi tom jednak wywołuje... mieszane uczucia. Zacznijmy od podstaw: informacja, że to komiks dla dojrzałego odbiorcy jest równie prawdziwa w pierwszym omnibusie jak i drugim. Poziom przemocy i "brudu" to spokojnie seria z Punisherem. Może nie MAX lecz na pewno bliżej ma The Question do niej niż do zwyczajowego PG 13. Tu jednak pojawia się moje pierwsze zastrzeżenie. Hub City ma poziom przestępczości, korupcji itd. najwyższy w USA, przebijający mroczne Gotham (choć The Question nie ma pieniędzy ni technologii Batmana). Jest tragicznie ale poza dosłownie kilkoma osobami, wszyscy to ignorują, a gubernator stanu na prośby o interwencje za 1 razem wysyła 24 gwardzistów Gwardii Narodowej, a za 2 wyraża chęć zbombardowania miasta i wymazania go z mapy świata.
Trochę to zahacza o granice absurdu, zwłaszcza, że takie miejsce byłoby jak dojrzały owoc dla jakiegoś superłotra, tymczasem żaden się nie pojawia. Jedyne cameo, dość częste, ponownie zaliczają Lady Shiva (bezustannie kopiąc tyłek Questiona alias Victora Sage alias Charliego/Victora Zsasz) i Green Arrow.
Pojedyncze występy odnotowują indiański bohater DC, John Butcher, Azrael oraz Spirit.
I tu pojawia się drugie zastrzeżenie, ciągła żonglerka tymi samymi postaciami - Question, Green Arrow, burmistrz Myra Connelly, Aristotle Rodor. Brakuje urozmaicenia, brakuje dłuższych śledztw (w formie mozolnej detektywistycznej roboty) i brakuje również rozwoju samego głównego bohatera.

The Question zatrzymał się na pewnym etapie i nie może ruszyć dalej. Zarówno w jego podróży w poszukiwaniu siebie, swojego miejsca na świecie, relacji z Myrą i jej córką, a także pod względem umiejętności w sztukach walki. Nierówny jest także poziom scenariuszy i rysunków, ponieważ oprócz O'Neilla i Cowana swój wkład w serię włożyli Mike Grell, Mike Baron, Tatjana Wood, Shea Pensa, Malcolm Jones III.
Irytowały nieco te zmiany w pewnych momentach, zwłaszcza w sposobie mimiki twarzy, koloru włosów (blond, jasny brąz, rude). Na idiotyczne fryzury i modę trzeba przymknąć oko, w końcu to koniec lat 80 i początek 90.
Czy zatem nie warto sięgać po ten komiks? Tego bym nie powiedział. Podejmowane są, jak to u O'Neilla, tematy społeczne takie jak ekologia, niechęć do instytucji religijnych na szczęście jest tylko trochę widoczna, a przede wszystkim jest w duchu postaci Questiona, tak jak to widział Steve Ditko. Wszystko może stać się karykaturą, jeśli ideologia przysłoni sztukę, a w tym komiksie tego uniknięto.
Dodatkowo, choć poziom historii różny, są i takie które wstrząsają czytelnikiem lub skłaniają do chwili zadumy. Przykładowo, zeszyty 31 (hmm... specyficzny "origin" podczas delirium głównego bohatera) czy 32, ze smutną konstatacją na temat wojny, w tym przypadku wietnamskiej. Momentów, które uderzają czytelnika znienacka w splot słoneczny jest oczywiście więcej. Częściowym balansem dla brudu i patologii Hub City jest Green Arrow i Seattle. Część historii która dzieje się w Brazylii udowadnia bohaterowi, że zło nie zależy od szerokości geograficznej.
Całkiem w porządku jest także słodko-gorzkie, bluesowe zakończenie. Pasuje mi do postaci o wiele bardziej niż to co DC zaserwowało po to by zrobić nowym The Question detektyw Renee Montoyę.
Pierwszy omnibus świetny, drugi tom nieco gorszy, łączona ocena: dobry z plusem. Cały run O'Neilla i Cowana w "The Question" to górna półka opowieści superhero. Tylko czy można takiego określenia użyć dla tej postaci? W końcu, to tylko zwykły człowiek znający kung fu z maską na twarzy. Tym niemniej, jeśli komuś wpadnie w ręce lub będzie miał wolne środki finansowe i miejsce na półkach, warto. Z zastrzeżeniami ale warto.

"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #1871 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 23:41:43 »
Zapowiedziano w końcu The Amazing Spider-Man Omnibus vol. 6.

Offline xanar

« Odpowiedź #1872 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2024, 00:13:27 »
Tylko trochę lipa, bo strasznie cienkie ma to być, wyszło mi jakieś z 600 stron bez dodatków.

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #1873 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2024, 10:04:05 »
Tylko trochę lipa, bo strasznie cienkie ma to być, wyszło mi jakieś z 600 stron bez dodatków.

Tak, podejrzewam że to celowe zagranie żeby zmusić ludzi do kupienia vol. 7. Gdyby vol. 6 zawierało #181-223, ludzie którym nie zależy na cyferkach na grzbiecie, nie kupiliby vol. 7, które byłoby powtórką omnibusa Sterna pod względem numerów Amazing Spider-Man. Tak to zrobią vol. 7 z brakującymi numerami i 3/4 runu Sterna, a potem vol. 8 z resztką Sterna i amazingami z Black Costume Sagi. Chodzi o to, żeby kupić 2x to samo.

Offline xanar

« Odpowiedź #1874 dnia: Pt, 21 Czerwiec 2024, 10:45:17 »
Nie, Marvel nigdy by czegoś takiego nie zrobił  :)