Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 327825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1695 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:26:52 »
Raczej nie będzie 6, bo kolejne zeszyty są już w omnibusie Mutant Massacre

Brakujące zeszyty są w 1. Epiku X-Factor: Genesis and Apocalypse, tylko on już chyba jest wyprzedany. Może zdecydują się na dodruk.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Listopad 2023, 17:30:41 wysłana przez jotkwadrat »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1696 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:30:24 »
Czyli ten musiałbym też kupić? Czy Epiki są wystarczające?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1697 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:33:24 »
Epiki idą zwykle równolegle z Omnibusami. To po prostu tańsze i mniejsze wydanie tego samego materiału. Nie ma sensu kupować jednego i drugiego.  W przybliżeniu na jeden omnibus przypadają 2 epiki.

Możesz zdecydować się nazbieranie wszystkiego w Epikach, tylko nie wszystkie jeszcze wyszły a niektóre są już niedostępne.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1698 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:39:15 »
Chodzi o Masakrę. Ten ich omnibus ma mieć więcej materiału i widzę, że jakieś oburzenie. I tego nie rozumiem przy UX5. Czegoś tam brakuje?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1699 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:44:10 »
Uncanny X-Men Omnibus 5:   Uncanny X-Men (1981) #194–209, Annual (1970) #9–10; New Mutants Special Edition (1985) #1; New Mutants Annual (1984) #2; Nightcrawler (1985) #1–4; Longshot (1985) #1–6; material from Marvel Fanfare (1982) #33

X-Men: Mutant Massacre Prelude Omnibus:     Uncanny X-Men (1981) #194-209, X-Men Annual (1970) #9-10, New Mutants Special Edition (1985) #1, New Mutants Annual (1984) #2, Nightcrawler (1985) #1-4, Longshot (1985) #1-6, Avengers (1963) #263, Fantastic Four (1961) #286, X-Factor (1986) #1-8, X-Factor Annual (1986) #1, Iron Man Annual (1970) #8, Amazing Spider-Man (1963) #282; material from Marvel Fanfare (1982) #33; Classic X-Men (1986) #8, 43

Jaśniej się tego chyba nie da pokazać.

Offline WeaponX

« Odpowiedź #1700 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:46:31 »
Raczej nie będzie 6, bo kolejne zeszyty są już w omnibusie Mutant Massacre

We wspomnianym przez Ciebie omniaku i w następnych eventowych omnibusach są także numery X-Factor oraz New Mutants a dostają swoje omnibusy, więc nie widze przeszkody czemu mielibyśmy nie dostać X-Men vol6.

Offline Crono

« Odpowiedź #1701 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:49:02 »
Weź jednak po uwagę, że epiki X-Men zbierają materiał którego nie ma w omnibusach Uncanny X-Men i odwrotnie (np. mini seria Magik jest w epiku New Mutants). Generalnie jednak, raczej więcej jest w epikach.

Online xanar

« Odpowiedź #1702 dnia: So, 18 Listopad 2023, 18:38:32 »
Zasadniczo tak (Wolverajn :) ma więcej w omnibusach niż epikach, ale to ewenement ), jak miałbym kupować to jeszcze raz to brałbym epiki, z tych pierwszych tylko jeden jest niedostępny:
Second Genesis
Proteus
The Fate of the Phoenix
I, Magneto - ten jest niedostępny
The Brood Saga

Jeszcze zależy czy to zamierzasz przeczytać i sprzedać, jeżeli tak, to lepiej omnibusy, łatwiej ci będzie sprzedać.

Tu masz rozpiskę :
https://www.crushingkrisis.com/definitive-guide-to-collecting-x-men-as-graphic-novels/x-men-by-chris-claremont-definitive-collecting-guide-to-uncanny-x-men-94-280/
« Ostatnia zmiana: So, 18 Listopad 2023, 18:44:42 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #1703 dnia: So, 18 Listopad 2023, 20:50:25 »
@xanar

Dzięki za tego linka. Fajnie rozpisane. Muszę tylko usiąść na dłuższą chwilę i poszukać co jest najlepszą opcją. Mi brakuje kilka ostatnich Essentiali, ale jak jakiś czas temu szukałem, to był poważny problem z dostępnością. Nie wiem jak teraz. Ale te nowe Epiki i omnibusy kuszą też. Czarno-białe strony uwielbiam, ale w kolorze całość bym też chciał kupić. Plus oczywiście New Mutants, X-Factor, Excalibur i cala resztę z tego okresu.

Ktoś ma jakąś rozpiskę z której sam korzysta i by się podzielił?

Online xanar

« Odpowiedź #1704 dnia: So, 18 Listopad 2023, 21:44:13 »
Tu masz rozpiskę graficzną jak to czytać w kolejności, nie wiem czy tam jest wszystko, ale większość na pewno

omnibusy Excalibur, New Mutants są dostępne, nie wiem czy wszystkie epicki.

Dobre są te omnibusy eventowe co teraz ma być "przekręcony" prelude do Masakry Mutantów bo tam dalej są te serie poboczne po kolei.
Jak np. masz dwa omnibusy New Mutants to od Fall of the Mutants masz dalej.

Tu jest jeszcze taka rozpiska, ale ona chyba nie aktualizowana od paru lat:
https://www.goodreads.com/topic/show/19433569-uncanny-x-men-hardcover-collector-s-guide

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1705 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 22:01:20 »
Chodzi o Masakrę. Ten ich omnibus ma mieć więcej materiału i widzę, że jakieś oburzenie. I tego nie rozumiem przy UX5. Czegoś tam brakuje?

2 strony tematu wcześniej na 112 zaczął się temat tej aferki ale podsumowująć w skrócie.
Do tej pory równolegle wydawano Omnibusy samego Uncanny X-Men oraz Excalibura, New Mutants oraz zapowiedziano 1 z X-Factor.
Kiedyś jeszcze nie jako Omnibusy a jako Oversized Hardcovery wydawano X-Eventy jak Mutant Massacre, Fall Of The Mutants czy Inferno. Obecnie jak dodruki robiono to już z łatką Omnibusa. W tych eventowych zbierano wszystkie X-serie. Większość osób tak zbierało materiał.

W luce miedzy Uncanny X-Men Omnibusem vol 4 i Mutant Massacre brakowało tylko Uncanny X-Men (1981) #194-209 oraz X-Factor (1986) #1-8.
Marvel wydał w Marcu tego roku Uncanny X-Men Omnibus vol 5 bez X-Factora. Co jest logiczne bo jest Omnibus stricte z serią Uncanny. Ludzie chcieli jednak dodania tych brakujących X-Factorów 1-8 aby nie musieć kupować X-Factor Omnibus Vol 1 gdzie sa numery od 1-27 które dublują sie już w Eventowych Omnibusach. Ewentualnie, żeby skoro Uncanny 5 musi mieć tylko nomen omen Uncanny przemianować Omnibusa na Prelude to Mutant Massacre/ Mutant Massacre Proloue i zrobić z tego X-Eventowy Omnibus.

Youtuber Omar z kanału Near Mint Condition który ma dobre relację z Marvelem i zapowiada wszelkie premiery Omnibusów zanim oficjalnie te informacje dostają wszyscy i nie tylko interweniował u Marvela.
Narracja Marvela była taka, że wszystkie eventy z tego okresu już sa wydane i nie będzie więcej X-Eventowych Omnibusów. Jednakże kilka tygodni temu zapowiedziano Prelude to Mutant Massacre X-eventowy Omni.
Rozumiem, że są ludzie których interesuje tylko Uncanny a nie New Mutants czy X-Factor i nie chcą całych eventów i "czyste" Uncanny to dla nich. Jednak jakby w momencie zapowiadania Uncanny 5 Marvel zasygnalizował, że w przyszłości wyda Prelude to Mutant Massacre zainteresowani wszystkim kupili by tylko ten Omnibus.
Co do drogi Epici vs Omnibusy to te 2 mają wiecej dodatków, przedmowy z Marvel Masterworks oraz "letter pages" czyli strony na końcu zeszytu z listami jakie ludzie pisali apropo danej serii. Oczywiście są też w większym formacie i w grubej oprawie.

Online xanar

« Odpowiedź #1706 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 22:21:35 »
Powinni zmienić kolejność wydawania zamiast vol.5 wydać prelude, bo tak to jest ewidentny skok na kasę, raczej jak ludzie mają to te eventowe harcoovery, bo nie było żadnych omnibusów X-men 8,9,10, wtedy to byłaby jakaś linie obrony.

Youtuber Omar z kanału Near Mint Condition który ma dobre relację z Marvelem i zapowiada wszelkie premiery
Płacą mu za te zapowiedzi, dlatego nie usłyszy się od niego, że Marvel coś źle zrobił, tylko będzie mówienie na około.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1707 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 09:12:18 »
Robię sobie rozpiskę z zakupami i wybieram między epikami, omni i eventami omni. Wychodzi mi, że raczej brałbym omni 1-4, dalej 5 lub prolog do masakry. Tu muszę się zastanowić.

Dalej nie ma 6 omni jeszcze, a i z epikami nie ma wesoło, ale są iventy w omni. Tu chyba najlepiej masakrę, upadek, inferno z prologiem.

I tu mam dziurę. Bo od 239 do 243. Dalej są dwa omni Lee plus X-Tinction w środku.

Dlatego mam pytania:

- jak z jakością druku i grubością kartek? Czy nie są za cienkie? Czy lepiej z tego powodu odpuścić któryś omni na rzecz epikow?

- jak najsensowniej uzupełnić tą dziurę przed Lee?

- czy coś lepiej zamienić na jakieś inne wydanie?

Plus pytanie o czwarty epik, czyli It's darkest before dawn. Tylko tego nie czytałem. Dobre to? Warte uwagi? Ktoś ma i przeczytał? Przy okazji dwa pierwsze omni z klasycznymi dają radę edytorsko? Bo czytałem stare wydania i były fajnie, szczególnie końcówka Steranko i Adamsa.

Będę wdzięczny za jakieś uwagi.

Offline Crono

« Odpowiedź #1708 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 09:47:31 »
Mam tego czwartego epika ale jeszcze go nie czytałem. Niemniej, w jego skład wchodzą m.in. zeszyty wydane w kolekcji Superbohaterowie Marvela w tomie Beast oraz w WKKM w tomie Kapitan Ameryka i Falcon Tajne Imperium. Do tego m.in. pierwsze pojawienie się Wolverine'a oraz okładki X-Men z zeszytów bodajże 67-93, a więc z czasów gdy były reprinty. Tajne Imperium dobrze mi się czytało w WKKM.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1709 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 09:57:46 »
Ooo! Mam te numery. To spoko. Bo myślałem, że historia Bestii jest zebrana tylko w tych 2 zbiorczych z historiami dodatkowymi. Pomieszało mi się...

https://www.amazon.com/X-Men-Classic-Complete-Collection-Vol/dp/1302913670?&linkCode=ll1&tag=ck-xmen-guide-20&linkId=54d950110aa0a8f8688a5135b8969d82&language=en_US&ref_=as_li_ss_tl