Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 314372 razy)

simon84w i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ww24

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1725 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 08:44:57 »
może było już wcześniej, ale (wybaczcie), nie mam sił by przeglądać ponad 100 podstron.
kolekcja ma się skończyć na 100-tce, right ? więc za 2 miechy z okładem dostaniemy nr 95, ze Spiderem 15, i tam będą zeszyty, do #65 włącznie.
nowy epic Egmontu w czerwcu (sekret tablicy), zbiera od (fkk!) #67. i dostaniemy zajebistą przerwę w postaci iss 66 - szaleństwa mysterio. ktoś wie czy ten numer był dodany gdziekolwiek, przez przypadek chociażby ? (incl PST, o ile to nie temat tabu tutaj)

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1726 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 08:50:00 »
może było już wcześniej, ale (wybaczcie), nie mam sił by przeglądać ponad 100 podstron.
kolekcja ma się skończyć na 100-tce, right ? więc za 2 miechy z okładem dostaniemy nr 95, ze Spiderem 15, i tam będą zeszyty, do #65 włącznie.
nowy epic Egmontu w czerwcu (sekret tablicy), zbiera od (fkk!) #67. i dostaniemy zajebistą przerwę w postaci iss 66 - szaleństwa mysterio. ktoś wie czy ten numer był dodany gdziekolwiek, przez przypadek chociażby ? (incl PST, o ile to nie temat tabu tutaj)

Nowy Epic zbiera zeszyty od #68, więc dziura to będzie dwa numery. O ile mi wiadomo nie były nigdzie indziej publikowane. Trzeba poczekać aż Egmont się cofnie do tych epików, które pokrywa kolekcja. Kiedyś w końcu to zrobi ;)

Offline ww24

« Odpowiedź #1727 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 08:58:34 »
true, 66-67 brakować będzie. śmiem wątpić by "przypadkiem" zaczęli od Epica vol 5. sporo osób zapewne kupowało MO tylko Spidera, więc siedzi na półce praktycznie komplet (może bez jakichś annuali etc dodawanych do epiców, nie analizowałem tak głęboko). jest co wydawać żeby dociągnąć epici do Kravena i domknąć, chyba luk żadnych w US nie ma tam

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1728 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 09:04:58 »

Numer 66 był zawarty w tomie "Spiderman kontra Mysterio", wydanej pod szyldem Carrefoura w kolekcji 'Wielkie pojedynki".
Będzie to trochę słabe i wyjdzie na wierzch wielki minus kolekcji, bo numer 66 i 67 opowiadają spójną historię.

Offline ww24

« Odpowiedź #1729 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 11:21:23 »
Numer 66 był zawarty w tomie "Spiderman kontra Mysterio", wydanej pod szyldem Carrefoura w kolekcji 'Wielkie pojedynki".
Będzie to trochę słabe i wyjdzie na wierzch wielki minus kolekcji, bo numer 66 i 67 opowiadają spójną historię.

przejrzałem i jest git  :)  oba numery 66-67 są w wydaniu carrefourowym :), czyli gitara
zedytowałem, bo bzdury napisałem, spojrzałem, że pierwszy numer to jest iss 13 i nie zerknąłem że dalej jest historia z iss 66-67...
zatem wychodzi na to, że z rozmysłem lub przypadkiem wspólnie dzięki Hachette, Panini/Carrefour i Egmontowi będzie Amazingowy komplet

Offline Reverith

« Odpowiedź #1730 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 23:12:20 »

Czy nowy tom ze Spider-Manem rzeczywiście zawiera aż 24 zeszyty, czy to kolejna wpadka tandemu korektorsko-redakcyjnego kolekcji?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1731 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 23:14:56 »

Czy nowy tom ze Spider-Manem rzeczywiście zawiera aż 24 zeszyty, czy to kolejna wpadka tandemu korektorsko-redakcyjnego kolekcji?

Po prostu fantastyczna wpadka.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Szysza32

« Odpowiedź #1732 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 23:25:16 »
przejrzałem i jest git  :)  oba numery 66-67 są w wydaniu carrefourowym :), czyli gitara
zedytowałem, bo bzdury napisałem, spojrzałem, że pierwszy numer to jest iss 13 i nie zerknąłem że dalej jest historia z iss 66-67...
zatem wychodzi na to, że z rozmysłem lub przypadkiem wspólnie dzięki Hachette, Panini/Carrefour i Egmontowi będzie Amazingowy komplet
Będzie "brakować" jeszcze The Spectacular Spider-Man #2 (#1 jeszcze się załapie na Marvel Origins). Wraz z ASM 66-67 te trzy zeszyty to całość składu kolejnego tomu wg oryginalnej włoskiej kolekcji. https://www.comicsbox.it/albo/SUPEROICLA_104

Co ciekawe zabraknie w MO również tylko jednego tomu Daredevila, aby "dogonić" wydanie Essentialowe sprzed 20 lat: https://www.comicsbox.it/albo/SUPEROICLA_106
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Maj 2026, 23:28:23 wysłana przez Szysza32 »

Offline Alois

« Odpowiedź #1733 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 21:31:49 »

Było przecież o tym dopiero co na poprzedniej stronie.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1734 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 09:45:46 »
Doszła paczka z Daredevilem i FF, czyli tomy 88-89. Powoli zbliżamy się do końca kolekcji.

Pytanko: Daredevil w MO skończy się na 43 zeszycie. Drugi Essential Mandragory pokrywał zeszyty do 48 włącznie. Czy te kilka brakujących było gdzieś już wydanych w jakimś tomie czy kompleciści będą musieli jednak trzymać tę czarno-białą cegłę na półce dla tych pięciu zeszycików? :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #1735 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 11:48:22 »
Czy najnowszy Epic Spidermana(EGMONT) załapuje się w naszym Origin?

Offline Saruto

« Odpowiedź #1736 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 12:33:55 »
Czy najnowszy Epic Spidermana(EGMONT) załapuje się w naszym Origin?
Sekret kamiennej tablicy? Nie, bo on jest od 68 zeszytu. MO ma się skończyć na 65. Przynajmniej tak jest na komiksopedii :)

Offline Takesh

« Odpowiedź #1737 dnia: Nd, 21 Czerwiec 2026, 10:53:53 »
Mam pytanie o koniec kolekcji w Polsce.

Jak poszczególne serie będą kończyć się u nas: naturalnym końcem danej historii, czy też będą jakieś historie po prostu urwane?

Offline Bogumil

« Odpowiedź #1738 dnia: Nd, 21 Czerwiec 2026, 16:56:06 »
A czy jest jakieś oficjalne info, że to już koniec tej kolekcji, czy to tylko przewidywania na postawie oferty Egmontu?

« Odpowiedź #1739 dnia: Nd, 21 Czerwiec 2026, 17:48:52 »
Patrząc, że Egmont się cofa z Epicami z Pajączkiem właśnie do okresu praktycznie tam gdzie kończy się Origins wnioski można wyciągnąć łatwo. Nie mówiąc już o raczej średniej sprzedaży tej kolekcji
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉